Τι είναι ο καρκίνος θυρεοειδούς, πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς και οι χειρουργικές επεμβάσεις καρκίνου του θυρεοειδούς
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι αρκετά συχνός, ώστε όλοι μας να γνωρίζουμε κάποιον που έχει νοσήσει από καρκίνο του θυρεοειδούς. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του θυρεοειδούς σε σχέση με τους άντρες σε αναλογία τριών προς ένα. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συχνός μετά την ηλικία των 30 ετών και η επιθετικότητα του αυξάνεται σημαντικά σε ασθενείς άνω των 55 ετών. Η πλειοψηφία των ασθενών παρουσιάζουν κάποιον όζο στο θυρεοειδή τους, ο οποίος συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι περίπου το 90% των όζων του θυρεοειδούς δεν είναι καρκίνος. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αρχίζει να αναπτύσσεται σχεδόν πάντα μέσα σε έναν όζο.
Τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς
Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς, μερικοί από τους οποίους είναι πολύ πιο συνηθισμένοι από άλλους. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των καρκίνων, ποια είναι η ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση και αν απαιτείται θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, στοχευμένη χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπείες εξαρτάται από το είδος του καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο μόνος τρόπος για να προσδιοριστεί ποιος είναι ο τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς είναι να διενεργηθεί βιοψία. Η κυτταρολογική εξέταση μέσω παρακέντησης, δεν μπορεί να καθορίσει τον τύπο του καρκίνου. Ο τύπος του καρκίνου ορίζεται από τον τύπο των κυττάρων που αποτελούν τον καρκίνο. Ο τύπος του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι πολύ σημαντικός και ο ασθενής με καρκίνο του θυρεοειδούς να καταλάβει αυτές τις διαφορές. Το να λέμε «καρκίνος του θυρεοειδούς» δεν είναι αρκετά ακριβές, πρέπει πραγματικά να είμαστε συγκεκριμένοι, αφού όλα όσα κάνουμε για τη θεραπεία του, καθορίζονται από το είδος του καρκίνου του θυρεοειδούς.
Τύποι και συχνότητα καρκίνου του θυρεοειδούς
- Θηλώδης καρκίνος με συχνότητα περίπου 85%
- Θυλακιώδης καρκίνος, με συχνότητα περίπου 10%
- Καρκίνος από κύτταρα Hurthle, με συχνότητα 3-5%
- Μυελοειδής καρκίνος, με συχνότητα περίπου 5%
- Αναπλαστικός καρκίνος, ευτυχώς με συχνότητα κάτω του 1%
- Λέμφωμα, με συχνότητα κάτω του 1%
Έχετε κάποια ερώτηση?
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες στον ιστότοπο μας και μπορεί να είναι δύσκολο να τις κατανοήσετε όλες. Εάν έχετε κάποια ερώτηση για την χειρουργική σας επέμβαση ή για το ιατρείο μας, και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.
Ποια είναι η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς;
Έχουμε πολύ λεπτομερείς πληροφορίες για την πρόγνωση όλων των τύπων καρκίνου του θυρεοειδούς. Αλλά σαν εισαγωγή στον καρκίνο του θυρεοειδούς, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι πολύ θεραπεύσιμοι. Στην πραγματικότητα, οι πιο συνηθισμένοι τύποι που είναι ο θηλώδης και ο θυλακιώδης είναι οι πιο θεραπεύσιμοι. Σε νεότερους ασθενείς, τόσο οι θηλώδεις όσο και οι θυλακιώδεις καρκίνοι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε ποσοστό 97% αρκεί να αντιμετωπίζονται ‘’σωστά’’. Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό, για οποιονδήποτε καρκίνο θυρεοειδούς, είναι ότι η αρχική χειρουργική επέμβαση πρέπει να είναι η πληρέστερη δυνατή χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι αν η πρώτη χειρουργική επέμβαση είναι «ατελής» (δυστυχώς αυτό είναι πολύ συνηθισμένο):
- θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα ελέγχου της νόσου
- προκαλεί την ανάγκη για πρόσθετη χειρουργική επέμβαση
- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών της επόμενης χειρουργικής επέμβασης
- δυνητικά θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση.
Τόσο ο θηλώδης όσο και ο θυλακιώδης καρκίνος συνήθως αντιμετωπίζονται με πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Εάν ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς έχει επεκταθεί έξω από τα όρια του θυρεοειδούς αδένα ή έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες του λαιμού, τότε μαζί με τον θυρεοειδή πρέπει να αφαιρεθούν και οι λεμφαδένες του λαιμού. Μόνο εξειδικευμένοι και έμπειροι χειρουργοί καρκίνου του θυρεοειδούς θα πρέπει να διενεργούν αυτές τις επεμβάσεις. Οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι θηλώδεις καρκίνοι του θυρεοειδούς και λέμε ότι αυτοί είναι από τους πιο θεραπεύσιμους καρκίνους σε σχέση με όλους τους καρκίνους που πάσχουν οι άνθρωποι, αλλά υπό μια προϋπόθεση. Η προϋπόθεση είναι ότι σας αναλαμβάνουν χειρουργοί του θυρεοειδούς που έχουν εμπειρία στη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς. Όπως λέμε συχνά στους ασθενείς μας, εάν θα έπρεπε να επιλέξετε έναν τύπο καρκίνου που θα έχετε, η επιλογή σας θα ήταν ο θυλακιώδης καρκίνος. Βρείτε έναν εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό που τον αντιμετωπίζει σωστά και το ποσοστό θεραπείας σας θα είναι εξαιρετικά υψηλό!
Ο θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς, συχνά δεν μπορεί να διαγνωστεί μέχρι να γίνει η εγχείρηση και ο θυρεοειδής να σταλεί για ιστολογική εξέταση. Επομένως είναι σημαντικό να γίνει μια σωστή και πλήρης επέμβαση αφού το αν είναι ένας ευνοϊκός καρκίνος θα το μάθετε μετά την χειρουργική επέμβαση. Επομένως θα πρέπει να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα σας, από την αρχή.
Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς, είναι αρκετά πιο σπάνιος, αλλά έχει χειρότερη πρόγνωση. Αυτός μπορεί να εμφανιστεί τυχαία σε ασθενείς ή να κληρονομηθεί γενετικά. Οι μυελοειδείς καρκίνοι έχουν την τάση να εξαπλώνονται γρήγορα σε μεγάλο αριθμό λεμφαδένων και ως εκ τούτου απαιτούν πολύ πιο εκτεταμένη επέμβαση από ό, τι οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι όπως οι θηλώδεις και οι θυλακιώδεις. Αυτός ο καρκίνος απαιτεί πλήρη και ριζική αφαιρεση του θυρεοειδούς καθώς και αφαίρεση πάντα των λεμφαδένων του κεντρικού διαμερίσματος του λαιμού και μερικές φορές αφαίρεση των λεμφαδένων του πλάγιου διαμερίσματος.
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς έχει πολύ κακή πρόγνωση αλλά ευτυχώς είναι ο πιο σπάνιος. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως εντοπίζεται μετά την εξάπλωσή του και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θεραπεύεται (είναι πολύ ασυνήθιστο να επιβιώσει κάποιος από αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς). Σπάνια μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ριζική επέμβαση εκτός εάν μπορεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς και δεν υπάρχουν ενδείξεις μακρινής εξάπλωσης του καρκίνου. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους που είναι γνωστοί στην ανθρωπότητα. Αυτοί οι ασθενείς συχνά απαιτούν μια ανακουφιστική επέμβαση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους. Η θεραπεία του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς είναι πολύ πιο επιθετική από ό, τι για άλλους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς και συχνά περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία, επειδή αυτός ο καρκίνος είναι πολύ πιο επιθετικός.
Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου θυρεοειδούς:
- Το γυναικείο φύλο
- Το ιστορικό βρογχοκήλης
- Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς
- Η έκθεση σε ακτινοβολία
COVID-19
Μένουμε ασφαλής
Έχετε κάποια ερώτηση?
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας και μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν όλες. Εάν έχετε κάποια ερώτηση για τον χειρουργό μας ή για την επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.
Ασκήσεις για τον Θυρεοειδή
Δείτε τις ασκήσεις που χρειάζονται, μετά την χειρουργική αφαίρεση θυρεοειδή και παραθυρεοειδών αδένων.















ΘΗΛΩΔΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς τίθεται σε έναν ασθενή συνήθως τυχαία και ενώ αυτός κάνει μια εξέταση για κάποιο άλλο λόγο. Ο ασθενής μπορεί να το ανακαλύψει τυχαία στον ετήσιο έλεγχο που κάνει, μπορεί να το ανακαλύψει τυχαία σε ένα έλεγχο των καρωτίδων ή όταν κάνει μια αξονική θώρακος για κάποιο άλλο λόγο.
Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς:
- Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς αντιπροσωπεύει περίπου το 85% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς
- Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς είναι πιο συχνή σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών
- Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σε βρέφη, παιδιά αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες
- Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται στις γυναίκες τρεις φορές πιο συχνά από ό, τι στους άνδρες
Διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς: Πώς τίθεται;
Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς είναι συνήθως μια έκπληξη τόσο για τον ασθενή όσο και για τον γιατρό που τον ανακαλύπτει. Η εύρεση ενός εξειδικευμένου και έμπειρου χειρουργού στη χειρουργική επέμβαση καρκίνου του θυρεοειδούς είναι το πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του! Αυτό δεν είναι κάτι δευτερεύουσας σημασίας. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνει ο ασθενής όταν του ανακοινωθεί ότι έχει διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Δείτε τι λένε οι ασθενείς μας για εμάς στις κριτικές τους.
Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια. Όταν όμως ένας ασθενής, με θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς εμφανίζει συμπτώματα, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι μια διόγκωση στο λαιμό. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με τη διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς είναι η αλλαγή στην ποιότητα της φωνής, δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή και πόνο ή ευαισθησία μέσα στο λαιμό ή κάτω από το αυτί. Μερικές φορές παρατηρείται και βήχας. Οποιαδήποτε διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς σχετίζεται με την αλλαγή της φωνής, την κατάποση, την αναπνοή ή τον πόνο είναι πολύ σοβαρό πρόβλμα και απαιτεί άμεση και ενδελεχή αξιολόγηση.
Μπορεί να υπάρχουν σημάδια ή συμπτώματα που να δηλώνουν ότι έχετε πιθανή διάγνωση καρκίνου του θυλοειδούς, αλλά θα χρειαστείτε εξετάσεις για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση. Ακολουθεί μια σειρά με εξετάσεις που γίνονται συχνά σε ασθενείς με πιθανή διάγνωση θηλώδους καρκίνου
Αξιολόγηση ασθενούς με όζο θυρεοειδούς:
- Πλήρης Ιατρικό Ιστορικό και Φυσική Εξέταση
- Υπέρηχος
- Παρακέντηση με λεπτή βελόνα για κυτταρολογική εξέταση (FNA)
- Χαρτογράφηση λεμφαδένων λαιμού
- Γενετικός έλεγχος όταν υπάρχει ασαφής διάγνωση
- Αξονική τομογραφία
- ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
- TSH
- T3 και T4
- Θυροσφαιρίνη (εμείς την αξιολογούμε αλλά δεν το κάνουν)
- Αντίσωμα θυροσφαιρίνης (το λαμβάνουμε επειδή μας ενημερώνει εάν υπάρχει υποκείμενη φλεγμονώδης κατάσταση του θυρεοειδούς)
- Λαρυγγοσκόπηση (κυρίως όταν υπάρχει αλλαγή στη φωνή ή έχει προηγηθεί άλλη επέμβαση)
Απαιτείται λεπτομερής λήψη του ιατρικού ιστορικού και φυσική εξέταση για όλους τους ασθενείς με πιθανή διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς.
Εάν υπάρχει υποψία ότι μπορεί να έχετε θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, ο γιατρός σας θα θέλει να μάθει το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό. Θα σας ρωτήσει σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου που έχετε, τα συμπτώματα και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να συνυπάρχουν. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας είχε θηλώδη καρκίνου του θυρεοειδούς, αυτό είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος και τη σύσταση του θυρεοειδούς σας και για τυχόν ύπαρξη διογκωμένων λεμφαδένων στο λαιμό σας. Είναι πιθανόν να σας ζητήσει να κάνετε και μια λαρυγγοσκόπηση.
Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς γίνεται με την κυτταρολογική εξέταση υλικού που παίρνουμε με παρακέντηση δια λεπτής βελόνας (FNA)
- Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς γίνεται με την κυτταρολογική εξέταση του υλικού που λαμβάνεται με λεπτή βελόνα και υπερηχογραφική καθοδήγηση μικρών δειγμάτων, από τον θυρεοειδή αδένα ή τους λεμφαδένες του λαιμού ( σε ορισμένες περιπτώσεις και από τα δύο).
- Ο υπέρηχος χρησιμοποιείται για να εντοπιστεί και να παρακεντηθεί με ακρίβεια το σημείο του όζου ή του λεμφαδένα που θεωρείται ύποπτο, κατά τη διάρκεια της παρακέντησης. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι τα δείγματα της FNA είναι από τις σωστές περιοχές.
- Η FNA γίνεται γενικά σε όλα τα οζίδια του θυρεοειδούς που είναι αρκετά μεγάλα αλλά και ύποπτα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μήκος μεγαλύτερο από περίπου 1 εκατοστό.
