Όζος θυρεοειδούς και κύστη θυρεοειδούς

Η διάγνωση, τα συμπτώματα
και η θεραπεία των όζων του θυρεοειδούς

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι όγκοι που εμφανίζονται στον θυρεοειδή αδένα και προκύπτουν από το μη φυσιολογικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων του θυρεοειδούς. Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να είναι συμπαγείς, κυστικοί (γεμάτοι με υγρό) ή συνδυασμός και των δύο και μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε θέση του θυρεοειδούς αδένα. Τουλάχιστον το 85% των όζων του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, επομένως ο καρκίνος του θυρεοειδούς αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό από όλους τους θυρεοειδικούς όζους. Αν σας ανακοινωθεί ότι έχετε όζους στο θυρεοειδή δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε, δεν είναι κάποιο σοβαρό πρόβλημα και συνήθως διαγιγνώσκονται χωρίς να προκαλούν καθόλου συμπτώματα. Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα και αυτά συνήθως είναι μια διόγκωση ή ένα αίσθημα πληρότητας στο λαιμό. Στην ηλεκτρονική μας σελίδα θα μάθετε πότε πρέπει να ανησυχήσετε για την ύπαρξη όζων του θυρεοειδούς και πότε δεν πρέπει που αυτό είναι και το πιο συνηθισμένο.

Οι όζοι του θυρεοειδούς ανακαλύπτονται πιο συχνά όταν ένας γιατρός εξετάζει το λαιμό ενός ασθενή και ψηλαφεί τον θυρεοειδή αδένα. Οι όζοι του θυρεοειδούς συχνά ανακαλύπτονται όταν ένας ασθενής κάνει ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα του λαιμού ή τρίπλεξ καρωτίδων ή αξονική θώρακος για κάποιο άλλο λόγο. Οι όζοι του θυρεοειδούς όταν μεγαλώσουν σε μέγεθος μπορεί να γίνουν ορατοί και να τους αντιληφθεί ο ασθενής σαν μια διόγκωση στο λαιμό του.

Έχετε κάποια ερώτηση?

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας και μπορεί να είναι δύσκολο να τις κατανοήσετε όλες. Εάν έχετε κάποια ερώτηση προς τους χειρουργούς μας ή για το ιατρείο μας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε .

Επικοινωνία

Συμπτώματα από τους όζους θυρεοειδούς: Δεν είναι συχνά αλλά μπορεί και να υπάρχουν
Οι όζοι θυρεοειδούς συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά όταν προκαλέσουν, αυτά είναι τα πιο συχνά:

 • Μια διόγκωση στο λαιμό (θυρεοειδής)
 • Μια αίσθηση πίεσης στον αναπνευστικό σωλήνα (τραχεία)
 • Μια δυσκολία στην κατάποση (οισοφάγος)
 • Δυσφορία γενικά στο λαιμό

Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών (θυροξίνη) όχι όμως συχνά. Αυτό αν και είναι ασυνήθιστο, είναι ο λόγος για τον οποίο αυτοί οι ασθενείς πρέπει να κάνουν την εξέταση αίματος TSH. Όζοι του θυρεοειδούς που παράγουν περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού που περιλαμβάνουν:

 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Δυσανεξία στη ζέστη
 • Τρόμο
 • Νευρικότητα
 • Ταχυκαρδία ή αρρυθμία

Έχουμε ίσως μια από τις πιο ολοκληρωμένες σελίδες για τα συμπτώματα των όζων του θυρεοειδούς. Παρακάτω αναφέρουμε τα 6 συμπτώματα που προκαλούνται από τους θυρεοειδικούς όζους καθώς και τι πρέπει να κάνετε για κάθε τύπο όζου του θυρεοειδούς.

Οι περισσότερα όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί), αλλά μερικοί όζοι του θυρεοειδούς έχουν καρκίνο του θυρεοειδούς
Είναι μικρό το ποσοστό των όζων του θυρεοειδούς που είναι κακοήθεις (καρκίνος). Σίγουρα, δεν μπορείτε να καταλάβετε εάν ένας θυρεοειδικός όζος είναι κακοήθης επειδή προκαλεί συμπτώματα ή επειδή δεν προκαλεί. Οι όζοι του θυρεοειδούς που είναι καρκίνος, συνήθως αναπτύσσονται αργά. Ο πολύ σπάνιος όζος του θυρεοειδούς που είναι επιθετικός καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σαν μια μεγάλη μάζα θυρεοειδούς, συνήθως μη κινητή ή να προκαλεί ακόμη και αλλαγή στην χροιά της φωνής. Μόνο σε αυτές τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για άμεση διερεύνηση και χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Η επέμβαση αυτή πρέπει να διενεργηθεί σίγουρα από τον πιο έμπειρο χειρουργό καρκίνου του θυρεοειδούς. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, απαιτείται προσεκτική διερεύνηση και αξιολόγηση από έναν ειδικό χειρουργό για τον καρκίνο του θυρεοειδούς και για τους όζους του θυρεοειδούς. Αυτά τα αναφέρουμε επειδή θέλουμε να είναι σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των όζων του θυρεοειδούς μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να έχετε την αίσθηση του επείγοντος. Μην πανικοβάλλεστε, μην βγάζετε εξανθήματα, ούτε να παίρνετε γρήγορες αποφάσεις – οι όζοι του θυρεοειδούς σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις σας δίνουν αρκετό χρόνο για να διαγνωστείτε πλήρως και να αξιολογηθείτε σωστά ώστε να αντιμετωπιστείτε με τον καλύτερο τρόπο. Αν ανακαλύψετε ότι έχετε όζους στο θυρεοειδή να είσαστε ήρεμοι, να ενημερωθείτε και να κατανοήσετε πλήρως το τι σημαίνει η παρουσία των όζων ώστε να μεθοδεύσετε σοφά ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Πιθανές αιτίες εμφάνισης όζων στο θυρεοειδή

Είναι αρκετές οι καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ή να προδιαθέσουν στην εμφάνιση των θυρεοειδικών όζων, όπως:

Ανεπάρκεια ιωδίου

Στην Ελλάδα, που καταναλώνεται αλάτι με ιώδιο στην καθημερινή μας διατροφή, η ανεπάρκεια ιωδίου είναι μια απίθανη αιτία για την εμφάνιση των όζων του θυρεοειδούς. Ορισμένες δίαιτες όμως με ανεπάρκεια ιωδίου μπορούν να προδιαθέσουν ορισμένα άτομα για την εμφάνιση θυρεοειδικών όζων.

Μεγάλη διόγκωση του φυσιολογικού θυρεοειδικού ιστού

Ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονται αυτοί οι όζοι του θυρεοειδούς δεν είναι πλήρως κατανοητός. Αυτοί οι θυρεοειδικοί όζοι συνήθως ονομάζονται αδενώματα. Τα αδενώματα σαφώς δεν είναι καρκινικά και δεν απαιτούν χειρουργική αφαίρεση εκτός εάν προκαλούν συμπτώματα πίεσης λόγω του μεγέθους τους. Είναι σπάνιο ένα αδένωμα του θυρεοειδούς να υπερπαραγάγει θυρεοειδικές ορμόνες και αυτό να είναι η αιτία του υπερθυρεοειδισμού.

