Έχετε κάποια ερώτηση?
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας και μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν όλες. Εάν έχετε κάποια ερώτηση για τον χειρουργό μας ή για την επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.
COVID-19
Μένουμε ασφαλής
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας, από τους σημαντικότερους του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι ο “πλοηγός” του μεταβολισμού του οργανισμού ή το ρυθμιστικό κέντρο του μεταβολισμού. Ο θυρεοειδής μέσω των ορμονών που παράγει ελέγχει και επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού.
Βρογχοκήλη
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας, όταν διογκώνεται σε μέγεθος (προβάλει στο λαιμό) προκαλείται η βρογχοκήλη. Αυτή δηλαδή είναι η ανώμαλη διόγκωση του θυρεοειδή αδένα, η παρουσία της οποίας δεν συνεπάγεται απαραίτητα τη μη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή. Η βρογχοκήλη μπορεί να συμβεί σε έναν αδένα που παράγει μεγάλες ποσότητες ορμονών (υπερθυρεοειδισμός), μικρές ποσότητες ορμονών (υποθυρεοειδισμός) ή σωστή ποσότητα ορμονών (ευθυρεοειδισμός).
Θυρεοειδικός όζος
Όζος είναι η ανάπτυξη ή εμφάνιση ενός ογκιδίου στον θυρεοειδή αδένα, το οποίο προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του θυρεοειδούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των όζων είναι καλοήθεις, ένα μικρό ποσοστό όμως αυτών μπορεί να είναι κακοήθεις.
Έλεγχος θυρεοειδή αδένα
Τα βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να ελέγξει τον θυρεοειδή του είναι τρία. Πρώτον να επισκεφθεί τον γιατρό του, ο οποίος θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό και θα υποβάλει τον ασθενή σε ενδελεχή κλινική εξέταση. Δεύτερο βήμα είναι μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων. Τρίτο βήμα είναι η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, δηλαδή ενός υπερηχογραφήματος και αν χρειαστεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος.
Παρακέντηση FNA
Είναι η αναρρόφηση κυττάρων μέσω μιας λεπτής βελόνας από ένα όζο του θυρεοειδή. Στη συνέχεια γίνεται η κυτταρολογική εξέταση τους στο μικροσκόπιο, για να διευκρινισθεί αν είναι καλοήθη, κακοήθη ή ύποπτα για καρκίνο ή το υλικό είναι ανεπαρκές.
Η FNA δεν είναι βιοψία, δεν είναι δηλαδή ιστολογική εξέταση. Προσφέρει σημαντικές πληροφορίες, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι με αυτήν εξετάζεται πολύ μικρό δείγμα κυττάρων. Επομένως δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κακοήθεια σε ολόκληρο τον όζο.
Αποφύγετε τα ακόλουθα τρόφιμα
- Ιωδιούχο αλάτι
- Γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά (παγωτό, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο)
- Βιταμίνες ή συμπληρώματα που περιέχουν ιώδιο (ειδικά φύκια)
- Θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, οστρακοειδών, σούσι, φυκιών
- Τρόφιμα που περιέχουν το πρόσθετο καραγεν(υδατάνθρακας), αγαρ-αγαρ (φυσική ζελατίνη) αλγινικό (κολλοειδής πολυσακχαρίτης)
- Κόκκινη χρωστική
- Κρόκους αυγών ή τρόφιμα που περιέχουν ολόκληρα αυγά
- Σοκολάτα γάλακτος (λόγω του γάλακτος που περιέχει)
- Μεγάλα blackstrap (χωρίς θειώδη επιτρέπεται)
- Προϊόντα σόγιας (σάλτσα, γάλα)
Επιτρέπονται:
- Μη ιωδιούχο γάλα
- Ασπράδι αυγού
- Σπιτικό ψωμί που γίνεται με μη ιωδιούχο αλάτι και λάδι (όχι σόγιας)
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
- Κατεψυγμένα λαχανικά
- Δημητριακά και ζυμαρικά χωρίς συστατικά υψηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο
- Φρούτα κονσέρβα
- Φυσικοί ανάλατοι ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών
- Σόδα, μπύρα, κρασί, χυμοί φρούτων
- Καφές ή τσάι
- Μαύρο πιπέρι, φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά
- Ζάχαρη, μαρμελάδα, ζελέ, σιρόπι μελιού, σφένδαμου
FNA παρακέντηση αρνητική
Πολλές φορές έχουμε χειρουργήσει ασθενείς που η FNA ήταν αρνητική. Είχαν όμως στοιχεία ύποπτα για κακοήθεια από τον υπόλοιπο έλεγχο που είχαν κάνει και η ιστολογική διάγνωση μετά το χειρουργείο έδειξε κακοήθεια. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί η βελόνα δεν πήρε υλικό από το σημείο του καρκίνου, αλλά λίγα χιλιοστά δίπλα από αυτόν, είτε για άλλους λόγους. Πρέπει να τονισθεί ότι το αποτέλεσμα της FNA είναι ενδεικτικό.