- Η FNA διογκωμένων ή μη φυσιολογικών λεμφαδένων, μπορεί να είναι πιο κατατοπιστική από εκείνη του όζου του θυρεοειδούς, για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς.
- Τα κύτταρα από την ύποπτη περιοχή αφαιρούνται χωρίς τομή ή πόνο και εξετάζονται σε ένα μικροσκόπιο (κυτταρολογική εξέταση).
- Η διαδικασία λήψης αυτής της μικρής ποσότητας κυττάρων μέσω παρακέντησης και η εξέταση τους στο μικροσκόπιο ονομάζεται κυτταρολογική εξέταση υλικού μέσω παρακέντησης αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (FNA).
- Αυτή η εξέταση μπορεί συνήθως να γίνει στο ιατρείο ή την κλινική του γιατρού σας.
- Πριν από τη παρακέντηση, γίνεται τοπική αναισθησία (μούδιασμα) στο σημείο που θα μπει η βελόνα για να πάρει τα κύτταρα.
- Ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να βάλει μια λεπτή, κοίλη βελόνα απευθείας στο ύποπτο σημείο του όζου για να αναρροφήσει (να βγάλει) μερικά κύτταρα και πιθανώς μερικές σταγόνες υγρού σε μια σύριγγα.
- Ο έμπειρος ακτινοδιαγνώστης το επαναλαμβάνει αυτό συνήθως 2 ή 3 φορές, για να πάρει δείγματα από διάφορες περιοχές του όζου.
- Στη συνέχεια, το περιεχόμενο της βελόνας και της σύριγγας τοποθετείται σε μια γυάλινη αντικειμενοφόρο πλάκα και στη συνέχεια αυτές οι πλάκες με τα δείγματα της FNA αποστέλλονται σε εργαστήριο. Εκεί εξετάζονται κάτω από μικροσκόπιο από τον ειδικό κυτταρολόγο για να δει εάν τα κύτταρα φαίνονται καρκινικά ή καλοήθη.
- Κυτταρολογική εξέταση σημαίνει ότι εξετάζονται μόνο ορισμένα κύτταρα κάτω από το μικροσκόπιο και όχι τμήμα του οργάνου.
- Η διενέργεια της παρακέντησης και της κυτταρολογικής εξέτασης του υλικού της απαιτεί τη συνεργασία δύο εξειδικευμένων και έμπειρων γιατρών. Ο πρώτος είναι ο ακτινοδιαγνώστης και ο δεύτερος ο κυτταρολόγος. Αυτοί πρέπει να είναι έμπειροι και ειδικά εξειδικευμένοι στη διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς !!! Εμείς για την ασφάλεια των ασθενών μας, συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο ακτινοδιαγνώστη και την καλύτερη κυτταρολόγο που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο ακτινοδιαγνώστης μας βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την κυτταρολόγο ώστε αν το υλικό της παρακέντησης είναι ανεπαρκές να γίνει αμέσως νέα λήψη και όχι να χρειαστεί να ξαναπηγαίνει ο ασθενής για παρακέντηση.
- Δυστυχώς, η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς παρερμηνεύεται συχνά από ανειδίκευτους ή άπειρους κυτταρολόγους.
- Η αιμορραγία στο σημείο της λήψης είναι πολύ σπάνια εκτός αν κάποιος ασθενής έχει αιμορραγικές διαταραχές. Αλλά ακόμα και όταν συμβαίνει αυτό, η αιμορραγία είναι σχεδόν πάντα πολύ περιορισμένη. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα πηκτικότητας ή παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως ασπιρίνη κλπ.
- Μερικές φορές μια FNA θα πρέπει να επαναληφθεί επειδή τα δείγματα δεν περιείχαν αρκετά κύτταρα.
- Οι περισσότερες βιοψίες FNA θα δείξουν ότι το οζίδιο του θυρεοειδούς είναι καλοήθη.
- Σπάνια, μια κυτταρολογική μέσω FNA που δείχνει καρκίνο του θυρεοειδούς μπορεί να είναι τελικά ψευδώς θετική.
- Μερικές φορές τα αποτελέσματα της κυτταρολογικής εξέτασης χαρακτηρίζονται σαν «ύποπτα» για τη διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λήψη της θεραπευτικής απόφασης θα πρέπει να εξαρτάται από τα υπόλοιπα στοιχεία του ελέγχου.
Διάγνωση του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς: Τι γίνεται αν η κυτταρολογική δεν είναι σαφής;
Μερικές φορές στα αποτελέσματα της FNA η διάγνωση γράφει «άτυπα κύτταρα». Αυτό συμβαίνει όταν τα ευρήματα δεν δείχνουν με βεβαιότητα εάν ο όζος είναι καλοήθης ή κακοήθης. Εάν συμβεί αυτό, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποιες εξετάσεις στο δείγμα για να δει εάν υπάρχουν γενετικές ανωμαλίες. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες εξετάσεις που μπορούν να γίνουν για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο ύπαρξης καρκινικών κυττάρων. Προτού προχωρήσετε σε αυτές όμως τις εξετάσεις, θα πρέπει να αναρωτηθείτε «ποιες πληροφορίες ζητάω;» και «Πώς αυτές οι πληροφορίες θα αλλάξουν την προσέγγισή μου στη διαχείριση του προβλήματος του θυρεοειδούς μου;»
Για παράδειγμα, εάν είστε άνω των 5 ετών και έχετε έναν όζο θυρεοειδούς 4 εκατοστών που έχει ανώμαλη αγγείωση, αποτιτανώσεις και ανώμαλη παρυφή και η FNA δεν λέει ότι πρόκειται για καρκίνο αλλά είναι ύποπτη, τότε η χειρουργική θεραπεία είναι η θεραπεία που θα συνιστούσαν οι περισσότεροι για πολλούς λόγους, όπως το πόρισμα των υπερήχων, το μέγεθος και ηλικία. Είναι σημαντικό, προτού προχωρήσετε σε ένα γενετικό τεστ, να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές για να προσδιορίσετε ποιο πρέπει ή δεν πρέπει να είναι το επόμενο βήμα σας.
Απεικονιστικές εξετάσεις για τη διάγνωση του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς
Οι εξετάσεις απεικόνισης μπορούν να γίνουν για διάφορους λόγους, όπως για να βρουν ύποπτες περιοχές που μπορεί να υπάρχει καρκίνος, να δουν πόσο μακριά μπορεί να έχει εξαπλωθεί αλλά και να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της έκτασης της χειρουργικής επέμβασης και για να καθορίσουν αν υπάρχει λόγος για άλλες θεραπείες.
Άτομα που έχουν ή μπορεί να έχουν θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς θα υποβληθούν σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:
Υπέρηχος
Ο υπέρηχος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες μέσα στο λαιμό σας. Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς πρέπει να εξετάσει όχι μόνο τον θυρεοειδή αδένα αλλά να περιλαμβάνει και μια ολοκληρωμένη εξέταση των λεμφαδένων του λαιμού σας. Για αυτό το τεστ, ένα μικρό, ραβδωτό όργανο που ονομάζεται ηχοβολέας στέλνει ηχητικά κύματα και παίρνει την αντανάκλαση τους καθώς αναπηδούν από τον θυρεοειδή (και άλλα όργανα του λαιμού). Οι αντανακλάσεις αυτές μετατρέπονται από έναν υπολογιστή σε ασπρόμαυρη εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή. Δεν εκτίθεστε σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης. Το πώς φαίνεται ένας όζος ή ένας λεμφαδένας στον υπέρηχο μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει εάν είναι πιθανό να είναι καρκίνος, αλλά ο υπέρηχος δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα. Ωστόσο, ένας κυστικός λεμφαδένας στο κάτω μέρος του λαιμού είναι συνήθως μια διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς.
Ο υπέρηχος χρησιμοποιείται επίσης για να καθοδηγήσει μια βελόνα βιοψίας στο σωστό σημεία για να πάρει μερικά κύτταρα για κυτταρολογική εξέταση.
Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ ΕΊΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
Η χαρτογράφηση είναι ένας ειδικός υπέρηχος που μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της πιθανότητας ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες του λαιμού. Ο ειδικός υπερηχογράφος θα αναζητήσει πολλές αλλαγές. Το υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς που έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες τόσο μικρούς όσο 1-2 mm (το μέγεθος της άκρης ενός στυλό). Όταν εξετάζουμε τους λεμφαδένες στον αυχένα με υπερήχους, τα ακόλουθα κριτήρια είναι σημαντικά για να οδηγήσουν το γιατρό στη διενέργεια FNA για την επιβεβαίωση της νόσου.
- Πολλοί στρογγυλεμένοι λεμφαδένες
- Μη φυσιολογική υπερηχητική «αρχιτεκτονική» ενός λεμφαδένα
- Κυστικοί λεμφαδένες
- Μικροαποτιτανώσεις εντός των λεμφαδένων (μικρές υπερηχητικές ασβεστοποιήσεις)
- Μη φυσιολογική αγγειακή ροή στον λεμφαδένα
- Μεγαλύτεροι ή ασύμμετροι λεμφαδένες κατά τη σύγκριση της μιας πλευράς του λαιμού με την άλλη.
Η ποιότητα του αποτελέσματος του υπερήχου εξαρτάται από 3 παράγοντες:
- Η ποιότητα του μηχανήματος υπερήχων
- Η ποιότητα της συσκευής που βρίσκεται στο χέρι του γιατρού (ο ηχοβολέας) που παράγει τα ηχητικά κύματα
- Η εμπειρία και η ικανότητα του γιατρού υπερήχων
Πραγματοποιούμε υπερήχους υψηλής ανάλυσης, σε όλους τους ασθενείς μας, επειδή γνωρίζουμε ότι οι υπέρηχοι δεν είναι όλοι τόσο ακριβείς όσο χρειαζόμαστε. Ο πιο έμπειρος γιατρός θα ανιχνεύσει ανωμαλίες στους λεμφαδένες ακόμα και του 1-2 mm διαμέτρου. Ο υπέρηχος σας πρέπει να διενεργείται από κάποιον που είναι ειδικά εξειδικευμένος στην υπερηχογραφική εξέταση του θυρεοειδούς και των λεμφαδένων του λαιμού. Η εμπειρία σημαίνει τα πάντα όταν χρειάζεστε υπέρηχο θυρεοειδούς.
Η μελέτη υπερήχων θα εξετάσει όχι μόνο τον θυρεοειδή αλλά και όλα τα όργανα του λαιμού σας. Ο υπέρηχος μπορεί να δείξει εάν κάτι είναι κυστικό ή συμπαγές. Μπορεί να δει την παροχή αίματος σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να αποκαλύψει μικροσκοπικές αποτιτανώσεις που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο. Τελικά, ο υπέρηχος θα καθορίσει εάν ενδείκνυται παρακέντηση.
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ.
ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΗΘΗΜΕΝΟΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ Η ΟΛΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ.
Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΤΕΛΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.
Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ
ΟΙ ΕΠΑΝΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΙΘΑΝΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΑ, ΨΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΣΑΣ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ.
ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΨΑΞΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΜΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ!
Αυτή η χαρτογράφηση είναι μιας ασθενούς 35 χρόνων. Υποβλήθηκε σε αφαίρεση θυρεοειδή σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά δεν ελέγχθηκε για την πιθανότητα ύπαρξης διηθημένων λεμφαδένων. Σε υπέρηχο που έκανε 1 μήνα μετά την επέμβαση, φάνηκαν διηθημένοι λεμφαδένες. Ήρθε σε εμάς σε 2 μήνες και υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση για αφαίρεση των λεμφαδένων. Αυτές οι επεμβάσεις χρειάζονται πολύ έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό. Εσείς που έχετε πρόβλημα καρκίνου με τον θυρεοειδή σας, δεν χρειάζεστε απλά έναν χειρουργό. Χρειάζεστε τον καλύτερο χειρουργό θυρεοειδούς!
Αξονική τομογραφίας (C/T) για θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς
Η διενέργεια αξονικής θώρακος βοηθάει πολύ για να καθορίσει που φτάνει ο θυρεοειδής όταν είναι μεγάλος και καταδύεται στη θωρακική κοιλότητα. Δείχνει επίσης ποια είναι η σχέση του θυρεοειδή με τα μεγάλα αγγεία του θώρακος αλλά και αν υπάρχουν μεταστάσεις στους πνεύμονες.
Μαγνητική τομογραφία (MRI)
Η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας δεν μας βοηθάει ιδιαίτερα. Η εξέταση επιλογής για τον θυρεοειδή και για τον καρκίνο θυρεοειδούς είναι το υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης.
PET scan
Αυτή η εξέταση μπορεί να είναι χρήσιμη εάν έχετε διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς που έχει:
- 1. Υποτροπιάσει μετά από μία ή περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις
- 2. Διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς που έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του οργανισμού
Μια σάρωση PET / CT μπορεί να είναι σε θέση να πει εάν ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του οργανισμού.
Εξετάσεις αίματος
Οι αιματολογικές εξετάσεις από μόνες τους δεν μπορούν να δείξουν την έκταση της νόσου του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Οι εξετάσεις αίματος είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται μαζί με άλλες εξετάσεις, για την παρακολούθηση της επάρκειας των θυρεοειδικών ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή σας ή από τη λήψη συνταγογραφούμενων θυρεοειδικών ορμονών.
Τα κύτταρα του θυρεοειδούς και οι θηλώδεις καρκίνοι του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται θυρεοσφαιρίνη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δείκτης παρακολούθησης της υποτροπής του καρκίνου σε ορισμένους ασθενείς.
