Παιδικός Καρκίνος του Θυρεοειδούς
Αδένα – Οδηγός για γονείς

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδιά

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

 • Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, είναι μια ασθένεια στην οποία κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα σχηματίζονται στον θυρεοειδή αδένα.
 • Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις (καρκινωματώδεις).
 • Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να βρεθούν κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης ρουτίνας και συνήθως δεν είναι καρκίνος.
 • Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα αυξάνεται σε συχνότητα εμφάνισης όταν υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία ή ορισμένα γενετικά σύνδρομα.
 • Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς προκαλείται μερικές φορές από μια αλλαγή σε ένα γονίδιο που μεταδίδεται από γονέα σε παιδί.
 • Τα σημεία του καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν πρήξιμο ή εμφάνιση μιας διόγκωσης στο λαιμό.
 • Για τη διάγνωση και το στάδιο του καρκίνου του θυρεοειδούς χρησιμοποιούνται εξετάσεις που ελέγχουν το θυρεοειδή, την ύπαρξη παθολογικών λεμφαδένων στο λαιμό και αιματολογικές εξετάσεις.
 • Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν την πρόγνωση (πιθανότητα υποτροπής).

Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι μια ασθένεια στην οποία κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα αναπτύσσονται στον θυρεοειδή.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού, στην μπροστινή επιφάνεια του και περιβάλλει την τραχεία. Έχει σχήμα πεταλούδας, με 2 λοβούς, τον δεξιό και τον αριστερό λοβό. Ο ισθμός είναι το τμήμα εκείνο που συνδέει τους δύο λοβούς. Συνήθως ο θυρεοειδής δεν φαίνεται όταν κοιτάμε τον λαιμό κάποιου.

Ανατομία του θυρεοειδούς και παραθυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη βάση του λαιμού και περιβάλει την τραχεία. Έχει σχήμα πεταλούδας, με τον δεξιό λοβό και τον αριστερό λοβό να συνδέονται με ένα λεπτό κομμάτι ιστού που ονομάζεται ισθμός. 

Ο θυρεοειδής χρησιμοποιεί το Ιώδιο, αυτό είναι ένα μέταλλο που το προσλαμβάνει μέσω των τροφών,  για να φτιάξει τις ορμόνες. Οι θυρεοειδικές ορμόνες  κάνουν τα εξής:

 • Ελέγχουν τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του βρέφους
 • Ελέγχουν όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού
 • Ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του οργανισμού, το πόσο γρήγορα η τροφή μετατρέπεται σε ενέργεια (μεταβολισμός) κλπ.

Οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα στα παιδιά, μπορεί να είναι αδενώματα ή καρκινώματα.

Παιδικός καρκίνος θυρεοειδούς – ποσοστά ύπαρξης κακοήθειας

Υπάρχουν δύο τύποι όζων του θυρεοειδούς :

 • Αδενώματα: Τα αδενώματα μπορούν να μεγαλώσουν πολύ σε διαστάσεις και μπορεί να παράγουν μερικές φορές θυρεοειδικές ορμόνες. Τα αδενώματα δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορούν σπάνια να γίνουν κακοήθη (καρκίνος). Τότε μπορεί να κάνουν μετάσταση στους λεμφαδένες στο λαιμό ή στους πνεύμονες.
 • Καρκινωματώδεις: Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά
  • Θηλώδης: Το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά. Εμφανίζεται συχνότερα στους εφήβους. Το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς αποτελείται συχνά από περισσότερους από ένα όζο και στους δύο λοβούς του θυρεοειδούς. Εξαπλώνεται συχνά στους λεμφαδένες στο λαιμό και μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στον πνεύμονα. Η πρόγνωση για τους περισσότερους ασθενείς είναι πολύ καλή.
  • Θυλακιώδης: Το θυλακιώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς αποτελείται συνήθως από έναν όζο. Εξαπλώνεται συχνά στα οστά και τους πνεύμονες, αλλά σπάνια εξαπλώνεται στους λεμφαδένες του λαιμού. Η πρόγνωση για τους περισσότερους ασθενείς είναι πολύ καλή.
  • Μυελοειδής:Το μυεοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς σχηματίζεται από τα κύτταρα C στον θυρεοειδή. Συνδέεται συνήθως με μια κληρονομική μετάλλαξη στο γονίδιο RET και το σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 (ΜΕΝ 2). Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 4 ετών και κάτω και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος κατά τη στιγμή της διάγνωσης . Τα παιδιά που έχουν σύνδρομο MEN 2 μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης φαιοχρωμοκυτώματος ή υπερπαραθυρεοειδισμού.

Ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος ονομάζεται μερικές φορές διαφοροποιημένος καρκίνος του θυρεοειδούς. Ο μυελοειδής και ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς ονομάζεται μερικές φορές κακώς διαφοροποιημένος ή αδιαφοροποίητος καρκίνος του θυρεοειδούς. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πολύ σπάνιος στα παιδιά και δεν συζητείται σε αυτό τον οδηγό.

Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να βρεθούν κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης ρουτίνας και συνήθως δεν είναι καρκίνος.

Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να βρει έναν όζο στον θυρεοειδή κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης ρουτίνας. Ένας όζος μπορεί να βρεθεί, επίσης, με κάποια άλλη εξέταση όπως για παράδειγμα με ένα υπερηχογράφημα που κάνει το παιδί για άλλο λόγο. Ο όζος θυρεοειδούς είναι μια ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων μέσα στον θυρεοειδή. Αυτοί οι όζοι μπορεί να είναι συμπαγείς ή να περιέχουν υγρό.

Όταν βρεθεί ένας όζος στον θυρεοειδή, διενεργείται υπερηχογράφημα στο θυρεοειδή και στους λεμφαδένες στο λαιμό. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια βιοψία αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (FNA) για να ελέγξει αν υπάρχουν σημεία καρκίνου. Μπορούν επίσης να γίνουν εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και για αντι-θυρεοειδικά αντισώματα, στο αίμα. Αυτό γίνεται για τον έλεγχο άλλων τύπων ασθενειών του θυρεοειδούς.

Οι όζοι του θυρεοειδούς συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα ή δεν χρειάζονται θεραπεία. Μερικές φορές οι όζοι του θυρεοειδούς γίνονται αρκετά μεγάλοι ώστε είναι δύσκολο να καταπιεί ή να αναπνεύσει κάποιος και απαιτούνται περισσότερες εξετάσεις και θεραπεία. Μόνο ένας στα πέντε όζους του θυρεοειδούς γίνεται καρκίνος.

Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα αυξάνεται σε συχνότητα εμφάνισης όταν υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία ή ορισμένα γενετικά σύνδρομα.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση παιδικού καρκίνου θυρεοειδούς

Οτιδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε μια ασθένεια ονομάζεται παράγοντας κινδύνου. Η ύπαρξη παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε καρκίνο. Το να μην έχετε παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα εμφανίσετε καρκίνο. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας ενδέχεται να κινδυνεύει.

Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα έχει τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

 • Εκτίθεται σε ακτινοβολία είτε από εξετάσεις είτε λόγω κάποιας θεραπείας είτε από το περιβάλλον.
 • Ύπαρξη ορισμένων γενετικών συνδρόμων, όπως τα ακόλουθα:
  • Σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2Α (ΜΕΝ2Α)
  • Σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2Β (ΜΕΝ2Β)
 • Ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του θυρεοειδούς.
 • Ύπαρξη θυρεοειδίτιδας (φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα).

Ο μυελοειδής παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς, προκαλείται μερικές φορές από μια αλλαγή σε ένα γονίδιο που μεταδίδεται από γονέα σε παιδί.

Τα γονίδια στα κύτταρα μεταφέρουν κληρονομικές  πληροφορίες από γονέα σε παιδί. Μια συγκεκριμένη αλλαγή στο γονίδιο RET που μεταδίδεται από γονέα σε παιδί (κληρονομικά) μπορεί να προκαλέσει μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς.

Υπάρχει ένα γενετικό τεστ που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του μεταλλαγμένου γονιδίου. Ο ασθενής εξετάζεται καταρχάς για να δει αν έχει αλλάξει το γονίδιο. Εάν ο ασθενής το έχει, πρέπει και τα άλλα μέλη της οικογένειας να εξεταστούν για να μάθουν εάν έχουν και αυτά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς. Τα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, που έχουν το αλλαγμένο γονίδιο μπορεί να χρειάζεται να υποβληθούν σε προφυλακτική θυρεοειδεκτομή (χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς). Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να έχει τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα.

Σημεία και συμπτώματα παιδικού καρκίνου θυρεοειδούς

Οι όζοι του θυρεοειδούς στα παιδιά δεν προκαλούν συμπτώματα συνήθως. Μερικές φορές ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα δεν έχει σημεία ή συμπτώματα. Αυτά και άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να προκληθούν είτε από καρκίνο του θυρεοειδούς είτε από άλλες καταστάσεις.

Επικοινωνήστε με το γιατρό του παιδιού σας εάν το παιδί σας έχει κάποιο από τα ακόλουθα:

 • Ένα ογκίδιο στο λαιμό.
 • ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ.
 • Πρόβλημα κατάποσης.
 • Βραχνάδα ή αλλαγή στη φωνή.

Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, διαγιγνώσκεται και σταδιοποιείται με εξετάσεις που ελέγχουν το θυρεοειδή, το λαιμό και το αίμα

Διαγνωστικές εξετάσεις στον παιδικό καρκίνο θυρεοειδούς

Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα διαγιγνώσκεται με διενέργεια εξετάσεων. Μετά τη διάγνωση του καρκίνου, γίνονται περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε γειτονικές περιοχές ή σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται σταδιοποίηση. Οι εξετάσεις που γίνονται για να διαπιστωθεί εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί πριν αφαιρεθεί ο όγκος με χειρουργική επέμβαση ονομάζεται προεγχειρητική σταδιοποίηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, έχει εξαπλωθεί προκειμένου να προγραμματιστεί η καλύτερη θεραπεία.

Μπορούν να διενεργηθούν οι ακόλουθες διαδικασίες και εξετάσεις :

Κλινική εξέταση

 • Κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού: Μια φυσική εξέταση του παιδιού για τον έλεγχο γενικά της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για σημεία ασθένειας, όπως εξογκώματα ή πρήξιμο στο λαιμό και για τους λεμφαδένες αλλά και για οτιδήποτε άλλο φαίνεται ασυνήθιστο . Θα ληφθεί επίσης ένα ιστορικό για την υγεία του ασθενούς αλλά και για τις παλιές ασθένειες και θεραπείες.

Εργαστηριακές εξετάσεις

 • Εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς:Το αίμα ελέγχεται για μη φυσιολογικά επίπεδα της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH). Η TSH διεγείρει την απελευθέρωση της θυρεοειδικής ορμόνης και ελέγχει πόσο γρήγορα αναπτύσσονται τα θυρεοειδικά κύτταρα. Το αίμα μπορεί επίσης να ελεγχθεί για υψηλά επίπεδα καλσιτονίνης (μια ορμόνη που παράγεται από τον θυρεοειδή και ελέγχει την ποσότητα ασβεστίου στο αίμα).
 • Εξέταση θυρεοσφαιρίνης:Το αίμα ελέγχεται για την ποσότητα θυρεοσφαιρίνης, αυτή είναι μια πρωτεϊνη που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα. Τα επίπεδα θυρεοσφαιρίνης είναι χαμηλά ή απουσιάζουν όταν υπάρχει φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά μπορεί να είναι υψηλότερα σε ύπαρξη καρκίνου του θυρεοειδούς ή σε άλλες παθήσεις.
 • Εξέταση γονιδίου RET: Δείγμα αίματος ή ιστού εξετάζεται για ορισμένες αλλαγές στο γονίδιο RET . Αυτή η εξέταση γίνεται για παιδιά που μπορεί να έχουν μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς.

Απεικονιστικές

 • Υπερηχογράφημα : Αυτή η εξέταση μπορεί να δείξει το μέγεθος, τη μορφολογία ενός θυρεοειδικού όζου αλλά και το εάν αυτός είναι συμπαγής ή γεμάτος με υγρό (κύστη). Ο υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για να καθοδηγήσει μια λεπτή βελόνα αναρρόφησης για βιοψία. Πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση, πραγματοποιείται πλήρης εξέταση του λαιμού με υπερηχογράφημα.
 • Σπινθηροφράφημα θυρεοειδούς: Μικρή ποσότητα ραδιενεργού φαρμάκου εγχύεται ή καταπίνεται. Το ραδιενεργό στοιχείο απορροφάται από τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Μια ειδική κάμερα συνδεδεμένη με έναν υπολογιστή εντοπίζει την ακτινοβολία που εκπέμπεται και κάνει φωτογραφίες που δείχνουν πώς φαίνεται και πως λειτουργεί ο θυρεοειδής. Δείχνει επίσης και αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον θυρεοειδή αδένα.
 • Αξονική τομογραφία :Μια εξέταση με την οποία βγαίνουν εικόνες που δείχνουν τα όργανα ή τους ιστούς με μεγαλύτερη ευκρίνεια και προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για τη μορφολογία τους. Το παιδί ξαπλώνει πάνω σε ένα τραπέζι που περνά μέσα από τον σαρωτή C/T, ο οποίος τραβά φωτογραφίες ακτινογραφίας από το εσωτερικό του κεφαλιού και του λαιμού.


