Πως να επιλέξετε σοφά τον Χειρουργό θυρεοειδούς

επιλέξετε σοφά χειρουργό θυρεοειδούς
Εξειδίκευση, εμπειρία αλλά και εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, είναι οι συντελεστές του βέλτιστου αποτελέσματος.

Οι τεχνικές προκλήσεις της χειρουργικής του θυρεοειδούς είναι πλέον γνωστές. Το να επιλέξετε τον καλύτερο χειρουργό θυρεοειδούς είναι ίσως το δυσκολότερο πράγμα που έχετε να κάνετε όταν πρέπει να υποβληθείτε σε επέμβαση στο θυρεοειδή. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και τις λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών, οι ασθενείς πρέπει να λάβουν καλά ενημερωμένες και συνετές αποφάσεις.

Θέλετε έναν χειρουργό για να αφαιρέσει το θυρεοειδή σας ή θέλετε έναν από τους καλύτερους χειρουργούς θυροειδούς, με μεγάλη εμπειρία που θα σας λύσει οριστικά το πρόβλημα; Σε θέματα υγείας δεν υπάρχουν εκπτώσεις στην ποιότητα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να επιλέξετε σοφά τον χειρουργό θυρεοειδούς που θα σας αναλάβει.

Ακολουθούν οι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε κατά τη λήψη αυτής της σημαντικής απόφασης.

Καθρέφτης μας είναι ο ασθενής μας

Ο καλύτερος τρόπος να μας γνωρίσετε, είναι οι μαρτυρίες των ασθενών μας!

Διαβάστε τα σχόλια των αρρώστων μας

Ένας εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς θα είναι καταξιωμένος στο νοσοκομείο που χειρουργεί, θα είναι μέλος στις επιστημονικές εταιρείες θυρεοειδούς τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ένας γενικός χειρουργός που δεν ασχολείται αποκλειστικά με τη χειρουργική του θυρεοειδούς δεν είναι βέβαιο ότι έχει προηγμένη εκπαίδευση και εμπειρία σε αυτή την απαιτητική χειρουργική, ούτε είναι βέβαιο επίσης ότι μπορεί να ενημερώνεται για ότι νεότερο προκύπτει παγκοσμίως για αυτές τις παθήσεις. Επιλέξετε σοφά τον χειρουργό θυρεοειδούς.

Ο χώρος που γίνεται η επέμβαση του θυρεοειδή είναι πολύ μικρός και χρειάζονται πολύ προσεκτικές και λεπτές κινήσεις, δεν είναι όπως είναι ο τεράστιος χώρος της κοιλιάς, έτσι θα πρέπει ο χειρουργός να είναι πολύ εξοικειωμένος να λειτουργεί με ασφάλεια σε πολύ μικρό πεδίο. Όχι μόνο οι δύσκολες περιπτώσεις, που απαιτούν αφαίρεση των λεμφαδένων του λαιμού, αλλά και οι πιο απλές πρέπει να γίνονται από χειρουργούς με προχωρημένη εκπαίδευση, εμπειρία και εξειδίκευση, αφού δεν είναι ευχάριστο για κανένα να αλλάξει η χροιά της φωνής του μετά από ένα χειρουργείο. 

Ο όγκος των ασθενών που χειρουργεί ένας χειρουργός έχει τεράστια σημασία! Η εμπειρία του χειρουργού είναι το νούμερο ένα προγνωστικός δείκτης για την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Η Αμερικάνικη Εταιρεία Θυρεοειδούς δηλώνει ότι οι χειρουργοί με μικρό όγκο ασθενών, οι οποίοι εκτελούν περισσότερο από το 80% των θυρεοειδεκτομών, έχουν ποσοστό επιπλοκών που φτάνει στο 24%. Αυτό είναι πολύ υψηλό! Αντιθέτως, αναφέρει ότι οι χειρουργοί με μεγάλου αριθμό ασθενών, έχουν σαν μέσο ποσοστό επιπλοκών 7,5% – που πάλι είναι πολύ υψηλό! Σύμφωνα με τον διαχωρισμό των χειρουργών με βάση τον αριθμό των επεμβάσεων θυρεοειδούς που διενεργούν, οι χειρουργοί μικρού όγκου κάνουν λιγότερες από 10 χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς ετησίως – κάτι που εξηγεί με σαφήνεια γιατί σχεδόν ένας στους 4-5 ασθενείς έχει κάποια επιπλοκή. 

