Θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς: 4 σπουδαία στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

  • Home
  • Ιατρικά θέματα
  • Θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς: 4 σπουδαία στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε
Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς

Θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς: 4 σπουδαία στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

 

Ο Θηλώδης Καρκίνος Θυρεοειδούς είναι η κακοήθεια που παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της.

Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς
Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης

Από τη δεκαετία του 1970, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς έχει τριπλασιαστεί. Μέχρι πρόσφατα, ο καρκίνος του θυρεοειδούς ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος καρκίνος. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Συνολικά, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τα άτομα με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι 98%, με τη μακροχρόνια επιβίωση να είναι 95% ή ακόμα υψηλότερη. Μοναδική προϋπόθεση για την σχεδόν πλήρη ίαση είναι η αντιμετώπιση του από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό.

Αν πρέπει να υποβληθείτε σε επέμβαση στο θυρεοειδή σας, διαβάστε πως μπορείτε να επιλέξετε ποιος γιατρός θα σας χειρουργήσει https://xeirourgos-thyroeidh.gr/protypo-kentro-cheirourgikis-thyreoeidi-stavros-tsirigotakis-echei-20chroni-empeiria/pos-na-epilexete-sofa-ton-cheiroyrgo-thyreoeidoys/?preview_id=15091&preview_nonce=049e91a85e&preview=true 

Τα 4 κορυφαία στοιχεία για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς

Υπάρχουν 4 κύριοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς και ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο συχνός τύπος με διαφορά. Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς αντιπροσωπεύει περίπου το 85% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως εμφανίζεται σαν ένας όζος συμπαγής ή σαν μια κυστική μάζα που προέρχεται από τον θυρεοειδικό ιστό. Αυτός ο καρκίνος είναι πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες σε αναλογία 3:1. Οι κίνδυνοι για την εμφάνιση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς είναι η σημαντική έκθεση σε ακτινοβολία στην περιοχή του κεφαλιού/λαιμού ή του θώρακα, συνήθως από τη θεραπεία άλλου καρκίνου (λέμφωμα, καρκίνος του μαστού, κ.λπ.) και ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς.

Το συνολικό ποσοστό ίασης, στα χέρια έμπειρων και εξειδικευμένων χειρουργών σε εξειδικευμένα κέντρα θυρεοειδούς, προσεγγίζει το 100%, για τους περισσότερους ασθενείς.

Παρακάτω θα συζητήσω τα 4 πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, της περαιτέρω θεραπείας και της παρακολούθησης.

Μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του θυρεοειδούς https://xeirourgos-thyroeidh.gr/pathiseis/pathiseis-thyreoeidous-adena/karkinos-thyreoeidoys/

#1ο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς:  Θα επιβιώσετε!

Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς
Επιβίωση μετά θυρεοειδεκτομή για καρκίνο θυρεοειδούς

Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς που δεν έχει εξαπλωθεί εκτός του θυρεοειδούς αδένα (εντοπισμένος καρκινος) είναι σχεδόν 100%. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς που έχει εξαπλωθεί μόνο στους λεμφαδένες είναι 99%. Εάν υπάρχει μακρινή εξάπλωση σε άλλα μέρη του σώματος (εκτός του λαιμού), ονομάζεται μεταστατική νόσος. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τον μεταστατικό θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς είναι 76%, το οποίο είναι εξαιρετικό σε σύγκριση με πολλούς άλλους τύπους καρκίνου. Όπως φαίνεται παραπάνω, αυτός ο τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς έχει υψηλό ποσοστό ίασης — ποσοστά 10ετούς επιβίωσης για όλους τους ασθενείς με θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς που υπολογίζονται σε πάνω από 90%. Τέλος, το συνολικό ποσοστό ίασης του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς πλησιάζει το 95%.