Επίσης μερικοί ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα παράγουν ένα αντίσωμα έναντι της θυρεοσφαιρίνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αξία της τιμής της θυρεοσφαιρίνης είναι αρκετά περιορισμένη, καθώς το αντίσωμα επηρεάζει την τιμή του αίματος της θυρεοσφαιρίνης σε αυτούς τους ασθενείς. Η ανάλυση και η παρακολούθηση των επιπέδων παραγωγής αντισωμάτων δεν είναι ενδεικτική του θηλώδους καρκίνου του θυρεοεοειδούς.
Ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH)
Η τιμή της TSH ή θυρεοτροπίνης στο αίμα, δείχνει τη συνολική δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα ή πόσα χάπια θυρεοειδικής ορμόνης χρειάζεται ο οργανισμός σας. Η TSH παράγεται από έναν αδένα στον εγκέφαλο που ονομάζεται υπόφυση, μπορεί η τιμή της να είναι υψηλή εάν δεν έχετε αρκετή θυρεοειδική ορμόνη στον οργανισμό σας. Σε ασθενείς με διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς, που δεν έχουν πρόβλημα λειτουργίας του θυρεοειδή τους, το επίπεδο TSH είναι συνήθως φυσιολογικό. Οι ασθενείς με διάγνωση θηλώδούς καρκίνου του θυρεοειδούς που προετοιμάζονται για θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, συνήθως δεν λαμβάνουν θυρεοειδική ορμόνη και ο γιατρός τους θα μετρήσει το επίπεδο TSH που θα πρέπει να είναι σημαντικά αυξημένο (η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο απαιτεί ο οργανισμός να είναι υποθυρεοειδικός) . Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί ενέσιμα ένα φάρμακο που ονομάζεται Thyrogen, για να κάνει τον οργανισμό να “φαίνεται” ότι είναι υποθυρεοειδικός. Στους ασθενείς με διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ο ενδοκρινολόγος τους πιθανότατα θα θέλει να διατηρήσει το επίπεδο TSH χαμηλό για να αποτρέψει την υποτροπή του καρκίνου, δηλαδή την πιθανή διέγερση μη ανιχνεύσιμων μικροσκοπικών κυττάρων καρκίνου του θυρεοειδούς.
T3 και T4 (ορμόνες του θυρεοειδούς)
Αυτές είναι οι κύριες ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή αδένα. Τα επίπεδα αυτών των ορμονών μπορούν επίσης να μετρηθούν για να κατανοήσουμε τη συνολική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Τα επίπεδα Τ3 και Τ4 είναι συνήθως φυσιολογικά σε ασθενείς με διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς σπάνια παράγει Τ3 ή Τ4.
Θυρεοσφαιρίνη
Η θυρεοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα και μπορεί να μετρηθεί με εξέταση αίματος. Η μέτρηση του επιπέδου θυρεοσφαιρίνης στο αίμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη μετά τη θεραπεία για να καθοριστεί εάν ο ασθενής έχει ή όχι ακόμα νόσο. Σε ασθενείς με διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς ραδιενεργό θεραπεία με ιώδιο, η τιμή της θυρεοσφαιρίνης θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή για αρκετές εβδομάδες μετά από τη χειρουργική επέμβαση.
Εάν η εξέταση αίματος για θυρεοσφαιρίνη δεν είναι χαμηλή, υπάρχουν μόνο τρεις πιθανές εξηγήσεις:
- Υπάρχουν ακόμα θηλώδη καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς στον οργανισμό
- Παραμένει περισσότερος θυρεοειδικός στον οργανισμό που παράγει θυρεοσφαιρίνη και δεν έχει αφαιρεθεί.
- Παραμένει περισσότερος θυρεοειδικός ιστός στον οργανισμό που δεν έχει καταστραφεί με τη θεραπεία ραδιενεργού ιωδίου.
Σε ασθενείς με διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν υποβληθεί σε ολική θυρεοειδεκτομή, εάν το επίπεδο θυρεοσφαιρίνης αυξηθεί και πάλι αφού ήταν χαμηλό, είναι ένας δείκτης ότι ο καρκίνος έχει σχεδόν σίγουρα επανεμφανιστεί.
Αντισώματα θυρεοσφαιρίνης
Μερικοί ασθενείς έχουν φλεγμονώδη πάθηση του θυρεοειδούς αδένα που ονομάζεται θυρεοειδίτιδα. Η πιο συχνή αιτία θυρεοειδίτιδας είναι μια αυτοάνοση πάθηση. Η ανοσολογική αντίδραση του σώματος είναι η παραγωγή ενός αντισώματος που ονομάζεται θυρεοσφαιρίνη.
Πολύ σημαντικό: σε ασθενείς με διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν επίσης θυρεοειδίτιδα, τα αντισώματά τους έναντι της θυρεοσφαιρίνης συνδέονται άμεσα με τη θυρεοσφαιρίνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το επίπεδο της θυρεοσφαιρίνης στο αίμα να είναι μηδενικό.
Κάθε φορά που η θυρεοσφαιρίνη ελέγχεται στο αίμα, πρέπει επίσης να μετριέται το αντίσωμα της θυροσφαιρίνης. Εάν ανιχνευθεί το αντίσωμα, η μέτρηση της θυροσφαιρίνης στο αίμα δεν αποτελεί αποτελεσματικό δείκτη σε ασθενείς με διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Μερικοί γιατροί θα εξετάσουν τα επίπεδα αντισωμάτων θυρεοσφαιρίνης και θα ανησυχήσουν όταν τα δουν να αυξάνονται. Η παρακολούθηση των επιπέδων των αντισωμάτων δεν είναι παθογνωμονική και μερικές φορές μπορεί να είναι παραπλανητική σε ασθενείς με διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς.
Άλλες εξετάσεις – λαρυγγοσκόπηση
Οι όγκοι του θυρεοειδούς μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν τη λειτουργία των φωνητικών σας χορδών. Ακόμα κι αν η φωνή σας ακούγεται φυσιολογική για εσάς, αυτό δεν σημαίνει ότι οι φωνητικές σας χορδές λειτουργούν φυσιολογικά. Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για θηλώδες καρκίνο του θυρεοειδούς, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη διενέργεια λαρυγγοσκόπησης, ώστε να ελέγξει την λειτουργία των φωνητικών χορδών.
Για τη διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς: Η καλύτερη θεραπεία είναι μια καλή χειρουργική επέμβαση!
Η άριστη αντιμετώπιση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς, γίνεται με μια άριστη χειρουργική επέμβαση. Η αφαίρεση του θυρεοειδούς θα βάλει την οριστική διάγνωση και θα βοηθήσει να ελεγχθεί η νόσος. Μια άριστη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται αποκλειστικά από έναν πολύ έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς. Η βέλτιστη έκταση της αρχικής χειρουργικής επέμβασης καθορίζεται από το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς και την χαρτογράφηση των λεμφαδένων του λαιμού. Το τμήμα υπερήχων παίζει πολύ καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Εάν οι λεμφαδένες του λαιμού έχουν κάποια ανησυχητικά χαρακτηριστικά, το επόμενο βήμα είναι σχεδόν η παρακέντηση τους.
Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς στους λεμφαδένες απαιτεί χειρουργική επέμβαση που θα αφαιρέσει αποτελεσματικά τους λεμφαδένες που κινδυνεύουν να έχουν καρκίνο. Έχουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση στον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, και μία ειδικά για τον λεμφαδενικό καθαρισμό για καρκίνο του θηλώδους θυρεοειδούς Εάν έχετε πρόσφατα υποβληθεί σε παρακέντηση θυρεοειδούς και η διάγνωση είναι θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς ή έχετε υποβληθεί σε παρακέντηση λεμφαδένα με διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς, αυτές οι σελίδες είναι πολύ χρήσιμες για εσάς.
- Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς σχετίζεται με το μέγεθος του καρκίνου.
- Η διάγνωση των καρκίνων που έχουν μέγεθος μικρότερο από 1,5 cm έχουν τα καλύτερα ποσοστά θεραπείας (σχεδόν 100% για τους μικρούς θηλώδεις καρκίνους του θυρεοειδούς σε νέους ασθενείς). Για το λόγο αυτό, η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς αναφέρεται μερικές φορές ως «ο καλός καρκίνος».
- Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς που εμφανίζεται σε άνδρες άνω των 55 ετών μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί σε σχέση με τις νεότερες γυναίκες.
- Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να σχετίζεται με ιστορικό ακτινοβολίας ή ακτινοθεραπείας. Η έκθεση σε ακτινοβολία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει την ανάπτυξη θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Συνήθως, ωστόσο, η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς συμβαίνει χωρίς να υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου.
- Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς σχετίζεται συχνά με εξάπλωση στους λεμφαδένες του λαιμού, σε ποσοστό έως και στο 50% των ασθενών. Για το λόγο αυτό, απαιτείται υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας και χαρτογράφηση λεμφαδένων, σε όλους τους ασθενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς θηλώδους.
- Η ύπαρξη θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να σχετίζεται με υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό.
Η διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς δεν σχετίζεται συνήθως με εξάπλωση σε απομακρυσμένες περιοχές έξω από το λαιμό
- Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς που εξαπλώνεται σε απομακρυσμένες περιοχές του οργανισμού είναι ασυνήθιστη.
- Όταν εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του οργανισμού, αυτές είναι οι πνεύμονες και έπειτα τα οστά και πολύ σπάνια το συκώτι.
- Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς που εξαπλώνεται σε απομακρυσμένες περιοχές είναι σοβαρή και απαιτεί παρακολούθηση από μια διεπιστημονική ομάδα.
- Η μακρινή εξάπλωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να κάνει αυτούς τους καρκίνους να συμπεριφέρονται αρκετά όπως άλλοι καρκίνοι που όλοι φοβόμαστε.
- Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς που εξαπλώνεται σε απομακρυσμένες περιοχές αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από αυτόν τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
- Είναι σημαντικό, ότι παρά τη διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς που εξαπλώνεται σε απομακρυσμένες περιοχές, η εξειδικευμένη και άριστη χειρουργική επέμβαση παραμένει ο βασικός και ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νόσου τόσο τοπικά όσο και στο επίπεδο εξάπλωσης στους λεμφαδένες του λαιμού.
- Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς με μακρινή εξάπλωση στον οργανισμό, αποτελεί ένδειξη για τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.
- Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι η επέμβαση που θα πρέπει να διενεργείται για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς με μακρινή εξάπλωση, στις περισσότερες περιπτώσεις.
Έχουμε γράψει αρκετές σελίδες και έχουμε επίσης και βίντεο, ώστε να καταλάβετε πόσο αποτελεσματικές και καλά ανεκτές είναι αυτές οι πλήρεις και ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις στο λαιμό στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς.
ΕΠΕΛΕΞΕ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΣΟΥ
Η ''ΣΩΣΤΗ'' θυρεοειδεκτομή είναι απαιτητική επέμβαση, χρειάζεται εμπειρία, εξειδίκευση και λεπτούς χειρισμούς. Όσοι έχετε καρκίνο θυρεοειδούς πρέπει ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ να ελεγχθείτε και στους λεμφαδένες του λαιμού. Μερικές φορές χρειάζεται να γίνει και λεμφαδενικός καθαρισμός. Αυτές δεν είναι επεμβάσεις που μπορεί να τις κάνει ο οποιοσδήποτε χειρουργός. Η αρχική επέμβαση πρέπει να είναι και η μοναδική!
Επικοινώνησε μαζί μαςΘΥΛΑΚΙΩΔΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
Ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς, αποτελεί περίπου το 10-15% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Ο θυλακιώδης καρκίνος ονομάζεται «καλά διαφοροποιημένος» καρκίνος του θυρεοειδούς, όπως και ο θηλώδης, αλλά είναι συνήθως λίγο πιο επιθετικός από τον θηλώδη καρκίνο. Ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται σε μια ελαφρώς μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα από ότι ο θηλώδης και είναι λιγότερο συχνός στα παιδιά. Σε αντίθεση με τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, ο θυλακιώδης εμφανίζεται σπάνια μετά από έκθεση σε ακτινοβολία. Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την πρόγνωση. Οι ασθενείς άνω των 55 ετών συνήθως έχουν μια πιο επιθετική νόσο σε σχέση με τους νεότερους ασθενείς με θυλακιώδη καρκίνο. Η εισβολή των καρκινικών του κυττάρων στα αγγεία είναι συχνά χαρακτηριστική για τον θυλακιώδη καρκίνο του θυρεοειδούς. Αυτό έχει σαν επακόλουθο, η απομακρυσμένη μετάσταση να είναι πιο συχνή από ό, τι στον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς. Η εξάπλωση του μπορεί να συμβεί ακόμα και αν ο καρκίνος που είναι μέσα στο θυρεοειδή, είναι μικρός. Ο πνεύμονας, τα οστά, ο εγκέφαλος, το συκώτι, η ουροδόχος κύστη και το δέρμα είναι πιθανές περιοχές απομακρυσμένης εξάπλωσης. Η προσβολή των λεμφαδένων σε περιπτώσεις θυλακιώδους καρκίνου του θυρεοειδούς είναι πολύ λιγότερο συχνή (μόνο 8-10%) σε σύγκριση με αυτή του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς.
