25η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς
25η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς
Η 25η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. Αυτή την ημέρα λοιπόν θα καταβάλουμε μια εξαιρετική προσπάθεια για να κάνουμε αυτό που κάνουμε όλο το χρόνο – να βοηθήσουμε ώστε να επικεντρωθεί η προσοχή του κόσμου, στον «αδένα» που προκαλεί μια τόσο διαδεδομένη «ασθένεια» σε όλο τον κόσμο.
Ένα σημείωμα από τον Διευθυντή του Κέντρου Χειρουργικής Θυρεοειδούς, Σταύρο Τσιριγωτάκη, MD, FACS, για την Παγκόσμια ημέρα θυρεοειδούς
«Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που ζουν με κάποια αόρατη ασθένεια του θυρεοειδούς και ακόμα δεν το ξέρουν ή είναι χωρίς διάγνωση. Η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς εντάσσεται στην Διεθνή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης του Θυρεοειδούς. Σας διαβεβαιώνουμε ότι στο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς – Σταύρος Τσιριγωτάκης, δεν θα εφησυχάσουμε έως ότου βελτιωθούν τα ποσοστά των διαγνωσμένων ανθρώπων με θυρεοειδοπάθεια. Δεν θα αφήσουμε κανένα ασθενή που χρειάζεται χειρουργική θεραπεία και στο βαθμό που μας αναλογεί, να μην έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες μας. Φέτος και πάλι βοηθάμε τους ανθρώπους να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τις πολλές μορφές των συμπτωμάτων που έχουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς, ώστε να μπορούν να επισκεφθούν έναν εξειδικευμένο γιατρό και να εξεταστούν το συντομότερο δυνατό. Τη χρονιά που μας πέρασε ιδρύσαμε την Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ. μέσω της οποίας είχαμε δράσεις στο Ορφανοτροφείο Πειραιά όσο και στην ακριτική Ξάνθη με το ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών το ΚΕΣΟ. Επίσης προσφέραμε τόσο δωρεάν εξετάσεις όσο και δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις σε ανθρώπους που ήταν οικονομικά αδύναμοι με την στήριξη του Ιασώ το οποίο δέχεται να παρέχει δωρεάν περίθαλψη σε αυτούς τους ασθενείς.»
Το Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς – Σταύρος Τσιριγωτάκης και η Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ. με τους εθελοντές γιατρούς, τέτοιους τρόπους επιλέγουν για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς
Στόχος, τόσο αυτής της ημέρας όσο και κάθε μέρας του χρόνου, είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις των ασθενειών του θυρεοειδούς στην ανθρώπινη υγεία.
Είναι μια ημέρα για να εκφράσουμε όλοι τον σεβασμό μας για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ασθενών στον πλανήτη που υποφέρουν από τις νόσους του θυρεοειδούς. Αυτές είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός, τα αυτοάνοσα νοσήματα και ο καρκίνος του θυρεοειδούς.
Ο ετήσιος εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας θυρεοειδούς είναι μια υπενθύμιση για τις συνέπειες των παθήσεων του θυρεοειδούς στην ανθρώπινη υγεία, παγκοσμίως, κάτι το οποίο μας ανησυχεί όλο και πιο πολύ.
Η ανεπάρκεια ιωδίου είναι ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως που απαιτεί στοχευμένες και αποτελεσματικές ενέργειες αλλά και προγράμματα παρέμβασης. Μπορεί να έχει γίνει εμπλουτισμός των τροφίμων με ιώδιο, εδώ και έναν αιώνα, σε πολλές χώρες αλλά γνωρίζουμε ότι περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι (30% του παγκόσμιου πληθυσμού) εξακολουθούν να κινδυνεύουν από έλλειψη ιωδίου. Τα διατροφικά πρότυπα και οι μέθοδοι επεξεργασίας των τροφίμων είναι οι κύριοι λόγοι για αυτή την έλλειψη ιωδίου.
