Καρκίνος Θυρεοειδούς και Θυρεοειδεκτομή: Η σπουδαιότητα της χαρτογράφησης των λεμφαδένων για τον χειρουργό θυρεοειδούς
Χαρτογράφηση τραχηλικών λεμφαδένων στη χειρουργική θυρεοειδούς: οι 4 λόγοι για τους οποίους έχει τεράστια σημασία.
Σωστή αξιολόγηση και εξατομικευμένη επέμβαση
Ο λεμφαδενικός καθαρισμός είναι απαιτητική επέμβαση
Η αφαίρεση λεμφαδένων (λεμφαδενικός καθαρισμός) στη χειρουργική του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) δεν μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε χειρουργό θυρεοειδούς. Αυτές είναι λεπτές επεμβάσεις, πολύ απαιτητικές και εξειδικευμένες και ελάχιστοι χειρουργοί μπορούν να τις διενεργήσουν. Για μια ολοκληρωμένη θεραπεία όμως, ορισμένες φορές θα πρέπει να διενεργούνται. Διαφορετικά σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς θα πρέπει να ξαναχειρουργηθούν.
Δυστυχώς οι περισσότεροι ασθενείς απευθύνονται σε μη ειδικούς και εξειδικευμένους χειρουργούς. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει παγκοσμίως. Όταν ο χειρουργός δεν είναι εξειδικευμένος δεν συστήνει χαρτογράφηση επειδή αν στην χαρτογράφηση διαγνωστούν προσβεβλημένοι λεμφαδένες από τον καρκίνο τότε θα πρέπει να γίνει λεμφαδενικός καθαρισμός. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει ο χειρουργός να έχει την ικανότητα να τον διενεργήσει. Από τη στιγμή που δεν έχει αυτή την ικανότητα ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο για θυρεοειδεκτομή. Όταν όμως αργότερα φανεί το πρόβλημα τότε ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να υποβληθεί σε νέα επέμβαση.
Τι είναι οι λεμφαδένες?
Τους λεμφαδένες μπορούμε να τους παρομοιάσουμε με ένα σύστημα φίλτρου το οποίο ‘’κρατάει’’ τις βλαβερές ουσίες. Τα καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς μπορούν να φύγουν από τον θυρεοειδή και να εξαπλωθούν σε αυτούς τους λεμφαδένες (φίλτρα) και στη συνέχεια να φύγουν από εκεί και να δημιουργήσουν μετάσταση σε άλλα όργανα. Τα κύτταρα στη συνέχεια αναπτύσσονται αργά μέσα σε αυτά τα ‘’φίλτρα’’, αλλά ο οργανισμός δεν μπορεί να τα ‘’καθαρίσει’.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) που έχει κακοήθεια και η αφαίρεση των λεμφαδένων (λεμφαδενικός καθαρισμός) όταν αυτοί είναι προσβεβλημένοι θεραπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων του θυρεοειδούς. Αλλά αυτό γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο επειδή παρά την πρόοδο στην ικανότητά μας να εντοπίζουμε καρκίνους του θυρεοειδούς πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Σχεδόν το 50% των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς μαθαίνει ότι έχει κακοήθεια με την ιστολογική εξέταση που βγαίνει μετά την επέμβαση στην οποία έχει ήδη υποβληθεί. Τότε όμως είναι αργά αφού η επέμβαση έχει γίνει. Αν υπήρχαν λεμφαδένες προσβεβλημένοι αυτοί δεν έχουν αφαιρεθεί και χρειάζεται επανεπέμβαση.
Τι είναι η χαρτογράφηση των λεμφαδένων στον καρκίνο θυρεοειδούς;
Προεγχειρητική χαρτογράφηση Θυρεοειδούς – Τραχήλου
Σε ένα ποσοστό ασθενών στους οποίους ανευρίσκεται κακοήθης όζος στον θυρεοειδή, μπορεί να συνυπάρχουν καρκινικές εστίες σε λεμφαδένες του τραχήλου. Αν οι λεμφαδένες αυτοί δεν αφαιρεθούν κατά την αρχική επέμβαση “ανακαλύπτονται” αργότερα. Τότε απαιτούν επαναληπτική χειρουργική επέμβαση με αυξημένη ταλαιπωρία του ασθενούς, επιπλέον κόστος και το πλέον σημαντικό χειρότερη πρόγνωση της νόσου.