Συγκριτικά, ένας χειρουργός με μεγάλο όγκο ασθενών ξεπερνάει τις 100 χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς ετησίως και μόνο 1 στους 15 ασθενείς του έχει πιθανότητα εμφάνισης κάποιας επιπλοκής (ATA Thyroid Nodule Guidelines). 

Για πολλούς χειρουργούς, η θυρεοειδεκτομή αντιπροσωπεύει την πιο λεπτή και δύσκολη χειρουργική επέμβαση που διενεργούν. Για τον χειρουργό θυρεοειδούς όμως υπάρχει εξοικείωση με αυτές τις επεμβάσεις αφού τις διενεργεί καθημερινά. Όταν ο χειρουργός θυρεοειδούς διενεργεί αφαίρεση των λεμφαδένων που πολλοί από αυτούς βρίσκονται πάνω στο νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία, σημαίνει ότι καθημερινά έχει επαφή με αυτή την περιοχή και είναι πολύ εξοικειωμένος.

Τα αποτελέσματα αυτής της επέμβασης φαίνονται καθημερινά στον ασθενή, όπως για παράδειγμα η φωνή που δείχνει μονίμως την κατάσταση των νεύρων που εκτίθενται σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής. Ή ακόμα χειρότερα όταν ο χειρουργός για να μην κινδυνεύσει ο ασθενής να έχει πρόβλημα με τα νεύρα, αφήνει μεγάλο μέρος του θυρεοειδή ώστε να μην φτάσει κοντά σε αυτά και δεν κάνει ριζική επέμβαση.

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται  ασθενείς να χειρουργηθούν σε εμάς για δεύτερη ή τρίτη φορά, αφού προηγουμένως έχουν υποβληθεί αλλού σε ατελείς επεμβάσεις. Χρειάζεστε έναν χειρουργό που κάνει πολλές λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς καθημερινά και είναι άνετος στο να διενεργεί επεμβάσεις στους μικρούς χώρους του λαιμού, που δεν είναι ίδιοι με τους μεγάλους χώρους που υπάρχουν για παράδειγμα στις επεμβάσεις των οργάνων της κοιλιάς. 

Αν έχετε καρκίνο ρωτήστε τον χειρουργό σας, αν υπάρχει περίπτωση να έχετε προσβεβλημένους λεμφαδένες. Φυσιολογικά θα σας πει ότι πρέπει να ελέγξετε αυτή την πιθανότητα, με τη διενέργεια της χαρτογράφησης πριν από το χειρουργείο. Αν σας πει ότι δεν χρειάζεται χαρτογράφηση και ότι θα δει τι γίνεται με τους λεμφαδένες την ώρα της επέμβασης, καλύτερα να ψάξετε να βρείτε άλλον χειρουργό. Την ώρα της επέμβασης δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι λεμφαδένες του λαιμού. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουμε πριν την επέμβαση.

Ρωτήστε πριν από την επέμβαση πόσους λεμφαδένες θα σας αφαιρέσει αν αυτοί έχουν διήθηση από καρκίνο. Φυσιολογικά θα πρέπει να σας πει περίπου τον αριθμό.

Όταν θα δείτε έναν χειρουργό να νιώθετε άνετα και να ρωτήσετε τα πάντα. Να τον ρωτήσετε για το πόσο μεγάλη θα είναι η τομή σας, για το τι υπόλειμμα θα σας αφήσει, αφού η ύπαρξη κακοήθειας δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί πριν την επέμβαση αλλά και για τα ποσοστά επιπλοκών. Αλλά να τον ρωτήσετε να σας πει για τα δικά του προσωπικά ποσοστά επιπλοκών και όχι για αυτά που γράφονται στα βιβλία.