Η ποιότητα της ζωής σας είναι πολύ απίθανο να επηρεαστεί αρνητικά από τη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς που γίνεται σωστά στα χέρια έμπειρων χειρουργών θυρεοειδούς. Μπορεί να χρειαστεί να λάβετε φάρμακα θυρεοειδικών ορμονών μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς. Εφόσον συμμορφώνεστε με την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση, τότε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών θα πρέπει να είναι πολύ καλά. Εάν τα επίπεδα των θυρεοειδικών σας ορμονών είναι καλά, τότε η φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς ΔΕΝ θα είναι η αιτία αύξησης βάρους, κούρασης, τριχόπτωσης κ.λπ. για τα οποία ανησυχούν όλοι. Η πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα αντικατάστασης για τις ορμόνες του θυρεοειδούς θα τα καταφέρουν καλά. Προϋπόθεση είναι να λαμβάνουν το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες, να ελέγχουν τα επίπεδα του θυρεοειδικών ορμονών τουλάχιστον 1-2 φορές το χρόνο και να διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μπορείτε να νικήσετε τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς και το προσδόκιμο ζωής σας θα είναι το ίδιο σχεδόν σε κάθε περίπτωση.

 

#2ο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς:  Η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι η καλύτερη θεραπεία

Ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή για θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς

Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς είναι ο βασικός άξονας της θεραπείας του καρκίνου του θυρεοειδούς. Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι θυρεοειδεκτομής: η ολική θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς) και η ολική θυρεοειδεκτομή με ταυτόχρονη αφαίρεση των λεμφαδένων (λεμφαδενικός καθαρισμός). Πολλοί καρκινικοί όζοι του θυρεοειδούς μπορούν να αντιμετωπιστούν με αφαίρεση του θυρεοειδούς μαζί με τους λεμφαδένες που βρίσκονται πίσω και γύρω από τον θυρεοειδή. Η αξιολόγηση από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό και η πλήρης αφαίρεση όλου του καρκίνου με την πρώτη επέμβαση είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αποφυγή επιπλοκών και την αφαίρεση του καρκίνου.

Η αφαίρεση των λεμφαδένων πίσω και γύρω από τον θυρεοειδή όταν αυτοί είναι προσβεβλημένοι είναι τουλάχιστον σημαντική για να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος θεραπεύεται πλήρως. Η πλήρης αφαίρεση του θυρεοειδούς είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από τη χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς για το ήμισυ του θυρεοειδούς. Αυτό συμβαίνει επειδή δουλεύονται και οι δύο πλευρές του λαιμού, εκθέτοντας και τους 4 παραθυρεοειδείς αδένες (αδένες ελέγχου ασβεστίου) καθώς και όλα τα νεύρα σε πιθανή βλάβη. Έτσι, η ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται μόνο από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς σε πολύ καλά Κέντρα όπως το δικό μας.

Τέλος, ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς που έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες στο πλάι του λαιμού αντιμετωπίζεται με αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς (ολική θυρεοειδεκτομή) μαζί με λεμφαδενικό καθαρισμό. Αυτή η χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς γίνεται για καρκίνους του θυρεοειδούς που έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στο πλάι του λαιμού (στα αριστερά, δεξιά ή και στα δύο) ή στους λεμφαδένες στο κέντρο του λαιμού γύρω και πίσω από τον θυρεοειδή. Η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να αντιμετωπίζει τις περιοχές των λεμφαδένων που είναι γνωστό ότι περιέχουν καρκίνο καθώς και εκείνες που διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να έχουν καρκίνο του θυρεοειδούς.

Μάθετε περισσότερα για την χειρουργική θεραπεία του θυρεοειδούς https://xeirourgos-thyroeidh.gr/yphresies/cheirourgiki-thyreoeidous-adena/

 

#3ο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς:  Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία μετά την επέμβαση

Τις περισσότερες φορές, η εξαιρετική και ενδελεχής χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι η μόνη θεραπεία που απαιτείται για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς. Η παραδοσιακή χημειοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται ποτέ. Η εξωτερική ακτινοθεραπεία ενδείκνυται πολύ σπάνια για περαιτέρω θεραπεία του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Η διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη για περαιτέρω θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς.

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου του θυρεοειδούς, ωστόσο, είναι η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (RAI). Το ιώδιο χρησιμοποιείται από τα φυσιολογικά κύτταρα του θυρεοειδούς για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Οι καρκίνοι του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν τον ίδιο τύπο αντλίας στην επιφάνεια του κυττάρου που επιτρέπει τη λήψη ιωδίου στο κύτταρο. Αν και ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς σπάνια παράγει σημαντικές ποσότητες θυρεοειδικής ορμόνης, συχνά διατηρεί αυτήν την αντλία ιωδίου και την ικανότητα να προσλαμβάνει ιώδιο. Στη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, αυτό το επωφελούμεθα βάζοντας τον ασθενή να καταπιεί ένα χάπι ιωδίου που έχει φορτιστεί με ραδιενέργεια.

