Πως να επιλέξετε σοφά τον Χειρουργό θυρεοειδούς

Εξειδίκευση, εμπειρία αλλά και εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, είναι οι συντελεστές του βέλτιστου αποτελέσματος.

Οι τεχνικές προκλήσεις της χειρουργικής του θυρεοειδούς είναι πλέον γνωστές. Το να επιλέξετε τον καλύτερο χειρουργό είναι ίσως το δυσκολότερο πράγμα που έχετε να κάνετε όταν πρέπει να υποβληθείτε σε επέμβαση στο θυρεοειδή. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και τις λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών, οι ασθενείς πρέπει να λάβουν καλά ενημερωμένες και συνετές αποφάσεις.

Θέλετε έναν χειρουργό για να αφαιρέσει το θυρεοειδή σας ή θέλετε έναν από τους καλύτερους χειρουργούς θυροειδούς, με μεγάλη εμπειρία που θα σας λύσει οριστικά το πρόβλημα; Σε θέματα υγείας δεν υπάρχουν εκπτώσεις στην ποιότητα.

Ακολουθούν οι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε κατά τη λήψη αυτής της σημαντικής απόφασης.

Ασθενής μας από Ξάνθη

Καθρέφτης μας είναι ο ασθενής μας

Ο καλύτερος τρόπος να μας γνωρίσετε, είναι οι μαρτυρίες των ασθενών μας!

Διαβάστε τα σχόλια των αρρώστων μας
Πρώτη ασθενής μας ήταν η κόρη και μετά από λίγο η μητέρα

Ένας εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς θα είναι καταξιωμένος στο νοσοκομείο που χειρουργεί, θα είναι μέλος στις επιστημονικές εταιρείες θυρεοειδούς τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ένας γενικός χειρουργός που δεν ασχολείται αποκλειστικά με τη χειρουργική του θυρεοειδούς δεν είναι βέβαιο ότι έχει προηγμένη εκπαίδευση και εμπειρία σε αυτή την απαιτητική χειρουργική, ούτε είναι βέβαιο επίσης ότι μπορεί να ενημερώνεται για ότι νεότερο προκύπτει παγκοσμίως για αυτές τις παθήσεις.

Ο χώρος που γίνεται η επέμβαση του θυρεοειδή είναι πολύ μικρός και χρειάζονται πολύ προσεκτικές και λεπτές κινήσεις, δεν είναι όπως είναι ο τεράστιος χώρος της κοιλιάς, έτσι θα πρέπει ο χειρουργός να είναι πολύ εξοικειωμένος να λειτουργεί με ασφάλεια σε πολύ μικρό πεδίο. Όχι μόνο οι δύσκολες περιπτώσεις, που απαιτούν αφαίρεση των λεμφαδένων του λαιμού, αλλά και οι πιο απλές πρέπει να γίνονται από χειρουργούς με προχωρημένη εκπαίδευση, εμπειρία και εξειδίκευση, αφού δεν είναι ευχάριστο για κανένα να αλλάξει η χροιά της φωνής του μετά από ένα χειρουργείο. 

Ο όγκος των ασθενών που χειρουργεί ένας χειρουργός έχει τεράστια σημασία! Η εμπειρία του χειρουργού είναι το νούμερο ένα προγνωστικός δείκτης για την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Η Αμερικάνικη Εταιρεία Θυρεοειδούς δηλώνει ότι οι χειρουργοί με μικρό όγκο ασθενών, οι οποίοι εκτελούν περισσότερο από το 80% των θυρεοειδεκτομών, έχουν ποσοστό επιπλοκών που φτάνει στο 24%. Αυτό είναι πολύ υψηλό! Αντιθέτως, αναφέρει ότι οι χειρουργοί με μεγάλου αριθμό ασθενών, έχουν σαν μέσο ποσοστό επιπλοκών 7,5% – που πάλι είναι πολύ υψηλό! Σύμφωνα με τον διαχωρισμό των χειρουργών με βάση τον αριθμό των επεμβάσεων θυρεοειδούς που διενεργούν, οι χειρουργοί μικρού όγκου κάνουν λιγότερες από 10 χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς ετησίως – κάτι που εξηγεί με σαφήνεια γιατί σχεδόν ένας στους 4-5 ασθενείς έχει κάποια επιπλοκή. 