Κύστεις του θυρεοειδούς

Οι κύστεις του θυρεοειδούς είναι κοιλότητες γεμάτες με υγρά που προκαλούνται από εκφυλιστικά αδενώματα του θυρεοειδούς, συγγενείς κύστεις ή κύστεις από υπερβολική παραγωγή ενός υγρού που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα και ονομάζεται κολλοειδές.
Φλεγμονώδεις ασθένειες του θυρεοειδούς (ονομάζεται θυρεοειδίτιδα)
Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση όπου ο ασθενής αναπτύσσει αντισώματα έναντι της θυρεοσφαιρίνης. Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto μακροχρόνια συσχετίζεται συχνά με μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto μπορεί επίσης να σχετίζεται με το σχηματισμό ψευδο-όζων του θυρεοειδούς. Αυτοί οι ψευδο-όζοι δεν έχουν σχέση με τους όζους του θυρεοειδούς.

Πολυοζώδης βρογχοκήλη

Η πολυοζώδης βρογχοκήλη είναι μια πάθηση που ο θυρεοειδής αδένας έχει πολλούς όζους. Η αιτία αυτής της βρογχοκήλης δεν είναι γνωστή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό βρογχοκηλών. Οι βρογχοκήλες αυτές μπορούν να είναι αρκετά μεγάλες σε μέγεθος και μερικές φορές να επεκτείνονται σε όλο το λαιμό και να εισέρχονται ακόμα και μέσα στην θωρακική κοιλότητα.

Καρκίνος θυροειδούς

Αν και η πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου στους όζους του θυρεοειδούς είναι αρκετά χαμηλή, τα παρακάτω σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου:

 • Ηλικία κάτω των 30 ετών
 • Ηλικία άνω των 50 ετών
 • Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς
 • Ένα οικογενειακό ιστορικό άλλων ενδοκρινικών καρκίνων
 • Ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία
 • Μεγάλοι σε μέγεθος όζοι του θυρεοειδούς
 • Παράλυση νεύρου υπεύθυνου για την ομιλία (εμφάνιση βραχνάδας)

Θυρεοειδικός όζος: Διερεύνηση και εξετάσεις

Ακολουθεί μια σειρά εξετάσεων που απαιτούνται για την αξιολόγηση ενός ασθενούς με όζους στο θυρεοειδή.

 • Πλήρες Ιατρικό Ιστορικό και Κλινική Εξέταση
 • Υπερηχογράφημα
 • Εξετάσεις αίματος (TSH / T3 και T4 )
 • Θυρεοσφαιρίνη (εμείς την αξιολογούμε αλλά δεν το κάνουν όλοι οι γιατροί)
  o Αντισώματα θυρεοσφαιρίνης (την αξιολογούμε επειδή μας ενημερώνει εάν υπάρχει υποκείμενη φλεγμονώδης νόσος του θυρεοειδούς)
 • Λαρυγγοσκόπηση (εξέταση των φωνητικών χορδών)
 • Παρακέντηση δια λεπτής βελόνας, με καθοδήγηση υπερηχογραφήματος FNA (Fine Needle Aspiration)

Απαιτείται η λήψη του ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση σε όλους τους ασθενείς με όζους θυρεοειδή.

Εάν υπάρχει υποψία ότι μπορεί να έχετε όζους θυρεοειδούς, θέλουμε να γνωρίζουμε ολόκληρο το ιατρικό σας ιστορικό. Θα σας ρωτήσουμε σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου που έχετε, τα συμπτώματα και τυχόν άλλα προβλήματα σχετικά με την υγεία σας. Είναι σημαντικό στοιχείο εάν κάποιος στην οικογένεια σας είχε καρκίνο του θυρεοειδούς ή άλλο καρκίνο του ενδοκρινικού συστήματος.

Θα σας εξετάσουμε για να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με πιθανά συμπτώματα καρκίνου θυρεοειδούς που μπορεί να υπάρχουν καθώς και για άλλα προβλήματα υγείας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος και την ελαστικότητα του θυρεοειδούς σας και στην πιθανή ύπαρξη διογκωμένων λεμφαδένων στο λαιμό σας. Η εξέταση των φωνητικών σας χορδών είναι απαραίτητη ιδίως εάν έχετε υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή. Η εξέταση των φωνητικών χορδών γίνεται μέσω λαρυγγοσκόπησης. Μια φωνητική χορδή που έχει πάρεση δεν είναι απαραίτητο να επηρεάζει και τη χροιά της φωνής σας. Αν υπάρχει πάρεση σε μια φωνητική χορδή αυξάνονται οι πιθανότητες ύπαρξης κακοήθειας σε κάποιον όζο θυρεοειδούς.

Θυρεοειδικός όζος: Πότε χρειάζεται σπινθηρογράφημα;

Σε ασθενείς με θυρεοειδικούς όζους όταν συνυπάρχει υπερθυρεοειδισμός, χρειάζεται σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς. Σε αυτούς τους ασθενείς, η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) θα είναι πολύ χαμηλή.

Κατά τη διάρκεια του σπινθηρογραφήματος του θυρεοειδούς, χορηγείται στον ασθενή μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού ιωδίου ενδοφλέβια και μια ειδική κάμερα απεικονίζει την ποσότητα ιωδίου που προσλαμβάνεται από τον θυρεοειδή αδένα καθώς επίσης και εάν ο όζος απορροφά το ιώδιο σε σχέση με το υπόλοιπο θυρεοειδή αδένα (αυτός ονομάζεται «θερμός όζος»). Εάν ο όζος προσλαμβάνει λιγότερο ιώδιο από τον υπόλοιπο θυρεοειδή αδένα, τότε ο όζος του θυρεοειδούς ονομάζεται «ψυχρός όζος».

Οι θερμοί όζοι σχεδόν πάντα είναι μη καρκινικοί. Οι ψυχροί όζοι έχουν υψηλότερη συχνότητα ύπαρξης κακοήθειας σε σχέση με τους θερμούς, αλλά οι περισσότεροι είναι καλοήθεις.

Συμπτώματα του όζου θυρεοειδούς

Αναφέρουμε τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν οι όζοι του θυρεοειδούς. Εάν οι θυρεοειδικοί όζοι προκαλούν συμπτώματα, συνήθως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Σε αυτή τη σελίδα μας www.xeirourgos-thyroeidh.gr ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης αναφέρει τα 6 πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούν οι όζοι του θυρεοειδούς. Αναφέρει επίσης τι πρέπει να κάνετε για κάθε τύπο όζου που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα.

Συμπτώματα των θυρεοειδικών οζιδίων: Ο πλήρης κατάλογος

Οι όζοι του θυρεοειδούς συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Πολλές φορές ανακαλύπτονται τυχαία. Για παράδειγμα, κάποιος ασθενής κάνει ένα τρίπλεξ καρωτίδων και τυχαία ανακαλύπτεται η ύπαρξη όζων στο θυρεοειδή του. Το 30% περίπου των όζων του θυρεοειδούς θα προκαλέσει συμπτώματα και εδώ θα συζητήσουμε ποια είναι αυτά τα συμπτώματα και πότε χρειάζεται να γίνει παρακέντηση και χειρουργική επέμβαση.