Με ποιο τρόπο ανακαλύπτονται οι διηθημένοι λεμφαδένες;
Το υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας είναι η καλύτερη μέθοδος ελέγχου των λεμφαδένων και του τραχήλου. Είναι απλή και πολύ αξιόπιστη εξέταση και μας πληροφορεί:
- για την παρουσία νόσου στους λεμφαδένες
- τον αριθμό και
- την ακριβή θέση τους σε σχέση με σταθερά σημεία του τραχήλου.
Οι πληροφορίες αυτές αποτυπώνονται σε ένα σχέδιο του τραχήλου που αποτελεί την προεγχειρητική χαρτογράφηση.
Γιατί είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση;
Η προεγχειρητική χαρτογράφηση έχει τεράστια σημασία για τον χειρουργό αλλά κυρίως για τον ασθενή. Βοηθάει τον χειρουργό θυρεοειδούς να σχεδιάσει την επέμβαση με τέτοιο τρόπο ώστε:
- να επιτύχει την αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων λεμφαδένων
- να αυξήσει τα ποσοστά θεραπείας, μειώνοντας την πιθανότητα υποτροπής
- να πραγματοποιήσει εκλεκτικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου, δηλαδή επέμβαση με την μικρότερη δυνατή έκταση και ταυτόχρονα με τα καλύτερα αποτελέσματα. (Βιβλιογραφία Εμμανουήλ Πετρόπουλος https://www.petropoulos.co/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B8%CF%85%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CF%85/%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-31)
Στόχος είναι να γίνει η αρχική χειρουργική επέμβαση η μόνη επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί ο ασθενής.
Οι πληροφορίες αυτές έχουν τεράστια σημασία για τον ασθενή. Με βάση τις πληροφορίες της χαρτογράφησης, ο χειρουργός θυρεοειδούς θα αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει μια μικρή τομή προκειμένου να αφαιρέσει μόνο τον θυρεοειδή, αν θα αφαιρέσει λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου με την ίδια τομή (Κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός), ή αν η τομή θα επεκτείνεται και στα πλάγια και μέχρι ποιο ύψος (Πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός), προκειμένου να γίνει καθαρισμός όλων των προσβεβλημένων λεμφαδένων. Με την σωστή επέμβαση επιτυγχάνεται το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα χωρίς μελλοντικές υποτροπές.
Η απουσία εξειδίκευσης του χειρουργού και η μη ύπαρξη ικανότητας του να διενεργεί τέτοιες επεμβάσεις τον εμποδίζουν να συστήσει στον ασθενή του την χαρτογράφηση. Παράλληλα όμως η αποτυχία του μη εξειδικευμένου ακτινολόγου να αναγνωρίσει την παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων ή η αδυναμία του να μεταδώσει μέσω ενός σωστού σχεδιαγράμματος στον χειρουργό την πληροφορία για ακριβή θέση των προσβεβλημένων λεμφαδένων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην πραγματοποίηση μιας μη ριζικής (ανεπαρκούς) επέμβασης.
Συμβουλή
Είτε πάσχετε από καρκίνο του θυρεοειδούς είτε χρειάζεστε εγχείρηση θυρεοειδούς για κάποιο άλλο λόγο (πχ Graves), είναι σίγουρο ότι θέλετε να υποβληθείτε σε μια μόνο επέμβαση από έναν εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς!!! Ο επίμονος ή υποτροπιάζων καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συχνά ένα γεγονός που μπορεί να προληφθεί εάν γίνει η σωστή επέμβαση από τον κατάλληλο χειρουργό. Για να το καταλάβετε καλύτερα, εδώ είναι οι 4 λόγοι για τους οποίους η σημασία που έχει η διάγνωση ύπαρξης κακοήθειας στους λεμφαδένες πριν την χειρουργική επέμβαση έχει τεράστια σημασία στη χειρουργική του θυρεοειδούς.