Συγκριτικά, ένας χειρουργός με μεγάλο όγκο ασθενών ξεπερνάει τις 100 χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς ετησίως και μόνο 1 στους 15 ασθενείς του έχει πιθανότητα εμφάνισης κάποιας επιπλοκής (ATA Thyroid Nodule Guidelines). 

Για πολλούς χειρουργούς, η θυρεοειδεκτομή αντιπροσωπεύει την πιο λεπτή και δύσκολη χειρουργική επέμβαση που διενεργούν. Για τον χειρουργό θυρεοειδούς όμως υπάρχει εξοικείωση με αυτές τις επεμβάσεις αφού τις διενεργεί καθημερινά. Όταν ο χειρουργός θυρεοειδούς διενεργεί αφαίρεση των λεμφαδένων που πολλοί από αυτούς βρίσκονται πάνω στο νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία, σημαίνει ότι καθημερινά έχει επαφή με αυτή την περιοχή και είναι πολύ εξοικειωμένος.

Τα αποτελέσματα αυτής της επέμβασης φαίνονται καθημερινά στον ασθενή, όπως για παράδειγμα η φωνή που δείχνει μονίμως την κατάσταση των νεύρων που εκτίθενται σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής. Ή ακόμα χειρότερα όταν ο χειρουργός για να μην κινδυνεύσει ο ασθενής να έχει πρόβλημα με τα νεύρα, αφήνει μεγάλο μέρος του θυρεοειδή ώστε να μην φτάσει κοντά σε αυτά και δεν κάνει ριζική επέμβαση.

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται  ασθενείς να χειρουργηθούν σε εμάς για δεύτερη ή τρίτη φορά, αφού προηγουμένως έχουν υποβληθεί αλλού σε ατελείς επεμβάσεις. Χρειάζεστε έναν χειρουργό που κάνει πολλές λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς καθημερινά και είναι άνετος στο να διενεργεί επεμβάσεις στους μικρούς χώρους του λαιμού, που δεν είναι ίδιοι με τους μεγάλους χώρους που υπάρχουν για παράδειγμα στις επεμβάσεις των οργάνων της κοιλιάς. 

Αν έχετε καρκίνο ρωτήστε τον χειρουργό σας, αν υπάρχει περίπτωση να έχετε προσβεβλημένους λεμφαδένες. Φυσιολογικά θα σας πει ότι πρέπει να ελέγξετε αυτή την πιθανότητα, με τη διενέργεια της χαρτογράφησης πριν από το χειρουργείο. Αν σας πει ότι δεν χρειάζεται χαρτογράφηση και ότι θα δει τι γίνεται με τους λεμφαδένες την ώρα της επέμβασης, καλύτερα να ψάξετε να βρείτε άλλον χειρουργό. Την ώρα της επέμβασης δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι λεμφαδένες του λαιμού. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουμε πριν την επέμβαση.

Ρωτήστε πριν από την επέμβαση πόσους λεμφαδένες θα σας αφαιρέσει αν αυτοί έχουν διήθηση από καρκίνο. Φυσιολογικά θα πρέπει να σας πει περίπου τον αριθμό.

Όταν θα δείτε έναν χειρουργό να νιώθετε άνετα και να ρωτήσετε τα πάντα. Να τον ρωτήσετε για το πόσο μεγάλη θα είναι η τομή σας, για το τι υπόλειμμα θα σας αφήσει, αφού η ύπαρξη κακοήθειας δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί πριν την επέμβαση αλλά και για τα ποσοστά επιπλοκών. Αλλά να τον ρωτήσετε να σας πει για τα δικά του προσωπικά ποσοστά επιπλοκών και όχι για αυτά που γράφονται στα βιβλία.