 • Μπορεί να νιώσετε μια διόγκωση στο μπροστινό μέρος του λαιμού.
 • Μπορείτε να δείτε μια διόγκωση στο λαιμό, όταν κοιτάτε στον καθρέφτη. Συνήθως κάποιος άλλος την παρατηρεί πρώτα.
 • Μπορεί να έχετε μια αίσθηση ότι πρέπει να καταπιείτε κάτι.
 • Μπορεί να εμφανιστεί ένας βήχας που απλά δεν υποχωρεί. Ο βήχας μπορεί να είναι συχνός κατά τη διάρκεια της ημέρας και να νιώθετε την ανάγκη να καθαρίσετε το λαιμό σας.
 • Μπορεί να έχετε μια αίσθηση πίεσης στον αναπνευστικό σας σωλήνα (τραχεία)
 • Μπορεί να νιώθετε προβλήματα στην κατάποση. Αισθάνεστε ότι οι τροφές κολλούν στο λαιμό σας μερικές φορές όταν τρώτε.
 • Μπορεί να έχετε επίσης συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού. Αυτά είναι συμπτώματα που προκαλούνται από την έκκριση υπερβολικής ποσότητας ορμόνης του θυρεοειδούς.

Καθένα από αυτά τα συμπτώματα συζητείται λεπτομερώς παρακάτω με τις προτάσεις μας «τι να κάνετε γι’ αυτό».

Καθώς θα διαβάζετε για αυτά τα διαφορετικά συμπτώματα που προκαλούν οι όζοι θυρεοειδούς, θα σας παρέχουμε συνδέσμους για άλλα μέρη του ιστότοπου που θα είναι σημαντικό να διαβάσετε στη συνέχεια.

Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς δεν χρειάζονται βιοψία, ωστόσο, οι όζοι του θυρεοειδούς που προκαλούν συμπτώματα σχεδόν πάντα θα χρειάζονται σπινθηρογράφημα και οι περισσότεροι θα χρειαστούν παρακέντηση του θυρεοειδούς. Θα σας βοηθήσουμε να το καταλάβετε.

Σχεδόν όλα οι όζοι του θυρεοειδούς που προκαλούν συμπτώματα θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από το 80%) των όζων του θυρεοειδούς δεν προκαλεί συμπτώματα. Αλλά εάν ένας όζος του θυρεοειδούς προκαλεί συμπτώματα όπως περιγράφονται σε αυτήν τη σελίδα, τότε συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Συχνά, πραγματοποιείται παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνα πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης πάντα θα απαιτείται ένας υπέρηχος θυρεοειδούς. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με συμπτώματα από τους θυρεοειδικούς όζους θα παρακολουθούνται από έναν ενδοκρινολόγο που θα συντονίσει αυτές τις εξετάσεις και θα σας παραπέμψει σε χειρουργό θυρεοειδούς, όπως απαιτείται. Κάνετε πάντα την έρευνα σας και επιλέξτε τον πιο έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς που μπορείτε (και όχι απαραίτητα τον πιο έμπειρο στην πόλη σας!).

Συμπτώματα όζων θυρεοειδούς: Τι σημαίνουν για μένα αυτά τα συμπτώματα;

Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στα συγκεκριμένα συμπτώματα που προκαλούνται από τους όζους του θυρεοειδούς, τι τα προκάλεσε αυτά τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτά.

Σύμπτωμα 1 διόγκωση στο λαιμό:

Μπορείτε να αισθανθείτε μια διόγκωση στο λαιμό
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα ενός θυρεοειδικού όζου είναι η εμφάνιση μιας διόγκωσης στο μπροστινό μέρος του λαιμού, την οποία μπορείτε να αισθανθείτε. Δεδομένου ότι ο όζος είναι ένα ογκίδιο θυρεοειδικού ιστού, το αν θα το αντιληφθείτε εξαρτάται από το μέγεθος του και την τοποθεσία του. Εάν ο όζος αναπτύσσεται μέσα στο θυρεοειδή, τότε συνήθως δεν μπορείτε να το αισθανθείτε (εκτός αν γίνει τεράστιο). Αλλά εάν ο όζος είναι μεγαλύτερος από 2 cm, ο ασθενής ή ο γιατρός μπορεί να το αισθανθούν ΕΑΝ ο όζος αναπτύσσεται έξω από το θυρεοειδή στη μπροστινή επιφάνεια του αδένα και προεξέχει. Είναι προφανές ότι οι όζοι είναι πολύ πιο εύκολα αντιληπτοί, όταν εμφανίζονται σε άτομα που είναι λεπτά και αδύνατα σε σχέση με άτομα που είναι υπέρβαρα. Για να είμαστε όμως ακριβείς, εάν ο γιατρός το ανακαλύπτει αλλά ο ασθενής δεν μπορεί να το κάνει, τότε ο όζος θεωρείται ασυμπτωματικός. Όταν λέμε σύμπτωμα εννοούμε κάτι που ο ασθενής μπορεί να το αισθανθεί ή να το παρατηρήσει.

Τι να κάνω αν αντιληφθώ ότι έχω έναν όζο στο θυρεοειδή;

Ο όζος του θυρεοειδούς που γίνεται αντιληπτός από τον ασθενή θα πρέπει σχεδόν πάντα να εξετάζεται με υπερηχογράφημα. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όζου (το μέγεθός του, πόσο σκληρός ή μαλακός είναι και πώς φαίνεται στο υπερηχογράφημα), ο όζος μπορεί να χρειαστεί παρακέντηση με λεπτή βελόνα. Εδώ αναφέρουμε ποια είναι η διαδικασία παρακέντησης ενός όζου για κυτταρολογική εξέταση. Διαβάστε την ενότητα αυτού του ιστότοπου σχετικά με τις παθήσεις του θυρεοειδούς.

Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς – Τραχήλου

Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς – τραχήλου είναι μία γρήγορη, φθηνή, ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής εξέταση, η οποία προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την μορφολογία των οργάνων του τραχήλου (Θυρεοειδής, Παραθυρεοειδείς, Λεμφαδένες). 

Πως γίνεται το υπερηχογράφημα;

Μέσω ενός ηχοβολέα εκπέμπονται ηχητικά κύματα, ο οποίος στη συνέχεια καταγράφει τους ήχους που αντανακλώνται από τα εξεταζόμενα όργανα και μέσω υπολογιστή μετατρέπει τις αντανακλάσεις σε εικόνα. Για να έχουμε σωστή διάγνωση στον θυρεοειδή , είναι απαραίτητο ο γιατρός να είναι έμπειρος, εξειδικευμένος αλλά και να διαθέτει τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας (κεφαλές που εκπέμπουν συχνότητες ήχου πάνω από 7Mhz). Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει ανάσκελα και τοποθετείται στο δέρμα ένα ειδικό ζελέ, ώστε τα ηχητικά κύματα να μεταδίδονται ευκολότερα και χωρίς παράσιτα μέσω του δέρματος, και να φτάνουν μέσα στο θυρεοειδή, στους όζους και στους λεμφαδένες. Η εξέταση διαρκεί περίπου 10 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι άμεσο.