Αξονική για καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα σε παιδί

Μαγνητική τομογραφία με γαδολίνιο (MRI) : Μια εξέταση μέσω της οποίας λαμβάνεται μιας σειρά λεπτομερών εικόνων από περιοχές μέσα στο σώμα, όπως από το λαιμό και το στήθος. Μια ουσία που ονομάζεται γαδολίνιο εγχέεται σε μια φλέβα. Το γαδολίνιο συλλέγεται γύρω από τα καρκινικά κύτταρα, ώστε να εμφανίζονται πιο φωτεινά στην εικόνα.

 • Ακτινογραφία θώρακος: Ακτινογραφία των οργάνων και των οστών μέσα στο στήθος. Η ακτινογραφία κάνει μια εικόνα των οργάνων μέσα στο σώμα.

Επεμβατικές

 • Βιοψία αναρρόφησης με λεπτή βελόνα : Χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα παίρνουμε δείγμα από τον θυρεοειδή για εξέταση. Η βελόνα εισάγεται μέσω του δέρματος στον θυρεοειδή. Αρκετά τμήματα ιστών αφαιρούνται από διαφορετικά μέρη του θυρεοειδούς. Ένας παθολογοανατόμος  εξετάζει τα δείγματα ιστών στο μικροσκόπιο, για να αναζητήσει καρκινικά κύτταρα. Επειδή ο τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν να ελεγχθούν τα δείγματα ιστών από παθολογοανατόμο που έχει εμπειρία στη διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς.
 • Χειρουργική βιοψία:Είναι η λήψη μέρος ενός όζου ή ολόκληρου του όζου του θυρεοειδούς ή ενός λοβού του θυρεοειδούς μέσω χειρουργικής επέμβασης. Αυτή δεν διενεργείται πλέον συχνά. Το υλικό που λαμβάνεται, εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο από τον παθολογοανατόμο για να ελεγχθούν σημεία καρκίνου. Επειδή ο τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν να ελεγχθούν τα δείγματα βιοψίας από παθολογοανατόμο που έχει εμπειρία στη διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν την πρόγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς στα παιδιά.

Η πρόγνωση εξαρτάται από τα ακόλουθα:

 • Την ηλικία του παιδιού κατά τη στιγμή της διάγνωσης.
 • Τον τύπο του καρκίνου του θυρεοειδούς.
 • Το μέγεθος του καρκίνου.
 • Το αν ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος κατά τη στιγμή της διάγνωσης.
 • Από το εάν ο καρκίνος αφαιρέθηκε πλήρως με τη χειρουργική επέμβαση.
 • Την γενική υγεία του παιδιού.

Παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα – Στάδια

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

 • Μετά την απομάκρυνση του καρκίνου με χειρουργική επέμβαση, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν καρκινικά κύτταρα παραμένουν στο σώμα.
 • Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους ο καρκίνος εξαπλώνεται στον οργανισμό.
 • Ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί από εκεί που άρχισε σε άλλα μέρη του σώματος.

Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, όταν αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν καρκινικά κύτταρα παραμένουν στο σώμα.

Οι εξετάσεις γίνονται μετά από την αφαίρεση του θυρεοειδούς για να διαπιστωθεί εάν καρκινικά κύτταρα παραμένουν και για να διευκρινιστεί εάν απαιτείται συμπληρωματική θεραπεία. Αυτό ονομάζεται μετεγχειρητική σταδιοποίηση.

Οι ακόλουθες εξετάσεις μπορεί να γίνουν περίπου 12 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση:

 • Υπερηχογράφημα
 • Εξέταση αίματος θυρεοσφαιρίνης: Η θυροσφαιρίνη είναι μια πρωτείνη που παράγεται μόνο από τον θυρεοειδή αδένα. Επομένως όταν η τιμή της αυξάνεται σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα.
 • Σπινθηρογράφημα: Μετράει το υπόλειμμα θυρεοειδικού ιστού που παρέμεινε μετά από την χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα. Είναι σημαντικό αυτό το υπόλειμμα να είναι σχεδόν μηδενικό. Αποτελεί εξέταση που δείχνει πόσο ποιοτική ήταν η επέμβαση.

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς εξαπλώνεται στο σώμα.

Ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της επέκτασης του στους γειτονικούς ιστούς, μέσω του λεμφικού συστήματος και μέσω του αίματος:

 • Γειτονικοί ιστοί. Ο καρκίνος εξαπλώνεται από εκεί που ξεκίνησε προσβάλλοντας γειτονικά όργανα.
 • Λεμφικό σύστημα. Ο καρκίνος εξαπλώνεται από εκεί που ξεκίνησε μπαίνοντας στο λεμφικό σύστημα. Ο καρκίνος ταξιδεύει μέσω των λεμφαγγείων  σε άλλα μέρη του σώματος.
 • Αίμα. Ο καρκίνος εξαπλώνεται από εκεί που ξεκίνησε με το να μπαίνει στο αίμα. Ο καρκίνος ταξιδεύει μέσω των αιμοφόρων αγγείων σε άλλα μέρη του σώματος.