Τα ποσοστά επιπλοκών έχουν αποδειχθεί σε πολλές μελέτες και έρευνες παγκοσμίως, ότι είναι ανάλογα με τον όγκο των ασθενών που χειρουργεί ένας χειρουργός. Οι χειρουργοί που διενεργούν λιγότερες από 100 επεμβάσεις ετησίως είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά τόσο προσωρινών όσο και μόνιμων επιπλοκών. Οι χειρουργοί με μεγάλο όγκο ασθενών που διενεργούν περισσότερες από 100 επεμβάσεις θυρεοειδούς ετησίως είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και τα καλύτερα αποτελέσματα. Η επανάληψη και η άσκηση της χειρουργικής κάνουν κάθε χειρουργό καλύτερο. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους χειρουργούς θυρεοειδούς. Παντού, όποιος διενεργεί κάτι εξειδικευμένα είναι πολύ καλύτερος από κάποιον που το διενεργεί περιστασιακά. Προφανώς, θέλετε τον καλύτερο χειρουργό που έχει την μεγαλύτερη εμπειρία και τα χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών!

Τα αποτελέσματα υπολογίζονται με πολλούς τρόπους. Για ορισμένους χειρουργούς, τα αποτελέσματα υπολογίζονται στον αριθμό των ασθενών. Μια πρόσφατη μελέτη για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων των επεμβάσεων του θυρεοειδούς επικεντρώθηκε στο ποσοστό θανάτου από καρκίνο του θυρεοειδούς. Ενώ, αυτό είναι σημαντικό εντούτοις δεν υπολογίζει την ποιότητα ζωής του ασθενή που είναι ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο. Η έγκαιρη ανίχνευση σημαίνει λιγότερο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση και λιγότερες συμπληρωματικές θεραπείες. 

Οι νέοι χειρουργοί πρέπει να μάθουν. Έτσι έμαθα κι εγώ και όλοι μας. Πρέπει να μάθουν χειρουργώντας πραγματικούς ανθρώπους. Χρειάζεται λοιπόν οι ειδικευόμενοι χειρουργοί να χειρουργήσουν, για να μπορέσουν να μάθουν. Εσείς θα πρέπει να ρωτήσετε ποιος θα μάθει κατά τη διάρκεια της επέμβασης της δικής σας και πόσο στενά θα επιβλέπονταν αυτοί οι ειδικευόμενοι χειρουργοί. Κάθε μία από τις επεμβάσεις για τους ασθενείς μου, την διενεργώ εγώ ο ίδιος προσωπικά. Ενώ καλωσορίζω τους ειδικευόμενους ή τους χειρουργούς που θέλουν να εξειδικευτούν σε αυτή την απαιτητική χειρουργική, εξακολουθώ να διενεργώ κάθε εγχείρηση εγώ ό ίδιος. 

Χρησιμοποιώ επίσης τους ίδιους συνεργάτες χειρουργούς για κάθε ασθενή μου. Οι χειρουργοί συνεργάτες μου είναι και αυτοί χειρουργοί που είναι εξειδικευμένοι στη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα με μεγάλη εμπειρία, που δουλεύουμε μαζί για περισσότερα από 15 χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας, να γνωρίζουν ακριβώς τι θέλω κάθε στιγμή, χωρίς καν να μιλάμε. Αυτός είναι ο ορισμός της ομάδας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα? Τα ποσοστά επιπλοκών μου είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα των χειρουργών με μεγάλο όγκο ασθενών που αναφέρονται παραπάνω.

Ένα από τα πράγματα που καταβάλω μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσω είναι ότι κάθε ασθενής μου αλλά και το περιβάλλον του να κατανοήσουν τόσο τη διάγνωση όσο και τις επιλογές θεραπείας τους. Αυτό που θα μπορούσε να πει κάποιος ασθενής μου στην πρώτη του επαφή μαζί μου, είναι ότι του είπα πολλές λεπτομέρειες για το πρόβλημα του! Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τον εαυτό τους όταν είναι πλήρως ενημερωμένοι και οι ερωτήσεις τους απαντώνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να κατανοήσουν πλήρως το πρόβλημα τους. Βλέπω πάντα τους ασθενείς μου την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση και έχω ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους διαρκώς και για όσο διάστημα με χρειάζονται. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται αλλά διαρκούν για πάντα.

Η φροντίδα μου παραμένει συνεπής σε κάθε φάση της θεραπείας – ακόμα και μετά το χειρουργείο. Δεν αναθέτω τους ασθενείς μου σε άλλο γιατρό μόλις τελειώσω την επέμβαση. Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς μου ζητούν τη γνώμη μου και για άλλα θέματα υγείας στο μέλλον και πάντοτε τους αντιμετωπίζω σαν να είναι δικοί μου άνθρωποι.