Ποιες πληροφορίες μας δίνει;

Ο υπέρηχος ελέγχει το μέγεθος και την υφή του θυρεοειδούς. Μέσω του υπέρηχου μετράμε τις ακριβείς διαστάσεις του οργάνου έτσι ώστε να εκτιμήσουμε την ύπαρξη και το βαθμό διόγκωσης (βρογχοκήλη) του θυρεοειδούς. Ελέγχει την υφή του θυρεοειδή εξετάζοντας την παρουσία είτε διάχυτης βλάβης (θυρεοειδίτιδα) είτε διαφόρων ογκιδίων μέσα στο όργανο (όζοι). Με τη χρήση της έγχρωμης υπερηχογραφίας ελέγχεται η αιμάτωση του θυρεοειδή καθώς και ο τύπος της αιμάτωσης κάθε όζου ξεχωριστά. Αν έχει αφαιρεθεί ο θυρεοειδής, μπορεί με μεγάλη αξιοπιστία να ελεγχθεί η περιοχή για παρουσία ή όχι υπολλείματος καθώς και για την ύπαρξη τοπικής υποτροπής σε περιπτώσεις κακοήθειας. Ο υπέρηχος ελέγχει με μεγάλη λεπτομέρεια τους παραθυρεοειδείς αδένες καθώς και τους λεμφαδένες της περιοχής . Τέλος με τη βοήθεια των υπερήχων, διενεργείται η παρακέντηση. Μέσω του υπερήχου μια πολύ λεπτή βελόνα  καθοδηγείται στο σωστό σημείο ενός ύποπτου όζου ώστε να γίνει λήψη κυττάρων από συγκεκριμένη περιοχή που στη συνέχεια θα εξεταστούν στο μικροσκόπιο (κυτταρολογική εξέταση) για να ελεγχθεί αν είναι καρκινικά κύτταρα.

Εκτίμηση θυρεοειδικών όζων

Η σπουδαία συμβολή του υπερηχογραφήματος αφορά στο χαρακτηρισμό ενός θυρεοειδικού όζου. Το υπερηχογράφημα από μόνο του δεν μπορεί να διαγνώσει έναν όζο σαν καλοήθη ή κακοήθη , μπορεί όμως να καθορίσει αν ό όζος έχει μικρή ή μεγάλη πιθανότητα να είναι κακοήθης και αν πρέπει να παρακεντηθεί. Χαρακτηριστικά των καλόηθων όζων:

 • Παρουσία καθαρού υγρού μέσα στον όζο (Κυστικός όζος)
 • Σαφή όρια και ομαλό περίγραμμα σε όλη την έκταση του όζου
 • Ηχογένεια του όζου παρόμοια με τον υπόλοιπο αδένα
 • Παρουσία μικρών κυστιδίων εσωτερικά (εικόνα όζου σαν σφουγγάρι)
 • Χαμηλή αιμάτωση στην περιφέρεια του όζου

   

  Παρακέντηση αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (FNA) και κυτταρολογική εξέταση υλικού

 • Η FNA γίνεται γενικά σε όλα τα οζίδια του θυρεοειδούς που είναι αρκετά μεγάλα για να γίνουν αισθητά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από περίπου 1 εκατοστό.
 • Η FNA διογκωμένων ή μη φυσιολογικών (άτυπων) λεμφαδένων μπορεί να είναι πιο κατατοπιστική από την παρακέντηση του ίδιου του όζου,  για τη διάγνωση.
 • Τα κύτταρα από την ύποπτη περιοχή αφαιρούνται χωρίς τομή ή δυσφορία και εξετάζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο.
 • Η διαδικασία αυτής της λήψης και εξέτασης των κυττάρων ονομάζεται κυτταρολογική εξέταση υλικού μέσω παρακέντησης αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (FNA).  

Σύμπτωμα 2  θυρεοειδικού όζου:

Μια αίσθηση ότι υπάρχει μια δυσκολία όταν προσπαθείτε να καταπιείτε κάτι.

Ένας όζος του θυρεοειδούς που προκαλεί το σύμπτωμα της δυσκαταποσίας προκαλείται σχεδόν πάντα από ένα όζο που αναπτύσσεται στην πίσω πλευρά του θυρεοειδούς. Αυτός δεν είναι ορατός ή αισθητός κάτω από το δέρμα όπως οι όζοι του θυρεοειδούς που αναπτύσσονται στο μπροστινό μέρος του θυρεοειδούς. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η δυσκαταποσία μπορεί να οφείλεται σε ένα μεγάλο σε διαστάσεις θυρεοειδή ή σε ένα θυρεοειδή που έχει πολλούς όζους. Μια μεγάλη διόγκωση του θυρεοειδής ονομάζεται βρογχοκήλη.

Τι πρέπει να κάνω γι’ αυτό;

Όπως όλοι οι όζοι του θυρεοειδούς που προκαλούν συμπτώματα, έτσι και αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται υπερηχογράφημα θυρεοειδούς για να εξεταστεί το μέγεθος, η θέση και τα χαρακτηριστικά του θυρεοειδούς, πόσοι όζοι υπάρχουν αλλά και πού βρίσκονται.

Οι μεγάλοι σε διαστάσεις θυρεοειδείς που έχουν πολλούς όζους συχνά δεν χρειάζονται βιοψία. Ωστόσο, εάν ένας θυρεοειδής είναι αρκετά μεγάλος και προκαλεί συμπτώματα, τότε πιθανώς είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Θυμηθείτε, η χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς δεν χρειάζεται μόνο όταν υπάρχουν όζοι που μπορεί να υποκρύπτουν καρκίνο του θυρεοειδούς, η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά απαραίτητη για καλοήθεις μη καρκινικούς θυρεοειδείς αδένες που είναι μεγάλοι και προκαλούν τα συμπτώματα του ασθενούς. Αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ συχνές. Εσείς που έχετε παρόμοιο πρόβλημα χρειάζεστε έναν καλό ενδοκρινολόγο που ξέρει ποια εξέταση να σας συστήσει και ποιες εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες.

Σύμπτωμα 3 όζου θυρεοειδούς: 

Ένα άλλο σύμπτωμα των όζων του θυρεοειδούς είναι ο χρόνιος βήχας, ένας βήχας που δεν φαίνεται να εξαφανίζεται. Όπως οι όζοι που προκαλούν δυσκαταποσία, έτσι και οι όζοι του θυρεοειδούς που προκαλούν βήχα βρίσκονται σχεδόν πάντα στην πίσω πλευρά του θυρεοειδούς. Ο βήχας προκαλείται από έναν όζο που ερεθίζει την τραχεία ή το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας (παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο). Έχουμε δύο παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα (ένα σε κάθε πλευρά του λαιμού, πίσω από τον θυρεοειδή) και ένας όζος που αναπτύσσεται σε αυτή την περιοχή μπορεί να ερεθίζει το νεύρο προκαλώντας την ανάγκη για βήχα.

Τι πρέπει να κάνω για αυτό;

Οι όζοι του θυρεοειδούς που προκαλούν βήχα στον ασθενή πρέπει πάντα να αξιολογούνται με υπερηχογράφημα. Μερικές φορές δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα εάν ο όζος του θυρεοειδούς προκαλεί πραγματικά τον βήχα. Συχνά αυτοί οι ασθενείς υποβάλλονται σε λαρυγγοσκόπηση (εξέταση των φωνητικών χορδών). Εάν τον βήχα τον προκαλεί ο όζος, ή υπάρχει υψηλή πιθανότητα ο όζος να είναι η αιτία του βήχα, τότε υποδεικνύεται η χειρουργική επέμβαση. Είναι τώρα πολύ σημαντικό για εσάς να επιλέξετε σοφά τον χειρουργό σας. Τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ομιλία (παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα) κινδυνεύουν να κακοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για θυρεοειδή (παραθυρεοειδή) και αν συμβεί αυτό θα υπάρχει σοβαρό που είναι η απώλεια φωνής για μήνες ή ακόμα και για πάντα. Έχουμε μια ολόκληρη σελίδα που θα σας βοηθήσει πώς να επιλέξετε σοφά ένα χειρουργό!

