Θυρεοειδεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το λαρυγγικό νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας

  • Home
  • Ιατρικά θέματα
  • Θυρεοειδεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το λαρυγγικό νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας
Θυρεοειδεκτομή λαρυγγικό νεύρο υπεύθυνο ομιλίας

Θυρεοειδεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το λαρυγγικό νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας

Θυρεοειδεκτομή λαρυγγικό νεύρο υπεύθυνο ομιλίας
H φωνή για ορισμένους πέραν των άλλων είναι και εργαλείο δουλειάς

Όσοι πρόκειται να υποβληθείτε σε επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδή (θυρεοειδεκτομή): Όσα πρέπει να ξέρετε για το λαρυγγικό νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας

Στη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή) το λαρυγγικό νεύρο ΠΡΕΠΕΙ να διατηρηθεί ΑΚΕΡΑΙΟ. Σε αυτή τη χειρουργική υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις υπόλοιπες χειρουργικές επεμβάσεις. Η πιο σημαντική ιδιαιτερότητα είναι η πολύ στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο θυρεοειδή και το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας. Αυτή η στενή επαφή αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού του νεύρου κατά τη διάρκεια των χειρισμών που γίνονται για την αφαίρεση του θυρεοειδή.

Στη θυρεοειδεκτομή το λαρυγγικό νεύρο πρέπει να διαφυλαχτεί και να παραμείνει ακέραιο.

Ο τραυματισμός του νεύρου μπορεί να προκαλέσει από βραχνάδα ή αλλαγή της χροιάς της φωνής του ασθενή μέχρι αφωνία και δυσκολία της αναπνοής. Επομένως είναι εύκολα κατανοητό πόσο λεπτοί χειρισμοί απαιτούνται και πόση εμπειρία και εξειδίκευση κατά τη διάρκεια αυτών των επεμβάσεων. Πολλοί μη εξειδικευμένοι χειρουργοί από το φόβο να μην προκαλέσουν κάποια βλάβη στο νεύρο, κάνουν ΑΤΕΛΗ επέμβαση. Δηλαδή αφήνουν ένα μέρος του θυρεοειδούς ώστε να μην φτάσουν στην περιοχή του νεύρου και το τραυματίσουν. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα η αφαίρεση του αδένα να μην είναι ολική. Μάλιστα μερικές φορές ο ασθενής χρειάζεται επανεπέμβαση για την αφαίρεση του υπόλοιπου εναπομείναντος μέρους του θυρεοειδή.

Υπόλειμμα θυρεοειδούς & λεμφαδενικός καθαρισμός

Το υπόλειμμα θυρεοειδούς που είναι σημαντικό να είναι σχεδόν μηδενικό. Στην ατελή επέμβαση το θυρεοειδικό υπόλειμμα είναι μεγάλο. Αν ο ασθενής χρειαστεί να υποβληθεί σε θεραπεία με Ιώδιο πρέπει να αφαιρεθεί το μέρος του θυρεοειδή που έχει απομείνει.  Επιπλέον αν ο χειρουργός δεν μπορεί να αφαιρέσει ολόκληρο το θυρεοειδή λόγω του φόβου τραυματισμού του νεύρου τότε σίγουρα δεν θα μπορεί να διενεργήσει και αφαίρεση των λεμφαδένων.

Σε αρκετές περιπτώσεις καρκίνου θυρεοειδούς πρέπει να γίνει και λεμφαδενικός καθαρισμός. Αυτοί οι λεμφαδένες που πρέπει να αφαιρεθούν τις περισσότερες φορές βρίσκονται γύρω από αυτό το νεύρο. Επομένως ο ασθενής θα πρέπει να ξαναχειρουργηθεί αν ο χειρουργός που έκανε την πρώτη επέμβαση δεν ήταν εξειδικευμένος και έμπειρος.

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας μας βοηθάει αρκετά. Κατά την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, το λαρυγγικό νεύρο πέραν από την εξειδίκευση και την εμπειρία μας, προστατεύεται με το νευροδιεγέρτη. Υπάρχουν πλέον μηχανήματα (νευροδιεγέρτης) που μας βοηθούν στην εντόπιση του νεύρου. Η σημαντικότερη προϋπόθεση όμως για ασφαλείς επεμβάσεις θυρεοειδούς και η πιο σπουδαία είναι η ικανότητα και η εμπειρία του χειρουργού. Σίγουρα τα εργαλεία μας βοηθούν αλλά αν δεν υπάρχει η παραπάνω προϋπόθεση τότε και τα εργαλεία όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά γίνονται και επικίνδυνα.

Σωστή αφαίρεση θυρεοειδούς αδένα

Για να γίνει λοιπόν ‘’σωστή’’ ολική αφαίρεση του θυρεοειδή αυτό το νεύρο πρέπει να αναγνωριστεί και να διατηρηθεί ακέραιο. Υπάρχουν δύο κύρια νεύρα πίσω από τον θυρεοειδή αδένα. Αυτά είναι το δεξιό και το αριστερό νεύρο τα οποία εισέρχονται στο λάρυγγα από την κάθε πλευρά. Αυτά βρίσκονται τις περισσότερες φορές σε προβλέψιμες θέσεις και έχουν προβλέψιμες διαδρομές από το λαιμό μέχρι το λάρυγγα. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεμβάσεων πρέπει να αναγνωρίσουμε με απόλυτη ακρίβεια και με 100% ασφάλεια αυτά τα νεύρα πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε επέμβαση στον θυρεοειδή.

Εμπειρία & εξειδίκευση

Μόνο εξειδικευμένοι και πολύ έμπειροι χειρουργοί θυρεοειδούς θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια αυτήν την επέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς να βρείτε έναν ειδικό και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς. Μόνο έτσι θα βεβαιωθείτε ότι τα νεύρα σας στο λάρυγγα θα διατηρηθούν ακέραια και ασφαλή ώστε να εξασφαλίσετε μια κανονική χροιά της φωνής σας αλλά και ομιλία μετά την επέμβαση. Αν χρειάζεστε βοήθεια μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς: 3 σπουδαία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το λαρυγγικό νεύρο

1) Ποιο είναι το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας;

Το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας και βρίσκεται πίσω από το θυρεοειδή και εισέρχεται στο λάρυγγα  ονομάζεται παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο. Είναι ένας κλάδος του πνευμονογαστρικού νεύρου. Αυτό είναι ένα κύριο νεύρο που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Υπάρχουν δύο παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα, ένα δεξιό νεύρο και ένα αριστερό νεύρο. Αυτά βρίσκονται στο λαιμό, σε κάθε πλευρά της τραχείας, κάτω από τον θυρεοειδή αδένα και εισέρχονται στο λάρυγγα. Υπάρχουν κλάδοι του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου που είναι υπεύθυνοι για την αίσθηση και την κίνηση. Η πιο σημαντική λειτουργία αυτού του νεύρου είναι να παρέχει κίνηση των φωνητικών χορδών έτσι ώστε να μπορείτε να μιλάτε με κανονική φωνή.

Θυρεοειδεκτομή παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο
Το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας

2) Ποια είναι η φυσιολογική πορεία του νεύρου προς τον λάρυγγα;

Αν και το αριστερό και το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο έχουν την ίδια λειτουργία, δεν έχουν συμμετρική θέση στο λαιμό κατά την διαδρομή τους.

Ονομάζονται παλίνδρομα νεύρα επειδή η πορεία τους κάποια στιγμή γυρίζει πίσω. Στην αρχή φεύγουν από το κύριο νεύρο και έχουν μια πορεία προς τα ΚΑΤΩ στον λαιμό, στη συνέχεια κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και ταξιδεύουν προς τα ΠΑΝΩ για να μπουν μέσα στο λάρυγγα.

3) Υπάρχουν παραλλαγές της θέσης του νεύρου στο λαιμό;

Παραλλαγή πορείας παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου
Η θέση του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου δεν είναι πάντα η ίδια

Υπάρχει μια προβλέψιμη θέση αυτού του νεύρου τόσο στην αριστερή όσο και στη δεξιά πλευρά του λαιμού. Κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης στον θυρεοειδή, η εμπειρία και η εξειδίκευση μας βοηθούν να το εντοπίσουμε πολύ γρήγορα. Μόλις εντοπιστεί, το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο έχει επίσης μια προβλέψιμη πορεία. Έτσι το ακολουθούμε με ασφάλεια, προκειμένου να δούμε με ασφάλεια το σημείο εισόδου του νεύρου στο λάρυγγα.

Ωστόσο, υπάρχουν παραλλαγές. ΜΟΝΟ στη δεξιά πλευρά του λαιμού, το λαρυγγικό νεύρο μπορεί να διαφέρει ως προς τη θέση και την πορεία του στο 1% των περιπτώσεων. Μόνο ένας έμπειρος χειρουργός θα μπορεί να γνωρίζει τις διαφορετικές οδούς που μπορεί να πάρει το δεξί λαρυγγικό νεύρο και να μπορέσει να το εντοπίσει και να το σώσει.

Ασφάλεια επέμβασης

Κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης στον θυρεοειδή, εάν το νεύρο δεν μπορεί να εντοπιστεί σε μια φυσιολογική θέση, μόνο ένας ειδικός χειρουργός θυρεοειδούς θα γνωρίζει ότι πρέπει να είναι μια παραλλαγή και θα ξέρει ακριβώς πού να κοιτάξει στη συνέχεια. Στη συνέχεια, αφού το αναγνωρίσει με ασφάλεια θα μπορεί να αφαιρέσει το θυρεοειδή. Έτσι μόνο μπορεί να διατηρηθεί ακέραιο το νεύρο για να πραγματοποιηθεί μια επιτυχημένη επέμβαση στον θυρεοειδή, διατηρώντας παράλληλα τη φωνή του ασθενή.

Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς, μάθετε πως μπορείτε να επιλέξετε σοφά έναν χειρουργό θυρεοειδούς. Μόνον ένας έμπειρος χειρουργός θα κάνει επιτυχείς επεμβάσεις θυρεοειδούς με τις χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. Επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

 

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/