Ενδιαφέρομαι προσωπικά τόσο για τον θυρεοειδή κάθε αρρώστου μου αλλά και για τον ίδιο τον ασθενή μου συνολικά σαν άνθρωπο! Αρκετοί συγγενείς μου και φίλοι μου έχουν όζους θυρεοειδούς, έτσι η φροντίδα του θυρεοειδούς αλλά και η συνολική του υγεία είναι προσωπική υπόθεση για μένα. 

Οι καλές σχέσεις βασίζονται στην ειλικρίνεια. Δεν είμαι πολύ καλός στο να κρύβω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, για αυτό το λόγο και δεν προσπαθώ να το κάνω. Ελπίζω ότι το ενδιαφέρον μου και η ειλικρίνειά μου κερδίζουν την εμπιστοσύνη κάθε ασθενούς. Ποτέ δεν αλλάζω μετά την επέμβαση, αυτά που έχω ότι έχω πει στον ασθενή μου πριν τον χειρουργήσω. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς ακόμα και στα οικονομικά. Στην πραγματικότητα, αυτή η ιστοσελίδα αντικατοπτρίζει ποιος είμαι και τις βασικές μου αξίες. Σαν Χριστιανός, το κάλεσμά μου ξεπερνά απλώς μια δουλειά ή μια καριέρα – προσπαθώ κάθε μέρα να περπατάω μπαίνοντας στα παπούτσια του μεγάλου γιατρού, του Ιησού Χριστού! Εάν Τον γνωρίζετε, τότε ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ, αν δεν Τον γνωρίζετε…θα ήθελα και θα με ενδιέφερε να μιλούσαμε για Αυτόν! 

Νομίζω ότι η δεύτερη γνώμη είναι πολύτιμη. Αν κάνω τη δουλειά μου σωστά, μια ειλικρινής και επιστημονικά τεκμηριωμένη δεύτερη γνώμη θα με κάνει να φαίνομαι πολύ καλός. 

Εάν ένας χειρουργός προσβάλλεται από το ενδιαφέρον σας για άλλη γνώμη, πηγαίνετε αλλού! Όλοι μας δεχόμαστε με ευχαρίστηση τις ερωτήσεις των ασθενών μας αφού θέλουμε να είναι οι άρρωστοι μας ενημερωμένοι.

Ποτέ δεν υπερπροβάλουμε τις ικανότητες μας ούτε μιλάμε υποτιμητικά για άλλους συναδέλφους μας. Αν δείτε να συμβαίνει αυτό καλύτερα να φύγετε και να πάτε και σε άλλον συνάδελφο. Πρέπει να είστε άνετοι με την διαδικασία λήψης της απόφασή σας, καθώς θα ζήσετε με τις συνέπειες αυτής της απόφασης πολύ περισσότερο από ότι θα ζήσετε με τον χειρουργό που θα επιλέξετε. Μην νιώθετε άβολα να πείτε σε έναν χειρουργό ότι θα πάρετε και μια δεύτερη γνώμη. να σας κρατήσει από την ηρεμία που μπορεί να φέρει μια δεύτερη γνώμη! 

Πρέπει να ρωτήσετε πριν την επέμβαση τον χειρουργό σας να σας πει τι υπόλειμμα θα έχετε.

Πριν από την επέμβαση ρωτήστε τον χειρουργό σας πόσο μεγάλη θα είναι η τομή σας.

Η δική μας σχεδόν 2 μήνες μετά δύσκολα διακρίνεται.

Αυτή είναι η μαρτυρία μιας εκ των πολλών ασθενών μας:

Ρένα Μίχα: Ο καλυτερος ιατρος!!! Αισθανομαι τυχερη που περασα απο τα χερια σας χωρις πονους και οποιαδηποτε παρενεργεια..2 μηνες μετα την επεμβαση και η τομη σχεδον δεν φαινεται, ουτε προβλημα με τη φωνη μου..Ευχαριστω γιατρε, καλη δυναμη ,καλο καλοκαιρι !!!