Υποθυρεοειδισμός – Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Από τις παθήσεις θυρεοειδούς αδένα, ο υποθυρεοειδισμός είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών να είναι χαμηλό, υπάρχει δηλαδή χαμηλή έκκριση θυρεοειδικών ορμονών. Ο υποθυρεοειδισμός είναι συχνότερη πάθηση στις γυναίκες, περίπου 6:1 και τα συμπτώματα είναι σωματική κόπωση, πνευματική νωθρότητα, δυσανεξία στο ψύχος, δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους, ξηρόδερμα κ.ά. Ο υποθυρεοειδισμός οφείλεται στις περισσότερες των περιπτώσεων σήμερα σε θυρεοειδίτιδες, συνηθέστερη των οποίων είναι η αυτοάνοσος χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή νόσος Χασιμότο (Hashimoto). Ο οργανισμός παράγει αυτοαντισώματα, τα οποία βλέπουν τον θυρεοειδή σαν ξένο σώμα και προσπαθούν να τον καταστρέψουν.

 

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto)

Αυτή η θυρεοειδίτιδα ονομάστηκε έτσι επειδή ο γιατρός που την ανακάλυψε το 1912 λεγόταν Χακάρου Χασιμότο, το 1957 αναγνωρίστηκε σαν αυτοάνοσο νόσημα. Η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο (Hashimoto) είναι μια αυτοάνοση πάθηση, στην οποία ο οργανισμός σας παράγει αντισώματα κατά του θυρεοειδούς προκαλώντας τη φλεγμονή και την καταστροφή του αδένα. Όταν ο θυρεοειδής καταστραφεί,  μπορεί να σταματήσει να παράγει θυρεοειδική ορμόνη (υποθυρεοειδισμός). Η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο (Hashimoto) είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού στην Ελλάδα. Η διαρκής επίθεση που δέχεται ο οργανισμός από το ανοσοποιητικό σας συστήματος, οδηγεί σε μια χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς. Οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο θυρεοειδούς σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έχουν κάποια πάθηση θυρεοειδούς. Η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο μπορεί επίσης να κάνει τέτοια φλεγμονή, ώστε ο θυρεοειδής να αυξηθεί πολύ σε μέγεθος και να προκαλεί συμπτώματα πίεσης στα όργανα που βρίσκονται δίπλα του. Σε αυτή την ενότητα θα ασχοληθούμε με την θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο, τα συμπτώματα και τη διαχείριση της ασθένειας αυτής. Αν και η χειρουργική επέμβαση (θυρεοειδεκτομή) δεν είναι συνήθως απαραίτητη για τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι σε επιλεγμένους ασθενείς με πολλά συμπτώματα, αυτή η ειδική χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.

Λίγα δεδομένα για την θυρεοειδίτιδα Χασιμότο:

  • Η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού στην Ελλάδα
  • Είναι επίσης γνωστή σαν χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα
  • Είναι μια αυτοάνοση πάθηση
  • Διαγιγνώσκεται από την χαμηλή TSH, την ανίχνευση αντι-θυρεοειδικών αντισωμάτων και την υπερηχογραφική εικόνα
  • Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες (9/1)
  • Συχνά εμφανίζεται μεταξύ 40-60 ετών
  • Φαίνεται να έχει κάποιο κληρονομικό χαρακτηριστικό
  • Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης εάν έχετε και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις
  • Μπορεί να εμφανίσει την ανάπτυξη ψευδοόζων στο θυρεοειδή

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας της Χασιμότο (Hashimoto);

Στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί να μην εμφανίζονται συμπτώματα επειδή η πάθηση έχει αργή εξέλιξη. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται συμπτώματα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο (Hashimoto) είναι:

  • Μεγάλος σε μέγεθος θυρεοειδής ή βρογχοκήλη
  • Κούραση και αδυναμία
  • Αύξηση βάρους
  • Δυσανεξία στο κρύο
  • Πόνος στις αρθρώσεις / στους μυς
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ακανόνιστες περίοδοι της εμμήνου ρύσεως και αυξημένη απώλεια αίματος
  • Ξηρά ή/και αραιωμένα μαλλιά
  • Δέρμα ξηρό και λεπτό
  • Κατάθλιψη, βραδυψυχισμός και άγχος
  • Προβλήματα μνήμης
  • Βραδυκαρδία

Αιτίες εμφάνισης της θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto):

Η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο (Hashimoto) είναι μια αυτοάνοση πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ακριβής αιτία εμφάνισης αυτής της πάθησης, αλλά πιστεύουμε ότι η αιτία είναι πολυπαραγοντική. Η λήψη υπερβολικού ιωδίου μπορεί να προκαλέσει ασθένεια του θυρεοειδούς. Πιθανώς υπάρχει η συμμετοχή ορμονικού παράγοντα, αφού οι γυναίκες επηρεάζονται πολύ πιο συχνά από τους άνδρες. Ο λόγος που η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο πλήττει κυρίως το γυναικείο φύλο, είναι το ιδιαίτερο μεταβολικό προφίλ των γυναικών και οι πολλαπλές ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους: εμμηναρχή, εφηβεία, ωορρηξία, έμμηνος ρύση, κύηση, κλιμακτήριος, εμμηνόπαυση. Υπάρχει επίσης και ένας κληρονομικός παράγοντας, επειδή η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο (Hashimoto) εμφανίζεται πιο συχνά σε οικογένειες που αρκετά μέλη πάσχουν από θυρεοειδοπάθεια ή αυτοάνοσες ασθένειες. Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση γλουτένης μέσω της διατροφής μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της θυρεοειδίτιδας του Χασιμότο (Hashimoto). Οι διατροφικές αλλαγές σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να βελτιώσουν μερικά από τα  συμπτώματα.

Ανεξάρτητα από την αιτία εμφάνισης, γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει σαν ξένο σώμα τον θυρεοειδή σας αδένα και προσπαθεί να τον καταστρέψει μέσω της επίθεσης αντισωμάτων κατά του αδένα. Αντί το ανοσοποιητικό σύστημα να προστατεύει τον οργανισμό, σε αυτές τις περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντισώματα που προσβάλλουν τον θυρεοειδή αδένα. Ένας μεγάλος αριθμός λεμφοκυττάρων ή λευκών αιμοσφαιρίων, που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, συσσωρεύονται στον θυρεοειδή και παράγουν αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα στρέφονται κατά του θυρεοειδούς και είναι τα αντισώματα υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς και τα αντισώματα κατά της θυρεοσφαιρίνης.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην εμφάνιση της Χασιμότο.

Χαμηλός μεταβολισμός: Ελλείψεις σε βιταμίνες αλλά και αυξημένη οξείδωση που μπλοκάρουν τις μεταβολικές διεργασίες που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.

Διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης: Η αυξημένη κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης, αναγκάζει τον οργανισμό να εκκρίνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, ώστε να διατηρήσει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ινσουλίνη, καταστέλλει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ενώ παράλληλα απορυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Έλλειψη βιταμίνης D3 και θρεπτικών στοιχείων: Βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη D, τα ω3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο, το σελήνιο, τα προβιοτικά κ.ά. είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή και την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Ελλείψεις σε αυτά τα στοιχεία συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.

Ψυχογενές στρες: προκαλεί ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης αυτοάνοσου νοσήματος. Παρότι το ψυχογενές στρες δεν αρκεί από μόνο του, ώστε να οδηγήσει σε αυτοάνοση πάθηση, εν τούτοις σε έδαφος σημαντικής μεταβολικής διαταραχής, μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση της νόσου Χασιμότο.

Αυτοί οι παράγοντες, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των θυρεοειδικών κυττάρων. Επιδρώντας σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία τους.

Η αλλοίωση της μορφολογίας των θυρεοειδικών κυττάρων είναι τέτοια, που το ανοσοποιητικό σύστημα καταλήγει να τα βλέπει σαν ξένα και τους επιτίθεται, παράγοντας αντισώματα εναντίον τους.