Οι 4 λόγοι για τους οποίους η γνώση της ύπαρξης διηθημένων λεμφαδένων προεγχειρητικά έχει τεράστια σημασία στη χειρουργική του θυρεοειδούς
1ος Λόγος : Οι πιο συχνοί καρκίνοι του θυρεοειδούς έχουν υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης των λεμφαδένων στο λαιμό
Οι λεμφαδένες είναι το «σύστημα φιλτραρίσματος βλαβερών ουσιών (μικρόβια, καρκινικά κύτταρα κλπ.)» του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, εάν ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, η πιθανότητα να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα είναι πολύ χαμηλή. Εξαιτίας αυτού, η αξιολόγηση, η ανίχνευση και η αφαίρεση των εμπλεκόμενων λεμφαδένων του καρκίνου του θυρεοειδούς παρέχει τόσο στον ασθενή όσο και στον γιατρό εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες. Οι λεμφαδένες είναι ο πρώτος σταθμός στον οποίο μπορεί να εξαπλωθεί ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Επομένως η διερεύνηση των τραχηλικών λεμφαδένων στον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι το κρίσιμο πρώτο βήμα στην αξιολόγηση ενός ασθενούς με καρκίνο ή με όζους του θυρεοειδούς (που μπορεί ή όχι είναι καρκίνος του θυρεοειδούς).
2ος Λόγος : Μόλις ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξαπλωθεί στους λεμφαδένες του λαιμού, το σώμα δεν μπορεί να ‘’καθαρίσει’’ τα θυρεοειδικά καρκινικά κύτταρα. Έτσι ο καρκίνος του θυρεοειδούς θα αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα σε αυτούς τους λεμφαδένες.
Σε όλους τους ασθενείς απαιτείται διερεύνηση με εξειδικευμένο υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης οποιουδήποτε καρκίνου του θυρεοειδούς ή όζου του θυρεοειδούς. Αυτή η εξέταση ονομάζεται χαρτογράφηση και είναι ένας υπέρηχος υψηλής ανάλυσης που απαιτεί τεράστια εμπειρία, εξειδίκευση αλλά και χρόνο. Αν το υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης εξετάζει μόνο τον θυρεοειδή αδένα τότε είναι ελλιπής εξέταση! Δυστυχώς, όμως, ακόμη και σήμερα, η διενέργεια επεμβάσεων από μη εξειδικευμένους χειρουργούς που δεν μπορούν να διενεργήσουν λεμφαδενικό καθαρισμό και επομένως δεν τον συστήνουν στον ασθενή τους. Επίσης οι ελλιπείς και ανειδίκευτοι υπερηχογραφικοί έλεγχοι του τραχήλου είναι σύνηθες φαινόμενο στην αντιμετώπιση των ασθενών με χειρουργικό πρόβλημα στον θυρεοειδή.
Στατιστικά
Η χαρτογράφηση ανιχνεύει λεμφαδένες στο πλάι του λαιμού προσβεβλημένους με καρκίνο του θυρεοειδούς μόλις 1-2 mm. Εάν δεν εντοπιστούν διηθημένοι λεμφαδένες και αυτοί υπάρχουν τότε ο ασθενής μετά από σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ξαναχειρουργηθεί.
Καθώς ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμπλοκής των λεμφαδένων. Στον πιο συχνό τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς, τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, ο κίνδυνος προσβολής λεμφαδένων σε καρκίνο 1 cm αναφέρεται ότι κυμαίνεται από 15-20%. Αντίθετα, οι θηλώδεις καρκίνοι του θυρεοειδούς που είναι μεγαλύτεροι από 4 cm έχουν κίνδυνο προσβολής λεμφαδένων σε ποσοστό περίπου 90%.
