Χειρουργική θυρεοειδούς αδένα

Χειρουργική θυρεοειδούς αδένα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ...

Η εξειδίκευση όμως έχει τεράστια σημασία στην εμφάνιση επιπλοκών, αυτό τονίζουν όλες οι επιστημονικές εταιρείες

Είναι αλήθεια ότι είμαστε λίγοι οι εξειδικευμένοι χειρουργοί στο θυρεοειδή. Το να απευθυνθείς στους καλύτερους για την υγεία σου, δεν είναι θέμα πολυτέλειας. Είναι θέμα ενημέρωσης και επιλογής!

Ασφαλής επέμβαση στη χειρουργική θυρεοειδούς αδένα

Αυτή η ιστοσελίδα έχει ως στόχο να σας παρέχει πλήρη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τη χειρουργική θυρεοειδούς αδένα. Είμαι πιστοποιημένος χειρουργός ενδοκρινών αδένων . Έχω εκπαιδευτεί από τον καθ. Γ. Καπελάκη στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο. Είμαι τακτικό μέλος της Ελληνικής  Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών και της BAETS(British Association of Endocrine and Thyroid Surgeons). Νοιώθω μεγάλη υπερηφάνεια ενημερώνοντας την ιστοσελίδα μου,  ώστε να μπορείτε να έχετε πλήρη ενημέρωση για την πρόοδο στην χειρουργική του θυρεοειδούς.

Η χειρουργική θυρεοειδούς αδένα θεωρητικά μπορεί να γίνει από όλους τους γενικούς χειρουργούς. Είναι όμως απαιτητική χειρουργική και όταν γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, έχει και ελάχιστες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. Το μεγέθους της τομής είναι πολύ σημαντικό αφού θα το έχει κάποιος για όλη του τη ζωή και μάλιστα σε εμφανές σημείο. Είναι απαιτητική χειρουργική επειδή ο θυρεοειδής έρχεται σε επαφή με το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία και τους παραθυρεοειδείς αδένες. Χρειάζεται εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία ώστε να αφαιρεθεί όλος ο αδένας χωρίς όμως να τραυματιστεί το νεύρο.

Ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή

Η επέμβαση που διενεργώ ονομάζεται «ελάχιστα επεμβατική ολική θυρεοειδεκτομή». Αυτή η επέμβαση μειώνει τη παραμονή σας στο νοσοκομείο στη μία ημέρα, αφού δεν υπάρχει καθόλου πόνος.

Μέγεθος τομής

Η τομή στο δέρμα είναι ελάχιστη που δύσκολα διακρίνεται μετά από μερικούς μήνες και δεν απαιτείται κόψιμο των μυών του λαιμού. Ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι κατάλληλες για μίνι χειρουργική επέμβαση, αλλά ακόμη σε αυτές η τομή στο δέρμα είναι πολύ μικρή. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 10% των ασθενών είναι κατάλληλοι για την ‘’ελάχιστη επεμβατική θυρεοειδεκτομή’’.  Αυτό όμως δεν είναι και άποψη δική μου. Με βάση την εμπειρία μου περισσότεροι  από το 60% των ασθενών μου μπορεί να επωφεληθούν από αυτή τη μέθοδο. Όζοι μεγαλύτεροι των 3cm ή όγκοι του θυρεοειδούς δεν αποτελούν από μόνοι τους, για εμένα, εμπόδιο για την διενέργεια αυτής της επέμβασης.

Υπόλειμμα θυρεοειδούς

Το υπόλειμμα που αφήνω στο 90% των ασθενών μου είναι λιγότερο από 1% ενώ στους υπόλοιπους δεν είναι μεγαλύτερο του 1,8%. Η σημασία του υπολείμματος είναι μεγάλη. Στις περιπτώσεις καρκίνου, από αυτό εξαρτάται το πόσες συνεδρίες με ραδιενεργό Ιώδιο θα κάνει κάποιος ασθενής. Επίσης, αν θα χρειαστεί επανεπέμβαση για να αφαιρεθεί και το υπόλοιπο του αδένα που έχει παραμείνει. Η επανεπέμβαση όμως έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιπλοκών και μεγάλη ταλαιπωρία για ένα ασθενή, τόσο ψυχική και σωματική όσο και οικονομική. Με την άμφω ολική θυρεοειδεκτομή όμως που διενεργούμε, τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν σε εμάς.

Παραμονή στο νοσοκομείο

Το ότι μένετε μια ημέρα στο νοσοκομείο έχει να κάνει με την ασφάλεια σας, Αμέσως μετά την επέμβαση μιλάτε και μετά από μερικές ώρες περπατάτε και σιτίζεστε. Δεν είναι προτεραιότητα μου ο εντυπωσιασμός αλλά η ασφάλεια του ανθρώπου που εμπιστεύεται τη ζωή του στα χέρια μου.

