Θαλασσινά & Όστρακα: Μύθοι & Αλήθειες Για Την Κατανάλωση Τους

Θαλασσινά & Όστρακα: Μύθοι & Αλήθειες Για Την Κατανάλωση Τους

Τα θαλασσινά και τα όστρακα εκτός από πολύ νόστιμα είναι τρόφιμα με μεγάλη διατροφική αξία και έχουν ευεργετική δράση  για την υγεία μας. Μπορεί να ακούμε ή να διαβάζουμε μερικές φορές ότι μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση ή να έχουν κάποια τοξικότητα. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από την κατανάλωσή τους, αρκεί να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά πράγματα.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος να καταλάβει αν τα θαλασσινά και τα όστρακα είναι φρέσκα. Ένα άλλο πολύ βασικό στοιχείο είναι να γνωρίζουμε που έχουν αλιευθεί. Όταν αλιεύονται σε περιοχές που υπάρχουν κοντά βιομηχανίες καλό είναι να αποφεύγονται. Καλό είναι να αγοράζονται από προμηθευτή που τον γνωρίζετε και του έχετε εμπιστοσύνη, αφού και ο τρόπος συντήρησης τους παίζει σημαντικό ρόλο. Αν κάποιος δεν είναι γνώστης καλό είναι να μην τα καταναλώνει τουλάχιστον ωμά.

Σύνθεση οστρακοειδών

Σχετικά με τη σύνθεση τους γνωρίζουμε ότι μερικά είδη από τα όστρακα και τα θαλασσινά, είναι πλούσια σε υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο. Είναι αλήθεια ότι ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει την νευρολογική ανάπτυξη των εμβρύων, των παιδιών και των εφήβων. Όταν μια γυναίκα εγκυμονεί, μπορεί ο υδράργυρος να συσσωρευτεί στο σώμα της και να μεταφέρει υδράργυρο στο παιδί. Αυτό όμως γίνεται συνήθως στην υπερκατανάλωση. Το κάδμιο επίσης θεωρείται καρκινογόνο, ενώ ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια, να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του θυρεοειδούς. Αυτό γίνεται προκαλώντας μείωση της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών αλλά και να προκαλέσει διαταραχή στον μεταβολισμό της τρυπτοφάνης.

Τα οστρακοειδή περιέχουν το αμινοξύ τυροσίνης, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η πνευματική διαύγεια.

Όστρακα και θαλασσινά – Βιταμίνες
Τα οστρακοειδή και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ενώ περιέχουν βιταμίνη Α, D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και ιώδιο.

Όστρακα και θαλασσινά – Ωμέγα-3 λιπαρά

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε αυτά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα επίσης να μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή. Οι λιπαρές ουσίες από τα ψάρια φαίνεται ότι είναι ωφέλιμες για ασθενείς με υπέρταση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ακόμα και κατάθλιψη. Υποστηρίζεται επίσης ότι έχουν αντικαρκινική δράση.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη, ασκώντας ευεργετική δράση στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αποτελούν ασπίδα κατά της στεφανιαίας νόσου.

Προστατεύουν επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα αφού προλαμβάνουν τους θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία. Να προσθέσουμε μέσα στα οφέλη Η κατανάλωση των οστρακοειδών έχουν επιπλέον οφέλη αφού έχουν θετική επίδραση κατά της ψωρίασης, των αλλεργιών αλλά και του άσθματος. Τα στρείδια, τα κυδώνια, οι καλόγνωμες, τα χτένια, οι φούσκες, οι πετροσωλήνες θεωρούνται αφροδισιακά και περιέχουν σίδηρο σε μεγάλη ποσότητα, ιώδιο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Το ιώδιο είναι γνωστό ότι βοηθάει τον θυρεοειδή, αφού ευεργετεί την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4. Η βρογχοκήλη σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην έλλειψη  ιωδίου οπότε η εξασφάλιση ιωδίου αποτρέπει την εμφάνιση βρογχοκήλης. Η κατανάλωση αυτών των τροφών θεωρείται επίσης παράγοντας κατά των λοιμωδών νοσημάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Τα οστρακοειδή πριν την ανάλωσή τους είναι καλό να είναι καλά βρασμένα και να μην καταναλώνονται από περιοχές όπου κοντά υπάρχουν βιομηχανίες ή από περιοχές που υπάρχουν χημικά απόβλητα.

ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ…

Είναι αλήθεια ότι τα οστρακοειδή περιέχουν υψηλά ποσά χοληστερόλης, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Έρευνες όμως έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεσής της από τον οργανισμό. Η χοληστερόλη κατά 90% παράγεται από τον οργανισμό και μόνο το 1/10 προέρχεται από τις τροφές, που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το κόκκινο κρέας. Επομένως, τα οστρακοειδή δεν ευθύνονται για την αύξηση της τιμής χοληστερόλης στο αίμα, αφού είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ολικό λίπος και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Τα οστρακοειδή επίσης αποτελούν πολύ καλή πηγή σεληνίου και ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτά δημιουργούν αντιοξειδωτική ασπίδα γύρω από τις κυτταρικές μεμβράνες, προστατεύοντας από την επίθεση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερίνη).

 

 

Όστρακα και Θαλασσινά – Οφέλη από την κατανάλωση τους.

 

  • Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χοληστερόλη
  • Μπορεί να βοηθήσουν ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου
  • Η κατανάλωση τους βοηθάει την καλύτερη λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της γεροντικής άνοιας και του Αλτσχάϊμερ σε ηλικιωμένους.
  • Ευεργετούν το σωστό σχηματισμό των οστών.
  • Έχουν ευεργετική δράση στην πρόσληψη της οστεοπόρωσης χάρη στην άφθονη περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο.
  • Μέσω της κατανάλωσης τους μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου που είναι αιτία του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.-
  • Η βιταμίνη Α που περιέχουν, έχει ευεργετική δράση στην όραση. Επίσης η περιεκτικότητα σους σε ω-3 λιπαρά βοηθάει στην υγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
  • Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενισχύει το μεταβολισμό αλλά και την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Έχουν αντικαρκινική δράση και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου, όπως του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του μαστού και των ωοθηκών.
  • Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ψωρίαση.

Ανησυχείτε για ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς σας; Κλείστε ραντεβού με έναν από τους ειδικούς μας στο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς. Εάν θέλετε να προγραμματίσετε μια συνάντηση καλέστε στο τηλέφωνο 6986989220 ή στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected].

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς, MD, FACS

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/