Η πιο σημαντική από τις οδηγίες για τη θυρεοειδεκτομή είναι τη χειρουργική σας επέμβαση να την διενεργήσει ένας εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς, ο οποίος εκτελεί πολύ συχνά αυτές τις επεμβάσεις. Μην διστάσετε να ρωτήσετε τον χειρουργό σας για τυχόν ερωτήσεις που σας απασχολούν, όπως ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων του θυρεοειδούς που διενεργεί. Να τον ρωτήσετε για τυχόν πιθανές επιπλοκές (να εστιάσετε στο δικό του ποσοστών επιπλοκών), καθώς και οποιεσδήποτε εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Όταν πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση είναι αναγνωρισμένο το δικαίωμά σας να συμμετάσχετε στη λήψη αποφάσεων. Είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα και θα σας ζητηθεί να δώσετε τη συγκατάθεσή σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Οδηγίες για την θυρεοειδεκτομή πριν από τη χειρουργική επέμβαση
Δίαιτα
Εάν έχετε υπερθυρεοειδισμό (Graves), είναι πολύ πιθανό να σας συστήσουμε να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή, για μερικές μέρες πριν από την επέμβαση. Θα σας συστήσουμε να πάρετε φάρμακα (όπως διάλυμα ιωδίου και καλίου – Lugol) για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς σας και τη μείωση του κινδύνου αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να σας δώσουμε αγωγή για την ταχυκαρδία, που συνήθως έχουν οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό ή κάποια βιταμίνη. Η διατροφή σας πριν από την επέμβαση ίσως χρειαστεί να είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Πριν από την προγραμματισμένη σας επέμβαση, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις για να αξιολογηθεί ο θυρεοειδής σας. Ο έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει αιματολογικό έλεγχο των ορμονών του θυρεοειδή, υπερηχογράφημα και / ή βιοψία αναρρόφησης λεπτής βελόνας (FNA).
Θα γίνει μια σειρά γενικών εξετάσεων για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας σας και για να δούμε αν χρειάζεστε κάποια ειδική προετοιμασία για να υποβληθείτε στην χειρουργική επέμβαση. Αυτά διεξάγονται συνήθως μερικές μέρες πριν από την επέμβαση. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη του ιατρικού ιστορικού σας, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις. Θα γίνουν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξέταση από καρδιολόγο και θα σας εξετάσει συνήθως και ο αναισθησιολόγος. Για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να χρειαστεί να τα σταματήσετε ή να τα αντικαταστήσετε (αντιπηκτικά) πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό θα σας το εξηγήσουμε εμείς με κάθε λεπτομέρεια, δεν είναι σωστό να κάνετε κάτι από μόνοι σας.
Προετοιμασία για τη χειρουργική σας επέμβαση
Εσείς και η ομάδα μας θα συνεργαστούμε για να σας ετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, για τη χειρουργική σας επέμβαση. Εμείς θα πάρουμε το ιστορικό σας με μεγάλη λεπτομέρεια αλλά κι εσείς με τη σειρά σας, ενημερώστε μας εάν συμβαίνει κάτι από τα ακόλουθα, ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι.
- Παίρνω αντιπηκτικά ή ασπιρίνη.
- Παίρνω φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
- Παίρνω συμπληρώματα διατροφής, όπως βότανα, βιταμίνες, μέταλλα και φυσικά ή οικιακά φάρμακα.
- Έχω βηματοδότη.
- Κάνω άπνοια όταν κοιμάμαι.
- Είχα πρόβλημα με την αναισθησία στο παρελθόν.
- Είμαι αλλεργικός σε ορισμένα φάρμακα.
- Πίνω αλκοόλ.
- Καπνίζω.
- Χρησιμοποιώ ναρκωτικά.
Σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ
Η ποσότητα αλκοόλ που πίνετε μπορεί να σας επηρεάσει κατά τη διάρκεια ή και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Είναι σημαντικό, αν πίνετε, να μας πείτε για το πόσο αλκοόλ πίνετε. Αυτό θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε τη φροντίδα σας.
- Η ξαφνική διακοπή του αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, παραλήρημα. Εάν γνωρίζουμε ότι διατρέχετε κίνδυνο για αυτές τις επιπλοκές, μπορούμε να σας βοηθήσουμε φαρμακευτικά και να τις αποτρέψουμε.