Σύμπτωμα 4 όζου θυρεοειδούς:

Αίσθηση πίεσης του αναπνευστικού σωλήνα (τραχεία) – δυσκολία στην αναπνοή

Η δυσκολία στην αναπνοή όταν η αιτία είναι ο θυρεοειδής, οφείλεται σχεδόν πάντα σε μια μεγάλη βρογχοκήλη του που έχει πολλούς όζους. Συχνά αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται όταν ξαπλώνεται ανάσκελα στο κρεβάτι. Νιώθετε ότι υπάρχει κάποια πίεση που καθιστά δύσκολη την ανάσα. Μερικές φορές αυτό ερμηνεύεται ως “Sleep Apnea” ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας μεγάλος σε διαστάσεις θυρεοειδής που πιέζει την τραχεία κάνοντας μικρότερο το άνοιγμα της για τη δίοδο του αέρα.

Συνήθως χρειάζονται αρκετά χρόνια για να μεγαλώσει μια βρογχοκήλη, οπότε μεγαλώνει πολύ αργά. Έτσι τα συμπτώματα του ασθενούς αναπτύσσονται πολύ αργά για πολλά χρόνια και συχνά οι ασθενείς δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό, αγνοώντας τα συμπτώματα μέχρι να γίνουν αρκετά άσχημα.

Στην εικόνα φαίνεται ασθενής με τεράστια βρογχοκήλη. Αυτή την ασθενή την χειρούργησε ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, η επέμβασης διήρκεσε περίπου 1 ώρα. Η ασθενής επέστρεψε στο σπίτι την επόμενη μέρα νιώθοντας καλύτερα από ό, τι ένιωθε χρόνια. (προφανώς αυτό δεν αποτελεί έκπληξη!).

Τι χρειάζεται να κάνω γι’ αυτό;

Ένας όζος του θυρεοειδούς (ή συνήθως ένας μεγάλος σε διαστάσεις θυρεοειδής) που προκαλεί προβλήματα στην αναπνοή θα πρέπει σχεδόν πάντα να αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση. Αυτή είναι μια συνηθισμένη επέμβαση επειδή αυτό το σύμπτωμα είναι πολύ συχνό. Υπάρχει μια όχι συχνή περίπτωση κακοήθειας που μπορεί να προκαλεί πίεση στην τραχεία, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με αυτό το σύμπτωμα έχει έναν μεγάλο, καλοήθη (μη καρκινικό) θυρεοειδή που χρειάζεται να αφαιρεθεί (θυρεοειδεκτομή). Ένα υπερηχογράφημα (και στη συνέχεια ίσως και μια αξονική θώρακος) πρέπει να γίνεται σε όλους αυτούς τους ασθενείς που έχουν προβλήματα αναπνοής που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα.

Σύμπτωμα 5 όζου θυρεοειδούς:

Μια αίσθηση ότι οι τροφές κολλούν στο λαιμό σας μερικές φορές όταν τρώτε.

Το σύμπτωμα ότι η τροφή κολλάει στο λαιμό κατά το φαγητό οφείλεται σε κάτι που πιέζει τον οισοφάγο. Ο θυρεοειδής κανονικά βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της τραχείας και την περιβάλει στα πλάγια. Συνήθως ο θυρεοειδής δεν φτάνει μέχρι την πίσω πλευρά της τραχείας προς το σημείο όπου βρίσκεται ο οισοφάγος. Εάν ένας θυρεοειδικός όζος αναπτύσσεται στην πίσω πλευρά του θυρεοειδούς και τυλίγεται γύρω από την τραχεία για να σπρώξει τον οισοφάγο, αυτό θα το νιώσετε κατά την κατάποση. Συνήθως αυτό συμβαίνει με τα στερεά τρόφιμα όπως ψωμί και κρέας. Τα υγρά περνούν μια χαρά και δεν κολλάνε στον οισοφάγο, όπως συμβαίνει με τα στερεά τρόφιμα.

Τι πρέπει να κάνω γι’ αυτό;

Ένας όζος θυρεοειδούς που προκαλεί πρόβλημα κατάποσης θα πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών οφείλεται σε μεγάλες καλοήθεις βρογχοκήλες και μόνο πολύ λίγοι οφείλονται σε καρκίνο. Αλλά όπως γίνεται σχεδόν με όλους τους θυρεοειδικούς όζους που προκαλούν συμπτώματα, η χειρουργική επέμβαση θα είναι απαραίτητη και σε αυτή την περίπτωση. Πολλοί από αυτούς τους όζους δεν θα χρειαστούν βιοψία, επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να παρακεντηθεί με βελόνα ένας όζος που βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού.

Σύμπτωμα 6 όζου θυρεοειδούς :

Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, συμπτώματα από υπερβολική παραγωγή ορμόνης του θυρεοειδούς

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα του θυρεοειδούς και συνήθως οφείλεται στο ότι ολόκληρος ο θυρεοειδής είναι υπερλειτουργικός και παράγει πάρα πολύ ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης. Αυτό μπορεί να αντιμετωπίστεί με φάρμακα. Την οριστική λύση δίνει η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς. Μερικές φορές ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται από έναν ή δύο όζους του θυρεοειδούς που παράγουν υπερβολικά πολλές θυρεοειδικές ορμόνες, ενώ ο υπόλοιπος θυρεοειδής είναι απόλυτα φυσιολογικός. Όλοι οι ασθενείς με όζους του θυρεοειδούς θα πρέπει να κάνουν εξέταση αίματος για TSH για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει υπερθυρεοειδισμός (η TSH θα είναι χαμηλή). Εάν στο υπερηχογράφημα ο θυρεοειδής είναι φυσιολογικός αλλά έχει έναν ή δύο όζους, τότε είναι πιθανό ότι ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται από τους όζους. Τους όζους που παράγουν υπερβολική ποσότητα ορμόνης του θυρεοειδούς τους ονομάζουμε “θερμούς” όζους επειδή είναι “θερμοί” όταν τους βλέπουμε στο σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς. Είναι πολύ σημαντικό να διακρίνουμε τον υπερθυρεοειδισμό που προκαλείται από έναν ή δύο όζους σε σχέση με εκείνον τον υπερθυρεοειδισμό που προκαλείται λόγω πάθησης ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα. Ο ΜΟΝΟ τρόπος για να το γνωρίζουμε είναι να κάνετε σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς. Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς μπορεί μόνο να δει τους όζους, δεν μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια εάν οι όζοι είναι υπερδραστήριοι. Με άλλα λόγια, ο υπέρηχος μπορεί να δει μόνο τους όζους, δεν μπορεί να πει πως λειτουργούν οι όζοι (αν δηλαδή παράγουν αυτόνομα υπερβολική ορμόνη του θυρεοειδούς ή όχι).

Εδώ είναι η λίστα των πιο συχνών συμπτωμάτων του υπερθυρεοειδισμού:

 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Δυσανεξία στη ζέστη
 • Τρόμος
 • Νευρικότητα
 • Ταχυκαρδία ή αρρυθμία

Σημαντική επισήμανση: όσοι ασθενείς πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν ταυτόχρονα και από καρκίνο θυρεοειδούς. Συνήθως το ποσοστό ύπαρξης καρκίνου σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό είναι 10% με 15%. Στη δική μας σειρά, ιδίως τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει ότι αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή πολλοί ασθενείς που έχουν υπερθυρεοειδισμό, στον έλεγχο που κάνουν για την παρακολούθηση του υπερθυρεοειδισμού, δεν κάνουν πολλές φορές πλήρη έλεγχο. Δηλαδή εξετάζουν μόνο τα επίπεδα των ορμονών και δεν κάνουν κάθε φορά και υπερηχογράφημα. Επομένως πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό στην παρακολούθηση του υπερθυρεοειδισμού, είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφήματος. Το εξειδικευμένο υπερηχογράφημα είναι συνήθως ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί η ύπαρξη κακοήθειας.

Τι να κάνω γι’ αυτό;

Ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί εάν ένας όζος του θυρεοειδούς προκαλεί τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς για να δείτε τη θέση, την ποιότητα του όζου του θυρεοειδούς και το μέγεθός του και στη συνέχεια, να πραγματοποιήσετε ένα σπινθηρογράφημα για να δείτε εάν αυτός ο όζος είναι “θερμός” και παράγει πάρα πολύ θυρεοειδική ορμόνη. Εάν διαπιστωθεί ότι ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται από έναν μόνο θερμό όζο, τότε συζητήστε με τον χειρουργό σας την αφαίρεση μόνο του λοβού που βρίσκεται ο όζος. Αυτή είναι η πράξη που θα κάναμε εμείς και αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε στον εαυτό μας! Ο στόχος θα πρέπει πάντα να είναι να αφήνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσιολογικό θυρεοειδή. Εμπιστευτείτε μας, αν θέλετε να διατηρήσετε τον φυσιολογικό θυρεοειδή σας.

Παρακέντηση όζου θυρεοειδούς: Ο καρκίνος σε έναν θυρεοειδικό όζο διαγιγνώσκεται με παρακέντηση αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (FNA)

Η παρακέντηση FNA του θυρεοειδούς είναι μια συχνή διαδικασία όπου με μια λεπτή βελόνα λαμβάνεται υλικό από τον θυρεοειδή και το υλικό υποβάλλεται σε κυτταρολογική εξέταση. Η βελόνα εισάγεται στο θυρεοειδή με την καθοδήγηση υπερηχογραφήματος, ώστε ο γιατρός που τη διενεργεί να μπορεί να την κατευθύνει σωστά στο σημείο που θέλει και το θεωρεί ύποπτο. Ο γιατρός στη συνέχεια αναρροφά κύτταρα του θυρεοειδούς στη βελόνα και για αυτό η εξέταση ονομάζεται “Βιοψία αναρρόφησης δια λεπτής βελόνας” (συντομογραφία FNA). Αυτή η σελίδα εξηγεί τι είναι η FNA, πότε είναι απαραίτητο να γίνει, πώς γίνεται η FNA και τι μπορεί να μας δείξει το αποτέλεσμα της FNA. Η FNA μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο καρκίνου στους λεμφαδένες στον λαιμό γύρω από τον θυρεοειδή.

Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης έχει γράψει αρκετά για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στη διερεύνηση ενός αρρώστου με καρκίνο θυρεοειδούς αλλά και ποια είναι η ενδεδειγμένη επέμβαση για κάθε άρρωστο.

 • Η FNA είναι μια συντομογραφία για την παρακέντηση αναρρόφησης με λεπτή βελόνα. Αυτή είναι μια συχνή εξέταση που πραγματοποιείται χιλιάδες φορές την ημέρα σε άτομα με όζους του θυρεοειδούς.
 • Η FNA δεν είναι βιοψία, είναι η λήψη κυττάρων για κυτταρολογική εξέταση κάτω από ένα μικροσκόπιο για να δούμε αν τα υπάρχοντα κύτταρα είναι καρκινικά.
 • Ο μόνος σκοπός μιας FNA είναι να πάρει τα κύτταρα από τον θυρεοειδή (ή τον λεμφαδένα) και να τα κοιτάξει κάτω από ένα μικροσκόπιο. Εάν δεν έχουν ληφθεί αρκετά κύτταρα, η εξέταση είναι άχρηστη ή μη διαγνωστική. Η κυτταρολογική εξέταση δεν είναι ιστολογική εξέταση για να μας δώσει όλες τις πληροφορίες για έναν όγκο.
 • Η FNA χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς σε έναν ασθενή με θυρεοειδικό όζο που είναι ύποπτος για καρκίνο. Οι περισσότεροι όζοι θυρεοειδούς δεν είναι καρκίνος.
 • Η FNA μπορεί επίσης να γίνει σε λεμφαδένες στον λαιμό που βρίσκονται γύρω από το θυρεοειδή για να δούμε αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς μέσα στους λεμφαδένες.
 • Ο υπέρηχος επιτρέπει στους γιατρούς να δουν τον όζο θυρεοειδούς ή τους λεμφαδένες κατά τη διάρκεια της παρακέντησης της βελόνας, κάτι που βοηθά να διασφαλιστεί ότι έχουν βάλει τη βελόνα στις σωστές περιοχές.

Πότε χρειάζεται παρακέντηση FNA ένας όζος του θυρεοειδούς;

Οι όζοι του θυρεοειδούς εμφανίζονται συχνά, με τα περισσότερα άτομα άνω των 50 να έχουν τουλάχιστον έναν όζο θυρεοειδούς. Η συχνότητα εμφάνισης των όζων του θυρεοειδούς είναι η ηλικία σας + 10. Έτσι, περίπου το 60% των ατόμων ηλικίας 50 ετών έχουν ένα όζο του θυρεοειδούς και το 80% των ατόμων που είναι 70 ετών θα έχουν ένα όζο του θυρεοειδούς. Προφανώς δεν βάζουμε βελόνες παρακέντησης (FNA) σε όλους τους ανθρώπους που έχουν όζους … Ποιος πρέπει λοιπόν να υποβληθεί σε παρακέντηση του όζου του θυρεοειδούς? Η απάντηση είναι ότι η FNA πρέπει να γίνεται σε οποιοδήποτε όζο που ο γιατρός πιστεύει ότι μπορεί να είναι καρκινικός.

Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά των όζων του θυρεοειδούς που κάνουν τους γιατρούς να ανησυχούν.

Εδώ είναι μια λίστα με αυτά τα ύποπτα χαρακτηριστικά:

 • Η FNA γίνεται συνήθως σε όζους θυρεοειδούς που είναι αρκετά μεγάλοι για να γίνουν αισθητοί. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πλάτος μεγαλύτερο από περίπου 1 εκατοστό. Ο δικός μας συνεργάτης ακτινοδιαγνώστης είναι ο καλύτερος που υπάρχει τουλάχιστον στην Αθήνα, μπορεί και έχει παρακεντήσει βλάβες πολύ μικρότερες του 1 εκατοστού.
 • Η FNA ενδείκνυται σε οποιοδήποτε όζο του θυρεοειδούς προκαλεί συμπτώματα.
 • Η FNA πρέπει να γίνεται σε τυχόν διογκωμένους ή μη φυσιολογικούς λεμφαδένες στον αυχένα. Αυτό μπορεί να είναι πιο ακριβές στη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς από την FNA του ίδιου του όζου του θυρεοειδούς!
 • Η FNA πρέπει να γίνεται σε όζους του θυρεοειδούς που έχουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο υπερηχογράφημα.

Πώς γίνεται η FNA του θυρεοειδούς;

Εδώ είναι το τι πρέπει να γνωρίζετε και τι μπορείτε να περιμένετε από την παρακέντηση δια λεπτής βελόνας FNA – Πώς γίνεται?

 • Η διαδικασία λήψης αυτής της μικρής ποσότητας κυττάρων για την κυτταρολογική τους εξέταση με αναρρόφησης λεπτής βελόνας (FNA) ή FNA.
 • Η FNA μπορεί συνήθως να γίνει στο ιατρείο ή την κλινική του γιατρού σας. Σχεδόν πάντα από έναν ακτινολόγο με εμπειρία στη βιοψία FNA.
 • Πριν από την FNA, γίνεται τοπική αναισθησία στο δέρμα στο σημείο που θα εισαχθεί η βελόνα. Ο υπέρηχος θα χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο γιατρός να μπορεί να δει τον όζο (ή τον λεμφαδένα). Μπορεί επίσης να δει τη βελόνα να μπαίνει στο οζίδιο. Ο γιατρός σας θα τοποθετήσει μια λεπτή βελόνα απευθείας στον όζο για να αναρροφήσει (να βγάλει) μερικά κύτταρα και πιθανώς μερικές σταγόνες υγρού σε μια σύριγγα.
 • Ο γιατρός το επαναλαμβάνει συνήθως 2 ή 3 ακόμη φορές, λαμβάνοντας δείγματα από διάφορες περιοχές του όζου.
 • Στη συνέχεια, το περιεχόμενο της βελόνας και της σύριγγας τοποθετείται σε γυάλινη αντικειμενοφόρο πλάκα και στη συνέχεια το υλικό της FNA αποστέλλεται σε εργαστήριο, όπου εξετάζεται κάτω από μικροσκόπιο από τον έμπειρο κυτταρολόγο για να δουν εάν τα κύτταρα φαίνονται καρκινικά ή καλοήθη.
 • Κυτταρολογία σημαίνει να εξετάζουμε τα κύτταρα κάτω από το μικροσκόπιο.
 • Η κυτταρολογική εξέταση του θυρεοειδούς απαιτεί έναν ειδικό γιατρό (που ονομάζεται Κυτταρολόγος) εκπαιδευμένο ειδικά στη διάγνωση των προβλημάτων των θυρεοειδικών όζων και του καρκίνου του θυρεοειδούς!

Αυτή η εικόνα δείχνει μια κυτταρολογική εξέταση υλικού από FNA ενός όζου του θυρεοειδούς.

Ο γιατρός προωθεί τη βελόνα στον όζο και στη συνέχεια αναρροφά κύτταρα. Στη συνέχεια, ψεκάζει το περιεχόμενο της σύριγγας σε μια γυάλινη πλάκα μικροσκοπίου στην οποία στη συνέχεια τοποθετούνται ορισμένες ειδικές βαφές για να χρωματίσουν διαφορετικά μέρη των κυττάρων. Αυτή η εικόνα είναι πολύ καλή αφού εμφανίζει πολλά κύτταρα. Εάν υπάρχουν μόνο λίγα κύτταρα, ο κυτταρολόγος θα πει ότι η λήψη είναι “ανεπαρκής” ( δεν έχει δηλαδή αρκετό υλικό) και επομένως δεν μπορεί να πει κάτι αξιόπιστο για την ύπαρξη ή όχι καρκίνου του θυρεοειδούς. Δεν μπορεί να πει εάν είναι καρκίνος από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετά κύτταρα. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το μέγεθος και το σχήμα των κυττάρων. Κοιτάζουν το σκοτεινό υλικό στο κέντρο του κυττάρου – αυτό είναι το DNA μέσα στον πυρήνα ή το κέντρο του κυττάρου του θυρεοειδούς. Σε αυτή τη διαφάνεια μπορείτε να δείτε ότι μερικά από τα κύτταρα είναι μεγαλύτερα και ο πυρήνας φαίνεται να «καθαρίζει» σε σύγκριση με άλλα κύτταρα. Αυτή η εκκαθάριση του πυρήνα σημαίνει ότι αυτή η βιοψία FNA είναι ύποπτη για τη διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η FNA μας δίνει πάντα αξιόπιστη απάντηση;

Η FNA του θυρεοειδούς βρίσκει πάντα τον καρκίνο του θυρεοειδούς;

Η FNA των όζων του θυρεοειδούς είναι μια πολύ αξιόπιστη εξέταση στις περισσότερες περιπτώσεις. Δυστυχώς, η FNA του θυρεοειδούς δεν λειτουργεί πάντα και σε περίπου 25% των περιπτώσεων η βιοψία δεν είναι καλή και δεν μπορεί να προσδιοριστεί κάτι με βεβαιότητα. Με άλλα λόγια, σε περίπου 25% των περιπτώσεων, η FNA είναι άχρηστη. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς να γνωρίζετε ότι ένας γιατρός που διενεργεί FNA συχνά (ένας ειδικός στη βιοψία του θυρεοειδούς που κάνει 5 ή περισσότερα την εβδομάδα) έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας, με λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων να περιέχουν “ανεπαρκές” υλικό. Οι γιατροί που διενεργούν FNA μόνο περιστασιακά θα έχουν αποτελέσματα που είναι ανεπαρκή ή απροσδιόριστα πολύ πιο συχνά, μπορεί να φτάνουν ακόμη και στο 40%. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς να επιλέξετε τον πιο έμπειρο γιατρό που μπορείτε.

Εδώ είναι μερικά δεδομένα σχετικά με την FNA του θυρεοειδούς:

 • Η FNA είναι μια εξέταση τόσο καλή όσο και ο γιατρός που κρατάει τη βελόνα. Η εμπειρία μετράει!
 • Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς από την FNA συχνά παρερμηνεύεται από ανειδίκευτους ή άπειρους κυτταρολόγους. Ο γιατρός που ψάχνει στο μικροσκόπιο πρέπει να έχει εμπειρία και ακόμα και αυτός μπορεί να έχει πρόβλημα!
 • Η αιμορραγία στο σημείο που γίνεται η FNA είναι πολύ σπάνια εκτός όταν γίνεται σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές. Ακόμη και όταν συμβαίνει αυτό, η αιμορραγία είναι σχεδόν πάντα πολύ περιορισμένη. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα πηκτικότητας ή παίρνετε φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πηκτικότητα, όπως ασπιρίνη ή αντιπηκτικά αίματος.
 • Μερικές φορές η FNA θα πρέπει να επαναληφθεί επειδή τα δείγματα δεν περιείχαν αρκετά κύτταρα. Αυτό ονομάζεται “ανεπαρκές δείγμα”, που σημαίνει ότι η βελόνα δεν πήρε αρκετά κύτταρα για να μπορέσει να δει ο κυτταρολόγος κάτω από το μικροσκόπιο.
 • Οι περισσότερες FNA θα δείξουν ότι ο όζος του θυρεοειδούς είναι καλοήθης, επειδή, οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί).
 • Σπάνια, η FNA μπορεί να δείξει ότι πρόκειται για καλοήθεια ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς. Με άλλα λόγια, είναι πιθανό (αλλά αρκετά σπάνιο) ο όζος να είναι καρκινικός, αλλά το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής να είναι ότι δεν υπάρχει καρκίνος (καλοήθης).
 • Μερικές φορές τα αποτελέσματα της κυτταρολογικής μέσω FNA χαρακτηρίζονται ως «ύποπτα» για τη διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Με άλλα λόγια, εάν τα αποτελέσματα της FNA λένε ότι υπάρχουν κύτταρα «ύποπτα για καρκίνο» τότε τον αντιμετωπίζουμε σαν να είναι καρκίνος. Ύποπτο όζος για καρκίνο αντιμετωπίζεται σαν να έχει διαγνωστεί καρκίνος.