Μόνο η βιοψία ολόκληρου του θυρεοειδούς προσφέρει τη βεβαιότητα για την ποιότητα του αδένα. Επομένως η FNA βοηθάει πάρα πολύ αλλά η απόφαση για το αν θα χειρουργηθεί κάποιος ή όχι πρέπει να λαμβάνεται αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα.
Καρκίνος θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας που μπορεί να προσβληθεί από τον καρκίνο. Αυτός ο καρκίνος είναι ο συχνότερος ενδοκρινικός καρκίνος και συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, είναι αθόρυβος. Σπάνια μπορεί να προκαλέσει πόνο, ”τράβηγμα” στο αυτί από την πλευρά που είναι ο όγκος, δυσκαταποσία ή βράγχος φωνής.
Απορίες
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς στα αρχικά στάδια τουλάχιστον, δεν προκαλεί συμπτώματα συνήθως. Όταν φθάσει σε σημείο να προκαλέσει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει προχωρήσει. Αν ο γιατρός σας έχει διαγνώσει ότι έχετε καρκίνο ή υποψία καρκίνου, εμπιστευτείτε τον και προχωρήστε στη χειρουργική επέμβαση. Εάν εξελιχθεί και κάνει λεμφαδενικές ή απομακρυσμένες μεταστάσεις, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ.
Χειρουργική αφαίρεση- ενδείξεις
Ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται να αντιμετωπιστεί χειρουργικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ένδειξη για χειρουργείο είναι η ύπαρξη καρκίνου ή ισχυρής υποψίας για καρκίνο. Ένδειξη επίσης είναι η πολυοζώδης βρογχοκήλη και η καταδυώμενη βρογχοκήλη (θυρεοειδής στον θώρακα). Τελευταία ένδειξη είναι ο υπερθυρεοειδισμός που υποτροπιάζει. Αυτό συμβαίνει όταν η υπερλειτουργία του θυρεοειδή δεν μπορεί να ρυθμιστεί με φαρμακευτική αγωγή (σε καλοήθεις παθήσεις).
Δεύτερη γνώμη
Πολλές φορές βλέπουμε να χάνεται πολύτιμος χρόνος, λόγω του ότι ο ασθενής ψάχνει να ακούσει αυτό που θέλει, δηλαδή ότι «δεν χρειάζεσαι χειρουργείο» και γι’ αυτό το λόγο αναζητά τη γνώμη πολλών γιατρών. Είναι σημαντικό και απαραίτητο να πάρει κάποιος και δεύτερη και τρίτη γνώμη. Είναι επικίνδυνο όμως για την υγεία του να ψάχνει εναγωνίως για μεγάλο χρονικό διάστημα να ακούσει αυτό που θέλει και στο τέλος κανείς να μην του το πει, αφού η ένδειξη ήταν απόλυτη εξ αρχής.
Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείστε από γιατρό ο οποίος είναι εξειδικευμένος με το πρόβλημά σας και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σας στη διάρκεια του χρόνου.