Εξετάσεις για την θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto)

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για την αξιολόγηση ενός ασθενούς με θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο (Hashimoto):

  • Πλήρης Ιατρικό Ιστορικό και Φυσική Εξέταση
  • Υπέρηχος
  • ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
  • TSH
  • T3 και T4
  • Θυρεοσφαιρίνη (εμείς την αξιολογούμε αλλά δεν το κάνουν όλοι οι γιατροί)
  • Αντισώματα θυρεοσφαιρίνης και υπεροξειδάσης (τα αξιολογούμε επειδή μας ενημερώνει εάν υπάρχει υποκείμενη φλεγμονώδης νόσος του θυρεοειδούς)
  • Λαρυγγοσκόπηση (ειδικά αν υπάρχει και βραχνάδα ή αν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε προηγούμενη ατελή επέμβαση)
  • Παρακέντηση δια λεπτής βελόνας (FNA) και κυτταρολογική εξέταση του υλικού.
  • Απαιτείται λεπτομερής λήψη ιατρικού ιστορικού και φυσική εξέταση για όλους τους ασθενείς που πιθανόν να έχουν θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto).

Εάν ενδέχεται να έχετε θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ο γιατρός σας θα θέλει να μάθει το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό. Θα σας ρωτήσει σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα και άλλα προβλήματα υγείας που πιθανόν να έχετε. Είναι σημαντικό στοιχείο η ύπαρξη κάποιου μέλους της οικογένειας σας με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ή με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πιθανά σημάδια βρογχοκήλης που μπορεί να έχετε ή για άλλα προβλήματα υγείας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος και τη σύσταση του θυρεοειδούς σας και στην πιθανή ύπαρξη διογκωμένων λεμφαδένων στο λαιμό σας. Μπορεί επίσης να σας συστήσει να υποβληθείτε σε λαρυγγοσκόπηση, για να δει πως λειτουργούν οι φωνητικές χορδές. Παρόλο που κάποιος μπορεί να μην  αναφέρει αλλαγή στη φωνή του, αυτό δεν διασφαλίζει ότι οι φωνητικές χορδές λειτουργούν φυσιολογικά. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς πρέπει να αποκλειστεί εάν μια φωνητική χορδή έχει παράλυση. Οι ασθενείς δεν αναφέρουν πάντα αλλαγές στη φωνή όταν μια φωνητική χορδή έχει παραλύσει αργά με την πάροδο του χρόνου.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto): Πώς γίνεται η διάγνωση;