Τα ποσοστά επιπλοκών έχουν αποδειχθεί σε πολλές μελέτες και έρευνες παγκοσμίως, ότι είναι ανάλογα με τον όγκο των ασθενών που χειρουργεί ένας χειρουργός. Οι χειρουργοί που διενεργούν λιγότερες από 100 επεμβάσεις ετησίως είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά τόσο προσωρινών όσο και μόνιμων επιπλοκών. Οι χειρουργοί με μεγάλο όγκο ασθενών που διενεργούν περισσότερες από 100 επεμβάσεις θυρεοειδούς ετησίως είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και τα καλύτερα αποτελέσματα. Η επανάληψη και η άσκηση της χειρουργικής κάνουν κάθε χειρουργό καλύτερο. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους χειρουργούς θυρεοειδούς. Παντού, όποιος διενεργεί κάτι εξειδικευμένα είναι πολύ καλύτερος από κάποιον που το διενεργεί περιστασιακά. Προφανώς, θέλετε τον καλύτερο χειρουργό που έχει την μεγαλύτερη εμπειρία και τα χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών!

Τα αποτελέσματα υπολογίζονται με πολλούς τρόπους. Για ορισμένους χειρουργούς, τα αποτελέσματα υπολογίζονται στον αριθμό των ασθενών. Μια πρόσφατη μελέτη για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων των επεμβάσεων του θυρεοειδούς επικεντρώθηκε στο ποσοστό θανάτου από καρκίνο του θυρεοειδούς. Ενώ, αυτό είναι σημαντικό εντούτοις δεν υπολογίζει την ποιότητα ζωής του ασθενή που είναι ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο. Η έγκαιρη ανίχνευση σημαίνει λιγότερο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση και λιγότερες συμπληρωματικές θεραπείες. 

Οι νέοι χειρουργοί πρέπει να μάθουν. Έτσι έμαθα κι εγώ και όλοι μας. Πρέπει να μάθουν χειρουργώντας πραγματικούς ανθρώπους. Χρειάζεται λοιπόν οι ειδικευόμενοι χειρουργοί να χειρουργήσουν, για να μπορέσουν να μάθουν. Εσείς θα πρέπει να ρωτήσετε ποιος θα μάθει κατά τη διάρκεια της επέμβασης της δικής σας και πόσο στενά θα επιβλέπονταν αυτοί οι ειδικευόμενοι χειρουργοί. Κάθε μία από τις επεμβάσεις για τους ασθενείς μου, την διενεργώ εγώ ο ίδιος προσωπικά. Ενώ καλωσορίζω τους ειδικευόμενους ή τους χειρουργούς που θέλουν να εξειδικευτούν σε αυτή την απαιτητική χειρουργική, εξακολουθώ να διενεργώ κάθε εγχείρηση εγώ ό ίδιος. 

Χρησιμοποιώ επίσης τους ίδιους συνεργάτες χειρουργούς για κάθε ασθενή μου. Οι χειρουργοί συνεργάτες μου είναι και αυτοί χειρουργοί που είναι εξειδικευμένοι στη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα με μεγάλη εμπειρία, που δουλεύουμε μαζί για περισσότερα από 15 χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας, να γνωρίζουν ακριβώς τι θέλω κάθε στιγμή, χωρίς καν να μιλάμε. Αυτός είναι ο ορισμός της ομάδας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα? Τα ποσοστά επιπλοκών μου είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα των χειρουργών με μεγάλο όγκο ασθενών που αναφέρονται παραπάνω.

Ένα από τα πράγματα που καταβάλω μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσω είναι ότι κάθε ασθενής μου αλλά και το περιβάλλον του να κατανοήσουν τόσο τη διάγνωση όσο και τις επιλογές θεραπείας τους. Αυτό που θα μπορούσε να πει κάποιος ασθενής μου στην πρώτη του επαφή μαζί μου, είναι ότι του είπα πολλές λεπτομέρειες για το πρόβλημα του! Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τον εαυτό τους όταν είναι πλήρως ενημερωμένοι και οι ερωτήσεις τους απαντώνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να κατανοήσουν πλήρως το πρόβλημα τους. Βλέπω πάντα τους ασθενείς μου την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση και έχω ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους διαρκώς και για όσο διάστημα με χρειάζονται. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται αλλά διαρκούν για πάντα.