Μεταστάσεις του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα

Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εξαπλωθεί από εκεί που εμφανίστηκε, σε άλλα μέρη του σώματος.

Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε άλλο μέρος του σώματος, τότε αυτό ονομάζεται μετάσταση. Τα καρκινικά κύτταρα απομακρύνονται από εκεί που ξεκίνησαν και ταξιδεύουν μέσω του λεμφικού συστήματος ή του αίματος.

 • Λεμφικό σύστημα. Ο καρκίνος μπαίνει στο λεμφικό σύστημα, ταξιδεύει μέσω των λεμφικών αγγείων και σχηματίζει έναν όγκο που ονομάζεται μεταστατικός, σε άλλο μέρος του σώματος.
 • Αίμα. Ο καρκίνος μπαίνει στο αίμα, ταξιδεύει μέσω των αιμοφόρων αγγείων και σχηματίζει όγκο (μεταστατικός όγκος) σε άλλο μέρος του σώματος.

Ο μεταστατικός όγκος είναι ο ίδιος τύπος καρκίνου με τον πρωτογενή όγκο. Για παράδειγμα, εάν ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξαπλωθεί στον πνεύμονα, τα καρκινικά κύτταρα στον πνεύμονα είναι στην πραγματικότητα καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς. Η ασθένεια είναι μεταστατικός καρκίνος του θυρεοειδούς και όχι καρκίνος του πνεύμονα.

Πολλοί θάνατοι από καρκίνο προκαλούνται όταν ο καρκίνος μετακινείται από τον αρχικό όγκο και εξαπλώνεται σε άλλους ιστούς και όργανα. Αυτό ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος.

Παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς στα παιδιά – Επιλογές θεραπείας

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

 • Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς.
 • Τα παιδιά με καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να έχουν προγραμματίσει τη θεραπεία τους από μια ομάδα γιατρών που είναι ειδικοί στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου.
 • Χρησιμοποιούνται τέσσερις τύποι θεραπείας:
  • Χειρουργική επέμβαση
  • Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο
  • Στοχευμένη θεραπεία
  • Θεραπεία αντικατάστασης ορμονών
 • Νέοι τύποι θεραπείας δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές.
 • Η θεραπεία για παιδικό καρκίνο του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.
 • Οι ασθενείς μπορεί να θέλουν να σκεφτούν να λάβουν μέρος σε μια κλινική δοκιμή.
 • Οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε κλινικές εξετάσεις πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την έναρξη της θεραπείας με καρκίνο.
 • Ενδέχεται να χρειαστούν εξετάσεις παρακολούθησης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας για τα παιδιά με καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ernesto Rodriguez, age 5, plays games on an iPad as he is prepared for surgery at Lurie Children’s Hospital in Chicago. His mother, Pearl Cervantes (at left), accompanied him and doctors into the operating room after Ernesto became distressed about being separated from his parents. Doctors seen here are Anesthesiologist Dr. Sam Seiden (right) and Audrey Rosenblatt, APN CRNA (center background). The hospital is testing a new procedure with giving kids iPads to ease their surgery preparation and separation from parents.
(PHOTO BY GREG RUFFING)

Τύποι θεραπείας στον καρκίνο θυρεοειδούς στα παιδιά

Η κύρια θεραπεία είναι η χειρουργική, αυτή είναι η ολική θυρεοειδεκτομή. Μερικές φορές όμως χρειάζεται και συμπληρωματική θεραπεία. Η ολική θυρεοειδεκτομή απομακρύνει τον καρκίνο τοπικά, από το σημείο δηλαδή εμφάνισης του. Η συμπληρωματική θεραπεία απομακρύνει τον καρκίνο από ολόκληρο τον οργανισμό. Ορισμένες θεραπείες είναι τυπικές  (η τρέχουσα χρησιμοποιούμενη θεραπεία) και μερικές δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές. Μια κλινική δοκιμή θεραπείας είναι μια ερευνητική μελέτη που αποσκοπεί στη βελτίωση των τρεχουσών θεραπειών. Βοηθάει όμως και στην απόκτηση πληροφοριών σχετικά με νέες θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς . Όταν οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι μια νέα θεραπεία είναι καλύτερη από την τυπική θεραπεία, η νέα θεραπεία μπορεί να γίνει η τυπική θεραπεία.