- Εάν πίνετε αλκοόλ τακτικά, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο για άλλες επιπλοκές κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν αιμορραγία, λοιμώξεις, καρδιακά προβλήματα και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.
Αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε προβλήματα πριν από τη χειρουργική επέμβαση:
- Να είστε ειλικρινείς μαζί μας σχετικά με το πόσο αλκοόλ πίνετε.
- Προσπαθήστε να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ μόλις προγραμματιστεί η χειρουργική επέμβαση. Εάν εμφανίσετε πονοκέφαλο, ναυτία, αυξημένο άγχος ή δεν μπορείτε να κοιμηθείτε αφού σταματήσετε να πίνετε, ενημερώστε μας. Αυτά είναι πρώιμα σημάδια στέρησης αλκοόλ και μπορούν να αντιμετωπιστούν.
- Ενημερώστε μας εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε να πίνετε.
- Ρωτήστε μας για τυχόν απορίες που έχετε σχετικά με το αλκοόλ και τη χειρουργική επέμβαση.
- ΌΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΕΣ
Εντός 30 ημερών από την επέμβαση σας
Προεγχειρητικός έλεγχος
Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα έχετε ραντεβού για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.
Είναι πολύ χρήσιμο να φέρετε τα ακόλουθα πράγματα στο ραντεβού σας για τον έλεγχο αυτό:
- Μια λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
- Αποτελέσματα όποιων καρδιολογικών εξετάσεων έχετε, όπως τρίπλεξ καρδιάς ή καρωτίδων κλπ.
Ενημερώστε μας για τον ποιον συγγενή ή αγαπημένο σας πρόσωπο, θέλετε να ενημερώνουμε για την κατάσταση σας
- Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή
- Φάτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
- 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση
- Σταματήστε να παίρνετε βιταμίνη Ε
Εάν παίρνετε βιταμίνη Ε, σταματήστε να το παίρνετε 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Η λήψη βιταμίνςη Ε μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.
7 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση
Σταματήστε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα
Εάν παίρνετε αντιπηκτικά ή ασπιρίνη, θα πρέπει να τα σταματήσετε και θα σας έχουμε εξηγήσει πλήρως με τι φάρμακο θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε. Τα αντιπηκτικά και η ασπιρίνη μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία.
Σταματήστε να παίρνετε βότανα και άλλα συμπληρώματα διατροφής
Σταματήστε να παίρνετε βότανα και άλλα συμπληρώματα διατροφής 7 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
2 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση
Σταματήστε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα
Σταματήστε να παίρνετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.
1 ημέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση
Σημειώστε την ώρα της χειρουργικής σας επέμβασης
Ένα μέλος της ομάδας μας θα σας καλέσει μέχρι τις 8:00 μ.μ. την ημέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν έχετε προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση τη Δευτέρα, θα σας καλέσει την Παρασκευή πριν.
Ο συνεργάτης μας θα σας πει τι ώρα να φτάσετε στο νοσοκομείο για τη χειρουργική σας επέμβαση. Θα σας πει επίσης πού να πάτε την ημέρα της χειρουργικής σας επέμβασης. Εάν δεν λάβετε κλήση έως τις 8:00 μ.μ. , καλέστε στο 6986989220 .
Ύπνος
Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς και προσπαθήστε να έχετε ένα καλό ύπνο.
Οδηγίες για φαγητό και ποτό πριν από τη χειρουργική επέμβαση
- Την προηγούμενη ημέρα της επέμβασης μην καταναλώνετε δύσπεπτα ή βαριά φαγητά. Προτιμείστε το σπιτικό φαγητό και μην παραγγείλετε κάτι από έξω. Μην τρώτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με την ώρα που είναι προγραμματισμένη η επέμβαση σας, θα σας εξηγήσουμε μέχρι ποια ώρα μπορείτε να πιείτε νερό.
- Να έχετε προγραμματίσει ότι θα διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο, την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η χειρουργική σας επέμβαση.