Η φροντίδα μου παραμένει συνεπής σε κάθε φάση της θεραπείας – ακόμα και μετά το χειρουργείο. Δεν αναθέτω τους ασθενείς μου σε άλλο γιατρό μόλις τελειώσω την επέμβαση. Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς μου ζητούν τη γνώμη μου και για άλλα θέματα υγείας στο μέλλον και πάντοτε τους αντιμετωπίζω σαν να είναι δικοί μου άνθρωποι.

Ενδιαφέρομαι προσωπικά τόσο για τον θυρεοειδή κάθε αρρώστου μου αλλά και για τον ίδιο τον ασθενή μου συνολικά σαν άνθρωπο! Αρκετοί συγγενείς μου και φίλοι μου έχουν όζους θυρεοειδούς, έτσι η φροντίδα του θυρεοειδούς αλλά και η συνολική του υγεία είναι προσωπική υπόθεση για μένα. Επιλέξετε σοφά τον χειρουργό θυρεοειδούς που θα σας αναλάβει. 

Οι καλές σχέσεις βασίζονται στην ειλικρίνεια. Δεν είμαι πολύ καλός στο να κρύβω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, για αυτό το λόγο και δεν προσπαθώ να το κάνω. Ελπίζω ότι το ενδιαφέρον μου και η ειλικρίνειά μου κερδίζουν την εμπιστοσύνη κάθε ασθενούς. Ποτέ δεν αλλάζω μετά την επέμβαση, αυτά που έχω ότι έχω πει στον ασθενή μου πριν τον χειρουργήσω. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς ακόμα και στα οικονομικά. Στην πραγματικότητα, αυτή η ιστοσελίδα αντικατοπτρίζει ποιος είμαι και τις βασικές μου αξίες. Σαν Χριστιανός, το κάλεσμά μου ξεπερνά απλώς μια δουλειά ή μια καριέρα – προσπαθώ κάθε μέρα να περπατάω μπαίνοντας στα παπούτσια του μεγάλου γιατρού, του Ιησού Χριστού! Εάν Τον γνωρίζετε, τότε ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ, αν δεν Τον γνωρίζετε…θα ήθελα και θα με ενδιέφερε να μιλούσαμε για Αυτόν! 

Νομίζω ότι η δεύτερη γνώμη είναι πολύτιμη. Αν κάνω τη δουλειά μου σωστά, μια ειλικρινής και επιστημονικά τεκμηριωμένη δεύτερη γνώμη θα με κάνει να φαίνομαι πολύ καλός. 

Εάν ένας χειρουργός προσβάλλεται από το ενδιαφέρον σας για άλλη γνώμη, πηγαίνετε αλλού! Όλοι μας δεχόμαστε με ευχαρίστηση τις ερωτήσεις των ασθενών μας αφού θέλουμε να είναι οι άρρωστοι μας ενημερωμένοι.

Ποτέ δεν υπερπροβάλουμε τις ικανότητες μας ούτε μιλάμε υποτιμητικά για άλλους συναδέλφους μας. Αν δείτε να συμβαίνει αυτό καλύτερα να φύγετε και να πάτε και σε άλλον συνάδελφο. Πρέπει να είστε άνετοι με την διαδικασία λήψης της απόφασή σας, καθώς θα ζήσετε με τις συνέπειες αυτής της απόφασης πολύ περισσότερο από ότι θα ζήσετε με τον χειρουργό που θα επιλέξετε. Μην νιώθετε άβολα να πείτε σε έναν χειρουργό ότι θα πάρετε και μια δεύτερη γνώμη. να σας κρατήσει από την ηρεμία που μπορεί να φέρει μια δεύτερη γνώμη! 

Πρέπει να ρωτήσετε πριν την επέμβαση τον χειρουργό σας να σας πει τι υπόλειμμα θα έχετε.

Υπόλειμμα ασθενή του Χειρουργού Θυρεοειδούς Σταύρου Τσιριγωτάκη
Υπόλειμμα μετά από θυρεοειδεκτομή
Υπόλειμμα ασθενούς του Χειρουργού Θυρεοειδούς Σταύρου Τσιριγωτάκη

Πριν από την επέμβαση ρωτήστε τον χειρουργό σας πόσο μεγάλη θα είναι η τομή σας.