Πιθανότητα επιπλοκής

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν δυνητικά ένα ποσοστό επιπλοκών, σε όλους τους χειρουργούς, σε όλο τον κόσμο. Η έξοδος την ίδια ημέρα δεν προσφέρει κάτι σημαντικό, κατά την άποψη μου και σύμφωνα με την εμπειρία μου. Ποτέ δεν δίνω ασβέστιο μετεγχειρητικά στους ασθενείς μου, παρά μόνο αν χρειαστεί κι αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ο έλεγχος και η επιβεβαίωση της τιμής του ασβεστίου την επόμενη ημέρα, με εξέταση αίματος είναι επιβεβλημένη, αυτός είναι και ο κύριος λόγος της παραμονής σας. Δεν συμφωνώ με την τακτική του να δίνω σε όλους τους ασθενείς μετεγχειρητικά ασβέστιο για να καλύψω κάποιον υποπαραθυρεοειδισμό και να εξέρχεται ο ασθενής την ίδια ημέρα.

Ασφαλής θυρεοειδεκτομή

Η σωστή θυρεοειδεκτομή είναι απαιτητική επέμβαση

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα – Ιατρική του διαδικτύου

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ιατρικές συμβουλές. Μια ομάδα Αυστραλών χειρουργών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν εσφαλμένες  ή ψευδείς πληροφορίες σε μια συχνότητα 30%. Αυτό αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι για εσάς τους ασθενείς να ζητάτε συμβουλές πάντα, από τους ειδικούς. Η διαδεδομένη αντίληψη της ιατρικής του διαδικτύου δεν αποτελεί υποκατάστατο της απ’ευθείας και ‘’πρόσωπο με πρόσωπο’’ εξέτασης και ενημέρωσης από τον γιατρό.

Δεν πρέπει να ντρεπόσαστε ή να ερχόσαστε σε δύσκολη θέση, αλλά να ρωτάτε το γιατρό σας για οτιδήποτε σας απασχολεί. Πρέπει να ενημερώνεστε για τις πιθανές επιπλοκές και τους κινδύνους του χειρουργείου.  Η έρευνα έχει αποδείξει ότι η εμπειρία του χειρουργού παίζει μεγάλο ρόλο για μια ασφαλή και επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή.

Οι περισσότεροι χειρουργοί δεχόμαστε με ικανοποίηση τις ερωτήσεις σας, αφού γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουμε για το όφελος μας, αλλά για το δικό σας καλό. Θεωρούμε προνόμιο μας το να ασχολούμαστε με αυτές τις παθήσεις. Ένας έμπειρος χειρουργός δεν αναφέρει υπερβολές για την εμπειρία και τις επιτυχίες του ούτε αναφέρεται προσβλητικά σε άλλους χειρουργούς ή γιατρούς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΣΑΣ,
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΕ ΣΤΟ 2104619735 ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΩ!

                               

Χειρουργική θυρεοειδούς αδένα – Θυρεοειδεκτομή

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

Είδη θυρεοειδεκτομής

Θυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση μέρους ή όλου του θυρεοειδούς αδένα. Λοβεκτομή  είναι η χειρουργική αφαίρεση του ενός μόνο λοβού θυρεοειδούς αδένα. Η θυρεοειδεκτομή συστήνεται στους ασθενείς που πάσχουν από βρογχοκήλη, όζους του θυρεοειδούς, υπερθυρεοειδισμό, ή καρκίνο του θυρεοειδούς. Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι πολύ καλή επιλογή για τους ασθενείς που έχουν μεγάλη βρογχοκήλη, οζίδια ή καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης διενεργεί  ασφαλή και αποτελεσματική χειρουργική θυρεοειδούς. Κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης θυρεοειδούς, τα λαρυγγικά νεύρα και  οι παραθυρεοειδείς αδένες,  πρέπει να προστατεύονται και να διατηρούνται. Αυτό το εξασφαλίζει η γνώση και η εμπειρία του, αλλά και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιεί όταν απαιτείται (νευροδιεγέρτης για τον εντοπισμό του νεύρου, ψαλίδι υπερήχων κ.ά.). Η πείρα του αλλά και η εμπειρία του στην πράξη, που είναι μεγαλύτερη των 18 χρόνων σε αυτή τη χειρουργική, εγγυάται ότι η πιθανότητα επιπλοκών είναι ελάχιστη. Σωλήνα παροχέτευσης δεν χρησιμοποιεί συνήθως για αυτές τις επεμβάσεις.

Νευροδιεγέρτης – παρακολούθηση του νεύρου κατά τη διάρκεια της επέμβασης, με τεχνολογία αιχμής

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

Ειδικός σωλήνας χορήγησης οξυγόνου, όταν χρησιμοποιείται νευροδιεγέρτης

Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας προσφέρει εξοπλισμό αιχμής, τον οποίο χρησιμοποιούμε για ασφαλέστερες επεμβάσεις. Η παρακολούθηση του νεύρου πραγματοποιείται στις επεμβάσεις θυρεοειδούς που η ανατομική θέση του νεύρου είναι πολύπλοκη ή έχει αλλάξει μετά από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στο λαιμό. Χρησιμοποιείται ειδικός ενδοτραχειακός σωλήνας (σωλήνας αναισθησίας για χορήγηση οξυγόνου ) με ηλεκτρόδιο (εικόνα παρακάτω). Αυτός είναι συνδεδεμένος με ειδική συσκευή η οποία παράγει οπτικό και ηχητικό σήμα όταν γίνονται χειρισμοί στην περιοχή του νεύρου και αυτό βοηθάει στον εντοπισμό του, στις δύσκολες περιπτώσεις (εικόνα παρακάτω).

