Γιατί ενθαρρύνω την

Δεύτερη γνώμη?

Ένδειξη για χειρουργική επέμβαση

Είμαι πολύ φειδωλός στις συστάσεις μου για χειρουργική επέμβαση. Αν δεν έχω πειστεί ότι χρειάζεται κάποιος χειρουργική επέμβαση, δεν μπορώ να την συστήσω. Ακολουθώ αυτόν τον απλό κανόνα: Στους ασθενείς χρησιμοποιώ τις ίδιες ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση που θα χρησιμοποιούσα στους γονείς μου, στους φίλους μου ή στα αγαπημένα μου πρόσωπα. Κοιμάμαι καλά το βράδυ γιατί δεν ξεχνάω ποτέ αυτήν την πολύ απλή οδηγία: φερθείτε στους ασθενείς σας σαν να είναι μέλη της οικογένειας σας και να νιώθετε, όταν έρχεστε σε επαφή με τους ασθενείς σας, ότι όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα σας παρακολουθούν!

Έτσι, εάν κάνω τη δουλειά μου σωστά, μια δεύτερη γνώμη ενός αξιοπρεπή επιστήμονα, θα με κάνει μόνο να φαίνομαι ακόμα πιο καλός ώστε να διαβεβαιώσω τον ασθενή και την οικογένεια του. Εάν έχω προσβληθεί από μια δεύτερη γνώμη – τότε δεν ακολουθώ τον απλό κανόνα που ανέφερα παραπάνω. Ενθαρρύνω ακόμα και την οικογένεια μου και τους φίλους μου να πάρουν δεύτερη γνώμη για μια σημαντική χειρουργική επέμβαση.

Ως χειρουργός θυρεοειδούς μεγάλου όγκου ασθενών, σε αυτό το σημείο της καριέρας μου, οι περισσότερες περιπτώσεις μου έχουν συμβεί. Αλλά η χειρουργική επέμβαση δεν είναι ρουτίνα για κανέναν ασθενή. Κάθε χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι πιθανότατα η πρώτη για τον ασθενή μου και πολλά πράγματα μπορεί να είναι στο προσκήνιο! 

Η σημασία της αρχικής επέμβασης

Σε όλα τα είδη επεμβάσεων τα καλύτερα αποτελέσματα αποκτώνται με την πρώτη χειρουργική επέμβαση. Με ενδιαφέρει σε υπερθετικό βαθμό η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών και η ριζικότητα της επέμβασης, ειδικά στους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς. Ενώ πάντα θα προσπαθώ να μειώσω τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών στα χαμηλότερα δυνατά ποσοστά, εντούτοις πάντα θα υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Μια διεξοδική και ειλικρινής συζήτηση με τον ασθενή μου, αποτελεί μέρος κάθε προεγχειρητικής εξέτασης και επαφής μαζί του. Στον τομέα της εμπειρογνωμοσύνης μου, είναι κυριολεκτικά ο θυρεοειδής του ασθενή μου και για αυτό με επιλέγει. Αυτόν τον ασθενή μου σκέφτομαι από την πρώτη στιγμή που θα τον δω μέχρι να είναι εντελώς καλά!