Η δική μας σχεδόν 2 μήνες μετά δύσκολα διακρίνεται.

Αυτή είναι η μαρτυρία μιας εκ των πολλών ασθενών μας:

Ρένα Μίχα: Ο καλυτερος ιατρος!!! Αισθανομαι τυχερη που περασα απο τα χερια σας χωρις πονους και οποιαδηποτε παρενεργεια..2 μηνες μετα την επεμβαση και η τομη σχεδον δεν φαινεται, ουτε προβλημα με τη φωνη μου..Ευχαριστω γιατρε, καλη δυναμη ,καλο καλοκαιρι !!!
 
 
 

 

Η επέμβαση που διενεργώ στον ασθενή μου με καρκίνο θυρεοειδούς είναι πάντοτε εξατομικευμένη. Ανάλογα με τον τύπο καρκίνου και το αποτέλεσμα της χαρτογράφησης μπορεί να διενεργήσω ολική θυρεοειδεκτομή ή ολική θυρεοειδεκτομή και κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό ή ολική θυρεοειδεκτομή με κεντρικό και πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό.

Όλους τους ασθενείς που πρόκειται να υποβάλω σε θυρεοειδεκτομή για καρκίνο θυρεοειδούς ή για ισχυρή υποψία ύπαρξης καρκίνου θυρεοειδούς τους ελέγχω με χαρτογράφηση για την πιθανότητα ύπαρξης διηθημένων τραχηλικών λεμφαδένων.

Αν η χαρτογράφηση δείξει ότι υπάρχουν διηθημένοι λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα συνήθως θα αφαιρέσω πάνω από 10 λεμφαδένες. Αν υπάρχει διηθημένος λεμφαδένας στο πλάγιο διαμέρισμα θα αφαιρέσω και τους λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα αλλά και αυτούς από το πλάγιο. Συνήθως πάνω από 30. Αυτή είναι μια από τις ιστολογικές εξετάσεις ασθενών μας, διαβάστε τη: 

ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Α/Α : 7… / 2021
ΗΜ. ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ : 10/4/2021 ΗΜ. ΔΑΚΤ/ΣΕΩΣ : 22/04/2021
ΗΜ. ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΣ : 18/4/2021
Τ.Ε.Ρ : 3/4/21 ΙΑΤΡΟΣ : ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΥΛΙΚΟ : 7… -21: ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ
7…-21: ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ
7…-21: ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ
Αρ. τομών :
Αρ. κύβων παραφίνη̋ : 18(ολική έγκλειση)/7…-21, 3(ολική έγκλειση)/7…-21, 11(ολική έγκλειση)/7…-21
ICDO :
Παραλάβαμε:
7…-21: Θυρεοειδή αδένα βάρου̋ 16,05γρ. και διαστάσεων κατά τον
δεξιό λοβό 4χ2χ2εκ., κατά τον αριστερό λοβό 5χ2χ1,5εκ. και με
ισθμό μήκου̋ 2εκ. Στην εξωτερική επιφάνεια του αριστερού λοβού,
περί τη μεσότητα και τον κάτω πόλο αυτού, αναγνωρίζεται ρακώδη̋
όψη. Τα εγχειρητικά όρια χρωματίσθηκαν με μπλε μελάνι. Στι̋
διατομέ̋, σε όλη την έκταση του παρεγχύματο̋ αναγνωρίζονται
λευκόφαιε̋ συρρέουσε̋ περιοχέ̋. Αντίστοιχα προ̋ την περιγραφόμενη
ρακώδη περιοχή, στην μεσότητα του αριστερού λοβού αναγνωρίζεται
λευκόφαιο̋ όγκο̋ που εφάπτεται στα εγχειρητικά όρια μ.δ. 1εκ., ενώ
στον κάτω πόλο αναγνωρίζεται έτερο̋ λευκόφαιο̋ όγκο̋ μ.δ. 1εκ.
(τομέ̋ 1-6: δεξιό̋ λοβό̋, 7-8: ισθμό̋, 9-16: αριστερό̋ λοβό̋).
Συμπαρελήφθησαν τρία ακανόνιστα λευκόφαια ιστοτεμάχια, συν.διαστ.
2χ1,5χ1εκ. στι̋ διατομέ̋ των οποίων ανευρέθησαν δύο (2) λεμφαδένε̋
μ.δ. 0,4εκ. και 0,8εκ. (τομέ̋ 17&18).
7…-21: Με την ένδειξη «κεντρικό̋ λεμφαδενικό̋ καθαρισμό̋
τραχήλου», λιπώδη τεμάχια συν.διαστ. 2,5χ2χ0,5εκ., στι̋ διατομέ̋
των οποίων βρέθηκαν ένδεκα (11) λεμφαδένε̋ μ.δ. από 0,1 έω̋ 0,6εκ.
(τομέ̋ LN1:1λεμφ., LN2:7λεμφ., LN3:3λεμφ.).
7758-21: Με την ένδειξη «πλάγιο̋ λεμφαδενικό̋ καθαρισμό̋
τραχήλου», επίμηκε̋ λιπώδε̋ τεμάχιο διαστ. 8χ2χ1,5εκ. Στο ένα άκρο
φέρει ράμμα με την σήμανση «άνω επίπεδο» και αντίστοιχα σε αυτή
την περιοχή ανευρέθηκαν δεκαέξι (16) λεμφαδένε̋ μ.δ. από 0,1 έω̋
0,3εκ. (τομέ̋ LN1:1λεμφ., LN2:1λεμφ., LN3:9λεμφ., LN4:5λεμφ.).
Στο υπόλοιπο ιστοτεμάχιο ανευρέθησαν δεκαεπτά (17) λεμφαδένε̋ μ.δ.
από 0,1εκ. έω̋ 0,7εκ. (τομέ̋ LN5:2λεμφ., LN6:2λεμφ., LN7:3λεμφ.,
LN8:λιπώδη̋ ιστό̋, LN9:7λεμφ., LN10:2λεμφ., LN11:1λεμφ.).
Σελίδα 1 από 3