Το πρωί της ημέρα της επέμβασης σας
Πάρτε τα φάρμακά σας
Εάν σας έχουμε συστήσει να πάρετε ορισμένα φάρμακα το πρωί της χειρουργικής σας επέμβασής, πάρτε μόνο αυτά τα φάρμακα με μια γουλιά νερό. Ανάλογα με τα φάρμακα που παίρνετε και τη χειρουργική επέμβαση που κάνετε, μπορεί να σας έχουμε πει να τα πάρετε όλα, μερικά ή κανένα από τα συνηθισμένα σας πρωινά φάρμακα.
Πράγματα που πρέπει να θυμάστε
- Μην φοράτε λοσιόν, κρέμα, αποσμητικό, μακιγιάζ, πούδρα, άρωμα ή κολόνια.
- Μην φοράτε μεταλλικά αντικείμενα. Αφαιρέστε όλα τα κοσμήματα. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται κατά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα εάν αγγίζει μέταλλο.
- Αφήστε στο σπίτι σας πολύτιμα αντικείμενα, όπως πιστωτικές κάρτες, κοσμήματα ή το μπλοκ επιταγών σας.
- Πριν μεταφερθείτε στο χειρουργείο, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα ακουστικά βαρηκοΐας, τις οδοντοστοιχίες, τις προσθετικές συσκευές.
- Φορέστε κάτι άνετο και χαλαρό.
- Εάν φοράτε φακούς επαφής, φορέστε τα γυαλιά σας. Η χρήση φακών επαφής κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να βλάψει τα μάτια σας.
Τι να φέρω
- Την αναπνευστική σας συσκευή για άπνοια ύπνου (όπως το CPAP), εάν έχετε.
- Την φορητή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής σας, αν το επιθυμείτε.
- Το κινητό σας τηλέφωνο και τον φορτιστή σας.
- Μια θήκη για τα προσωπικά σας αντικείμενα, όπως γυαλιά, ακουστικά βαρηκοΐας, οδοντοστοιχίες, προσθετικές συσκευές, περούκα, εάν έχετε.
Πριν από την επέμβαση
Όταν έρθει η ώρα για χειρουργική επέμβαση, θα μπείτε στο χειρουργείο με ένα φορείο. Οι χειρουργοί διενεργούμε τη θυρεοειδεκτομή ενώ ο ασθενής είναι υπό γενική αναισθησία, οπότε κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν θα έχετε συνείδηση αφού θα κοιμάστε. Ο αναισθησιολόγος σας θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια (μέσω ενός φλεβοκαθετήρα δηλαδή), ένα αναισθητικό φάρμακο σε μια φλέβα και θα σας παρέχει οξυγόνο με μια μάσκα. Το φάρμακο μπορεί να το αισθάνεστε κρύο ή να νιώθετε κάτι σαν τσίμπημα καθώς εισέρχεται στο σώμα σας, αλλά θα σας βάλει γρήγορα σε βαθύ ύπνο. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί αναπνευστικός σωλήνας στην τραχεία σας για να σας παρέχει οξυγόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
Η αναισθησιολογική σας ομάδα τοποθετεί αρκετά καλώδια στο σώμα σας, που είναι συνδεδεμένα με μόνιτορ για να ελέγχονται οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού σας. Πρέπει να είναι διασφαλισμένο ότι ο καρδιακός σας ρυθμός, η αρτηριακή σας πίεση και το οξυγόνο του αίματος παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτά τα καλώδια περιλαμβάνουν μια μανσέτα αρτηριακής πίεσης στο βραχίονά σας. Περιλαμβάνουν επίσης καλώδια που συνδέονται με ηλεκτροκαρδιογράφο για την παρακολούθηση της λειτουργίας της καρδιάς και που τοποθετούνται στο στήθος σας. Θα υπάρχει ακόμα ένα καλώδιο που φέρει οξύμετρο, θα τοποθετηθεί στον αντίχειρα και μετράει το ποσοστό του οξυγόνου στο αίμα σας.
Για την διενέργεια της επέμβασης η θέση στην οποία θα είσαστε είναι ύπτια και θα τοποθετηθεί ένα μαξιλάρι κάτω από την πλάτη και τους ώμους σας. Αυτό γίνεται αφού σας έχει χορηγηθεί η αναισθησία και ο σκοπός είναι να έχει εκτεθεί ο λαιμός σας και να είναι πιο εύκολα προσπελάσιμος ο θυρεοειδής σας.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης
Επέμβαση θυρεοειδεκτομής Σταύρος Τσιριγωτάκης
Μόλις σας χορηγηθεί η αναισθησία, θα κάνουμε μια μικρή τομή στο κέντρο του λαιμού σας, χαμηλά. Συχνά προσπαθούμε να την κάνουμε σε μια πτυχή του δέρματος όπου θα είναι δύσκολο να την διακρίνει κανείς μετά από λίγο καιρό. Στη συνέχεια αφαιρείται όλος ο θυρεοειδής αδένα.