Οι μη μεταδοτικές ασθένειες είναι η αιτία για περισσότερο από το 76% των θανάτων σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι ασθένειες γνωρίζουμε ότι συνδέονται με την θυρεοειδοπάθεια, ιδιαίτερα με τον υποθυρεοειδισμό. Επομένως είναι εύκολα αντιληπτό ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη παγκοσμίως από όσους γιατρούς ασχολούνται με τον θυρεοειδή για εγρήγορση και αύξηση της δραστηριότητας τους για τη έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία αυτών των ασθενειών όσο νωρίτερα γίνεται.
Υποστηρίζουμε τους θυρεοειδικούς ασθενείς παντού, με ιδιαίτερη έμφαση στις έγκυες γυναίκες που επιδιώκουμε να τις προστατεύσουμε από πρόωρο τοκετό, αποβολή και θνησιγένεια που προέρχονται από μη θεραπευμένες παθήσεις του θυρεοειδούς, καθώς και το έμβρυο και το νεογνό για προστασία από τον εξουθενωτικό συγγενή υποθυρεοειδισμό.
7 θέματα για τον θυρεοειδή που πρέπει να γνωρίζετε
Ο θυρεοειδής, ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Οι ανισορροπίες στα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν υπερ- ή υποθυρεοειδισμό επηρεάζοντας αρνητικά τις λειτουργίες μας.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε επτά σημαντικά στοιχεία για τον θυρεοειδή που πρέπει να γνωρίζουν όλοι.
-
Ο θυρεοειδής είναι ‘’ο πλοηγός’’ σας:
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που έχουν πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση του μεταβολισμού, η υποστήριξη της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης, ο έλεγχος της λειτουργίας της καρδιάς, των μυών, του πεπτικού κλπ.
-
Ο θυρεοειδής σας αδένας μπορεί να εμφανίσει υπερ- ή υποθυρεοειδισμό:
Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, ενώ ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν παράγει λιγότερη ποσότητα. Αυτές οι παθήσεις έχουν διαφορετικά συμπτώματα, με τον υπερθυρεοειδισμό να προκαλεί νευρικότητα, απώλεια βάρους και δυσκολία στον ύπνο, ενώ ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί κόπωση, αύξηση βάρους και δυσκοιλιότητα.
-
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα φάρμακα:
Αν και η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να ελεγχθεί, απαιτεί δια βίου φαρμακευτική αγωγή για τη διατήρηση φυσιολογικών ορμονικών επιπέδων. Για παράδειγμα, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί παίρνοντας ένα χάπι ημερησίως.
-
Τα συμπληρώματα διατροφής απαιτούνται από τον θυρεοειδή:
Για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, το ιώδιο είναι απαραίτητο καθώς είναι υπεύθυνο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Β12 είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
-
Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα είναι μια εφικτή επιλογή:
Για τη θεραπεία παθήσεων όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς, η μεγάλη βρογχοκήλη ή άλλες μη καρκινικές παθήσεις του θυρεοειδούς, ο θυρεοειδής μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως ή μερικώς. Ωστόσο, τα χάπια μπορούν να ληφθούν για να διατηρήσουν φυσιολογικά ορμονικά επίπεδα. Αυτό επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
-
Αντιμετωπίστε τις παθήσεις του θυρεοειδούς τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
Ο υποθυρεοειδισμός είναι η πιο κοινή ασθένεια του θυρεοειδούς που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων ορμονών του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων.
-
Τα προβλήματα θυρεοειδούς είναι πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες:
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα θυρεοειδούς από τους άνδρες.
Τελικό συμπέρασμα!
Η νόσος του θυρεοειδούς είναι μια συχνή ορμονική διαταραχή που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό, τα συμπτώματά του και την πρόληψή του, καθώς το να ζεις με ένα πρόβλημα θυρεοειδούς μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά μικρές προσαρμογές στις καθημερινές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της πάθησης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ποιότητας ζωής. Οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι, μια υγιεινή διατροφή και γενικότερα ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς.
Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς
Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Ιασώ
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)
www.xeirourgos-thyroeidh.gr
[email protected]
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/
https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/