Θυρεοειδεκτομή στον καρκίνο του θυρεοειδή

Είναι πολύ σημαντικό η αρχική επέμβαση να είναι όσο πιο τέλεια και πιο πλήρης γίνεται, επειδή από αυτή εξαρτάται η πρόγνωση σας. Αυτό σημαίνει ότι αν η επέμβαση είναι ”ατελής” χειρουργική επέμβαση (και δυστυχώς αυτό δεν είναι σπάνιο):

-υπονομεύεται η ικανότητα ελέγχου της νόσου

-είναι πιθανόν να προκαλέσει την ανάγκη συμπληρωματικής επέμβασης

-αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών κατά την επανεπέμβαση

-υπονομεύει δυνητικά την επιβίωση.

Exeidikefsh kai empeiria xeirourgou thyreoeidous

Ο όγκος των ασθενών που χειρουργεί ετησίως ένας χειρουργός, είναι κριτήριο για την ασφάλεια του αρρώστου

 

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

Ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς είναι προϋπόθεση για ασφαλή επέμβαση

 

Ελάχιστα Επεμβατική Θυρεοειδεκτομή Υποβοηθούμενη από Βιντεοκάμερα (Minimally Invasive Video Assisted Thyroidectomy MIVAT)

Η Ελάχιστα Επεμβατική Θυρεοειδεκτομή Υποβοηθούμενη με Βιντεοκάμερα (MIVAT) ή ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή διενεργείται χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας στη χειρουργική επέμβαση μέσω μιας πολύ μικρής τομής. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς ή οζίδια, με διαστάσεις κάτω των 3cm. Αυτή η τεχνική επιτρέπει να γίνεται η θυρεοειδεκτομή μέσω μικρότερων τομών. Είναι ασφαλής και αποτελεσματική, αφού προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερη ταλαιπωρία στους ασθενείς.

Χειρουργική θυρεοειδούς αδένα – Ελάχιστα Επεμβατική Θυρεοειδεκτομή

Στη χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς που διενεργείται μέσω μιας τομής η οποία είναι 3cm ή λιγότερο. Οι ασθενείς συνήθως έχουν λιγότερο πόνο πιο γρήγορη ανάρρωση, σε σχέση με τις κλασσικές  παραδοσιακές θυρεοειδεκτομές και σίγουρα ελάχιστη ουλή. Το μέγεθος της ουλής είναι πολύ σημαντικό, αφού η μετεγχειρητική ουλή βρίσκεται σε εμφανές σημείο και θα την έχει ο ασθενής για ολόκληρη ζωή.

Χειρουργική θυρεοειδούς αδένα – Επανεπέμβαση στο Θυρεοειδή

Οι επανεπεμβάσεις διενεργούνται σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα καρκίνο του θυρεοειδούς ή σε ασθενείς που χειρουργήθηκαν για νόσο Graves και η νόσος υποτροπίασε, λόγω πλημμελούς επέμβασης. Διενεργείται επίσης σε ασθενείς που ενώ χειρουργήθηκαν για καρκίνο έμεινε μεγάλο υπόλειμμα. Η προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση, αυξάνει τους κινδύνους της δεύτερης χειρουργικής επέμβασης στο θυρεοειδή. Η επανεπέμβαση είναι πάντα πιο δύσκολη. Αυτές οι επεμβάσεις είναι καλύτερο να διενεργούνται από χειρουργούς, όπως ο Σταύρος Τσιριγωτάκης με εξειδικευμένη κατάρτιση και πολυετή εμπειρία.

Λεμφαδενικός καθαρισμός στον καρκίνο του θυρεοειδούς

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

Τραχηλικοί λεμφαδένες που μπορεί να διηθηθούν από καρκίνο θυρεοειδούς

Στην χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, όταν έχει διαγνωσθεί η ύπαρξη κακοήθειας στον θυρεοειδή, τότε η επέμβαση που πρέπει να διενεργηθεί είναι ογκολογική επέμβαση. Έχει διαφορά μιας χειρουργική επέμβαση που διενεργείται για καλοήθη πάθηση, από μια για κακοήθη. Για κακοήθη πάθηση η επέμβαση είναι ογκολογική επέμβαση. Η ογκολογική επέμβαση πέραν των άλλων έγκειται και στην αφαίρεση των λεμφαδένων παράλληλα με την αφαίρεση του οργάνου που έχει τον καρκίνο. Όταν υπάρχει καρκίνος στο θυρεοειδή, μερικές φορές μπορεί να προσβάλλει και τους λεμφαδένες στο λαιμό. Ακόμα ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου ξέρουμε ότι αργότερα θα τους προσβάλει με βεβαιότητα.