Εάν υποβάλλεστε σε επέμβαση λόγω καρκίνου του θυρεοειδούς, μπορεί επίσης να αφαιρέσουμε λεμφαδένες γύρω από τον θυρεοειδή σας και από τον λαιμό σας. Αυτό θα έχει καθοριστεί πριν από την χειρουργική επέμβαση με την εξέταση της χαρτογράφησης στην οποία θα έχετε υποβληθεί και θα το έχετε συναποφασίσει με τον χειρουργό σας. Η θυρεοειδεκτομή διαρκεί συνήθως 60 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος ή λιγότερος χρόνο, ανάλογα με την έκταση της χειρουργικής επέμβασης που απαιτείται.
Μετά την επέμβαση
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, αφαιρείται ο αναπνευστικός σωλήνας και αφού δεν χρειάζεται κάτι άλλο μεταφέρεστε σε ένα δωμάτιο ανάνηψης. Εκεί η αναισθησιολογική σας ομάδα παρακολουθεί την ανάνηψη σας από τη χειρουργική επέμβαση και την αναισθησία. Στην αίθουσα ανάνηψης θα ξυπνήσετε σχεδόν πλήρως και το προσωπικό μας θα φροντίσει να νιώθετε άνετα. Μόλις ξυπνήσετε πλήρως, θα μετακινηθείτε στο δωμάτιο σας στον όροφο. Θα έχετε μια ενδοφλέβια γραμμή μέσω της οποίας θα σας χορηγείται ένας ορός για μερικές ώρες, μέχρι να ξυπνήσετε πλήρως. Σε λίγες ώρες θα μπορείτε να λαμβάνετε υγρά από το στόμα, οπότε θα αφαιρεθεί ο ορός.
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η οικογένειά σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να περιμένουν στον χώρο αναμονής. Θα ενημερώνονται από το προσωπικό του χειρουργείου για την εξέλιξη της επέμβασης. Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης, θα μιλήσει μαζί τους μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης. Εσείς θα μας υποδείξετε ποιον επιθυμείτε να ενημερώσουμε.
Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί ένα σωληνάκι (παροχέτευση) δίπλα από το χειρουργικό τραύμα. Αυτό τοποθετείται για να βγαίνουν έξω τα υγρά που μπορεί να υπάρχουν στο τραύμα. Η παροχέτευση αφαιρείται συνήθως το πρωί μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Πώς θα νιώσω μετά τη χειρουργική επέμβαση;
Ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή Σταύρος Τσιριγωτάκης χειρουργός θυρεοειδούς
Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι και μπορεί να έχετε μια ενόχληση όχι μόνο στην τομή σας, αλλά και στην πλάτη στους ώμους σας. Αυτό οφείλεται στη θέση που είχατε στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Μπορεί να νιώθετε μια ενόχληση σαν ένα γδάρσιμο στο λαιμό, αυτό είναι αποτέλεσμα της τοποθέτησης του σωλήνα αναισθησίας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Οι παστίλιες συνήθως βοηθούν και αυτό μπορεί να το νιώθετε για 1-2 ημέρες. Το επίπεδο του ασβεστίου σας μπορεί να μειωθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση, αυτό συμβαίνει σπάνια αλλά σαν ενδεχόμενο είναι πιθανό. Αυτό σχετίζεται με διαταραχή του παραθυρεοειδούς αδένα, που ρυθμίζει την ισορροπία ασβεστίου. Την επόμενη ημέρα της επέμβασης θα γίνει εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό του ασβεστίου και της παραθορμόνης. Αν το ασβέστιο είναι σε χαμηλά επίπεδα τότε μόνο θα σας χορηγηθεί ασβέστιο. Όταν πέφτει το ασβέστιο μπορεί να παρατηρήσετε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα των δακτύλων σας ή γύρω από το στόμα σας. Αυτό συμβαίνει ελάχιστες φορές και συνήθως όλοι οι ασθενείς μας την επόμενη ημέρα της επέμβασης, μπορούν να οδηγηθούν σπίτι τους.