Εξειδίκευση εμπειρία
Οι επεμβάσεις για τον θυρεοειδή, θεωρητικά, μπορεί να γίνουν από όλους τους γενικούς χειρουργούς. Είναι προτιμότερο βέβαια να γίνεται από χειρουργό που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και εκτελεί τέτοιες επεμβάσεις σε τακτική βάση. Είναι γνωστό ότι το ποσοστό των επιπλοκών είναι αποδεδειγμένα πολύ μικρότερο όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό.
Μετεγχειρητική ουλή
Όσον αφορά το αισθητικό μέρος, το μέγεθος της τομής έχει σημασία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τη ζωή του με μια τεράστια τομή στο λαιμό, με δύσμορφη ουλή που πολλές φορές εκτείνεται από το ένα αυτί έως το άλλο. Μια επέμβαση που έχει τέτοιο αποτέλεσμα στο δέρμα έχει ανάλογο αποτέλεσμα και εσωτερικά. Σε καμία δηλαδή περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το αποτέλεσμα μιας επέμβασης που έχει εκτελεσθεί μέσω μιας τομής 2-3 cm που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς του χειρουργού.
Συνήθως το μέγεθος της τομής είναι αντιστρόφως ανάλογο με την εμπειρία του χειρουργού, ειδικά στον θυρεοειδή. Δηλαδή όσο μικρότερη είναι η τομή τόσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία του χειρουργού. Το μέγεθος της τομής επίσης είναι ανάλογο και με το “υπόλειμμα του θυρεοειδούς” που αφήνεται μετά από μια θυρεοειδεκτομή, δηλαδή όσο πιο μεγάλη η τομή τόσο μεγαλύτερο και το υπόλειμμα
Υπόλειμμα θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας. Όταν αντιμετωπίζεται χειρουργικά, πρέπει να αφαιρεθεί πλήρως ιδίως όταν πρόκειται για καρκίνο. Όταν λοιπόν διαγνωσθεί καρκίνος μετά από μια θυρεοειδεκτομή είναι υποχρεωτικό ο ασθενής να κάνει ένα σπινθηρογράφημα. Αυτό θα δείξει το ποσοστό του θυρεοειδή το οποίο έχει μείνει στον ασθενή (uptake) και από το οποίο εξαρτάται η θεραπεία του. Από αυτό θα εξαρτηθεί το πόσες συνεδρίες με ραδιενεργό ιώδιο θα πρέπει να κάνει. Θα εξαρτηθεί επίσης η ποσότητα της ραδιενέργειας που πρέπει να λάβει ή των φαρμάκων. Αν είναι ένα υπόλειμμα πολύ μεγάλο τότε θα χρειαστεί επανεπέμβαση για να αφαιρεθεί.
Υπόλειμμα στους ασθενείς μας
Στο 95% των περιπτώσεων των ασθενών του κ. Τσιριγωτάκη υπάρχει λιγότερο από 1% υπόλειμμα. Είναι εύκολο λοιπόν να κατανοήσει κάποιος, ποια μετεγχειρητική θεραπεία θα ακολουθήσει ένας ασθενής με τέτοιο υπόλειμμα και ποια ο ασθενής που έχει 5% ή ακόμα και 10% υπόλειμμα θυρεοειδούς. Είναι επίσης κατανοητό το πόσο θα ταλαιπωρηθεί κάποιος αν χρειαστεί επανεπέμβαση. Στην επανεπέμβαση εκτός των άλλων τα ποσοστά επιπλοκών είναι σημαντικά αυξημένα.
Πόσο μέρος του θυρεοειδή πρέπει να αφαιρεθεί
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας και αν παραμείνει ένα μέρος του μετά την επέμβαση, αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αποδεκτές επεμβάσεις για τον θυρεοειδή, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές είναι η σχεδόν ολική και η άμφω ολική θυρεοειδεκτομή. Η σχεδόν ολική εκτελείται για την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών της κάκωσης των παραθυρεοειδών ή του κάτω λαρυγγικού νεύρου. Σε περίπτωση όμως που η ιστολογική εξέταση δείξει την ύπαρξη καρκίνου, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση, όπου εκεί τα ποσοστά των επιπλοκών αυξάνονται.