Τι κάνουμε εμείς
Στην καθημερινή μας αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο ασθενή πρόκειται να χειρουργηθεί στο θυρεοειδή συστήνουμε πάντα χαρτογράφηση. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι ένας ασθενής με νόσο Graves, τοξική βρογχοκήλη (υπερθυρεοειδισμός) έχει 10-15% πιθανότητες να υποκρύπτει κακοήθεια. Αν τον χειρουργήσουμε χωρίς να γίνει χαρτογράφηση και έχει κακοήθεια που έχει προσβάλει τους λεμφαδένες τότε αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να υποβληθεί αργότερα σε δεύτερη επέμβαση. Εμείς όμως θέλουμε αλλά και έχουμε την ικανότητα να διενεργούμε επεμβάσεις ούτως ώστε. Η πρακτική μας στη χειρουργική του καρκίνου του θυρεοειδούς παρέχει στους ασθενείς μας το χαμηλότερο ποσοστό επίμονου ή υποτροπιάζοντος καρκίνου του θυρεοειδούς.
3ος Λόγος που η αφαίρεση των λεμφαδένων έχει τεράστια σημασία στη χειρουργική του θυρεοειδούς: Η αφαίρεση των λεμφαδένων αποτρέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου του θυρεοειδούς σας και παρέχει τα υψηλότερα ποσοστά θεραπείας
Η αφαίρεση των λεμφαδένων πίσω και γύρω από τον θυρεοειδή αδένα είναι τόσο πολύ σημαντική θεραπεία όσο και βοηθά στην διάγνωση της έκτασης της νόσου του καρκίνου του θυρεοειδούς. Βοηθάει επίσης και στον καθορισμό της συμπληρωματικής θεραπείας με ραδιενεργό Ιώδιο που θα χρειαστεί ο ασθενής.
Είναι πολύ σημαντικό, οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς και οι ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν στο θυρεοειδή να επιδιώκουν πάντα να αντιμετωπίζονται με μία μόνο χειρουργική επέμβαση. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν βρουν ένα πολύ έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς. Μια ατελής χειρουργική επέμβαση δεσμεύει έναν ασθενή με θυρεοειδή και τον οδηγεί σε περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτή είναι σαφώς μια κατώτερη επέμβαση για κάθε ασθενή. Επιπλέον οι επανεπεμβάσεις είναι πολύ πιο δύσκολες επεμβάσεις με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών και προκαλούν σίγουρα μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς. Η ταλαιπωρία είναι τόσο ψυχολογική όσο και σωματική και σίγουρα και οικονομική αφού θα χρειαστεί να απουσιάζουν επανειλημμένως από την εργασία τους
4ος Λόγος που ο έλεγχος των λεμφαδένων είναι απαραίτητος στη χειρουργική του θυρεοειδούς: Σχεδόν το 50% των καρκίνων του θυρεοειδούς δεν είναι γνωστοί πριν την επέμβαση και διαγιγνώσκονται με την ιστολογική εξέταση μετά από το χειρουργείο.
Παρά το σύγχρονο υπερηχογράφημα, την κυτταρολογική από την παρακέντηση με βελόνα (FNA) αλλά και τη γενετική ανάλυση των όζων του θυρεοειδούς, σχεδόν το 50% των καρκίνων του θυρεοειδούς δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να ληφθεί η τελική ιστολογική διάγνωση της χειρουργικής επέμβασης θυρεοειδούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό διαρκεί περίπου 10-15 ημέρες μετά την επέμβαση του θυρεοειδούς. Επομένως, όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις για όζους του θυρεοειδούς με αβέβαιη πιθανότητα κακοήθειας, θα πρέπει να γίνονται σαν να πρόκειται για καρκίνο του θυρεοειδούς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει η θυρεοειδεκτομή να είναι ολική δηλαδή ριζική. Το υπόλειμμα δηλαδή να είναι σχεδόν μηδενικό. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ο ασθενής αφού έχει ενημερωθεί πλήρως να υποβληθεί στην αφαίρεση του ενός λοβού.
Όταν ένας ασθενής έχει όζο και πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να σχεδιαστεί για την οριστική αντιμετώπιση καρκίνου του θυρεοειδούς.