Μπορεί να χάσω τη φωνή μου στη χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς;
Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να χάσετε τη φωνή σας μετά από χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς. Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης τονίζει ότι το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία, μπορεί να παραλύσει προσωρινά και μπορεί να παρουσιαστεί βραχνάδα, αλλά δεν πρέπει να χάσετε τη φωνή σας. Εάν ένα άτομο έχει πρόβλημα με τη φωνή του ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης του θυρεοειδούς, αυτό μπορεί να είναι προσωρινό, μπορεί να οφείλεται σε ακούσιο τραυματισμό του νεύρου ή σε τραυματισμό στην προσπάθεια προστασίας του. Για παράδειγμα όταν αφαιρούνται λεμφαδένες που έχουν καρκίνο, το νεύρο πρέπει να προστατευτεί και να απομακρυνθεί από τους λεμφαδένες ώστε αυτοί να αφαιρεθούν με ασφάλεια. Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση είναι δύο, η μια είναι να μην αφαιρεθούν οι λεμφαδένες αφού αυτοί είναι κολλημένοι πάνω στο νεύρο ώστε να μην τραυματιστεί αυτό, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Η δεύτερη επιλογή και αυτή η οποία είναι σωστή είναι να απομακρυνθούν οι λεμφαδένες πάνω από το νεύρο, ώστε η επέμβαση να είναι ριζική. Σε αυτή την περίπτωση υποχρεωτικά ‘’ξεκολλάμε’’ τους λεμφαδένες πάνω από το νεύρο, οπότε είναι λογικό να υπάρχει κάποιου είδους τραυματισμός. Όταν ψάχνετε για το ποιος χειρουργός θα σας χειρουργήσει και θα αφαιρέσει τον θυρεοειδή σας, θα πρέπει να ρωτήσετε τον υποψήφιο χειρουργό σας πόσο συχνά εκτελεί τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς και πόσο συχνά ένας ασθενής χάνει τη φωνή του. Ένας εξαιρετικός χειρουργός θα σας πει ότι ο κίνδυνος είναι σχεδόν μηδέν, ή πολύ λιγότερο από 1%. Εάν ο χειρουργός σας λέει 2% ή περισσότερο, τότε μπορεί να θέλετε να το συζητήσετε με άλλο χειρουργό. Οι χειρουργοί με την μεγάλη εμπειρία έχουν το χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών. Η παρακολούθηση των νεύρων με ειδικό μηχάνημα, δεν αποτρέπει τον τραυματισμό του νεύρου και στην πραγματικότητα δίνει στον χειρουργό μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, επειδή πιστεύει ότι προστατεύεται. Αυτό που αποτρέπει τη ζημιά στο νεύρο είναι ο χειρουργός σας να βλέπει το νεύρο και να το διατηρεί ολόκληρο μαζί με όλους τους κλάδους του. Ένας χειρουργός θα πρέπει να μπορεί να σας πει ότι ο κίνδυνος τραυματισμού του νεύρου είναι μικρότερος από 1%, εάν όχι, δεν είναι ο σωστός χειρουργός για τον θυρεοειδή σας. Εάν λέει ότι πρόκειται να παρακολουθήσει με μηχάνημα το νεύρο σας στο χειρουργείο για να αποτρέψει έναν τραυματισμό του, τότε ξέρετε ότι αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια και συχνά αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού των νεύρων. Αυτά τα μηχανήματα χρησιμοποιούνται για την προστασία του χειρουργού από αγωγές και όχι για την προστασία του νεύρου του ασθενή από τραυματισμό. Αυτό που αποτρέπει τη βλάβη στο νεύρο είναι ο χειρουργός σας να βλέπει το νεύρο και να το διατηρεί ολόκληρο και ακέραιο μαζί με όλους τους κλάδους του.
