Χειρουργική του θυρεοειδούς

Η σημασία της εμπειρίας

Υπάρχουν μερικές μοναδικές προκλήσεις στη χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς, που σχετίζονται κυρίως με τα όργανα που περιβάλλουν τον θυρεοειδή. Υπάρχει ένα λεπτό νεύρο που ονομάζεται παλλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο που βρίσκεται πίσω από το θυρεοειδή και αυτό το νεύρο είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας. 

Εάν αυτό το νεύρο τεντωθεί κατά τη διάρκεια αφαίρεσης του θυρεοειδή, τραυματιστεί ή καταστραφεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να προκύψει βραχνάδα ή αλλαγή της χροιάς της φωνής ή πιο σπάνια απώλεια της φωνής ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή. Το ποσοστό τραυματισμού αυτού του νεύρου κατά τη θυρεοειδεκτομή, σχετίζεται άμεσα με την εμπειρία που έχει ο χειρουργός. 

Πρόσφατα, η Αμερικάνικη Εταιρεία Θυρεοειδούς (ATA) ανέφερε ένα πρόβλημα, ότι πάνω από το 80% των χειρουργικών επεμβάσεων θυρεοειδούς αδένα, διενεργούνται από χειρουργούς οι οποίοι χειρουργούν μικρό ή μέτριο αριθμό ασθενών κάθε χρόνο. Αυτό που σημείωσαν ήταν ότι οι χειρουργοί που χειρουργούν μικρό ή μέτριο αριθμό ασθενών ετησίως, είχαν υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών σε σχέση με τους χειρουργούς που χειρουργούν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Ταξινόμησαν λοιπόν την εμπειρία αυτών των χειρουργών ανάλογα με τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων θυρεοειδούς που διενεργούσαν κάθε χρόνο. Σαν χειρουργούς με μικρό όγκο ασθενών θεώρησαν αυτούς που διενεργούν λιγότερες από 10 επεμβάσεις θυρεοειδούς ετησίως, μερικές φορές ακόμα και 1 ή 2 ασθενείς, ετησίως. Χειρουργός με μέτριο όγκο ασθενών θεωρείται εκείνος που χειρουργεί μεταξύ 10 και 100 ασθενών ετησίως, ενώ χειρουργός μεγάλου όγκου ασθενών θεωρείται εκείνος ο χειρουργός που διενεργεί περισσότερες από 100 επεμβάσεις θυρεοειδούς σε 1 χρόνο. Τα δεδομένα τους δείχνουν ότι οι χειρουργοί που χειρουργούν μεγάλο αριθμό ασθενών (που έχουν σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία στην διενέργεια αυτής της ευαίσθητης χειρουργικής επέμβασης) έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών. 

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΣΘΕΝΗ ΜΑΣ

Τον συγκεκριμένο ασθενή μας δεν τον αναλάμβαναν άλλα Κέντρα Θυρεοειδούς. Δεν τον χειρουργούσαν επειδή η μια φωνητική χορδή δεν λειτουργούσε και το πρόβλημα του θυρεοειδή του ήταν στην άλλη πλευρά. Το πρόβλημα του ήταν από την πλευρά που υπήρχε το υγιές νεύρο και αν συνέβαινε κάποια επιπλοκή ο ασθενής όχι μόνο δεν θα ξαναμιλούσε αλλά θα ήταν με μόνιμη τραχειοστομία. Αυτό τον ασθενή τον ανέλαβε ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης και τον χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία. Ο κος Σταύρος Τσιριγωτάκης δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή να μην τον αναλάβει…το αποτέλεσμα τον δικαίωσε! Η μαρτυρία του είναι συγκινητική!

Θεμιστοκλής Γεωργίου, επιχειρηματίας: Το προτέρημα να είσαι Άνθρωπος και Γιατρός ή Γιατρός και Άνθρωπος ….. Ευχαριστώ πολύ τόν κύριο Τσιριγωτάκη που ανέλαβε ένα τόσο δύσκολο χειρουργείο . Όταν η μία φωνητική χορδή δεν λειτουργεί και οι όζοι βρίσκονται πολύ κοντά στην άλλη χορδή είναι μια κατάσταση πολύ δύσκολη και ευαίσθητη !!! Ευχαριστώ θερμά και εύχομαι τά καλύτερα για εσάς !!!!
 

Ανέφεραν συνολικά ποσοστά επιπλοκών για έμπειρους χειρουργούς μεγάλου όγκου στο 7,5%. Αυτό το ποσοστό είναι ένας μέσος όρος και είναι πολύ υψηλότερο από τα δικά μας ποσοστά, αλλά δεν είναι τόσο εκπληκτικό όσο αυτό που βλέπετε ότι υπάρχει σε σχέση με το ποσοστό επιπλοκών που έχουν οι χειρουργοί με μέτριο όγκο ασθενών, ποσοστό που φτάνει στο 13,4%. Ακόμα χειρότερα, οι χειρουργοί που έχουν μικρό όγκο ασθενών, έχουν ποσοστό επιπλοκών που φτάνει στο 18,9%. Αυτά τα ποσοστά προέρχονται από μια στατιστικά σημαντική μελέτη που εκπονήθηκε από το Healthcare Utilization Project που περιλαμβάνει στη μελέτη πάνω από 6.000 χειρουργούς. 

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Θυρεοειδούς κατέληξε από αυτά τα δεδομένα ότι οι ασθενείς πρέπει να παραπέμπονται σε χειρουργούς θυρεοειδούς με μεγάλο όγκο ασθενών, ειδικά εάν η περίπτωση θεωρείται ότι είναι εκτεταμένη ή πολύπλοκη. Στις ΗΠΑ για διάφορους λόγους (και οικονομικούς), γίνεται συχνά αφαίρεση του ενός λοβού, οπότε έτσι δεν κινδυνεύει το νεύρο ή οι παραθυρεοειδείς που βρίσκονται στην πλευρά του θυρεοειδή που δεν αφαιρείται. Στις περιπτώσεις όμως που διενεργείται ολική θυρεοειδεκτομή σημείωσαν ότι τα ποσοστά επιπλοκών αυξάνονται πάρα πολύ, σε σχέση με την επέμβαση που αφαιρείται μόνο ο ένας λοβός του θυρεοειδούς. 

Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η εμπειρία έχει τεράστια σημασία καθώς φαίνεται ότι οι χειρουργοί με μικρό αριθμό ασθενών είδαν ότι τα ποσοστά των επιπλοκών τους να αυξάνονται στο 24% για το σύνολο των επεμβάσεων θυρεοειδούς που διενεργούν. 

Η ουσία από όλα αυτά τα δεδομένα είναι ότι ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων θυρεοειδούς που διενεργεί ένας χειρουργός είναι σημαντικός για την ανάπτυξη τεχνικών που είναι σχολαστικές και προσεκτικές ούτως ώστε να είναι πιο πιθανό να αποφεύγονται οι τραυματισμοί σε ευαίσθητα όργανα όπως είναι το παλλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο και οι παραθυρεοειδείς αδένες. Η εμπειρία που έχει ο χειρουργός καθορίζει το ποσοστό πιθανότητας κινδύνου που έχετε, για τον τραυματισμό του νεύρου που είναι υπεύθυνο για την ομιλία σας και των παραθυρεοειδών στην περίπτωση που χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή σας, οπότε επιλέξτε σοφά!