Επανεπέμβαση
Η επανεπέμβαση προκαλεί ταλαιπωρία για τον ασθενή τόσο σωματική όσο και ψυχική αλλά και οικονομική.
Η επέμβαση που εκτελούμε εμείς πάντοτε είναι η άμφω ολική θυρεοειδεκτομή. Με αυτή την επέμβαση, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της ιστολογικής, ο ασθενής μας δεν θα ξαναχρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Οι πιο πιθανές επιπλοκές είναι:
- Η αιμορραγία
- Η βλάβη στους παραθυρεοειδείς αδένες, που προκαλεί υποασβεστιαιμία
- Ο τραυματισμός του παλλίνδρομου λαρυγγικού, που μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα
Ασφάλεια ασθενή-τύπος αναισθησίας
Πρωταρχική μας μέριμνα είναι η ασφάλεια του αρρώστου μας. Η αναισθησία που απαιτείται για την θυρεοειδεκτομή είναι η γενική αναισθησία. Η τοπική και η μέθη είναι είδη αναισθησίας που μπορεί να βάλουν τον ασθενή σε περιπέτειες και με αυτές δεν είναι ασφαλής ο ασθενής. Δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε πράγματα για εντυπωσιασμό. Μας είναι αρκετό το αποτέλεσμα των επεμβάσεων μας για να εντυπωσιάσουμε τον ασθενή.
Είναι γνωστό ότι οποιοδήποτε είδος αναισθησίας μπορεί να χρειαστεί να μετατραπεί σε γενική αναισθησία, κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Φανταστείτε να χειρουργείται ένας ασθενής στην περιοχή του λαιμού του, να είναι ξύπνιος και να χρειαστεί να διασωληνωθεί επειγόντως. Αυτό θα χρειαστεί να γίνει όταν υπάρξει κάποια επιπλοκή. Την ώρα λοιπόν της επιπλοκής θα πρέπει να σταματήσει η επέμβαση, να σταματήσει να είναι αποστειρωμένο το πεδίο της επέμβασης. Και θα πρέπει ο αναισθησιολόγος, σε επείγουσες συνθήκες να διασωληνώσει ένα ασθενή με επιπλοκή. Και όλα αυτά να γίνουν για ποιο λόγο? Ο εντυπωσιασμός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ασθενή, εμάς δεν μας ενδιαφέρει.
Μιλάτε αμέσως μετά το χειρουργείο, σιτίζεστε μετά από 3-4 ώρες, εξέρχεστε την επομένη το πρωί.
Εξειδίκευση-εμπειρία
Η υψηλή εξειδίκευσή μας, η 20χρονη εμπειρία μας αλλά και ο εξοπλισμός αιχμής που χρησιμοποιούμε ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιας επιπλοκής.
Πόνος δεν υπάρχει, αφού δεν συνταγογραφούμε καν παυσίπονα, και ο ασθενής κινητοποιείται μόλις συνέλθει πλήρως από την αναισθησία, σε 2-3 ώρες.
Επιστροφή στις δραστηριότητες
Κάποιοι από τους ασθενείς μας επιστρέφουν την επομένη μέρα, κάποιοι άλλοι θέλουν να κάνουν χρήση της αναρρωτικής τους άδειας. Σε πλήρη δραστηριότητα, αθλητισμό, κολύμβηση ή σε εργασίες με μεγάλη καταπόνηση επιστρέφετε μετά την πάροδο 6-10 ημερών.
Βάρος σώματος
Όχι, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση θυρεοειδεκτομής και λαμβάνουν 1 χάπι θυροξίνης ημερησίως. Αυτό ρυθμίζει απόλυτα τον οργανισμό και καθιστά τον άνθρωπο ευθυρεοειδικό. Αυτο μεταφράζεται σε απόλυτη, εύρυθμη και φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.