Μπορεί η επέμβαση να επηρεάσει τους παραθυρεοειδείς μου;
Οι παραθυρεοειδείς είναι 4-6 μικροί αδένες, που βρίσκονται δίπλα ή καμιά φορά μέσα στον θυρεοειδή. Ελέγχουν την ισορροπία ασβεστίου στον οργανισμό σας. Ο χειρουργός σας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους διατηρήσει, αλλά ακόμη και στα καλύτερα χέρια μπορεί να επηρεαστεί η παροχή αίματος που έχουν. Αυτό είναι αποτέλεσμα των χειρουργικών χειρισμών που γίνονται στις χειρουργικές επεμβάσεις του θυρεοειδούς. Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παροδική διακοπή της λειτουργίας. Επιπλέον, ένας ή περισσότεροι παραθυρεοειδείς μπορεί να αφαιρεθούν αναπόφευκτα (αυτό συμβαίνει συνήθως στις επεμβάσεις για λεμφαδενικό καθαρισμό). Αυτό αν συμβεί, μπορεί να οδηγήσει σε υποπαραθυρεοειδισμό (χαμηλό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα) που μπορεί να είναι προσωρινός ή μόνιμος. Ευτυχώς δεν είναι απαραίτητοι και οι 4 παραθυρεοειδείς για να ρυθμιστεί το επίπεδο του ασβεστίου, η λειτουργία του ενός μπορεί να αντιρροπιστεί από τους υπόλοιπους. Μερικές φορές όμως χρειάζονται μέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, ώστε οι υπόλοιποι παραθυρεοειδείς να μπορέσουν να ελέγξουν πλήρως την ισορροπία του ασβεστίου σας.
Εάν αισθανθείτε μυρμήγκιασμα στα χέρια, στα δάχτυλά ή γύρω από το στόμα σας, μετά τη χειρουργική επέμβαση, πρέπει να ειδοποιήσετε αμέσως το ιατρικό προσωπικό. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι τα επίπεδα ασβεστίου σας έχουν μειωθεί, και είναι συνήθως αποτέλεσμα μειωμένης παροχής αίματος ή βλάβης σε έναν ή περισσότερους παραθυρεοειδείς.
Η εξέταση αίματος για να ελέγξετε το επίπεδο ασβεστίου, γίνεται το επόμενο πρωί από την επέμβαση. Εάν είναι χαμηλή, θα σας δοθούν χάπια ασβεστίου και βιταμίνης D. Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία καθυστερημένης εξόδου από το νοσοκομείο.
Οι παραθυρεοειδείς αδένες συχνά ανακτούν τη λειτουργία τους εντός έξι έως οκτώ εβδομάδων. Μετά από ολική θυρεοειδεκτομή ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών, μπορεί να έχει μόνιμο υποπαραθυρεοειδισμό. Αυτοί οι ασθενείς θα χρειαστεί να πάρουν ασβέστιο και / ή βιταμίνη D για την υπόλοιπη ζωή τους. Η χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση των λεμφαδένων για καρκίνο του θυρεοειδούς αυξάνει αυτούς τους κινδύνους.
Κατά την έξοδο σας, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν τα ακόλουθα φάρμακα:
- Φάρμακα για τον πόνο δεν συνταγογραφούμε ΠΟΤΕ, αφού δεν υπάρχει πόνος.
- Μπορεί να σας συστήσουμε να λάβετε προληπτικά μια αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη.
- Οι παραθυρεοειδείς αδένες σας, ελέγχουν το επίπεδο ασβεστίου στο σώμα σας. Αυτοί οι αδένες μπορεί να τραυματιστούν προσωρινά. Επομένως, σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να συνταγογραφηθεί ασβέστιο ή κάποια βιταμίνη να λαμβάνουν για μερικές ημέρες στο σπίτι. Αν και συμβαίνει σπάνια, ένα μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χείλη σας ή στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας θα μπορούσε να υποδηλώνει χαμηλό επίπεδο ασβεστίου. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον χειρουργό.
- Η θεραπεία με το φάρμακο αντικατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών θα ξεκινήσει συνήθως αφού ολοκληρωθεί η ιστολογική εξέταση (βιοψία). Αυτό γίνεται συνήθως 5-10 ημέρες μετά από την επέμβαση. Ο ενδοκρινολόγος σας θα σας χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο, ανάλογα με το πρόβλημα και το σωματικό σας βάρος.
- Αν λαμβάνατε φάρμακα για κάποιο άλλο λόγο πριν την επέμβαση, αυτά θα μπορείτε συνήθως να τα ξεκινήσετε, την επόμενη ημέρα της επέμβασης.