Χαρακτηριστικά του θυλακιώδους καρκίνου του θυρεοειδούς
- Η συνηθέστερη ηλικία εμφάνισης είναι μεταξύ 40 και 60 ετών
- Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από τους άνδρες με αναλογία 3 προς 1
- Η πρόγνωση σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος του όγκου. Όγκος μικρότερος από 1,0 cm έχει καλή πρόγνωση
- Σπάνια σχετίζεται με την έκθεση σε ακτινοβολία
- Η εξάπλωση στους λεμφαδένες είναι ασυνήθιστη (~ 12%)
- Η εισβολή καρκινικών κυττάρων σε αγγεία (φλέβες και αρτηρίες) εντός του θυρεοειδούς αδένα είναι συχνή
- Η μακρινή εξάπλωση (στους πνεύμονες ή στα οστά) είναι ασυνήθιστη, αλλά πιο συχνή από ό, τι συμβαίνει στον θηλώδη καρκίνο
- Το ποσοστό θεραπείας είναι υψηλό (κοντά στο 95% για μικρές βλάβες σε νεαρούς ασθενείς), μειώνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία του ασθενή
Διαχείριση του θυλακιώδους καρκίνου του θυρεοειδούς
Υπάρχει σημαντική διχογνωμία όταν συζητάμε για τη διαχείριση των καλά διαφοροποιημένων καρκινωμάτων του θυρεοειδούς (θηλώδης και θυλακιώδης). Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτοί οι όγκοι εάν είναι μικροί και δεν εισβάλλουν σε άλλα όργανα (η συνήθης περίπτωση), τότε η αφαίρεση μόνο του ενός λοβού του θυρεοειδούς που περιέχει τον όγκο θα προσφέρει τόσο καλή θεραπεία όσο και η αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς . Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης στηρίζονται στο χαμηλό ποσοστό υποτροπής του όγκου (5-20%) παρά το γεγονός ότι μικρές ποσότητες καρκινικών κυττάρων μπορούν να βρεθούν σε έως και 88% του άλλου λοβού. Στηρίζονται επίσης σε ορισμένες μελέτες που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο υποπαραθυρεοειδισμού και τραυματισμού του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου στους ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική θυρεοειδεκτομή (καθώς υπάρχει επέμβαση και στις δύο πλευρές του λαιμού). Εμείς που υποστηρίζουμε την ολική θυρεοειδεκτομή (πιο επιθετική χειρουργική επέμβαση για το όφελος του ασθενή μας) στηριζόμαστε στην εμπειρία και την ικανότητα μας αλλά και σε πολλές μεγάλες μελέτες που δείχνουν ότι σε έμπειρα χέρια η συχνότητα τραυματισμών του νεύρου και του μόνιμου υποπαραθυρεοειδισμού είναι αρκετά χαμηλή (περίπου 1%). Το πιο σημαντικό από αυτές τις μελέτες είναι ότι οι ασθενείς με ολική θυρεοειδεκτομή που συμπληρώνουν τη θεραπεία τους με ραδιενεργό ιώδιο και καταστολή του θυρεοειδούς, έχουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής και χαμηλότερη θνησιμότητα όταν οι όγκοι είναι μεγαλύτεροι από 1,0 cm.
Σημαντική σημείωση από τον Χειρουργό Θυρεοειδούς Σταύρο Τσιριγωτάκη: Σχεδόν σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς θυρεοειδούς θα πρέπει να διενεργείται ολική θυρεοειδεκτομή. Εάν ο χειρουργός σας λέει ότι πρόκειται να αφαιρέσει μόνο τον ένα λοβό του θυρεοειδή αδένα που έχει τον καρκίνο και “λίγο ακόμα” του άλλου λοβού του θυρεοειδούς … τότε βρείτε έναν άλλο χειρουργό. Ο μόνος λόγος για τον χειρουργό να μην αφαιρέσει ολόκληρο το θυρεοειδή είναι επειδή ανησυχεί μήπως τραυματίσει το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας ή μήπως αφαιρέσει ή κακοποιήσει τους παραθυρεοειδείς αδένες. Όλες οι επεμβάσεις γίνονται για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα στον ασθενή. Εάν ο χειρουργός σας ανησυχεί να κάνει πλήρη επέμβαση επειδή μπορεί να τραυματίσει κάτι, τότε σκεφτείτε δύο φορές να βρείτε έναν άλλο χειρουργό που είναι εξοικειωμένος με αυτές τις επεμβάσεις και τις κάνει πολύ συχνά. Μην αφήνετε έναν χειρουργό να αφαιρέσει τον θυρεοειδή σας εάν δεν κάνει αυτές τις επεμβάσεις σχεδόν κάθε μέρα.
Πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι η ταχεία βιοψία που γίνεται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, μπορεί να είναι αναξιόπιστη σχετικά με τον καθορισμό της διάγνωσης του θυλακιώδους καρκίνου. Με άλλα λόγια, είναι δύσκολο για τον παθολόγο-ανατόμο να διαγνώσει με ακρίβεια τον τύπο του καρκίνου του θυρεοειδούς στην ταχεία βιοψία. Αυτό το πρόβλημα δεν εμφανίζεται με άλλους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς.
Με βάση αυτές τις μελέτες και το παραπάνω ιστορικό και την επιδημιολογία του θυλακιώδους καρκινώματος, ακολουθεί ένα τυπικός κανόνας: Τα θυλακιώδη καρκινώματα που είναι καλά περιγεγραμμένα, απομονωμένα και δεν είναι επιθετικά μικροσκοπικά, με διάμετρο λιγότερο από 1 εκατοστό σε έναν νεαρό ασθενή (<40) μπορούν να αντιμετωπιστούν με αφαίρεση του μισού θυρεοειδή (λοβεκτομή). Για όλους τους άλλους τύπους καρκίνου θα πρέπει πιθανώς να διενεργηθεί ολική θυρεοειδεκτομή και αφαίρεση λεμφαδένων στο κεντρικό ή πλάγιο διαμέρισμα του λαιμού, αν αυτοί είναι διηθημένοι.
Η χρήση ραδιενεργού ιωδίου μετεγχειρητικά
Τα κύτταρα του θυρεοειδούς έχουν μια μοναδική ιδιότητα, διαθέτουν ένα κυτταρικό μηχανισμό για την απορρόφηση του ιωδίου. Το ιώδιο χρησιμοποιείται από τα θυρεοειδικά κύτταρα για την παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης. Σπάνια άλλα κύτταρα στον οργανισμό θα απορροφήσουν το ιώδιο. Εμείς επωφελούμαστε από αυτό το γεγονός και δίνουμε ραδιενεργό ιώδιο στους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ραδιενεργού ιωδίου αλλά ένας τύπος είναι τοξικός για τα κύτταρα. Τα καρκινικά θυρεοειδικά κύτταρα απορροφούν το ιώδιο και ως εκ τούτου μπορούμε να τα στοχεύσουμε και να τα καταστρέψουμε, δίνοντας το τοξικό ισότοπο I-131. Αυτή την θεραπεία δεν την χρειάζονται όλοι αυτοί που έχουν θυλακιώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, αλλά εκείνοι που έχουν μεγαλύτερους όγκους και εξαπλώνονται σε λεμφαδένες ή άλλες περιοχές, όγκους που εμφανίζονται επιθετικοί μικροσκοπικά και οι ηλικιωμένοι ασθενείς. Αυτό είναι κάτι που είναι εξαιρετικά εξατομικευμένο και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε συστάσεις εδώ ή αλλού σε αυτή την ιστοσελίδα μας επειδή εμπλέκονται πάρα πολλοί παράγοντες. Όμως, αυτός είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τύπος «συμπληρωματικής και στοχευμένης θεραπείας» που θα έχει ελάχιστα ή καθόλου πιθανές παρενέργειες (χωρίς απώλεια μαλλιών, ναυτία, απώλεια βάρους κ.λπ.).
Η πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου ενισχύεται όταν η TSH είναι σε υψηλά επίπεδα, όταν δηλαδή ο ασθενής είναι υποθυρεοειδικός. Επομένως, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν διακόψει τη θεραπεία της υποκατάστασης της θυρεοειδικής ορμόνης και να είναι σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας ιωδίου για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη θεραπεία με το ραδιενεργό ιώδιο. Συνήθως χορηγείται 6 εβδομάδες μετά από τη χειρουργική επέμβαση (αυτό όμως είναι κάτι που εξαρτάται και από άλλους παράγοντες) και μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 12 μήνες εάν είναι απαραίτητο (εντός ορισμένων ορίων δόσης).
Τι γίνεται με τα χάπια θυρεοειδούς μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου του θυρεοειδούς;
Ανεξάρτητα από το εάν σε έναν ασθενή έχει αφαιρεθεί μόνο ο ένας λοβό ή ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει θυρεοειδική ορμόνη αντικατάστασης, για το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτό γίνεται για να αντικαταστήσει την ορμόνη σε εκείνους που δεν έχουν τον ένα λοβό του θυρεοειδή, και να καταστέλλει την περαιτέρω δραστηριότητα του αδένα σε εκείνους με υπολείμματα που έχουν μείνει στο λαιμό. Υπάρχουν ευνοϊκές ενδείξεις που δείχνουν ότι το θυλακιώδες καρκίνωμα (όπως και το θηλώδες) ανταποκρίνεται στην ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) που εκκρίνεται από την υπόφυση, επομένως, δίδεται εξωγενής θυρεοειδική ορμόνη που οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα TSH και χαμηλότερη ώθηση για την ανάπτυξη οποιωνδήποτε υπολειπόμενων καρκινικών κυττάρων. Τα ποσοστά υποτροπής και θνησιμότητας έχουν αποδειχθεί ότι είναι χαμηλότερα στους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία καταστολής.
Τι είδους παρακολούθηση είναι απαραίτητη σε έναν ασθενή που είχε θυλακιώδη καρκίνο θυρεοειδούς;
Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να ελέγχονται δια βίου για την παρακολούθηση της νόσου αλλά και των ορμονών τους. Οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζουν, ετησίως, το επίπεδο θυρεοσφαιρίνης στο αίμα καθώς και να παρακολουθούνται με υπερήχους υψηλής ανάλυσης στο λαιμό. Η θυρεοσφαιρίνη του αίματος γενικά δεν είναι χρήσιμη για την αρχική διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, αλλά είναι αρκετά χρήσιμη στην παρακολούθηση ενός καλά διαφοροποιημένου καρκινώματος (εάν έχει πραγματοποιηθεί ολική θυρεοειδεκτομή). Ένα υψηλό επίπεδο θυρεοσφαιρίνης στον ορό που ήταν προηγουμένως χαμηλό μετά την ολική θυρεοειδεκτομή, ειδικά εάν αυξήθηκε σταδιακά με διέγερση της TSH είναι ουσιαστικά ενδεικτικό υποτροπής της νόσου. Τα αυξημένα επίπεδα θυρεοσφαιρίνης πρέπει να συμπληρώνονται με διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις για τον καθορισμό της πιθανής τοπικής, περιφερικής (λεμφαδένας) ή απομακρυσμένης θέσης καρκινικής εστίας.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟ ΚΥΤΤΑΡΑ HURTHLE
Ποια είναι τα συμπτώματα, πως γίνεται η διάγνωση, η θεραπεία και πώς αυτός ο σπάνιος τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς διαφέρει από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle είναι ένα ξεχωριστό είδος όγκου επειδή αναπτύσσεται πιο επιθετικά, αποτελώντας περίπου το 3%-5% ανάμεσα σε όλους τους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς.
Τι είναι τα κύτταρα Hurthle;
Τα κύτταρα Hurthle είναι μια παραλλαγή των θυλακιωδών κυττάρων του θυρεοειδούς και συνήθως είναι μεγαλύτερα.
Πώς αξιολογείται ένας όγκος από κύτταρα Hurthle;
Όπως οι όγκοι από τα θυλακιώδη κύτταρα, έτσι και εδώ υπάρχουν τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις (καρκινικοί) όγκοι. Οι καλοήθεις όγκοι των κυττάρων Hurthle είναι αβλαβείς και συνήθως δεν υποτροπιάζουν όταν αφαιρεθούν.
Η μέση ηλικία των ασθενών με καρκίνο των κυττάρων Hurthle είναι 55 ετών, περίπου 10 χρόνια μεγαλύτερης ηλικίας από τους ασθενείς με καρκίνο από τα θυλακιώδη κύτταρα.
Παρόλο που ο καρκίνος από τα θυλακιώδη κύτταρα εξαπλώνεται σπάνια στους λεμφαδένες, ο καρκίνος των κυττάρων Hurthle διαγιγνώσκεται συχνότερα μετά από διήθηση των λεμφαδένων στο λαιμό, στο 25% περίπου των ασθενών. Επιπλέον, ο καρκίνος των κυττάρων Hurthle μπορεί να εξαπλωθεί αιματογενώς στους πνεύμονες ή στα οστά.
Επειδή οι νεότεροι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς συνήθως έχουν καλύτερη πρόγνωση σε σχέση τους ηλικιωμένους και επειδή οι καρκίνοι των κυττάρων Hurthle εμφανίζονται σε ηλικιωμένους ασθενείς, γνωρίζουμε ότι αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι.
Ένας όμως μικρός καρκίνος των κυττάρων Hurthle που δεν έχει εκτεταμένη ανάπτυξη έξω από τον θυρεοειδή αδένα, ειδικά σε νεότερους ασθενείς (κάτω των 55 ετών), μπορεί να έχει εξαιρετική πρόγνωση.
Βασικά στοιχεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle
Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν καρκίνο των κυττάρων Hurthle δεν θα μπορούν να γνωρίζουν την ακριβή διάγνωση μέχρι να υποβληθούν σε εγχείρηση και η ιστολογική να δείξει τον ακριβή τύπο καρκίνου. Ωστόσο, για κάποιον που έχει αυτό το τύπο καρκίνου, υπάρχουν μερικά στοιχεία σχετικά με τον καρκίνο του θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle που μπορεί να τον βοηθήσουν στην αναζήτηση της σωστής αντιμετώπισης:
- Ο καρκίνος του θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle είναι σπάνιος.