Λεμφαδένες

Επομένως είναι απαραίτητο στις περιπτώσεις αυτές να αφαιρέσουμε και τους λεμφαδένες από το λαιμό. Στο λαιμό υπάρχουν πολλοί λεμφαδένες. Αυτοί βρίσκονται κάτω ή γύρω από τον θυρεοειδή, από την τραχεία, από τον οισοφάγο, από την καρωτίδα ή ακόμα και σε κάποια απόσταση από τον θυρεοειδή. Πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι διηθημένοι, πριν από την διενέργεια της επέμβασης. Στη διάρκεια της επέμβασης πρέπει να τους αφαιρέσουμε, με σκοπό και στόχο την μη εξάπλωση του καρκίνου.

Σε αυτό μας βοηθάει σημαντικά η αναγνώριση τους και ο εντοπισμός τους. Αυτό γίνεται μέσω υπερηχογραφήματος υψηλής ευκρίνειας. Η χαρτογράφηση τους αλλά και η κυτταρολογική εξέταση που λαμβάνουμε μέσω της παρακέντησης (FNA) είναι πολύ σημαντικά. Με την χαρτογράφηση καθορίζεται το πλάνο της χειρουργικής επέμβασης, η οποία είναι η κύρια θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδή. Από την ποιότητα της θυρεοειδεκτομής, εξαρτάται η ζωή του ασθενή μας.

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

Χαρτογράφηση τραχήλου στον καρκίνο θυρεοειδούς είναι απαραίτητη

Οι λεμφαδένες του οργανισμού είναι όργανα που μπορούμε να τα παρομοιάσουμε με το σύστημα του φίλτρου του άνθρακα. Έτσι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εγκλωβιστούν μέσα στο φίλτρο. Ο οργανισμός δεν έχει κάποιο μέσο για να αποβάλει τα κύτταρα που έχει αιχμαλωτίσει, αυτά είναι συνέχεια κολλημένα εκεί και αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στο λεμφαδένα.

Υπάρχουν δύο τύποι λεμφαδενικού καθαρισμού για τον καρκίνο του θυρεοειδούς:

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

Επιβεβλημένη η αφαίρεση των λεμφαδένων όταν είναι διηθημένοι από καρκίνο

Χειρουργική θυρεοειδούς αδένα – Κεντρικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Στη χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, όταν υπάρχει καρκίνος στον θυρεοειδή και οι λεμφαδένες είναι διηθημένοι από καρκίνο, επιβάλλεται να γίνει λεμφαδενικός καθαρισμός. Αυτός περιλαμβάνει την αφαίρεση των λεμφαδένων που βρίσκεται κοντά στο θυρεοειδή αδένα. Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης διενεργεί αυτή τη χειρουργική επέμβαση πάντοτε όταν χρειάζεται για τον ασθενή που διαγιγνώσκεται με καρκίνο θυρεοειδούς. Είναι η αφαίρεση των λεμφαδένων στην περιοχή του λάρυγγα και της τραχείας. Η περιοχή αυτή εκτείνεται από την τραχεία μέχρι την καρωτίδα. Προς τα κάτω φτάνει μέχρι το άνω μέρος της θωρακικής κοιλότητας. Αυτή η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται λεμφαδενικός καθαρισμός επιπέδου VI.

Η ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΑΣ

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΑΝ ΕΣΕΙΣ Ή ΚΑΠΟΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ, ΘΑ ΧΑΡΟΎΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ!

Χειρουργική θυρεοειδούς αδένα – Πλάγιος Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Στη χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός, είναι η αφαίρεση των λεμφαδένων στα πλάγια του λαιμού. Οι λεμφαδένες του τραχήλου χωρίζονται σε επίπεδα και αριθμώνται με λατινικούς αριθμούς (επίπεδα I-VI). Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι η αφαίρεση των λεμφαδένων από τα επίπεδα II, III, IV και V.

Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν πολλά νεύρα και μεγάλα αγγεία που βρίσκονται σε κίνδυνο για τραυματισμό κατά τη διάρκεια αυτών του τύπων των χειρουργικών επεμβάσεων. Αυτό το είδος των χειρουργικών επεμβάσεων συνιστάται μόνο εάν ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει αποδειχθεί ότι έχει διηθήσει αυτούς τους λεμφαδένες.

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

Είδη θυρεοειδεκτομής ανάλογα με την ασθένεια

Απαιτητική χειρουργική

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση έτσι και στον πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό, που γίνεται στη χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών. Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, ο κίνδυνος αυτός είναι χαμηλός. Τα νεύρα που βρίσκονται σε κίνδυνο περιλαμβάνουν το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, το φρενικό νεύρο, το νωτιαίο και τα αυχενικά νεύρα. Το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, νευρώνει τις φωνητικές χορδές και μια κάκωση μπορεί να επηρεάσει τη φωνή. Το φρενικό νεύρο ελέγχει την αναπνοή, νευρώνει το διάφραγμα και μια κάκωση μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Το νωτιαίο νεύρο ελέγχει την κίνηση του ώμου, ο τραυματισμός του μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στον ώμο.

Τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στην περιοχή είναι επίσης σε κίνδυνο και περιλαμβάνουν την καρωτιδική αρτηρία και την έσω σφαγίτιδα φλέβα. Ο θωρακικός πόρος είναι επίσης σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου της χειρουργικής επέμβασης και μια κάκωση του μπορεί να απαιτήσει παροχέτευση.

Στη χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, για να είναι ασφαλής η επέμβαση, ο ένας τρόπος είναι στα σημεία που βρίσκονται τα νεύρα και οι παραθυρεοειδείς αδένες, να αφήνεται μέρος του θυρεοειδή ώστε να μην φτάσει σε αυτά ο χειρουργός και τα τραυματίσει. Πρόκειται για την σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή.  ”Βασιζόμενος στην εμπειρία μου αυτή την επέμβαση την αποφεύγω. Επειδή σε περίπτωση που η ιστολογική εξέταση δείξει καρκίνο, οι ασθενείς είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν επανειλημμένες συνεδρίες με ραδιενεργό ιώδιο ή ακόμα και επανεπέμβαση. Επίσης αν ο ασθενής έχει νόσο Graves, είναι πιθανόν με την σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή, να υποτροπιάσει μετά την επέμβαση και να χρειάζεται επανεπέμβαση. Οι επανεπεμβάσεις ταλαιπωρούν τον ασθενή και έχουν αυξημένη συχνότητα επιπλοκών.”

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ – ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Στη χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, η επέμβαση λοιπόν που εκτελεί ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος  Τσιριγωτάκης  συνήθως είναι η ελάχιστα επεμβατική άμφω ολική θυρεοειδεκτομή. Δηλαδή  μέσα από μια πολύ μικρή τομή,αφαιρεί ολόκληρο τον θυρεοειδή αδένα, χωρίς να κόβει τους μύες του λαιμού. Κι αυτό γιατί η εμπειρία του χειρουργού Σταύρου Τσιριγωτάκη έχει δείξει ότι αρκετές φορές ο ασθενής χειρουργείται για ένα ύποπτο όζο που τελικά δεν είναι καρκίνος και υπάρχει καρκίνος στον άλλο λοβό. Ή χειρουργείται για καλοήθεια και η ιστολογική μετά το χειρουργείο δείχνει ότι σε κάποιο σημείο είχε αναπτυχθεί καρκίνος και αυτό δεν είναι σπάνιο.

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

Πολύ μικρή τομή στην ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή

Μια μόνο επέμβαση είναι αρκετή

Είναι προτιμότερο να χειρουργείται ο ασθενής, τις περισσότερες φορές, σαν να είναι επιβεβαιωμένη η κακοήθεια. Οπότε αν διαγνωσθεί κακοήθεια, το υπόλειμμα να είναι σχεδόν μηδενικό ώστε να μην χρειάζεται ούτε πολλές συνεδρίες με ιώδιο ούτε επανεπέμβαση. Η διασφάλιση της ακεραιότητας των νεύρων και των παραθυρεοειδών έγκειται αφενός στην εμπειρία του χειρουργού Σταύρου Τσιριγωτάκη. Και αφετέρου στον τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής που χρησιμοποιεί. Το κάνει για να παρέχει στους ασθενείς το καλύτερο και ασφαλέστερο αποτέλεσμα.

Ελάχιστα επεμβατική αφαίρεση θυρεοειδούς

Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης διενεργεί την ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή.  Δηλαδή μέσω μιας τομής 2-3 cm, που είναι η μικρότερη δυνατή, αφαιρεί ολόκληρο τον θυρεοειδή αδένα, χωρίς να κόβει τους μύες. Το μέγεθος της τομής έχει σημασία όχι μόνο για το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά δείχνει και την εξοικείωση του χειρουργού με τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Είναι γνωστό  ότι όσο λιγότερες κακώσεις και τραυματισμοί γίνονται σε μια επέμβαση τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Βέβαια, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι είδους κακώσεις θα έχουν συμβεί στη διάρκεια μιας επέμβασης που αφήνει μια τεράστια μετεγχειρητική ουλή. Αν  είναι δύσμορφη θα είναι υποχρεωμένος ο ασθενής να την έχει εφ’ όρου ζωής σε ευκρινές σημείο στον λαιμό του.

Σπινθηρογράφημα καθήλωσης

Η επιβεβαίωση αφαίρεσης ολόκληρου του θυρεοειδή αδένα αποδεικνύεται μέσω εξέτασης.  Η εξέταση αυτή λέγεται σπινθηρογράφημα ή εξέταση καθήλωσης, που γίνεται μετά το χειρουργείο, όταν η ιστολογική δείξει ότι πρόκειται για καρκίνο.

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

Στην ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή, η τομή είναι ελάχιστη, καλύπτεται από τον αντίχειρα

Αυτή λοιπόν δείχνει με απόλυτη ακρίβεια το ποσοστό του θυρεοειδή που έχει απομείνει, αφού αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να καταστραφεί, με τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Αυτό αν είναι μέχρι 2% είναι αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα (αξίζει να σημειωθεί ότι το ανθρώπινο μάτι του χειρουργού, μπορεί να διακρίνει από 1% και πάνω).

Τα δικά μας αποτελέσματα

Στο 95% περίπου των περιπτώσεων των ασθενών τους οποίους χειρουργεί ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης το θυρεοειδικό υπόλειμμα είναι κάτω του 1%. Οπότε είναι φανερό τι θεραπεία θα κάνουν οι ασθενείς του συγκριτικά με τη θεραπεία που θα κάνει κάποιος ο οποίος έχει υπόλειμμα 4% ή 8% ή ακόμα και 10%. Ασθενείς με μεγάλα υπολείμματα χρειάζονται επανεπέμβαση. Αυτή όμως έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιπλοκών, πέραν της πρόσθετης ψυχικής, σωματικής αλλά και οικονομικής ταλαιπωρίας του ασθενή.

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

Το καλύτερο αποτέλεσμα είναι το σχεδόν μηδενικό υπόλειμμα, στην χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα για κακοήθεια

Βέλτιστο αποτέλεσμα

Γι αυτό λοιπό το λόγο ο κος Τσιριγωτάκης επιδιώκει και έχει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ασθενείς με μία και μοναδική επέμβαση. Την διενεργεί μέσα από μια τομή που έπειτα από λίγο καιρό είναι δύσκολο να τη διακρίνει κάποιος. Παρακάτω φαίνονται μερικές γνωματεύσεις από αυτή την εξέταση. Την έχουν κάνει ασθενείς του κου Τσιριγωτάκη, για να διαγνωσθεί πόσο θυρεοειδικό υπόλειμμα έχει απομείνει. Αυτούς τους ασθενείς μάλιστα δεν τους χειρούργησε για καρκίνο θυρεοειδούς αλλά για καλοήθεια. Η ιστολογική εξέταση των οποίων όμως μετά το χειρουργείο έδειξε ότι επρόκειτο για καρκίνο.

Είναι εύκολα κατανοητός ο λόγος που δεν επισυνάπτονται αποτελέσματα ασθενών οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί προεγχειρητικά με καρκίνο.  Σε αυτούς τους ασθενείς είναι επιβεβλημένη και προγραμματισμένη εξ΄αρχής η αφαίρεση ολόκληρου του αδένα, την στιγμή που χειρουργούνται για καρκίνο. Εδώ εξ ορισμού πρέπει το υπόλειμμα να είναι σχεδόν μηδενικό.

Υπόλειμμα

Επομένως μπορεί να φανταστεί κάποιος ποιο θα είναι το θυρεοειδικό υπόλειμμα που θα έχει κάποιος ασθενής, ο οποίος θα χειρουργηθεί για καρκίνο θυρεοειδούς από τον χειρουργό Σταύρο Τσιριγωτάκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μέριμνα για να αφαιρεθεί και το τελευταίο κύτταρο θυρεοειδούς είναι πολύ αυξημένη. Το υπόλειμμα που αφήνει σε θυρεοειδεκτομές για καλοήθεια, είναι μικρότερο από 1%.

Ρύθμιση

Είναι εύκολα κατανοητό πόσο εύκολα ρυθμίζεται με φάρμακα κάποιος ασθενής μετεγχειρητικά ακόμα και όταν έχει χειρουργηθεί για καλοήθεια, με ένα υπόλειμμα κάτω του 1%. Αντιθέτως, είναι αντιληπτό το πόσο δύσκολα μπορεί να ρυθμιστεί, όταν μεγάλο μέρος του αδένα δεν έχει αφαιρεθεί. Τότε ο ενδοκρινολόγος προσπαθεί να τον ρυθμίσει δίνοντας του φάρμακα αλλά ταυτόχρονα και το υπόλειμμα που έχει παράγει και αυτό ορμόνες. Έτσι είναι αναγκασμένος να αλλάζει διαρκώς τη δόση κάνοντας επανειλημμένες εξετάσεις αίματος.

Η χειρουργική θυρεοειδούς είναι απαιτητική χειρουργική

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους αναφέρθηκε στην αρχή ότι η χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, είναι απαιτητική χειρουργική. Χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση αφού είναι αναγκαίοι πολύ λεπτοί χειρισμοί.  Μετά την επέμβαση που διενεργεί ο κος Τσιριγωτάκης, η νοσηλεία δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες, ο ασθενής μιλάει αμέσως, σιτίζεται μετά από 2-3 ώρες και κινητοποιείται άμεσα. Την επομένη το πρωί, γίνεται έλεγχος του ασβεστίου του αίματος και ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του, σε πολύ καλή κατάσταση.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός, ότι ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης δεν δίνει φάρμακα με ασβέστιο σε όλους τους ασθενείς, ανεξαιρέτως, τους οποίους χειρουργεί. Αυτά δίνονται για να καλύψουν συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η ενδεχόμενη πτώση της τιμής του ασβεστίου μετά την επέμβαση. Επειδή έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνει, γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που αυτό θα χρειαστεί. Γι΄αυτό πριν επιλέξει κάποιος τον χειρουργό του, δεν είναι άσκοπο να ρωτήσει πόσο μεγάλη θα είναι η τομή του? Τι υπολείμματα συνήθως έχει? Αν του συστήνεται απαραίτητα η λήψη ασβεστίου αμέσως μετά την επέμβαση? Αλλά να ρωτήσει και ότι άλλο τον απασχολεί.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πίζας είναι το καλύτερο Κέντρο Θυρεοειδούς

Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά και επισκέπτεται συχνά το καλύτερο Κέντρο Ενδοκρινολογικής Χειρουργικής στον κόσμο, το οποίο είναι στο νοσοκομείο Cisanello.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Πίζα της Ιταλίας, Cisanello, θεωρείται το καλύτερο κέντρο για την χειρουργική θυρεοειδούς αδένα και ενδοκρινών αδένων, παγκοσμίως!

Επικεφαλής και Διευθυντής της ενδοκρινολογικής χειρουργικής μονάδας είναι ο καθηγητής Paolo Miccoli με τον καθηγητή Gabriele Materazzi. Διενεργούν τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές τόσο στη χειρουργική του θυρεοειδή αδένα όσο και στην χειρουργική των παραθυρεοειδών αδένων. Θεωρούνται από τους κορυφαίους παγκοσμίως, αφού καθημερινά διενεργούν περίπου 16 επεμβάσεις αυτού του είδους.

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

Ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή σε ασθενή με τεράστια βρογχοκήλη

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πίζα στην Ιταλία(Cissanelo), επιβεβαιώνεται σαν ηγετικό κέντρο σχετικά με τις ασθένειες του θυρεοειδούς. Τα στοιχεία προέκυψαν κατά το πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον θυρεοειδή, που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο, της Φλόριντα των ΗΠΑ ( 15ο Διεθνές Συνέδριο του θυρεοειδούς ). Ελήφθησαν υπόψιν όλα τα επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια των 10 τελευταίων ετών, παγκοσμίως.
Το Πανεπιστήμιο Νοσοκομείο της Πίζας βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κόσμο. Τόσο για την επιστημονική έρευνα όσο και για τις προηγμένες χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούνται σε αυτό για την αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδή. Είναι καλύτερο ακόμη και από το νοσοκομείο Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, καθώς και εκεί υπάρχει τεράστια έρευνα για τις παθήσεις και τη θεραπεία του θυρεοειδή. Η βαθμολόγηση του το καθιστά ‘’Κέντρο Αναφοράς’’, όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο!

210 4619735

ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΣΑΣ

Ενημερωθείτε

Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης αλλά και όλοι εμείς οι συνεργάτες τους, ελπίζουμε ότι εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα βρείτε πληροφορίες που είναι πολύτιμες. Είμαστε σίγουροι ότι θα σας βοηθήσουν να ενημερωθείτε για την χειρουργική θυρεοειδούς αδένα και τον καρκίνο του θυρεοειδούς, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Για όσους από εσάς έχετε χειρουργικό πρόβλημα στον θυρεοειδή σας ή καρκίνο  ή όσα αγαπημένα σας άτομα έχουν καρκίνο του θυρεοειδούς, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είσαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα. Εμείς  θα σας βοηθήσουμε και θα είμαστε συνέχεια δίπλα σας.

Παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να είσαστε σίγουροι ότι θα έχετε την επιστημονική προσέγγιση και την ανθρώπινη φροντίδα που σας αξίζει, για ένα άριστο αποτέλεσμα.

ΚΥΣΤΗ ΘΥΡΕΟΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Θεραπεία κύστης θυρεογλωσσικού πόρου

Εμείς οι χειρουργοί θυρεοειδή και παραθυρεοειδών αδένων αφαιρούμε συνήθως  τις κύστεις του θυρεοεγλωσσικού πόρου, για να ανακουφίσουμε τον ασθενή. Η χειρουργική αφαίρεση επιτρέπει περαιτέρω διερεύνηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει καρκίνος.

κύστη θυρεογλωσσικού πόρου

symptomata & diagnosh kysths thyreoglossikou porou

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι η συνήθης επιλογή θεραπείας. Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό. Η επέμβαση όταν διενεργείται από εξειδικευμένο χειρουργό ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επανεμφάνισης της κύστης. Μια κύστη θυρεογλωσσικού πόρου έχει πιθανότητα επανεμφάνισης μετά από την επέμβαση. Αυτό συμβαίνει εάν δεν αφαιρεθεί ολόκληρη και ένα μέρος της παραμείνει στον ασθενή. Η τομή που κάνουμε είναι πού μικρή, συνήθως και αόρατη μετά από λίγο διάστημα.

Αντιβιοτικά

Η θεραπεία μιας κύστης με φλεγμονή αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών, ακόμη και αν έχει προγραμματιστεί χειρουργική επέμβαση. Η μόλυνση πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να κάνει την αφαίρεση της κύστης πιο δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα επανεμφάνισης.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της εγχείρησης;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης κάνουμε μια πολύ μικρή τομή στο μπροστινό μέρος του λαιμού, πάνω από το φούσκωμα (κύστη). Στη συνέχεια αφαιρούμε την κύστη και τον θυρεογλωσσικό πόρο (σωληνάκι) μέχρι τη ρίζα του, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του υοειδούς οστού.

Η επέμβαση συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία. Ότι αφαιρούμε αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Μετά τη διενέργεια της επέμβασης ο ασθενής, συνήθως, δεν χρειάζεται να παραμείνει νοσηλευόμενος στην κλινική και μπορεί να αποχωρήσει μετά από μερικές ώρες. Συνήθως δεν υπάρχει πόνος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν χορηγούμε παυσίπονα.  Συνήθως, η δυσφορία που μπορεί να αισθάνεται ο ασθενής μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι ελάχιστη, αλλά βέβαια ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Χειρουργική θυρεοειδούς αδένα

Ο γιατρός πρέπει να ενημερώνει πριν την επέμβαση την επέμβαση, τον ασθενή για τα πάντα

Οι χειρουργοί θα πρέπει να εξηγήσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Τα ραντεβού παρακολούθησης είναι συνηθισμένα, για να εξασφαλιστεί ότι η περιοχή της χειρουργικής επέμβασης θεραπεύεται σωστά.

Πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκής

Όλες οι επεμβάσεις έχουν πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους χειρουργούς, σε όλα τα μέρη του κόσμου. Όσο πιο εξειδικευμένος είναι ο χειρουργός τόσο πιο σπάνια εμφανίζονται επιπλοκές. Εμείς τις αναφέρουμε επειδή πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα. Σε εμάς αυτό που έχει εμφανιστεί και μάλιστα σπάνια είναι η ανάπτυξη χηλοειδούς, αλλά αυτό οφείλεται στην ποιότητα δέρματος του ασθενή. Αναφέρουμε τις επιπλοκές εκείνες που περιγράφονται στη βιβλιογραφία γενικά. Αυτές μπορεί να είναι από ήπιες έως σοβαρές.

Είδη

  • Αιμορραγία: Ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι συνήθως ελάχιστος. Τα αντιπηκτικά που λαμβάνονται για άλλες παθήσεις μπορούν να αυξήσουν αυτόν τον κίνδυνο και για αυτό απαιτείται ένας πλήρης έλεγχος  πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
  • Συρίγγιο: Μερικές φορές αν παραμείνει μέρος της κύστης, υγρό μπορεί να βγαίνει από την περιοχή της επέμβασης μέσω ενός στομίου στο δέρμα. Αυτό ονομάζεται συρίγγιο και θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.
  • Λοίμωξη: Εάν η πληγή διατηρείται καθαρή, ο κίνδυνος φλεγμονής είναι ελάχιστος. Η φλεγμονή, αν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, απόφραξη των αεραγωγών και προβλήματα στην κατάποση.
  • Ουλές: Θα υπάρχει χειρουργική ουλή στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή. Συνήθως η ουλή είναι τόσο μικρή που μετά από κάποιο διάστημα, διακρίνεται με δυσκολία.
  • Κάκωση νεύρου: Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος κάκωσης του νεύρου που συνδέεται με την κίνηση της γλώσσας.
  • Υπερθυρεοειδισμός: Εάν η κύστη περιέχει λειτουργικό ιστό θυρεοειδούς, τότε υπάρχει μικρός κίνδυνος να παραχθεί λιγότερη θυρεοειδική ορμόνη μετά την απομάκρυνσή της.

Μην ξεχνάτε!

Είναι καλύτερο να ξεκουραστείτε 2-3 ημέρες μετά από την επέμβαση. Μην ταξιδέψετε με αεροπλάνο για 10 περίπου ημέρες μετά την επέμβαση. Εάν χρησιμοποιούνται μη απορροφήσιμα  ράμματα, τότε θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά από μια εβδομάδα.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστεί να επανεξεταστείτε , οπότε θα προγραμματιστεί επανεξέταση. Εν τω μεταξύ, επικοινωνείστε νωρίτερα με το γιατρό σας εάν εμφανιστεί πυρετός, πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

2104619735

Αυτές οι επεμβάσεις δεν είναι συχνές και απαιτούν εξειδίκευση. Ρωτήστε μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

Εδώ θα αναφέρουμε όλες τις ενέργειες που κάνουμε αλλά και τα μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των ασθενών μας, από τον κορωνοϊό COVID-19.Περισσότερα
+