Στην ουσία ο ασθενής καταπίνει μια κάψουλα που περιέχει ραδιενεργό ιώδιο. Το ραδιενεργό ιώδιο (RAI) απορροφάται και κυκλοφορεί σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Τα θηλώδη καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς μπορούν να συλλάβουν το ραδιενεργό ιώδιο (εάν διαθέτουν αυτή την αντλία) όπου κι αν βρίσκονται στο σώμα. Μόλις το ραδιενεργό ιώδιο εισαχθεί στα καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς, προκαλεί την καταστροφή τους.

#4ο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς: Η  παρακολούθηση είναι απαραίτητη, αλλά όχι κουραστική

Μετά από χειρουργική επέμβαση από ειδικό χειρουργό θυρεοειδούς για τη θεραπεία του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς σας, η παρακολούθηση είναι σημαντική, αλλά όχι μη διαχειρίσιμη. Στο Κέντρο Θυρεοειδούς του Σταύρου Τσιριγωτάκη, πιστεύουμε ότι η παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς γίνεται καλύτερα από έναν ενδοκρινολόγο με καθορισμένη εξειδίκευση στην αξιολόγηση, διαχείριση και παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς. Η επικοινωνία μεταξύ του ενδοκρινολόγου, του χειρουργού, του ακτινολόγου και άλλων μελών της ομάδας του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι κρίσιμη. Αυτή είναι η απόλυτη βάση της θεραπείας του καρκίνου του θυρεοειδούς στο Τμήμα Χειρουργικής Θυρεοειδούς του Νοσοκομείου Ιασώ.

Μετά από χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας θα πρέπει να ελέγχονται σε 4-6 εβδομάδες. Αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί εάν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για τις ορμόνες του θυρεοειδούς ή εάν πρέπει να προσαρμοστεί η δόση σας. Θα πρέπει να έχετε ένα πλήρες ιστορικό και φυσική εξέταση μαζί με έναν ειδικό υπερηχογράφημα που γίνεται 6 μήνες μετά την επέμβαση καρκίνου του θυρεοειδούς και κάθε χρόνο μετά από αυτό.

Οι ακόλουθες αιματολογικές εξετάσεις γίνονται πάντα τακτικά (συνήθως δύο φορές το χρόνο μετά τον πρώτο χρόνο) για επιτήρηση και παρακολούθηση: Επίπεδο FΤ4 (επίπεδο αίματος της κύριας ορμόνης που φυσιολογικά παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα ή παρέχεται από φαρμακευτική αγωγή για θυρεοειδικές ορμόνες). TSH (Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη). Θυρεοσφαιρίνη (μια πρωτεΐνη που παράγεται από κύτταρα θυρεοειδούς και θηλώδη καρκινικά κύτταρα θυρεοειδούς σε πολλές περιπτώσεις). Αντίσωμα θυρεοσφαιρίνης (Ένα αντίσωμα που αναγνωρίζει τη φυσιολογική πρωτεΐνη θυρεοσφαιρίνης ως “μη φυσιολογική”. Αυτά δεν είναι επιβλαβή, αλλά είναι σημάδι μιας αυτοάνοσης νόσου όπου το σώμα αναγνωρίζει τον εαυτό του ως μη φυσιολογικό. Η παρουσία αντισωμάτων θυρεοσφαιρίνης καθιστά τη θυρεοσφαιρίνη σε μεγάλο βαθμό άχρηστη εξέταση αίματος για παρακολούθηση του καρκίνου του θυρεοειδούς).

Σύνοψη όσων πρέπει να γνωρίζετε για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς

Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο συχνός καρκίνος του θυρεοειδούς με σημαντική διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους καρκίνους θυρεοειδούς. Ευτυχώς, αυτός ο καρκίνος, αν αντιμετωπιστεί από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό, είναι πολύ ιάσιμος και σπάνια επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς. Η εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση καρκίνου του θυρεοειδούς που γίνεται σε ένα Κέντρο όπως το δικό μας είναι το πρώτο και πιο σπουδαίο βήμα για τη θεραπεία του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς σας. Η αντιμετώπιση και η παρακολούθηση από μια ομάδα ειδικών γιατρών για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι πρωταρχικής σημασίας.

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/