  • Η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο (Hashimoto) γίνεται με έναν ολοκληρωμένο αιματολογικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των TSH, Free T4 και Free T3. Στην θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η TSH μπορεί να είναι αρκετά υψηλή ανάλογα με τη βαρύτητα του  υποθυρεοειδισμού. Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη (Free T4), η υπόφυση που εκκρίνει TSH διεγείρεται για να εκκρίνει περισσότερη TSH για να προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης. Αλλά αυτός ο μηχανισμός αποτυγχάνει να ελέγξει τον υποθυρεοειδισμό.
  • Η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο γίνεται με την ανίχνευση υψηλού TSH, χαμηλού Free T4 και αντι-θυρεοειδικών αντισωμάτων. Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο επιβεβαιώνεται με την εξέταση αίματος για αντισώματα θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO) ή αντισωμάτων θυρεοσφαιρίνης. Ο υπέρηχος χρησιμοποιείται για να δει όλο τον θυρεοειδή αδένα και τους λεμφαδένες του λαιμού. Συχνά ανακαλύπτονται ψευδοόζοι, που στην ουσία δεν είναι πραγματικά όζοι του θυρεοειδούς. Η φλεγμονή της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο κάνει τον θυρεοειδή να φαίνεται ανώμαλος στο υπερηχογράφημα. Ο υπέρηχος είναι μια ασφαλής εξέταση και δεν σας εκθέτει καθόλου ακτινοβολία. Το υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης μας δίνει αρκετές πολύτιμες πληροφορίες αλλά πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο ακτινοδιαγνώστη που έχει εμπειρία στις παθήσεις του θυρεοειδούς. Η παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA), ενδείκνυται μόνο εάν υπάρχει κάποια εστία μέσα στο θυρεοειδή που είναι ύποπτη για καρκίνο.                   
  • Η FNA γίνεται γενικά σε όλα τα οζίδια του θυρεοειδούς που είναι αρκετά μεγάλα για να γίνουν αισθητά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από περίπου 1 εκατοστό.
  • Η FNA διογκωμένων ή μη φυσιολογικών (άτυπων) λεμφαδένων μπορεί να είναι πιο κατατοπιστική από την παρακέντηση του ίδιου του όζου,  για τη διάγνωση.
  • Τα κύτταρα από την ύποπτη περιοχή αφαιρούνται χωρίς τομή ή δυσφορία και εξετάζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο.
  • Η διαδικασία αυτής της λήψης και εξέτασης των κυττάρων ονομάζεται κυτταρολογική εξέταση υλικού μέσω παρακέντησης αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (FNA).
    • Αυτή μπορεί συνήθως να γίνει στο ιατρείο ή την κλινική του γιατρού.
    • Πριν από την λήψη γίνεται τοπική αναισθησία (μούδιασμα) στο σημείο του δέρματος που θα μπει η βελόνα.
    • Ο γιατρός σας θα τοποθετήσει μια λεπτή, κοίλη βελόνα με την καθοδήγηση του υπέρηχου, απευθείας σε τυχόν ύποπτα σημεία του θυρεοειδούς για να αναρροφήσει (να βγάλει) μερικά κύτταρα και πιθανώς μερικές σταγόνες υγρού σε μια σύριγγα.
    • Ο γιατρός το επαναλαμβάνει συνήθως 2 ή 3 φορές, λαμβάνοντας δείγματα από διάφορες περιοχές του όζου.
    • Στη συνέχεια, το περιεχόμενο της βελόνας και της σύριγγας τοποθετείται σε γυάλινη αντικειμενοφόρο πλάκα και στη συνέχεια τα δείγματα αποστέλλονται στο εργαστήριο, όπου εξετάζονται κάτω από μικροσκόπιο από τον ειδικό κυτταρολόγο για να δουν εάν τα κύτταρα φαίνονται καρκινικά ή καλοήθη.
  • Κυτταρολογική εξέταση σημαίνει ότι εξετάζονται μόνο κύτταρα κάτω από το μικροσκόπιο.
  • Η κυτταρολογική εξέταση του όζου θυρεοειδούς απαιτεί έναν ειδικό γιατρό (που ονομάζεται Κυτταρολόγος) εκπαιδευμένο ειδικά στη διάγνωση των θυρεοειδικών όζων και του καρκίνου του θυρεοειδούς !!!
  • Δυστυχώς, η διάγνωση των θυρεοειδικών όζων συχνά παρερμηνεύεται από ανειδίκευτους ή άπειρους κυτταρολόγους.
  • Η αιμορραγία στο σημείο της βιοψίας είναι πολύ σπάνια εκτός από άτομα με διαταραχές πηκτικότητας. Ακόμα και όταν συμβαίνει αυτό, η αιμορραγία είναι σχεδόν πάντα πολύ περιορισμένη.
  • Μερικές φορές μια FNA θα πρέπει να επαναληφθεί επειδή τα δείγματα δεν περιείχαν αρκετά κύτταρα.
  • Σπάνια, η FNA που διαγιγνώσκει καρκίνο του θυρεοειδούς είναι ψευδώς θετική.

Υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς στην θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto)

Στην θυρεοειδίτιδα Χασιμότο στο υπερηχογράφημα, ο θυρεοειδής εμφανίζεται σαν ένας διάχυτα ακανόνιστος αδένας με αυξημένη αγγείωση. Οι ψευδοόζοι της θυρεοειδίτιδας εμφανίζονται σαν σαφώς καθορισμένα οζίδια, ωστόσο υποχωρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και η διάγνωση γίνεται όταν οι όζοι δεν μπορούν πλέον να αναγνωριστούν. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς και η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto δεν αποκλείουν ο ένας τον άλλον και ορισμένες φορές μπορεί να συνυπάρχουν. Επομένως κάθε ύποπτος όζος θυρεοειδούς πρέπει να υποβάλλεται σε παρακέντηση.

Ποια είναι η θεραπεία για τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;

Υποκατάσταση θυρεοειδικής ορμόνης

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο (θυροξίνη) για τον έλεγχο του υποθυρεοειδισμού σας. Η θεραπεία υποκατάστασης της θυρεοειδικής ορμόνης είναι πολύ αποτελεσματική και πιθανόν θα είναι η μόνη θεραπεία που θα χρειαστείτε. Η υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών αντιμετωπίζει αυτήν την πάθηση αντισταθμίζοντας την έλλειψη ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής. Η θυροξίνη πρέπει να συνταγογραφείται από τον ενδοκρινολόγο σας που γνωρίζει τη νόσο Χασιμότο αλλά και το πώς θα λειτουργήσει το φάρμακο. Συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες λήψης του φαρμάκου για να δείτε αποτελέσματα.

Αντιφλεγμονώδης θεραπεία

Όταν η φλεγμονώδης πάθηση είναι πολύ σοβαρή, ορισμένοι γιατροί δίνουν μια θεραπεία σύντομης διάρκειας με αντιφλεγμονώδη (στεροειδή) φάρμακα.

Χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς

Η χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του θυρεοειδούς μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto):

  • Ένα μικρό ποσοστό ασθενών με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) φαίνεται να ωφελείται σημαντικά από τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς
  • Η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο (Hashimoto) πρέπει να εξετάζεται πάντα στους ασθενείς πριν από την σύσταση για χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς

Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) μπορεί να συνιστάται εάν υπάρχει:

  • Μεγάλη διόγκωση του θυρεοειδούς που προκαλεί συμπτώματα λόγω του μεγέθους του αδένα
  • Μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι η θυρεοειδεκτομή ωφελεί εξαιρετικά ορισμένους ασθενείς με χρόνια θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Σε αυτή τη μελέτη, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής τους από ότι οι ασθενείς που αντιμετώπιζαν τη νόσο συντηρητικά μόνο με ορμονική υποκατάσταση. Μετρήθηκε η βελτίωση της χρόνιας κόπωσης καθώς και τα μέτρα γενικής υγείας. Και οι δύο παράμετροι βελτιώθηκαν σημαντικά στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία με θυροξίνη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Annals of Internal Medicine Απρίλιος 2019
  • Υπάρχει όζος θυρεοειδούς και έχει γίνει FNA που δείχνει ότι ο όζος είναι ύποπτος για καρκίνο του θυρεοειδούς
  • Ο ασθενής λαμβάνει πλήρη φαρμακευτική αγωγή αλλά προστίθεται και πόνος στον αυχένα ή πόνος γύρω από την περιοχή του αδένα. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια.
  • Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδίτιδας για την πάθηση Χασιμότο (Hashimoto) πρέπει να διενεργείται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς θυρεοειδούς. Ένας χειρουργός που ασχολείται περιστασιακά με την χειρουργική του θυρεοειδούς δεν πρέπει να διενεργεί αυτήν τη χειρουργική επέμβαση.
  • Η δια βίου λήψη θυρεοειδικής ορμόνης είναι σίγουρα απαραίτητη μετά τη χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς

COVID-19

Μένουμε ασφαλής

Έχετε κάποια ερώτηση?

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας και μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν όλες. Εάν έχετε κάποια ερώτηση για τον χειρουργό μας ή για την επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ασκήσεις για τον Θυρεοειδή

Δείτε τις ασκήσεις που χρειάζονται, μετά την χειρουργική αφαίρεση θυρεοειδή και παραθυρεοειδών αδένων.