- Αυτός ο τύπος καρκίνου έχει χαμηλότερο ποσοστό πλήρους θεραπείας από τους άλλους καλά διαφοροποιημένους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς (θυλακιώδη και θηλώδη) αλλά καλύτερο ποσοστό θεραπείας από τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς.
- Το ποσοστό 10ετούς επιβίωσης για τον καρκίνο από κύτταρα Hurthle που εντοπίζεται μόνο στον θυρεοειδή αδένα είναι 75% αλλά πλησιάζει το 50% εάν αυτός έχει εξαπλωθεί στους τραχηλικούς λεμφαδένες και είναι ακόμα χαμηλότερο εάν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές.
- Αυτός ο τύπος καρκίνου δεν σχετίζεται με την έκθεση σε ακτινοβολία.
Εάν η κυτταρολογική από την παρακέντηση FNA λέει ότι πρόκειται για έναν όγκο κυττάρων Hurthle ή δείχνει αλλαγές των κυττάρων Hurthle, βεβαιωθείτε ότι αυτό σας το επιβεβαιώνει ένας χειρουργός με εμπειρία στην χειρουργική του καρκίνου θυρεοειδούς. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι περισσότεροι χειρουργοί του θυρεοειδούς σπάνια βλέπουν αυτόν τον τύπο καρκίνου και έτσι δεν έχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για να διασφαλίσουν το καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα.
Συχνά συμπτώματα του καρκίνου θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στα αρχικά στάδια του καρκίνου του θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle, συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Επίσης, ο καρκίνος του θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle δεν προκαλεί ποτέ υπερθυρεοειδισμό (αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών) ή υποθυρεοειδισμό (χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών).
Η ανίχνευση καρκίνου του θυρεοειδούς κυττάρων Hurthle μπορεί να παρατηρηθεί από έναν ασθενή που ανακαλύπτει μια διόγκωση στο λαιμό του, ή από έναν γιατρό που διερευνά έναν όζο του θυρεοειδούς αδένα ενός ασθενούς.
Ο καρκίνος των κυττάρων Hurthle παράγει πολλές πρωτεΐνες. Ενώ η κύρια πρωτεΐνη, η θυρεοσφαιρίνη, παράγεται από έναν υγιή θυρεοειδή αδένα, ο καρκίνος των κυττάρων Hurthle θα προκαλέσει πολύ υψηλότερα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης.
Όταν ο καρκίνος των κυττάρων Hurthle επεκταθεί έξω από τον θυρεοειδή αδένα, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ποιότητα της φωνής και δυσκαταποσία. Εάν δείτε αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό στον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Καρκίνος θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle: Πώς διαγιγνώσκεται;
Μόλις παρατηρηθεί μια διόγκωση στο λαιμό σας, το πιθανό επόμενο βήμα είναι ο γιατρός σας να σας συστήσει ένα υπερηχογράφημα. Η παρακέντηση του όζου δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ καλόηθων κυττάρων ή καρκινικών κυττάρων Hurthle.
Το υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης από έμπειρο ακτινοδιαγνώστη είναι πολύ πιο ευαίσθητη εξέταση, ιδίως σε έμπειρα χέρια. Ο υπέρηχος θα εκτιμήσει την έκταση της ανάπτυξης του όγκου από κύτταρα Hurthle, αλλά και την πιθανότητα ύπαρξης παθολογικών λεμφαδένων.
Τι γίνεται αν έχετε θυρεοειδίτιδα;
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια φλεγμονώδη πάθηση που προσβάλει το θυρεοειδή τους και ονομάζεται θυρεοειδίτιδα. Η πιο συχνή αιτία θυρεοειδίτιδας είναι η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, η οποία είναι μια αυτοάνοση πάθηση που οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό. Η θυρεοειδίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με ιντερφερόνη ή αμιωδαρόνη.
Τα άτομα που έχουν θυρεοειδίτιδα και διαγιγνώσκονται με καρκίνο του θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle, έχουν την τιμή της θυρεοσφαιρίνης κοντά στο μηδέν επειδή τα αντισώματα προσκολλώνται στην πρωτεΐνη της θυρεοσφαιρίνης, καθιστώντας τη μη ανιχνεύσιμη, σε μια εξέταση αίματος. Επομένως, η διάγνωση με εξετάσεις αίματος δεν είναι ιδανική όταν γίνετε έλεγχος για μια ακριβή διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle.
Καρκίνος θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle: Πώς αντιμετωπίζεται;
Χειρουργική αντιμετώπιση: Για τα περισσότερα άτομα, η καλύτερη και συχνά η μοναδική θεραπεία είναι η ριζική χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα και των λεμφαδένων όταν αυτοί είναι διηθημένοι. Αυτό μπορεί συνήθως να επιτευχθεί με μια ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή μέσω μιας μικρής τομής στο κάτω μέρος του λαιμού.
Σε όλους τους τύπους του καλά διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς, υπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με το πόσο εκτεταμένη πρέπει να είναι η χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, επειδή οι όγκοι από κύτταρα Hurthle συνήθως εμφανίζονται σε ασθενείς με πιο σοβαρούς παράγοντες κινδύνου, η χειρουργική επέμβαση είναι αντίστοιχα πιο επιθετική. Εάν υπάρχουν διηθημένοι λεμφαδένες, αυτοί πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθούν, αν και αυτό δεν είναι συχνό.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συμπληρωθεί με θεραπεία ραδιενεργού ιωδίου. Το ραδιενεργό ιώδιο δεν έχει τόσο καλά αποτελέσματα για τον καρκίνο από κύτταρα Hurthle, όπως έχει για τον θηλώδη ή τον θυλακιώδη καρκίνο, επειδή τα κύτταρα Hurthle είναι λιγότερο πιθανό να “προσλάβουν” το ραδιενεργό ιώδιο και στη συνέχεια να καταστραφούν από αυτό. Ωστόσο, είναι μια καλά ανεκτή θεραπεία και μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, μπορεί να συνιστάται σε επιλεγμένους ασθενείς μετά από ολική θυρεοειδεκτομή, όταν υπάρχουν ενδείξεις επέκτασης (μετάσταση) πέρα από τον θυρεοειδή αδένα και τότε η κατάσταση είναι εξαιρετικά επιθετική.
Παρακολούθηση μετά τη χειρουργική επέμβαση
Η τήρηση της τακτικής παρακολούθησης είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους:
- Για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία για αντικατάσταση της θυρεοειδικής ορμόνης σας έχει δοθεί στη σωστή δοσολογία, έτσι ώστε τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας να βρίσκονται στο επιθυμητό σημείο.
- Για να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle δεν έχει υποτροπιάσει.
Οι ασθενείς παρακολουθούνται για διάστημα έξι μηνών και στη συνέχεια σε ετήσια βάση για να είστε σίγουροι ότι είστε υγιείς, ειδικά εσείς που είστε άνω των 55 ετών. Οι επισκέψεις παρακολούθησης περιλαμβάνουν κλινική εξέταση του λαιμού, υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών.
Η συχνότητα των επισκέψεων παρακολούθησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία σας, τη στιγμή της διάγνωσης.
Μια τελική σκέψη για τον καρκίνο του θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle
Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε έγκαιρα τον κάθε καρκίνο και ιδίως τον καρκίνο από κύτταρα Hurthle. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας και ο γιατρός σας θα εξετάσει όλες τις επιλογές θεραπείας μαζί σας.
Ο υπέρηχος υψηλής ανάλυσης από έναν έμπειρο ακτινοδιαγνώστη που αξιολογείται από έναν χειρουργό που ειδικεύεται στον καρκίνο του θυρεοειδούς από Hurthle κύτταρα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε την καλύτερη αντιμετώπιση.
ΜΥΕΛΟΕΙΔΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο τρίτος πιο συχνός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς. Σε αυτή τη σελίδα αναφέρουμε τον τρόπο διάγνωσης, σταδιοποίησης και θεραπείας. Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται συχνότερα χωρίς να υπάρχει κάποιο οικογενειακό ιστορικό αυτού του καρκίνου ή μπορεί να εμφανιστεί σαν κληρονομική ασθένεια γνωστή ως πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία (MEN) σε περίπου 25% των ασθενών. Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς προέρχεται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα C του θυρεοειδούς (ένα διαφορετικό κύτταρο του θυρεοειδούς) σε σύγκριση με τις πιο συχνές μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς (θηλώδους και θυλακιώδης). Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εξαπλωθεί στους γύρω λεμφαδένες του λαιμού ακόμα και στα αρχικά στάδια της νόσου. Τα ποσοστά θεραπείας του δεν είναι τόσο ευνοϊκά όσο αυτά των πιο συχνών καρκίνων του θυρεοειδούς. Λόγω της σχετικής σπανιότητάς του, ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς πρέπει να αντιμετωπίζεται από μια ομάδα γιατρών για τον καρκίνο του θυρεοειδούς η οποία είναι εξειδικευμένη στην κατανόηση και τη διαχείριση των ασθενών που υποφέρουν από αυτόν τον πιο σπάνιο καρκίνο.
Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο τρίτος πιο συχνός από όλους τους καρκίνους του θυρεοειδούς (περίπου 3%). Μπορεί επίσης να ονομαστεί «μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς». Περίπου το 1/3 των ασθενών με μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς, ενώ τα άλλα 2/3 προφανώς όχι.
Ακόμη και άτομα με κληρονομική μορφή μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να μην γνωρίζουν ότι κληρονόμησαν αυτόν τον καρκίνο για διάφορους λόγους. Πρώτον, μπορεί να μην γνωρίζουν τους συγγενείς τους, δεύτερον, μπορεί να είναι το πρώτο άτομο που νόσησε σε μια οικογένεια.
Σε όλους τους ασθενείς με μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς θα πρέπει να διενεργηθεί γενετικός έλεγχος για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει κληρονομική μορφή αυτού του καρκίνου. Στα άτομα με την κληρονομική μορφή του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, πρέπει να γίνει γενετικός έλεγχος και στα άλλα μέλη της οικογένειας αφού μπορεί να έχουν την γενετική πάθηση που οδηγεί στον μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς.
Δεδομένα
Εάν σας ανακοινωθεί ότι πάσχετε από μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς, πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον που κατανοεί πλήρως αυτήν την ασθένεια.
- Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας σπάνιος καρκίνος.
- Οι περισσότεροι χειρουργοί του θυρεοειδούς σπάνια βλέπουν έναν ασθενή με μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς.
- Ένας ασθενής με μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο από έναν πραγματικά εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό καρκίνου του θυρεοειδούς.
- Η χειρουργική επέμβαση του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι χειρουργική επέμβαση για ένα χειρουργό που αντιμετωπίζει σπανίως καρκίνο του θυρεοειδούς ή για έναν άπειρο χειρουργό θυρεοειδούς.
- Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς απαιτεί αντιμετώπιση από μια διεπιστημονική ομάδα καρκίνου του θυρεοειδούς.
- Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς απαιτεί μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, όπως και όλοι οι καρκίνοι.
- Ένας ασθενής με μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να ενημερώνεται για την ασθένειά του και να κατανοεί τον ρόλο των γενετικών εξετάσεων.
Συχνά, οι μικροί μυελοειδείς καρκίνοι του θυρεοειδούς δεν είναι εύκολα εμφανείς ούτε από τον ασθενή ούτε από τους γιατρούς τους. Συχνά οι μυελοειδείς καρκίνοι δεν προκαλούν συμπτώματα ή αυτά είναι πολύ λίγα. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή συχνά οι μυελοειδείς καρκίνοι του θυρεοειδούς μπορεί να είναι μικροί και να περιβάλλονται από φυσιολογικό θυρεοειδικό ιστό. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη διάγνωση μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, στην πραγματικότητα, δεν είναι πολύ συχνή.
Η καλσιτονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από μυελοειδείς καρκίνους του θυρεοειδούς και η τιμή της μπορεί να μετρηθεί με εξέταση αίματος. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συχνές περιόδους διάρροιας όταν τα επίπεδα της καλσιτονίνης είναι πολύ υψηλά στο αίμα.
Οι μυελοειδείς καρκίνοι του θυρεοειδούς εξαπλώνονται πολύ συχνά στους λεμφαδένες του λαιμού, ακόμη και όταν οι καρκινικές εστίες είναι πολύ μικρές. Ο αναφερόμενος ρυθμός διήθησης των λεμφαδένων από τον μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς ανέρχεται περίπου στο 70%. Για το λόγο αυτό, σχεδόν όλοι οι έμπειροι χειρουργοί του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, καθώς και οδηγίες για τη διαχείριση αυτού του καρκίνου, υποστηρίζουν την διενέργεια ολικής θυρεοειδεκτομή και την αφαίρεση των λεμφαδένων του κεντρικού διαμερίσματος σαν την ελάχιστη χειρουργική επέμβαση για αυτούς τους ασθενείς. Σε αντίθεση με άλλους καρκίνους του θυρεοειδούς, όπως ο θηλώδης καρκίνος και ο θυλακιώδης, όταν ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς εξαπλώνεται στους λεμφαδένες, η επιβίωση των ασθενών επηρεάζεται σημαντικά. Οι ασθενείς με μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς που η νόσος εντοπίζεται στον θυρεοειδή αδένα έχουν ποσοστά επιβίωσης σχεδόν 90%, ωστόσο, όταν εντοπίζεται εξάπλωση στους λεμφαδένες η επιβίωση μειώνεται.