Μετά από χειρουργική επέμβαση
Θα επανέλθετε σε 2-3 ημέρες για να ελεγχθεί το τραύμα σας. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει και αν μένετε εκτός Αθηνών, θα σας δοθούν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς πρέπει να το περιποιείστε. Είναι κάτι πολύ απλό.
Μετά από την χειρουργική επέμβαση μπορεί να νιώθετε μια ενόχληση στον αυχένα. Αυτό συμβαίνει επειδή η στάση που βρίσκεστε για την χειρουργική επέμβαση, είναι με το κεφάλι σας σε έκταση. Αυτή η στάση βοηθάει τον χειρουργό, αφού έτσι εκτίθεται καλά ο λαιμός σας. Αυτή η ενόχληση θα υποχωρήσει σε μερικές ημέρες.
Η εμπειρία και οι ιστορίες ασθενών μας
Οι ασθενείς μας λένε ότι η ποιότητα των υπηρεσιών μας, η προσοχή μας στη λεπτομέρεια και η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων που διενεργούμε, αποτελούν για αυτούς μια ευχάριστη έκπληξη.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.xeirourgos–thyroeidh.gr για να διαβάσετε πραγματικές ιστορίες αλλά και την εμπειρία των ασθενών μας, μετά από την επέμβαση που τους διενεργήσαμε. Αν επιθυμείτε είναι εφικτό και να συζητήσετε μαζί τους.
Μην ξεχνάτε!
Γενικά είναι καλύτερο να ξεκουραστείτε 2-3 ημέρες μετά από την επέμβαση.
Μην πάτε διακοπές για 10 περίπου ημέρες μετά την επέμβαση.
Εάν χρησιμοποιούνται μη απορροφήσιμα ράμματα, τότε θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά από μια εβδομάδα.
Πότε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας
Θα πρέπει να καλέσετε στο 6986989220 εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πυρετό, με θερμοκρασία υψηλότερη από 38,5.
- Αν παρουσιαστεί πόνος ο οποίος δεν υπήρχε
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών ή γύρω από το στόμα.
- Κράμπες στους μύες
- Δυσκολία στην αναπνοή
Επίσκεψη παρακολούθησης
Το επόμενο ραντεβού σας μετά από το εξιτήριο, θα προγραμματιστεί 2 ή 3 μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Παρακαλώ καλέστε στο 6986989220 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
Πώς είναι η ανάρρωση;
Η ανάρρωση είναι συνήθως πολύ σύντομη και πόνος δεν υπάρχει. Το πιο συνηθισμένο παράπονο είναι η εμφάνιση κόπωσης, που γενικά υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά;
Η ανάρρωση ποικίλλει, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στη δουλειά μερικές ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Όσοι έχουν δική τους δουλειά, επιστρέφουν συνήθως μετά από 1-2 ημέρες. Η αναρρωτική άδεια που μπορεί να πάρει κάποιος από το ασφαλιστικό του ταμείο, όμως είναι περισσότερο από 15 ημέρες.
Πότε μπορώ να φάω; Τι μπορώ να φάω; Θα πρέπει να ακολουθήσω ειδική δίαιτα?
Δεν υπάρχουν περιορισμοί σε οτιδήποτε επιθυμείτε να φάτε ή να πιείτε μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ελάχιστοι ασθενείς νοιώθουν μια ενόχληση στο λαιμό ή αγχώνονται μήπως και συμβεί κάτι και προτιμούν να τρώνε μαλακά τρόφιμα για μερικές ημέρες. Συνιστάται να αποφεύγετε τα βαριά, λιπαρά ή πικάντικα γεύματα για τις πρώτες ημέρες.
Τι δραστηριότητες μπορώ να κάνω;
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις φυσιολογικές δραστηριότητες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να αισθάνεστε λίγο πιο κουρασμένοι από ότι συνήθως, αλλά αυτό υποχωρεί γρήγορα. Η ελαφριά δραστηριότητα όπως το περπάτημα ενθαρρύνεται από εμάς, για να επιταχύνει την ανάρρωση. Οι ασκήσεις που συνιστούμε να κάνετε, θα βοηθήσουν στην πρόληψη μιας ελαφριάς δυσκαμψίας που μπορεί να εμφανιστεί μετά την επέμβαση. Οι ασκήσεις αυτές υπάρχουν μέσα στην ιστοσελίδα μας, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε.
