Περιορισμοί λόγω COVID-19 & ασθενείς με υποθυρεοειδισμό

Περιορισμοί λόγω COVID-19 & ασθενείς με υποθυρεοειδισμό

Συμπεράσματα έρευνας που έγινε στη Γερμανία, σε περισσότερους από 500 ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. Η έρευνα διενεργήθηκε για να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι για την ποιότητα ζωής και την υγεία των ασθενών, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού (COVID-19).

Σας ανακοινώνουμε τα συμπεράσματα:

Οι περιορισμοί λόγω του COVID-19, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με υποθυρεοειδισμό. Μπορεί να τους προδιαθέσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών, μεταβολικών και καταθλιπτικών διαταραχών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ποιότητα της ζωής υποβαθμίστηκε κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, λόγω του κορονοϊού.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συναισθήματα περιελάμβαναν:

  • Κούραση
  • Απογοήτευση
  • Εύκολη εμφάνιση άγχους

Το παρατεταμένο άγχος και η απογοήτευση φαίνεται να προκαλούν αλλαγές στην παραγωγή και τη δραστηριότητα των θυρεοειδικών ορμονών. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας, τη μνήμη και την σίτιση.

Τα συναισθήματα που αναφέρονται λιγότερο περιλαμβάνουν:

  • Ξεκούραση
  • Χαλάρωση
  • Ευχαρίστηση, ικανοποίηση

Τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό μειώνονται όταν υπάρχουν λιγότερα ευχάριστα συναισθήματα που συνδέονται με την ευτυχία.

Επιπλέον, ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο – με ένα θυρεοειδή που υπολειτουργεί, υπάρχει λιγότερη δραστηριότητα σεροτονίνης.

Σωματικό βάρος

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες παρουσίασαν αύξηση βάρους. Η αύξηση σωματικού βάρους, το αυξημένο άγχος και η χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή μπορούν να συμβάλουν στην προδιάθεση των ασθενών με υποθυρεοειδισμό, να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία αλλά και κατάθλιψη.

Από τους ερωτηθέντες οι 3 στους 5 ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ισχυρίστηκαν ότι είναι δυσαρεστημένοι από την επικοινωνία με τους γιατρούς τους. Θεωρούν ότι οι γιατροί τους δεν βοηθούν τις στρατηγικές διαχείρισης του βάρους τους. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα για το οποίο έχουν διαμαρτυρηθεί οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19.

Τι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με υποθυρεοειδισμό, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω του COVID-19, όταν δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα με το γιατρό τους;

  • 3 στα 4 άτομα δήλωσαν ότι θα επωφελούνταν από τη λήψη πληροφοριών σχετικά με το θυρεοειδή τους, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και γενικότερα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
  • 1 στα 10 άτομα ανέφερε ότι θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη μάθηση περισσότερων πραγμάτων σχετικά με την επίδραση του COVID-19 στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.

Οι ασθενείς χρειάζονται επίσης καλύτερη ποιότητα συνομιλίας με τους γιατρούς τους, ειδικά όσον αφορά τις στρατηγικές διαχείρισης βάρους. Συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων επιστημονικών διαιτολογίων για άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις και υποθυρεοειδισμό, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση βάρους και η επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Ελπίζουμε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας, να βοηθήσουν στη βελτίωση της σχέσης ιατρού-ασθενούς, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος του ταξιδιού υγείας του ασθενούς.