Πολλοί ασθενείς ρωτούν ‘’γιατί η βιοψία με βελόνα ήταν προηγουμένως αρνητική;’’
Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι. Αρχικά, η βελόνα πρέπει να εισαχθεί μέσω του φυσιολογικού ιστού του θυρεοειδούς και αυτά τα κύτταρα μπορεί να πείσουν τον κυτταρολόγο για την καλοήθεια. Δεύτερον, μερικές φορές το υλικό δειγματοληψίας από ένα συγκεκριμένο τμήμα του όζου μπορεί να μην αντιπροσωπεύει πλήρως τον όγκο. Τρίτον, ο κυτταρολόγος που εξετάζει τη βιοψία με βελόνα μπορεί να μην είναι ειδικός στην κυτταρολογία του θυρεοειδούς. Τέταρτον, ορισμένα υλικά παρακέντησης μπορεί να πείσουν τον κυτταρολόγο ότι η αναρρόφηση είναι καλοήθης.
Συμβουλή: Γιατί ο έλεγχος των λεμφαδένων είναι σημαντική υπόθεση στη χειρουργική του θυρεοειδούς
Απαιτείται εξειδικευμένη χειρουργική φροντίδα για τον καρκίνο του θυρεοειδούς . Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο ποσοστό ίασης και το χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών στις επεμβάσεις για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Δεν πρέπει κάθε χειρουργός να διενεργεί χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς. Δυστυχώς, το 80% των χειρουργικών επεμβάσεων θυρεοειδούς πραγματοποιείται από χειρουργούς που κάνουν μόνο περίπου 10 επεμβάσεις θυρεοειδούς το χρόνο. Διαφορετικά υποστηρίζεται η σούπερ υποεξειδίκευση στη χειρουργική του θυρεοειδούς.
Συστήνουμε σε όλους τους χειρουργούς να κάνουν ένα είδος χειρουργικής επέμβασης. Έτσι θα το κάνουν πολύ πιο γρήγορα, πολύ καλύτερα και με ασφάλεια αφού θα έχουν λιγότερες επιπλοκές από ότι να κάνουν διάφορες επεμβάσεις. Επειδή οι λεμφαδένες κάτω από τον θυρεοειδή αδένα περιβάλλουν τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ομιλία μας και τους παραθυρεοειδείς αδένες που ελέγχουν το ασβέστιο, μόνο ειδικοί χειρουργοί θα πρέπει να εκτελούν αυτές τις επεμβάσεις. Ένας χειρουργός θυρεοειδούς που εκτελεί 400 ή περισσότερες επεμβάσεις θυρεοειδούς ετησίως έχει τεράστια εμπειρία σε περίπου πέντε χρόνια πρακτικής στη διαχείριση αυτού του τύπου επεμβάσεων.
Τι να κάνετε εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς και θέλετε να βρείτε έναν από τους καλύτερους;
Εάν έχετε κακοήθεια στον θυρεοειδή αδένα σας ή πρέπει να χειρουργηθείτε στον θυρεοειδή σας αναζητείστε έναν πολύ εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς. Αυτός μόνο θα μπορεί να αξιολογήσει και να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς. Κάντε την έρευνα σας και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ίσως το δυσκολότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε το να βρείτε δηλαδή τον καλύτερο χειρουργό θυρεοειδούς για εσάς. Ελέγξτε τις κριτικές του χειρουργού θυρεοειδούς. Μιλήστε με γιατρούς και άλλους ασθενείς του.
Η αξιολόγηση περιλαμβάνει:
- Πλήρες ιστορικό και εξέταση.
- Υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης του θυρεοειδούς αδένα και χαρτογράφηση των λεμφαδένων του λαιμού
- Ειδική εξέταση αίματος που εξετάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα καθώς και συγκεκριμένες πρωτεΐνες που μπορούν να παραχθούν από καρκίνους του θυρεοειδούς και να βρεθούν στο αίμα
- Παρακέντηση του θυρεοειδούς ή των λεμφαδένων του λαιμού με μια μικροσκοπική βελόνα γνωστή ως βιοψία με λεπτή βελόνα ή FNA
- Η αξονική τομογραφία μπορεί επίσης να βοηθήσει σε άτομα με πολύ μεγάλες μάζες θυρεοειδούς ή καρκίνους. Βοηθάει επίσης όταν η νόσος πρόκειται να βρίσκεται σε θέσεις που δεν έχουν εξεταστεί καλά από το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς και του λαιμού.
Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς, MD, FACS
Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Ιασώ
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)
www.xeirourgos-thyroeidh.gr
[email protected]
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/
https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/