Μη διαγνωστική παρακέντηση θυρεοειδικού όζου: Τι θα συμβεί εάν η απάντηση είναι μη διαγνωστική;

Αυτό συμβαίνει όταν τα ευρήματα της κυτταρολογικής εξέτασης της FNA δεν δείχνουν με βεβαιότητα εάν ο όζος είναι είτε καλοήθης είτε κακοήθης. Ο κυτταρολόγος εξετάζει τα κύτταρα αλλά δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν πρόκειται για καρκίνο ή όχι. Εάν συμβεί αυτό, μια επιλογή που έχει ο γιατρός σας είναι να κάνει ορισμένες γενικές εξετάσεις στα κύτταρα της παρακέντησης για να δει εάν υπάρχουν γενετικές ανωμαλίες. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εξετάσεις για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο ύπαρξης καρκινικών κυττάρων – ψάχνουν για αρκετά συγκεκριμένα ανώμαλα μέρη του DNA που συχνά σχετίζονται με καρκίνο του θυρεοειδούς. Πριν προχωρήσετε ένα από αυτά τα γενετικά τεστ, θα πρέπει να αναρωτηθείτε «ποιες πληροφορίες ζητάω;» και «Πώς αυτές οι πληροφορίες θα αλλάξουν την προσέγγισή μου στον όζο του θυρεοειδούς μου;» Το θέμα είναι ότι πολλές κυτταρολογικές εξετάσεις του θυρεοειδούς δεν χρειάζονται αυτό το ακριβό γενετικό τεστ και αν η απάντηση δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης του όζου, τότε μην ξοδέψετε επιπλέον χρήματα (και χρόνο) για να κάνετε γενετικές εξετάσεις. Για παράδειγμα, εάν ο όζος του θυρεοειδούς έχει άλλα χαρακτηριστικά ή συμπτώματα και το σχέδιο είναι να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδή, τότε δεν έχει νόημα να κάνετε τη γενετική εξέταση. Δεν θα αλλάξει αυτό που σκοπεύετε να κάνετε/σχεδιάζετε ήδη και αυτό είναι η χειρουργική επέμβαση.

Μερικές φορές το γενετικό τεστ δείχνει ότι είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν μικρό όζο του θυρεοειδούς που είναι μικρότερος από 1.5 cm και το αποτέλεσμα της βιοψίας FNA είναι “μη διαγνωστική εξέταση” και το σχέδιο ήταν απλώς να παρακολουθείτε το οζίδιο με υπερήχους κάθε χρόνο και μετά κάνοντας τον γενετικό έλεγχο θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το σχέδιο και να σας οδηγήσει σε χειρουργική επέμβαση. Εάν ο όζος περιέχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που σχετίζεται με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, τότε ο γενετικός έλεγχος αλλάζει την ένδειξη από «παρακολούθηση» σε «χειρουργική επέμβαση».

Από αντίθετη άποψη, εάν είστε άνω των 5 ετών και έχετε έναν όζο θυρεοειδούς 4 εκατοστών που έχει ανώμαλη αγγείωση και η FNA του όζου είναι “άτυπα κύτταρα”, τότε η γενετική εξέταση μπορεί να μην είναι απαραίτητη αφού η χειρουργική επέμβαση για πολλούς λόγους είναι η θεραπεία επιλογής.

Αν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση για τους όζους στο θυρεοειδή σας, να γνωρίζετε ότι μόνο οι εξειδικευμένοι χειρουργοί του θυρεοειδούς θα πρέπει να εκτελούν χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς, διότι ο κίνδυνος, της κάκωσης του νεύρου της ομιλίας και των αδένων που ελέγχουν το ασβέστιο, είναι σημαντικά υψηλότερος σε εκείνους τους χειρουργούς που δεν κάνουν αυτές τις επεμβάσεις σε καθημερινή βάση.

Κύστεις του θυρεοειδούς

Οι κύστεις του θυρεοειδούς είναι κοιλότητες στο θυρεοειδή γεμάτες με υγρό που μπορεί να είναι μικρές ή αρκετά μεγάλες και μερικές φορές εμφανίζονται πολύ ξαφνικά. Μια κύστη, εξ ορισμού, περιέχει υγρό. Οι κύστεις του θυρεοειδούς που περιέχουν μόνο υγρό, είναι συνήθως καλοήθεις. Κύστεις του θυρεοειδούς που περιέχουν και συμπαγή στοιχεία ονομάζονται σύνθετες κύστεις και θα πρέπει να αξιολογούνται με υπερηχογράφημα και κυτταρολογική εξέταση όταν κρίνονται ύποπτες.

Οι κύστεις μπορεί να παραμείνουν σταθερές σε μέγεθος, πιο σπάνια να μικραίνουν ενώ μερικές φορές μπορεί να μεγαλώνουν. Μερικές κύστεις μπορεί να μεγαλώσουν γρήγορα λόγω αιμορραγίας εντός της κύστης. 

 Οι κύστεις που είναι γεμάτες μόνο με υγρό έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο ύπαρξης καρκίνου του θυρεοειδούς σε σύγκριση με τις κύστεις που έχουν συμπαγή συστατικά. 

Έχετε μια ερώτηση?

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες στον ιστότοπο μας και μπορεί να είναι δύσκολο να τις κατανοήσετε όλες. Εάν έχετε κάποια ερώτηση για την χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε .

Για την αξιολόγηση ενός κυστικού όζου, ο κίνδυνος ύπαρξης καρκίνου φαίνεται ανάλογος με τον βαθμό στον οποίο ο όζος περιέχει συμπαγή συστατικά. Όζοι που είναι μερικώς κυστικοί που περιέχουν δηλαδή τουλάχιστον 50% συμπαγή ιστό, έχουν κίνδυνο ύπαρξης κακοήθειας που είναι παρόμοιος με εκείνον που υπάρχει σε όζους ίσου μεγέθους που είναι εντελώς συμπαγείς. 

Οι καθαρές κύστεις του θυρεοειδούς μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους. Συνήθως, οι καθαρές κύστεις του θυρεοειδούς που έχουν μέγεθος 3 cm ή λιγότερο, παρακολουθούνται για πιθανή εμφάνιση αλλαγών. Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις διαχείρισης για τις κύστεις του θυρεοειδούς είναι πολλές, συμπεριλαμβανομένης της αναρρόφησης του υγρού και της έγχυσης αιθανόλης ή άλλων ουσιών. Η απλή αναρρόφηση των κύστεων του θυρεοειδούς είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική με πολύ γρήγορη υποτροπή της δημιουργίας εκ νέου του υγρού της κύστης. Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αφαιρεί αποτελεσματικά τις κύστεις του θυρεοειδούς, αλλά δεν χρησιμοποιείται συνήθως εκτός κι εάν υπάρχουν πολλές μεγάλες κύστεις του θυρεοειδούς.

Χρειάζεστε βοήθεια?

Είμαστε στην διάθεση σας για να σας καλύψουμε σε οποιαδήποτε απορία έχετε.

COVID-19

Μένουμε ασφαλής

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τον κατάλληλο χειρουργό!

Αν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση για τους όζους στο θυρεοειδή σας, να γνωρίζετε ότι μόνο οι εξειδικευμένοι χειρουργοί του θυρεοειδούς θα πρέπει να εκτελούν χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς, διότι ο κίνδυνος, της κάκωσης του νεύρου της ομιλίας και των αδένων που ελέγχουν το ασβέστιο, είναι σημαντικά υψηλότερος σε εκείνους τους χειρουργούς που δεν κάνουν αυτές τις επεμβάσεις σε καθημερινή βάση.

Επικοινωνείστε μαζί μας