Παθολογοανατομικό Εργαστήριο: e-mail [email protected] – τηλ. 210-6185221
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Ομ. Καθηγήτρια Κ.Παυλάκη, Αν.Καθηγήτρια Α.Νόννη
Επιμελητέ̋: Π.Γιάννου, Δ.Χρυσανθάκη̋, Ε.Μεσσήνη, Θ.Γαβρεσέα , Ε. Κάβουρα
Στην ιστολογική εξέταση:
7756-21: Στην μεσότητα του αριστερού λοβού αναγνωρίζεται θηλώδε̋
μικροκαρκίνωμα μ.δ. 10χιλ., το οποίο εφάπτεται επί του
εγχειρητικού ορίου εκτομή̋ παρουσιάζοντα̋ τουλάχιστον μικροσκοπική
εξωθυρεοειδική επέκταση. Στον κάτω πόλο του αριστερού λοβού
αναγνωρίζεται έτερο θηλώδε̋ καρκίνωμα μ.δ. 12χιλ. το οποίο επίση̋
εφάπτεται επί του εγχειρητικού ορίου εκτομή̋ παρουσιάζοντα̋
τουλάχιστον μικροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση.
Αμφότερα τα θηλώδη καρκινώματα του αριστερού λοβού παρουσιάζουν σε
μικρή έκταση (λιγότερο του 30% τη̋ συνολική̋ έκταση̋ του όγκου)
μορφολογία υψηλών κυττάρων (tall cells).
Στον δεξιό λοβό αναγνωρίζονται δύο θηλώδη μικροκαρκινώματα μ.δ.
4χιλ. και 2χιλ. με ενδοθυρεοειδική ανάπτυξη.
Σε όλα τα θηλώδη καρκινώματα αναγνωρίζεται ίνωση και
υαλοειδοποίηση του υποστρώματο̋ με παρουσία ψαμμωδών σωματίων και
αδρών ασβεστώσεων.
Στο υπόλοιπο θυρεοειδικό παρέγχυμα αναγνωρίζονται αλλοιώσει̋
υποξεία̋ κοκκιωματώδου̋ θυρεοειδίτιδο̋ με παρουσία περιοχών ίνωση̋
και ατροφία̋ των θυλακίων. Συνυπάρχουν μικροσκοπικοί κολλοειδεί̋
όζοι, ενώ αναγνωρίζονται υπολείμματα τελοβραχιακή̋ συσκευή̋.
Με τον αριστερό λοβό έχει συνεξαιρεθεί παραθυρεοειδέ̋ σωμάτιο μ.δ.
4χιλ., χωρί̋ ουσιώδει̋ αλλοιώσει̋ καθώ̋ και δύο λεμφαδένε̋ μ.δ. 2
και 5χιλ. που παρουσιάζουν μεταστατική διήθηση από το καρκίνωμα,
με μέγιστη μεταστατική εστία μ.δ. 0,3χιλ.
Στην περιοχή του ισθμού αναγνωρίζεται μικροσκοπικό̋ λεμφαδένα̋
μ.δ. 6χιλ. αρνητικό̋ για μεταστατική διήθηση.
Στα συμπαραληφθέντα ιστοτεμάχια, οι δύο ανευρεθέντε̋ λεμφαδένε̋
είναι αρνητικοί για μεταστατική διήθηση από καρκίνωμα.
7757-21: Ένα̋ (1) από του̋ συνολικά ένδεκα (11) ανευρεθέντε̋
λεμφαδένε̋ με την ένδειξη «κεντρικό̋ λεμφαδενικό̋ καθαρισμό̋
τραχήλου», παρουσιάζει μεταστατική διήθηση από καρκίνωμα με
παρουσία ψαμμωδών σωματίων και μεταστατική εστία διαμ. 0,5χιλ.
7758-21: Οι συνολικά τριάντα τρεί̋ (33) ανευρεθέντε̋ λεμφαδένε̋ με
την ένδειξη «πλάγιο̋ λεμφαδενικό̋ καθαρισμό̋ τραχήλου» είναι
αρνητικοί για μεταστατική διήθηση από καρκίνωμα.
Σελίδα 2 από 3
Παθολογοανατομικό Εργαστήριο: e-mail [email protected] – τηλ. 210-6185221
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Ομ. Καθηγήτρια Κ.Παυλάκη, Αν.Καθηγήτρια Α.Νόννη
Επιμελητέ̋: Π.Γιάννου, Δ.Χρυσανθάκη̋, Ε.Μεσσήνη, Θ.Γαβρεσέα , Ε. Κάβουρα
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
· Τέσσερα (4) θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδού̋ αδένα (δύο
στον αριστερό λοβό και δύο στον δεξιό λοβό), το μεγαλύτερο
εκ των οποίων εντοπίζεται στον αριστερό λοβό και έχει μ.δ.
12χιλ., ενώ δύο εξ αυτών, στον αριστερό λοβό, παρουσιάζουν
τουλάχιστον μικροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση και
εφάπτονται στο εγχειρητικό όριο εκτομή̋.
· Τα θηλώδη καρκινώματα στον αριστερό λοβό παρουσιάζουν σε
μικρή έκταση (<30%) μορφολογία υψηλών κυττάρων (tall
cells).
· Τρει̋ (3) «κεντρικοί λεμφαδένε̋» στου̋ συνολικά σαράντα
εννιά (49) ανευρεθέντε̋ λεμφαδένε̋, με την ένδειξη
«κεντρικό̋ και πλάγιο̋ λεμφαδενικό̋ καθαρισμό̋»
παρουσιάζουν μετάσταση από το καρκίνωμα με μεταστατική
εστία μ.δ. 0,5χιλ.

ΚΑΒΟΥΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΣ 

 

Μερικές φορές μπορεί η χαρτογράφηση να μην δείχνει ότι υπάρχει διηθημένος λεμφαδένας αλλά κατά τη διάρκεια της επέμβασης να βρεθεί κάποιος ύποπτος λεμφαδένας. Σε αυτή την περίπτωση θα αφαιρέσω τον ύποπτο λεμφαδένα και θα τον στείλω για ταχεία βιοψία. Αν η απάντηση είναι θετική τότε θα διενεργήσω λεμφαδενικό καθαρισμό.