Επειδή ο καρκίνος στα παιδιά είναι σπάνιος, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συμμετοχή σε κλινική δοκιμή. Ορισμένες κλινικές δοκιμές είναι ανοιχτές μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν ξεκινήσει θεραπεία.

Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, πρέπει να αντιμετωπίζεται από μια ομάδα γιατρών που είναι ειδικοί στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου.

Ο παιδικός καρκίνος θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται από ομάδα γιατρών

Η θεραπεία καλό είναι να επιβλέπεται από ογκολόγο για παιδιά, γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία παιδιών με καρκίνο . Ο παιδιατρικός ογκολόγος συνεργάζεται με άλλους γιατρούς που είναι ειδικοί στη θεραπεία παιδιών με καρκίνο και που ειδικεύονται σε άλλους τομείς της ιατρικής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τους ακόλουθους γιατρούς αλλά και άλλους επαγγελματίες υγείας:

 • Παιδίατρος
 • Ακτινοθεραπευτής ογκολόγος
 • Ογκολόγος
 • Κοινωνικός λειτουργός
 • Ειδικός αποκατάστασης
 • Ψυχολόγος

Χρησιμοποιούνται τέσσερις τύποι τυπικής θεραπείας στα παιδιά με καρκίνο θυρεοειδούς:

Παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα – χειρουργική επέμβαση

Παιδικός καρκίνος θυρεοειδούς – ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο συχνή αλλά και η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας από τους παρακάτω τύπους επεμβάσεων :

 • Ολική θυρεοειδεκτομή : Αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα με σχεδόν μηδενικό υπόλειμμα.
 • Σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή: Αφαίρεση όλου του αδένα εκτός από ένα πολύ μικρό μέρος του θυρεοειδούς.  Στα παιδιά, συνήθως πραγματοποιείται ολική θυρεοειδεκτομή.
 • Ολική θυρεοειδεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό: Αφαιρείται ο θυρεοειδής αδένας και οι λεμφαδένες από το λαιμό.

Ποιότητα χειρουργικής επέμβασης – ολικής θυρεοειδεκτομής

Από την ποιότητα της χειρουργικής επέμβασης, εξαρτάται η πρόγνωση του ασθενή, σε μεγάλο βαθμό. Από την θυρεοειδεκτομή επίσης εξαρτάται και η ποιότητα ζωής που θα έχει το παιδί. Είναι πολύ σημαντικό η θυρεοειδεκτομή να είναι ΆΡΙΣΤΗ. Αυτό σημαίνει να αφαιρεθεί ολόκληρος ο θυρεοειδής και το υπόλειμμα να είναι σχεδόν μηδενικό. Πρέπει επίσης να αφαιρεθούν και οι τραχηλικοί λεμφαδένες όταν χρειάζεται. Οι ογκολογικές επεμβάσεις έχουν κανόνες απαράβατους. Όλα εξαρτώνται από την αρχική επέμβαση. Αυτές οι επεμβάσεις είναι απαιτητικές και είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εξειδίκευση και η μεγάλη εμπειρία του χειρουργού. Οι επανεπεμβάσεις ταλαιπωρούν τους ασθενείς και έχουν μεγάλα ποσοστά πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών.

Όλες οι άλλες θεραπείες είναι συμπληρωματικές. Αυτές γίνονται για να συμπληρώσουν την χειρουργική επέμβαση. Δεν γίνονται για να την αντικαταστήσουν ή για να την διορθώσουν. Για παράδειγμα, το ραδιενεργό Ιώδιο, θα καταστρέψει όσα κύτταρα παρέμειναν μετά την επέμβαση. Δεν είναι σωστό να αφεθεί μεγάλο υπόλειμμα με το σκεπτικό ότι το υπόλειμμα θα καταστραφεί από το ραδιενεργό Ιώδιο. Γιατί αν το υπόλειμμα είναι μεγάλο τότε θα χρειαστεί μεγάλη δόση ραδιενεργού Ιωδίου. Αν είναι ακόμα πιο μεγάλο, θα χρειαστούν πολλές συνεδρίες. Ενώ αν είναι ακόμη μεγαλύτερο θα χρειαστεί επανεπέμβαση. Οι επανεπεμβάσεις ταλαιπωρούν τους ασθενείς και έχουν μεγάλα ποσοστά πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών.

Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο

Θεραπεία με ραδιενεργό Ιώδιο στον καρκίνο θυρεοειδούς

Ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται μερικές φορές με θεραπεία με ραδιενεργό Ιώδιο (RAI). Η θεραπεία με RAI μπορεί να δοθεί σε παιδιά μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα θυρεοειδούς που δεν αφαιρέθηκαν ή σε παιδιά των οποίων ο όγκος δεν μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία RAI λαμβάνεται από το στόμα και το φάρμακο απορροφάται από όποιο υπόλοιπο θυρεοειδικού ιστού έχει παραμείνει , συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων του θυρεοειδούς που έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Επειδή μόνο ο ιστός του θυρεοειδούς προσλαμβάνει το RAI, αυτό καταστρέφει μόνο τον εναπομείναντα ιστό του θυρεοειδούς και τα καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς χωρίς να βλάπτει άλλους ιστούς. Πριν από την χορήγηση της θεραπείας με ραδιενεργό Ιώδιο, δίνεται μια μικρή δοκιμαστική δόση για να διαπιστωθεί εάν ο όγκος προσλαμβάνει το ιώδιο.

Στοχευμένη θεραπεία

Στοχευμένη θεραπεία στον καρκίνο θυρεοειδούς στα παιδιά

Η στοχευμένη θεραπεία είναι ένας τύπος θεραπείας που χρησιμοποιεί φάρμακα ή άλλες ουσίες, τα οποία θα  επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Οι στοχευμένες θεραπείες προκαλούν συνήθως λιγότερη βλάβη στα φυσιολογικά κύτταρα από εκείνες τις βλάβες που προκαλεί η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.

Η θεραπεία αναστολέα τυροσίνης κινάσης (ΤΚΙ) είναι ένας τύπος στοχευμένης θεραπείας που εμποδίζει τα σήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη όγκων  Η λαροτρεκτινίμπη είναι ένας TKI που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παιδιών με θηλώδη και θυλακοειδή καρκίνο. Το Vandetanib είναι ένας TKI που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παιδιών με προχωρημένο μυελοειδή.

Η στοχευμένη θεραπεία μελετάται για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου του θυρεοειδούς που έχει επανεμφανιστεί (υποτροπή).

Θεραπεία αντικατάστασης ορμονών

Οι ορμόνες είναι ουσίες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτές παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες και κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος, για να ρυθμίσουν διάφορες λειτουργίες. Μετά τη θεραπεία για καρκίνο του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), ο θυρεοειδής αφαιρείται, επομένως ο οργανισμός δεν έχει θυρεοειδικές ορμόνες. Στους ασθενείς αυτούς χορηγούνται χάπια αντικατάστασης των ορμονών που παρήγαγε ο θυρεοειδής. Αυτά θα τα λαμβάνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Νέοι τύποι θεραπείας δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές.

Η θεραπεία για παιδικό καρκίνο του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία του καρκίνου που ξεκινούν κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία και μπορεί να συνεχίζονται για μήνες ή χρόνια. Οι καθυστερημένες επιπτώσεις της θεραπείας του παιδικού καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα, όπως αλλαγές στους σιελογόνους αδένες, λοίμωξη ή δυσκολία στην αναπνοή.
 • Αλλαγές στη διάθεση, τα συναισθήματα, τη σκέψη, τη μάθηση ή τη μνήμη.
 • Εμφάνιση άλλων καρκίνων (νέοι τύποι καρκίνου).

Τα παιδιά με καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να θέλουν να σκεφτούν να λάβουν μέρος σε μια κλινική δοκιμή.

Για ορισμένους ασθενείς, η συμμετοχή σε μια κλινική δοκιμή  μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας. Οι κλινικές δοκιμές αποτελούν μέρος της ερευνητικής διαδικασίας για τον καρκίνο. Γίνονται κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές ή καλύτερες από την τυπική θεραπεία.

Πολλές από τις σημερινές τυπικές θεραπείες για τον καρκίνο βασίζονται σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές. Οι ασθενείς που συμμετέχουν σε μια κλινική δοκιμή μπορεί να λάβουν την τυπική θεραπεία ή να είναι από τους πρώτους που έλαβαν νέα θεραπεία.

Οι ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση του τρόπου αντιμετώπισης του καρκίνου στο μέλλον. Ακόμα και όταν οι κλινικές δοκιμές δεν οδηγούν σε αποτελεσματικές νέες θεραπείες, συχνά απαντούν σε σημαντικές ερωτήσεις και βοηθούν στην προώθηση της έρευνας.

Ο παιδικός καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ένταξη του παιδιού σε κλινικές δοκιμές πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την έναρξη της θεραπείας για καρκίνο.

Σε ορισμένες κλινικές δοκιμές λαμβάνουν μέρος μόνο ασθενείς που δεν έχουν ακόμη λάβει θεραπεία. Άλλες δοκιμές εξετάζουν θεραπείες για ασθενείς των οποίων ο καρκίνος δεν έχει βελτιωθεί. Υπάρχουν επίσης κλινικές δοκιμές όπου δοκιμάζονται νέοι τρόποι, για να σταματήσουν τον καρκίνο να υποτροπιάζει ή  για την μείωση των παρενεργειών της θεραπείας του καρκίνου.

Θα χρειαστούν εξετάσεις παρακολούθησης.

Δεν είναι σπάνιο ο καρκίνος του θυρεοειδούς να υποτροπιάσει (επιστροφή), ειδικά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και σε άτομα με καρκίνο στους λεμφαδένες. Το υπερηχογράφημα, το σπινθηρογράφημα σε ολόκληρο το σώμα και η μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης μπορεί να γίνονται κατά καιρούς για να ελεγχθεί εάν ο καρκίνος έχει επανεμφανιστεί. Απαιτείται δια βίου παρακολούθηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα για να διασφαλιστεί ότι χορηγείται η σωστή δοσολογία αντικατάστασης ορμονών. Συζητήστε με το γιατρό του παιδιού σας για να μάθετε πόσο συχνά πρέπει να γίνονται αυτές οι εξετάσεις.

Θεραπεία του θηλώδους και θυλακιώδους καρκίνου θυρεοειδούς στα παιδιά

Η θεραπεία του νεοδιαγνωσθέντος θηλώδους και θυλακιώδους καρκίνου θυρεοειδούς στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του θυρεοειδούς αδένα. Μερικές φορές η θυρεοειδεκτομή συμπληρώνεται με την αφαίρεση των τραχηλικών λεμφαδένων.
 • Μερικές φορές απαιτείται θεραπεία με ραδιενεργό Ιώδιο, για να καταστρέψει το θυρεοειδικό υπόλειμμα.
 • Θεραπεία αντικατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών, χορηγείται αφού δεν υπάρχει πλέον ο θυρεοειδής αδένας.

Μέσα σε 12 εβδομάδες από τη χειρουργική επέμβαση, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος του θυρεοειδούς παραμένει στον οργανισμό. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις θυρεοσφαιρίνης και σπινθηρογράφημα. Το ολόσωμο σπινθηρογράφημα σε ολόκληρο το σώμα γίνεται για να βρεθούν περιοχές στο σώμα όπου τα καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς που δεν αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και μπορεί να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.

 • Στοχευμένη θεραπεία με αναστολέα τυροσίνης κινάσης (λαροτρεκτινίμπη)

Θεραπεία του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς της παιδικής ηλικίας

Η θεραπεία του νεοδιαγνωσθέντος μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς σε παιδιά μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του καρκίνου. Αυτή συνήθως είναι η θυρεοειδεκτομή και η αφαίρεση τραχηλικών λεμφαδένων από το κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου, τουλάχιστον.
 • Στοχευμένη θεραπεία με αναστολέα τυροσίνης κινάσης (βανδετανίμπη) για καρκίνο που είναι προχωρημένος ή έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Θεραπεία προοδευτικού ή υποτροπιάζοντος καρκίνου του θυρεοειδούς στην παιδική ηλικία

Ενδείξεις υποτροπής καρκίνου θυρεοειδούς στην παιδική ηλικία

Πρόκειται για τον καρκίνο που δεν ανταποκρίθηκε στην αρχική θεραπεία ή για εκείνον που υποτροπίασε, τόσο στον θυρεοειδή όσο και σε άλλα όργανα, μετά τη θεραπεία.

Η θεραπεία για τον θηλώδη ή τον θυλακιώδη περιλαμβάνει:

 • Θεραπεία με ραδιενεργό Ιώδιο
 • Μια κλινική δοκιμή στοχευμένης θεραπείας, αφού εξεταστεί ο όγκος για κάποιον τύπο γονιδιακής αλλαγής

Η θεραπεία του υποτροπιάζοντος μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς σε παιδιά περιλαμβάνει:

 • Μια κλινική δοκιμή που ελέγχει ένα δείγμα του όγκου του ασθενούς για ορισμένες αλλαγές γονιδίων. Ο τύπος στοχευμένης θεραπείας που θα δοθεί στον ασθενή εξαρτάται από τον τύπο της γονιδιακής αλλαγής.

COVID-19

Μένουμε ασφαλής

Έχετε κάποια ερώτηση?

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας και μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν όλες. Εάν έχετε κάποια ερώτηση για τον χειρουργό μας ή για την επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ασκήσεις για τον Θυρεοειδή

Δείτε τις ασκήσεις που χρειάζονται, μετά την χειρουργική αφαίρεση θυρεοειδή και παραθυρεοειδών αδένων.