Πότε μπορώ να μιλήσω ξανά;
Μπορείτε να μιλήσετε αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση. Εμείς οι ίδιοι σας ενθαρρύνουμε να μιλάτε.
Πώς φροντίζω τον επίδεσμο στην τομή μου;
Συνήθως τοποθετούμε ένα μικρό αυτοκόλλητο πάνω από την τομή. Αυτό θα υπάρχει για έξι με επτά ημέρες. Μετά θα αφαιρεθεί. Για όλες αυτές τις ημέρες σας συνιστούμε να ενυδατώνετε το τραύμα.
Πότε μπορώ να κάνω ντους;
Σας συνιστούμε να μην βρέξετε το τραύμα για μερικές ημέρες. Αν επιθυμείτε όμως να κάνετε ντους άμεσα, θα τοποθετήσουμε ένα αδιάβροχο επίδεσμο πάνω στην τομή. Αποφύγετε το κολύμπι, τα μπάνια και τα υδρομασάζ για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Τι μπορώ να πάρω για τον πόνο;
Δεν θα χρειαστεί να πάρετε παυσίπονα, αφού δεν θα πονάτε. Αν όμως θελήσετε να πάρετε για τον οποιοδήποτε λόγο, τότε μπορείτε να πάρετε όποιο κοινό παυσίπονο επιθυμείτε.
Πώς θα είναι η ουλή μου;
Οι περισσότερες ουλές θα είναι μαλακές, επίπεδες λευκές γραμμές και θα διακρίνονται δύσκολα μετά την πάροδο 2-3 μηνών. Σε μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, μπορεί να γίνει κόκκινη και παχιά. Αυτή ονομάζεται υπερτροφική ή χηλοειδής ουλή. Τα χηλοειδή είναι πιο συνηθισμένα στους νέους, ειδικά σε εκείνους με κόκκινα μαλλιά, αλλά μπορούν να προκύψουν σε όλους απρόβλεπτα, αλλά ευτυχώς αυτό είναι σπάνιο. Αν στο παρελθόν είχατε προβλήματα με τις ουλές, να μας το αναφέρετε.
Γιατί η ουλή μου είναι κόκκινη;
Κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ουλή μπορεί να είναι κόκκινη και λίγο σκληρή. Αυτό είναι φυσιολογικό. Τους επόμενους μήνες, η ουλή θα ωριμάσει, θα γίνει πιο μαλακή και θα διακρίνεται με δυσκολία.
Πότε θα εξαφανιστούν οι ουλές;
Η ουλή είναι συνήθως μόνιμη. Με την πάροδο του χρόνου όμως θα είναι ορατή με δυσκολία.
Βοηθάει η τοποθέτηση ελαίου Βιταμίνης Ε στην ουλή;
Δεν είναι αποδεδειγμένο ότι το λάδι βιταμίνης Ε βοηθά τις ουλές να επουλωθούν γρηγορότερα ή να γίνουν λιγότερο ορατές. Η επάλειψη της τομής με λάδι ή ενυδατική λοσιόν θα βοηθήσει σίγουρα. Μία έως δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ καλή ιδέα να κάνετε μασάζ στην ουλή σας απαλά αλλά σταθερά (χρησιμοποιώντας λάδι ή λοσιόν) για πέντε λεπτά, κάθε μέρα.
Τι γίνεται με το φως του ήλιου και τα σημάδια;
Αποφύγετε να εκθέτετε την τομή στο άμεσο ηλιακό φως για έως ένα έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως κάνει την ουλή πιο σκούρα στο χρώμα, από το δέρμα γύρω από αυτή. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με τουλάχιστον όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.
COVID-19
Μένουμε ασφαλής
Έχετε κάποια ερώτηση?
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας και μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν όλες. Εάν έχετε κάποια ερώτηση για τον χειρουργό μας ή για την επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.
Ασκήσεις για τον Θυρεοειδή
Δείτε τις ασκήσεις που χρειάζονται, μετά την χειρουργική αφαίρεση θυρεοειδή και παραθυρεοειδών αδένων.