Αν και υπάρχει αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνος του θυρεοειδούς τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, αυτή η αύξηση δεν φαίνεται να οφείλεται στον μυελοειδή καρκίνοτου θυρεοειδούς.
Οι μυελοειδείς καρκίνοι του θυρεοειδούς προκαλούνται από γενετικές αλλοιώσεις ενός ειδικού κυττάρου C που βρίσκεται μέσα στον θυρεοειδή αδένα. Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι του θυρεοειδούς, όπως ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς, προέρχονται από ένα εντελώς διαφορετικό κύτταρο. Αυτή η διαφορετική προέλευση κάνει όλες τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο καρκίνων.
Οι μυελοειδείς καρκίνοι του θυρεοειδούς δεν ανταποκρίνονται στην ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH), σε σύγκριση με τους πιο συνηθισμένους καρκίνους του θυρεοειδούς. Για το λόγο αυτό, άλλες θεραπείες όπως η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και η θεραπεία καταστολής του θυρεοειδούς (δίνοντας περίσσεια θυρεοειδικής ορμόνης σε ασθενείς) δεν έχουν κανένα ρόλο στη διαχείριση του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς.
Ο σποραδικός (μη κληρονομικός) μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς προσβάλει πιο συχνά τις γυναίκες από τους άνδρες και έχει μέγιστη συχνότητα εμφάνισης στο εύρος ηλικίας 40-50 ετών. Η κληρονομική μορφή του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς θα εμφανιστεί στις γυναίκες εξίσου με ότι στους άνδρες. Εάν έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε εξετάσεις που δηλώνουν την ύπαρξη μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, να γνωρίζετε ότι αυτός είναι ένας σπάνιος καρκίνος και πρέπει να βρείτε έναν πραγματικά εξειδικευμένο για αυτή την ασθένεια. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η σελίδα έχει δημιουργηθεί μόνο για εσάς.
Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται σαν κληρονομικός ή σαν σποραδικός:
Σποραδικός (μη κληρονομικός) μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς
- Αντιπροσωπεύει το 75% όλων των μυελοειδών καρκίνων του θυρεοειδούς
- Προσβάλει πιο συχνά τις γυναίκες από τους άνδρες (3: 2)
- Μέγιστη συχνότητα εμφάνισης στις ηλικίες 40-60 ετών
- Χειρότερη πρόγνωση σε άτομα άνω των 55 ετών
- Υψηλή συχνότητα εμφάνισης και στους λεμφαδένες του λαιμού (70%)
- Σχεδόν στο 1/3 των ασθενών θα εμφανιστεί με διάρροια που προκαλείται από την ασθένεια λόγω των ορμονών αλλά και άλλων ουσιών που εκκρίνονται από τον καρκίνο
Κληρονομικός μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς
- Το σύνδρομο MEN αντιπροσωπεύει ένα σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας.
- Κληρονομείται με κυρίαρχο τρόπο (50% πιθανότητα οι απόγονοι να κληρονομήσουν την ασθένεια)
- Προσβάλει τις γυναίκες εξίσου με τους άνδρες
- Σε αυτόν τον κληρονομικό τύπο μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς υπάρχουν τρεις τύποι
Ποιοι είναι οι τρεις τύποι κληρονομικών μυελοειδών καρκίνων του θυρεοειδούς;
MEN2A (ονομάζεται επίσης σύνδρομο Sipple)
- Μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς
- Όγκος των επινεφριδίων που ονομάζεται φαιοχρωμοκύτωμα (καλοήθης όγκος των επινεφριδίων που εκκρίνει ορμόνες που μπορούν να ανεβάσουν πολύ την αρτηριακή πίεση)
- Υπερπαραθυρεοειδισμός (ένας καλοήθης όγκος που αυξάνει πολύ το ασβέστιο)
- Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 30 ετών
MEN2B
- Μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς
- Όγκος των επινεφριδίων που ονομάζεται φαιοχρωμοκύτωμα
- Γαγγλιονερώματα, νευρινώματα – Καλοήθη εξογκώματα γύρω από τα χείλη, τη γλώσσα, τη στοματική κοιλότητα και τα βλέφαρα
- Χαρακτηριστικά συνδρόμου Marfan – Μαρφανοειδής εμφάνιση που χαρακτηρίζεται από επιμήκη χέρια, γενικά ψηλό λεπτό ανάστημα
- Το σύνδρομο εκδηλώνεται κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής
Κληρονομικός μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς (χωρίς άλλες ενδοκρινικές ανωμαλίες)
- Η μέγιστη συχνότητα είναι μεταξύ 40 και 50 ετών
- Γενικά είναι μια λιγότερο επιθετική μορφή κληρονομικού μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς σε σύγκριση με το MEN2B
Μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς: Ποιος τον εμφανίζει;
Πρέπει πραγματικά να σκεφτείτε τον μυελοειδή καρκίνο σαν δύο διαφορετικές ασθένειες: Οι πιο συχνές είναι αυτές που είναι σποραδικές (όχι κληρονομικές). Σε αυτές τις περιπτώσεις, που πλησιάζουν το 80% των περιπτώσεων, δεν φταίτε εσείς, δεν κάνατε κάτι λάθος. Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς δεν σχετίζεται με το κάπνισμα, το αλκοόλ, την ακτινοβολία ή την έκθεση λόγω επαγγέλματος σε ανθυγιεινές συνθήκες. Είναι ένας σπάνιος καρκίνος του θυρεοειδούς και δεν σχετίζεται με άλλες ασθένειες. Προκαλείται από μια ανωμαλία στο γονίδιο RET (όπως είναι η κληρονομική μορφή του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς) αν και κατά κάποιον τρόπο αυτή η μετάλλαξη του γονιδίου εμφανίζεται ξαφνικά σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς. Στις σποραδικές μορφές μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, η προ-καρκινική μορφή ονομάζεται υπερπλασία των κυττάρων C.
Στις κληρονομικές μορφές του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, τα παιδιά των γονέων με μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς έχουν 50% κίνδυνο να κληρονομήσουν το μεταλλαγμένο γονίδιο RET. Αυτός είναι ο λόγος που είναι απαραίτητη η γενετική συμβουλευτική και ο γενετικός έλεγχος. Εάν έχετε κληρονομήσει το μεταλλαγμένο γονίδιο RET από έναν από τους γονείς σας, σημαίνει ότι έχετε την ασθένεια, το αν νοσήσετε είναι άλλο ένα ζήτημα. Τα άτομα με μεταλλαγμένα κληρονομικά γονίδια RET μπορούν να αναπτύξουν μια προ-κακαρκινική κατάσταση που ονομάζεται υπερπλασία των κυττάρων C. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ολόκληρο τον θυρεοειδή αδένα και μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο αίμα όσων έχουν αυτήν την πάθηση με αυξημένα επίπεδα καλσιτονίνης. Ο ρόλος της προφυλακτικής χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδή για την πρόληψη και τη θεραπεία του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς είναι κάτι που συζητείται μόνο από τους ειδικούς.
Μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς: Πώς διαγιγνώσκεται;
Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς ξεκινά ως ανάπτυξη μη φυσιολογικών καρκινικών κυττάρων εντός του θυρεοειδούς. Αυτά τα ειδικά κύτταρα είναι τα παραθυλακιώδη κύτταρα C. Στην κληρονομική μορφή του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, η ανάπτυξη αυτών των κυττάρων οφείλεται σε μια μετάλλαξη στο γονίδιο RET η οποία κληρονομήθηκε. Αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο στην αρχή μπορεί να προκαλέσει μια προ-καρκινική κατάσταση που ονομάζεται υπερπλασία κυττάρων C. Τότε τα παραθυλακιώδη κύτταρα C του θυρεοειδούς αρχίζουν να έχουν μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Στις κληρονομικές μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς του μυελού, τα αναπτυσσόμενα κύτταρα C μπορεί να σχηματίσουν έναν όζο σε οποιοδήποτε μέρος του θυρεοειδούς αδένα. Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς δεν διαγιγνώσκονται μέχρις ότου ο καρκίνος εξαπλωθεί στους λεμφαδένες του λαιμού και εμφανιστεί ένα «φούσκωμα στο λαιμό».
Παρόλο που ο καρκίνος του θυρεοειδούς του μυελού μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του θυρεοειδούς αδένα, η γνώση ότι τα παραθυλακιώδη κύτταρα C είναι πιο πυκνά στον άνω τμήμα του θυρεοειδή είναι πολύ σημαντική για τον ειδικό χειρουργό του καρκίνου του θυρεοειδούς.
Τα άτομα εκείνα που υποβάλλονται σε προφυλακτική θυρεοειδεκτομή για να αποτρέψουν την ανάπτυξη του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς ή υποβάλλονται σε ολική θυρεοειδεκτομή για τη θεραπεία ενός διαγνωσμένου κληρονομικού καρκίνου του θυρεοειδούς, πρέπει να υποβληθούν σε ΟΛΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ και ιδίως όλα τα άνω τμήματα του θυρεοειδούς αδένα πρέπει να αφαιρεθούν πλήρως. Εάν δεν συμβεί αυτό, το άτομο με το κληρονομικό μεταλλαγμένο γονίδιο RET έχει κάνει λάθος χειρουργική επέμβαση !! Μόνο ειδικοί χειρουργοί καρκίνου του θυρεοειδούς πρέπει να διενεργούν αυτήν την επέμβαση.
Οι ασθενείς με σποραδική (όχι κληρονομική) μορφή μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, μπορεί να εμφανίσουν έναν «όζο» εντός του θυρεοειδούς που συχνά προεξέχει από την πλαϊνή ή την μπροστινή πλευρά του θυρεοειδούς αδένα. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι μυελοειδείς καρκίνοι του θυρεοειδούς, όπως και όλοι οι καρκίνοι του θυρεοειδούς, διαγιγνώσκονται αφού ένας γιατρός εξετάσει το λαιμό ενός ασθενούς. Συνήθως ο γιατρός στέκεται πίσω από τον ασθενή για να ψηλαφήσει τον θυρεοειδή αδένα για ύπαρξη όζων ή διογκωμένων λεμφαδένων. Μερικές φορές οι άνθρωποι υποβάλλονται σε εξετάσεις για κάποιο άλλο λόγο και έτσι ανακαλύπτεται κάποιο πρόβλημα στην περιοχή του θυρεοειδούς.
Ο υπέρηχος είναι ένας τρόπος χρήσης ηχητικών κυμάτων για να εξετάσει το τι συμβαίνει κάτω από το δέρμα. Ο υπέρηχος δεν εκθέτει τον ασθενή σε απολύτως καμία ακτινοβολία. Εάν ο όζος έχει κάποια ανησυχητικά χαρακτηριστικά, το επόμενο βήμα είναι σχεδόν πάντα η παρακέντηση με λεπτή βελόνα και η λήψη υλικού για κυτταρολογική εξέταση.
Ο υπέρηχος για τον καρκίνο του θυρεοειδούς του μυελού είναι πολύ πιο ευαίσθητος από οποιαδήποτε ψηλάφηση ακόμα και των πιο έμπειρων χεριών. Είναι εξαιρετικά σημαντικός για τον προσδιορισμό της έκτασης της νόσου. Επειδή ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς εξαπλώνεται πολύ συχνά στους λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος του λαιμού αλλά και των πλαγίων διαμερισμάτων του λαιμού, απαιτείται η διενέργεια πολύ εξειδικευμένης εξέτασης αυτών των περιοχών. Εάν υπάρχουν ύποπτοι λεμφαδένες στο πλάγιο διαμέρισμα του λαιμού, θα πρέπει να γίνει παρακέντηση των λεμφαδένων αυτών. Αυτό θα βοηθήσει τον χειρουργό του καρκίνου του θυρεοειδούς να γνωρίζει την ακριβή έκταση της χειρουργικής επέμβασης που απαιτείται αλλά κυρίως θα βοηθήσει εσάς ώστε να έχετε την βέλτιστη επέμβαση για το πρόβλημα σας και η αρχική σας επέμβαση να είναι και η μοναδική επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε !!!
Συμπτώματα του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στα αρχικά στάδια τουλάχιστον, η ασθένεια δεν έχει συμπτώματα. Δεν προκαλεί σχεδόν ποτέ υπερθυρεοειδισμό (αυξημένη λειτουργία του θυρεοειδούς) ή υποθυρεοειδισμό (μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς). Δεν κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται ότι έχουν κάποιο πρόβλημα. Έτσι, η έγκαιρη ανίχνευση σποραδικού (όχι κληρονομικού) μυελού καρκίνου του θυρεοειδούς βρίσκεται συνήθως από έναν ευαισθητοποιημένο και ενημερωμένο ασθενή που διενεργεί προληπτικό έλεγχο στο θυρεοειδή του.
Καθώς ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς του μυελού αναπτύσσεται μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Αν και σπάνια μεταξύ άλλων καρκίνων του θυρεοειδούς, οι μυελοειδείς καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι συχνά ευαίσθητοι στην αφή και στην ψηλάφηση και μπορεί να είναι ακόμα και οδυνηροί είτε όταν εμφανίζονται στον θυρεοειδή είτε όταν εξαπλώνονται στους λεμφαδένες στον λαιμό. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλοι οι καρκίνοι που εξαπλώνονται στους λεμφαδένες του λαιμού δεν προκαλούν συνήθως ενοχλήσεις. Εάν υπάρχει ένας λεμφαδένας στον λαιμό που είναι κακοήθης και είναι μαλακός, η πρώτη υποψία θα πρέπει να είναι ότι πρόκειται για μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς.
Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς παράγει πολλές πρωτεΐνες και άλλες ουσίες που εμφανίζουν ένα άλλο συχνό σύμπτωμα προχωρημένου μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς που είναι η διάρροια. Η αιτία εμφάνισης της διάρροιας είναι πιθανώς η αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων όπως της καλσιτονίνης, των προσταγλανδίνων και άλλων.
Σημαντική σημείωση
Εάν ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς δεν αντιμετωπιστεί και δεν αφαιρεθεί από έναν εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό του καρκίνου του θυρεοειδούς, τότε ο καρκίνος μπορεί να επιμείνει ή να υποτροπιάσει. Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς που επιμένει ή που υποτροπιάζει μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στον έλεγχο της νόσου, στις επιπλοκές της θεραπείας, ακόμη και στην επιβίωση!!! Μόνο ο πιο έμπειρος και πιο εξειδικευμένος χειρουργός καρκίνου του θυρεοειδούς πρέπει να κάνει αυτήν την επέμβαση!!!
Μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς: Τι γίνεται με τους λεμφαδένες;
Έχουμε λεμφαδένες σε όλο μας το σώμα που ο ρόλος τους είναι να καταπολεμούν τις λοιμώξεις αλλά και να καταπολεμούν τον καρκίνο. Όλοι είχαμε «πρησμένους αδένες» στο λαιμό όταν είχαμε πονόλαιμο ή αμυγδαλίτιδα. Αυτοί οι ίδιοι αδένες που διογκώνονται όταν έχουμε κάποια λοίμωξη στο λαιμό, είναι οι ίδιοι λεμφαδένες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου εμποδίζοντας την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων από τον θυρεοειδή στον υπόλοιπο οργανισμό.
Ο καρκίνος του μυελοειδούς θυρεοειδούς μπορεί να αναπτύσσεται στο θυρεοειδή και όταν πάει να εξαπλωθεί οι λεμφαδένες που κάνουν τη δουλειά τους θα συλλάβουν τα καρκινικά κύτταρα προτού να εξαπλωθούν πιο μακριά. Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς βασικά «κολλάει» στον λεμφαδένα όπως γίνεται με ένα φίλτρο. Ο οργανισμός μας δεν έχει την ικανότητα να απομακρύνει αυτά τα καρκινικά κύτταρα από αυτό το σύστημα των φίλτρων και επομένως τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται στους λεμφαδένες.
Σημαντικό γεγονός
Είναι απίστευτα συχνό για τον μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς να εξαπλώνεται στους λεμφαδένες του λαιμού. Αυτό είναι τόσο συνηθισμένο, ώστε όλοι οι εξειδικευμένοι χειρουργοί καρκίνου του θυρεοειδούς (και σύμφωνα με όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες για αυτό το θέμα) διενεργούν ολική θυρεοειδεκτομή και αφαίρεση των λεμφαδένων του κεντρικού διαμερίσματος (οι λεμφαδένες που περιβάλλουν τον θυρεοειδή αδένα και βρίσκονται δίπλα στην τραχεία και στον οισοφάγο) στην αρχική χειρουργική επέμβαση για οποιονδήποτε μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς ως ελάχιστη έκταση της αρχικής χειρουργικής επέμβασης.
Βέβαια όταν στο υπερηχογράφημα υπάρχουν ύποπτοι λεμφαδένες στο πλάγιο διαμέρισμα του λαιμού και στην παρακέντηση είναι θετικοί, τότε είναι υποχρεωτικό να γίνει και πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός.
Σημαντική σημείωση
Αυτές οι επεμβάσεις είναι πολύ απαιτητικές επεμβάσεις και δεν μπορεί να διενεργηθούν από όλους τους χειρουργούς. Δυστυχώς πολλές φορές δεν γίνεται πλήρης διερεύνηση και σε πολλούς ασθενείς αφαιρείται μόνο ο θυρεοειδής αδένας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να πρέπει να υποβληθεί εκ νέου σε επέμβαση και συνήθως από άλλο χειρουργό. Οι επανεπεμβάσεις είναι πολύ πιο δύσκολα χειρουργεία έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και ταλαιπωρούν τους ασθενείς σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τον κατάλληλο χειρουργό από την αρχή!
.
Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι θα έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εσάς είναι ότι πρέπει να αξιολογηθείτε και το πρόβλημα σας να το διαχειριστεί μια πολύ έμπειρη ομάδα γιατρών που είναι ειδικοί στις απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, χαρτογράφηση κλπ), στην σταδιοποίηση, στην ιστολογική εξέταση (βιοψία) αλλά και στη διενέργεια της κατάλληλης ριζικής χειρουργικής επέμβασης για το πρόβλημα σας.
Έλεγχος της πάθησης
Συντακτική σημείωση: Μελέτες έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι στο 11% των ασθενών που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του θυρεοειδούς, παραμένει νόσος στο λαιμό μετά την αρχική χειρουργική επέμβαση ακόμα και για τους πιο πρώιμους διαγνωσμένους καρκίνους του θυρεοειδούς!!! Επιπλέον, μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του θυρεοειδούς έως και το 30% θα εμφανίσει υποτροπή του καρκίνου τους στο λαιμό τους! Όταν η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται από τους πιο εξειδικευμένους χειρουργούς του θυρεοειδούς, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν τοπικό ποσοστό ελέγχου της νόσου μεγαλύτερο από 98%.
Σταδιοποίηση του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς
Οι μυελοειδείς καρκίνοι του θυρεοειδούς δεν είναι όλοι ίδιοι. Μερικοί είναι μεγάλοι και άλλοι είναι μικροί, άλλοι έχουν επεκταθεί στους γύρω ιστούς ενώ άλλοι έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες του λαιμού ή κάποιοι σε άλλο όργανο. Για να διαχωριστεί λοιπόν ο ένας με τον άλλο καρκίνο, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κάθε ένας με τον καλύτερο τρόπο, υπάρχει ένα σύστημα βαθμολόγησης ή «σταδιοποίησης». Όλοι οι καρκίνοι έχουν το δικό τους σύστημα σταδιοποίησης, αλλά ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς έχει ένα σύστημα σταδιοποίησης που δεν μοιάζει με εκείνο των άλλων καρκίνων. Το σύστημα σταδιοποίησης περιλαμβάνει εκτός από το μέγεθος του καρκίνου και την παράμετρο εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες γύρω από τον θυρεοειδή αδένα ή / και στα πλάγια του λαιμού.
Ο τελευταίος παράγοντας της σταδιοποίησης του καρκίνου του μυελού του θυρεοειδούς είναι η παρουσία μακρινών μεταστάσεων, σε περιοχές όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ ή τα οστά. Το στάδιο του καρκίνου θα καθορίσει πόσο επιθετική πρέπει να είναι η επέμβαση του καρκίνου αλλά και άλλα πράγματα όπως εάν πρέπει να χορηγείται ραδιενεργό ιώδιο.
Ποια έκταση πρέπει να έχει η χειρουργική επέμβαση για τον μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς;
Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα με χειρουργική επέμβαση σαν κύρια και βασική θεραπεία. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι τα καλύτερα ποσοστά θεραπείας έρχονται όταν η επέμβαση σας διενεργηθεί από έναν εξειδικευμένο χειρουργό καρκίνου του θυρεοειδούς από την αρχή. Ένας χειρουργός που διενεργεί χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο του θυρεοειδούς αρκετές φορές την εβδομάδα (ή συχνότερα) έχει υψηλότερο ποσοστό θεραπείας και πολύ χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών από έναν χειρουργό που πραγματοποιεί χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς περιστασιακά. Η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς έχει γίνει πλέον πολύ εξειδικευμένη, οπότε η επιλογή του χειρουργού σας θα καθορίσει και την πορεία σας.
Η χειρουργική επέμβαση του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνει ριζική ολική θυρεοειδεκτομή και αφαίρεση των λεμφαδένων από το κεντρικό διαμέρισμα. Αυτή είναι η ελάχιστη χειρουργική επέμβαση για εσάς. Στην περίπτωση που υπάρχουν και διηθημένοι λεμφαδένες στο πλάι του λαιμού πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να διενεργηθεί και πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός.
Για ασθενείς με κληρονομικό μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς, οι οποίοι δεν έχουν βιοχημική επιβεβαίωση (η καλσιτονίνη δεν είναι αυξημένη) ή υπερηχογράφημα με ύπαρξη καρκίνου, η προτιμώμενη χειρουργική επέμβαση είναι η προφυλακτική ολική θυρεοειδεκτομή. Η προφυλακτική ολική θυρεοειδεκτομή στα παιδιά πρέπει να διενεργείται μόνο από τους πιο έμπειρους χειρουργούς καρκίνου του θυρεοειδούς. Οι χειρουργοί που χειρουργούν περιστασιακά τον θυρεοειδή δεν πρέπει ποτέ να εκτελούν ολική θυρεοειδεκτομή σε παιδιά ή σε ενήλικες. Ο κίνδυνος τραυματισμού των νεύρων που είναι υπεύθυνα για την ομιλία μας ή των αδένων που ελέγχουν το ασβέστιο (παραθυρεοειδείς αδένες) είναι πολύ υψηλός μεταξύ των μη έμπειρων χειρουργών. Ένα μικρό παιδί ή ενήλικας με δυσκολία διατήρησης των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη τη ζωή του. Οι τραυματισμοί των νεύρων μπορούν να προκαλέσουν δια βίου προβλήματα σχετικά με την αναπνοή, την ομιλία και την κατάποση !!! Βρείτε τον καλύτερο χειρουργό για τον καρκίνο του θυρεοειδούς που μπορείτε!
Τι γίνεται με τα χάπια θυρεοειδούς μετά από χειρουργική επέμβαση για μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς;
Όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς θα απαιτήσουν δια βίου θεραπεία αντικατάστασης της θυρεοειδικής ορμόνης, εκτός εάν για κάποιο λόγο δεν υποβλήθηκαν σε πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδούς τους αδένα. Σε αντίθεση με τους άλλους πιο συνηθισμένους καρκίνους του θυρεοειδούς, δεν υπάρχει κανένα όφελος από τη χορήγηση ελαφρώς υψηλότερων δόσεων θυρεοειδικής ορμόνης για την καταστολή της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH). Γι’ αυτό οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς του μυελού θα πρέπει να λαμβάνουν σωστή δόση ορμόνης του θυρεοειδούς έτσι ώστε να είναι ευθυρεοειδικοί και η «αίσθηση ευεξίας» να πληρούται.
Ποια είναι η μακροχρόνια παρακολούθηση του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς;
Ουσιαστικά όλοι οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς θα πρέπει να επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο τους και να κάνουν τακτικά εξετάσεις για να βεβαιωθούν ότι και ο καρκίνος έχει θεραπευτεί αλλά και για να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε υποτροπή του καρκίνου το συντομότερο δυνατό εάν αυτή συμβεί.
ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι η πιο σπάνια και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους που είναι γνωστοί στην ανθρωπότητα. Σε ελάχιστες όμως περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτεί. Ο αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να θεραπευτεί μόνο αν απευθυνθείτε από την αρχή που θα τον ανακαλύψετε, σε μια ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων γιατρών. Η επιλογή της σωστής ομάδας και του καλύτερου χειρουργού είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε, για τη θεραπεία του καρκίνου σας.
Ευτυχώς, ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο σπάνιος, από όλους τους καρκίνους του θυρεοειδούς.
Ονομάζεται επίσης «αναπλαστικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς». Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι αρκετά συχνός, είναι πολύ πιθανό ότι θα γνωρίζετε κάποιον που είχε ή έχει έναν τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς. Ωστόσο, ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας πολύ ασυνήθιστος τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς. Οι περισσότεροι ασθενείς και ακόμη και οι ειδικοί του θυρεοειδούς έχουν ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία με αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς. Προσπαθήστε να μην σκεφτείτε για τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς όπως θα κάνατε για άλλους καρκίνους του θυρεοειδούς, επειδή αυτό πιθανόν θα σας οδηγήσει σε λάθος κατεύθυνση.
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς ξεκινά μέσα στο θυρεοειδή σαν ένας όζος, αλλά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να αναπτυχθεί αλλά και να εξαπλωθεί ανησυχητικά γρήγορα. Οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς σπάνια παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί εξαίρεση. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν πραγματικά συμπτώματα. Οι ασθενείς με αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς παρουσιάζουν συχνά μια ταχέως αναπτυσσόμενη μάζα στο λαιμό, μπορεί επίσης να παρουσιάσουν βραχνάδα (παράλυση φωνητικών χορδών), δυσκολία στην κατάποση ή να παρατηρήσουν έναν όγκο στο λαιμό που δεν κινείται. Σε αντίθεση με άλλους συνηθέστερους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ κρίσιμη για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτού του πιο επιθετικού καρκίνου του θυρεοειδούς.
Εάν σας ανακοινωθεί ότι έχετε αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για να τον σπαταλήσετε ή να καθυστερήσετε την διάγνωση ή την πιθανή θεραπεία σας. Αυτός ο καρκίνος μπορεί κυριολεκτικά να αλλάξει από μέρα σε μέρα μπροστά στα μάτια σας. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πραγματικά μια πάθηση που χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να διαγνωστεί από την FNA του όζου σας ή ακόμη και από έναν ανώμαλο λεμφαδένα στον λαιμό σας που μπορεί να έχει βρεθεί στο υπερηχογράφημα. Μερικές φορές ενδέχεται να απαιτούνται πρόσθετες βιοψίες και ειδικές μικροσκοπικές μελέτες στα δείγματα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να θεραπευτεί μόνο εάν δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές στον οργανισμό σας και μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς με χειρουργική επέμβαση. Μόνο ένας εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να καθορίσει εάν ένας αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία σε χειρουργική επέμβαση αναπλαστικού καρκίνου θυρεοειδούς. Γι’ αυτό μην χάνετε χρόνο και βρείτε τον πιο έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς.
Σπάνια είναι ένας αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς που βρίσκεται τυχαία, είναι μικρός όταν διαγνωστεί. Οι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς αναπτύσσονται γρήγορα και σχεδόν πάντα εντοπίζονται εύκολα από τον ασθενή αφού γρήγορα αυξάνουν πολύ σε μέγεθος ή προκαλούν γρήγορα αλλαγή στη φωνή σας. Η έγκαιρη διάγνωση του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς είναι πολύ σπάνια. Οι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς μπορούν να μεγαλώσουν σημαντικά μέσα σε εβδομάδες και μερικές φορές ακόμη και μέσα σε ημέρες. Προειδοποίηση, τα συμπτώματα του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς, όπως η μάζα στο λαιμό και οι αλλαγές στη φωνή είναι καθυστερημένα ευρήματα. Δεν είναι ότι έχετε κάνει κάτι λάθος και εμφανίστηκε τόσο γρήγορα, αλλά τώρα πρέπει να βρείτε έναν ειδικό και να δράσετε άμεσα!
Έχετε κάποια ερώτηση?
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες στον ιστότοπο μας και μπορεί να είναι δύσκολο να τις κατανοήσετε όλες. Εάν έχετε κάποια ερώτηση για τους χειρουργούς μας ή για το χειρουργείο σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.
Οι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς διηθούν σχεδόν πάντα τους λεμφαδένες του λαιμού. Ο προσδιορισμός της έκτασης της νόσου του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς είναι κρίσιμος στον σχεδιασμό της θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας της πλήρους αφαίρεσης της νόσου από το λαιμό, εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις για μακρινή εξάπλωση του καρκίνου.
Παρόλο που συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς αυξάνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, αυτή η αύξηση, ευτυχώς, δεν φαίνεται να οφείλεται στον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς. Η μικροσκοπική περιγραφή του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς χρονολογείται τουλάχιστον 100 χρόνια πριν. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται οι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη έρευνα. Ορισμένοι αναπτύσσονται μέσα σε όζους που υπήρχαν για πολλά χρόνια. Αντιθέτως, άλλοι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς φαίνεται να αναπτύσσονται εντός του θυρεοειδούς αδένα χωρίς να προϋπάρχουν όζοι.
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες από τις γυναίκες και η συχνότερη εμφάνιση του είναι σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 65 χρόνων.
Αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς Γρήγορα στοιχεία:
- Η FNA ενός όζου στο θυρεοειδή σας ή μιας μάζας στο λαιμό σας, μπορεί να διαγνώσει ότι έχετε αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς !!!
- Οι πιο συχνές ηλικίες που εμφανίζεται είναι αυτές άνω των 65 ετών
- Στους άνδρες εμφανίζεται πιο συχνά από ότι στις γυναίκες
- Είναι ένας από τους πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκίνους που είναι γνωστοί στην ανθρωπότητα
- Ευτυχώς, αντιπροσωπεύει μόνο το 1% περίπου όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς
- Μπορεί να σχετίζεται με προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία
- Εξαπλώνεται στους λεμφαδένες του λαιμού σε πάνω από 90% των ασθενών
- Η επέκταση του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς σε διπλανό όργανο του θυρεοειδή είναι συχνή
- Η μακρινή εξάπλωση στους πνεύμονες, τα οστά και το συκώτι εμφανίζεται συνήθως ακόμη και με την στιγμή της διάγνωσης
- Σπάνια εμφανίζεται σε νέους ασθενείς
- Η μακροχρόνια επιβίωση υπάρχει μόνο σε ασθενείς στους οποίους δεν έχει γίνει μακρινή μετάσταση (εξάπλωση) και στην περίπτωση που μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως από το λαιμό
Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται μόνο από όσους είναι πολύ έμπειροι χειρουργοί καρκίνου του θυρεοειδούς
Αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς: Σε ποιους εμφανίζεται;
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς (καρκίνωμα) τείνει να εμφανίζεται σε μεγάλους ηλικιακά ασθενείς. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 65 χρόνων. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες από τις γυναίκες. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όλοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις παθήσεις του θυρεοειδούς ώστε να καταλάβουν γρήγορα αν κάτι αλλάξει στον θυρεοειδή τους αδένα.
Αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς: Πώς διαγιγνώσκεται;
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς ξεκινά σαν μια ανάπτυξη μη φυσιολογικών καρκινικών κυττάρων μέσα στο θυρεοειδή. Καθώς αυτά τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται σχηματίζουν έναν όγκο που συχνά βγαίνει έξω από το θυρεοειδή αδένα. Δυστυχώς, επειδή οι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς αναπτύσσονται με τόσο γρήγορο ρυθμό, σπάνια εντοπίζονται νωρίς. Συνήθως, οι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται από τον ασθενή παρατηρώντας την ταχεία ανάπτυξη ενός όγκου στο λαιμό ή συμπτώματα που προκαλούνται από άμεση εισβολή του η οποία προκαλεί αλλαγή στη φωνή ή δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή.
Ο υπέρηχος είναι ένας τρόπος χρήσης ηχητικών κυμάτων για να εξετάζονται τα όργανα κάτω από το δέρμα. Δεν εκθέτει τον ασθενή σε καμία ακτινοβολία. Ο υπέρηχος για τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς είναι πολύ πιο ευαίσθητος από οποιαδήποτε κλινική εξέταση με τα χέρια (ψηλάφηση). Ο υπέρηχος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τον προσδιορισμό της έκτασης του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς, ιδίως για την εξέταση των λεμφαδένων του λαιμού. Το επόμενο βήμα είναι σχεδόν πάντα η διενέργεια παρακέντησης με λεπτή βελόνας, για να ληφθεί δείγμα για κυτταρολογική εξέταση. Ο κυτταρολόγος ενδέχεται να μην μπορεί να πει ότι πρόκειται πραγματικά για αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς αλλά σίγουρα μπορεί να πει ότι πρόκειται για έναν κακώς διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς. Αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει την απόφαση για θεραπεία αφού ελάχιστα διαφέρει η θεραπεία της μια περίπτωσης από την άλλη.
Ποια είναι τα συμπτώματα ενός αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς;
Σε αντίθεση με όλους τους άλλους καρκίνους του θυρεοειδούς, ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς έχει συνήθως συμπτώματα. Αν και σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί υπερθυρεοειδισμό (αυξημένη λειτουργία του θυρεοειδούς) ή υποθυρεοειδισμό (μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς), συνήθως αναπτύσσεται τόσο γρήγορα και τόσο διεισδυτικά στα όργανα γύρω από τον θυρεοειδή που προκαλεί γρήγορα τα πρώτα συμπτώματα. Τα πιο συχνά συμπτώματα του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς είναι η ταχεία ανάπτυξη ενός όγκου στο λαιμό και οι αλλαγές στη φωνή και την κατάποση.
Μόνο και μόνο τότε που ένας αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος, η πλήρης χειρουργική αφαίρεση της νόσου από τον λαιμό είναι η μόνη ευκαιρία για θεραπεία αυτού του πιο επιθετικού καρκίνου του θυρεοειδούς. Εάν ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς δεν αφαιρεθεί από έναν ειδικό και πολύ έμπειρο χειρουργό του καρκίνου του θυρεοειδούς, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για επανεπέμβαση, ο καρκίνος θα γίνει ανεξέλεγκτος. Έχετε μόνο μία ευκαιρία για θεραπεία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαλέξει την καλύτερη ομάδα γιατρών.
Αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς: Τι γίνεται με τους λεμφαδένες;
Λεμφαδένες υπάρχουν σε όλο το σώμα και ο ρόλος τους είναι να καταπολεμούν τις λοιμώξεις αλλά και τον καρκίνο. Όλοι είχαμε «πρησμένους αδένες» στο λαιμό μας όταν είχαμε πονόλαιμο ή αμυγδαλές. Αυτοί οι ίδιοι αδένες που διογκώνονται όταν έχουμε λοίμωξη στον αυχένα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου εμποδίζοντας την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων από τον θυρεοειδή στον υπόλοιπο οργανισμό. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί σίγουρα να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες του λαιμού, σε ποσοστό τουλάχιστον το 90% και αυτό γίνεται με την αρχική του εμφάνιση. Η μη αναγνώριση ότι ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες του λαιμού είναι μια συχνή αιτία αποτυχίας της θεραπείας. Η αποτυχία εκτίμησης της έκτασης που πρέπει να έχει η χειρουργική επέμβαση για τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς και η μη αφαίρεση όλης της νόσου είναι η άλλη συχνή και κρίσιμη αιτία αποτυχίας αντιμετώπισης αυτής της νόσου. Αυτές είναι συχνές σε άπειρους χειρουργούς και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιβίωση του αρρώστου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει την πιο έμπειρη ομάδα γιατρών για αυτό το πρόβλημα.
Τα καλύτερα ποσοστά θεραπείας προέρχονται από τους πιο έμπειρους χειρουργούς!
Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εσάς είναι να βρείτε μια πολύ έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα γιατρών. Αυτή η ομάδα θα πρέπει να έχει πολύ έμπειρο ενδοκρινολόγο, εξειδικευμένο ακτινοδιαγνώστη (υπερηχογράφημα, FNA κλπ), κυτταρολόγο και παθολογο-ανατόμο (ιστολογική) ώστε να κάνουν πολύ καλή διάγνωση και σταδιοποίηση και πολύ έμπειρη χειρουργική ομάδα που να μπορεί να διενεργήσει την σωστή χειρουργική επέμβαση.
Σημαντική σημείωση: Μελέτες έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι το 11% των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς έχουν υπολειπόμενη νόσο στο λαιμό τους μετά την αρχική χειρουργική επέμβαση. Και αυτό συμβαίνει στους πιο ευνοϊκούς διαγνωσμένους καρκίνους του θυρεοειδούς στο αρχικό τους στάδιο. Επιπλέον, μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του θυρεοειδούς που βρίσκεται στον θυρεοειδή αδένα ή / και στους λεμφαδένες στον λαιμό, έως και το 30% θα εμφανίσει υποτροπή του καρκίνου στο λαιμό τους! Για τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς, υπάρχει μόνο μία ευκαιρία για χειρουργική επέμβαση. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για επανεπέμβαση. Γνωρίζουμε ότι ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ουσιαστικά ανίατος όταν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές του οργανισμού.
Πώς δημιουργείται ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς;
Οι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς δεν είναι όλοι ίδιοι. Σχεδόν όλοι οι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι μεγάλοι, εξαπλώνονται στα γύρω όργανα και στους λεμφαδένες του λαιμού. Για να διαχωρίσετε τους καρκίνους που είναι εύκολο να θεραπευτούν από εκείνους που είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν, οι γιατροί έχουν επινοήσει ένα σύστημα αξιολόγησης ή «σταδιοποίησης». Όλοι οι καρκίνοι έχουν το δικό τους σύστημα σταδιοποίησης, αλλά ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς έχει ένα σύστημα δικής του σταδιοποίησης που δεν μοιάζει με αυτό που υπάρχει για τους περισσότερους άλλους καρκίνους. Το σύστημα σταδιοποίησης για τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς δεν λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του καρκίνου του θυρεοειδούς ή εάν έχει ή δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Είναι σημαντικό ότι όλοι οι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς θεωρούνται στάδιο IV, κάτι που φανερώνει την κακή πρόγνωση αυτού του τύπου καρκίνου. Ο τελευταίος παράγοντας της σταδιοποίησης του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς είναι η παρουσία μακρινών μεταστάσεων, που δείχνει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες (μακρινές) περιοχές όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ ή τα οστά. Μόνο το αρχικό στάδιο των αναπλαστικών καρκίνων του θυρεοειδούς θα πρέπει να εξετάζεται αν είναι υποψήφιο για ριζική χειρουργική θεραπεία. Οποιαδήποτε ένδειξη μακρινής εξάπλωσης του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς καθιστά τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς μη χειρουργήσιμο. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε έγκυρο σύστημα σταδιοποίησης, η ακριβής σταδιοποίηση προβλέπει την πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.
Ποια χειρουργός μπορεί να αντιμετωπίσει τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς;
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται πολύ σπάνια με ριζική χειρουργική επέμβαση. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μόνο το πιο πρώιμο στάδιο του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς θα πρέπει να εξετάζεται αν είναι υποψήφιο για χειρουργική επέμβαση. Οποιαδήποτε ένδειξη μακρινής εξάπλωσης του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς καθιστά τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς μη χειρουργήσιμη ασθένεια. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η μόνη πιθανότητα θεραπείας είναι να έχουμε έναν εξειδικευμένο και πολύ έμπειρο χειρουργό καρκίνου του θυρεοειδούς από την αρχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο χειρουργός που ασχολείται περιστασιακά με τον καρκίνο θυρεοειδούς δεν πρέπει να αναλαμβάνει παρόμοια περιστατικά. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για επανεπέμβαση στον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς.