Έχω πρόβλημα με το θυρεοειδή μου, μπορώ να φάω όστρακα και θαλασσινά;

  • Home
  • Ιατρικά θέματα
  • Έχω πρόβλημα με το θυρεοειδή μου, μπορώ να φάω όστρακα και θαλασσινά;

Έχω πρόβλημα με το θυρεοειδή μου, μπορώ να φάω όστρακα και θαλασσινά;

Ιστορία της σχέσης θυρεοειδούς αδένα και Ιωδίου

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς
Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός Χειρουργός, Χειρουργός Θυρεοειδούς MD, FACS
  • Το 1600 π.Χ οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν πρώτοι ψημένο σφουγγάρι και φύκια για τη θεραπεία της βρογχοκήλης.
  • Ο Πλίνιος παρατήρησε και ανέφερε την επιδημία της βρογχοκήλης στις Άλπεις και συνέστησε επίσης τη χρήση των καμένων φυκιών στη θεραπεία της, με τον ίδιο τρόπο που οι Κινέζοι είχαν γίνει 1600 χρόνια νωρίτερα.
  • Το 150 μ.Χ, ο Γαληνός, ένας εκ των σημαντικότερων προσώπων που ευθύνεται για τη μετάβαση από την αρχαία στη σύγχρονη ιατρική και δεύτερος σπουδαιότερος ιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη, περιέγραψε πρώτος το θυρεοειδή και ανέφερε και εκείνος το καμένο σφουγγάρι ως θεραπεία της βρογχοκήλης.
  • Το 340 μ.Χ, ο Ko-Hung χρησιμοποιούσε αλκοολούχο εκχύλισμα από φύκια για τη διόγκωση του θυρεοειδούς.
  • Το 650 μ.Χ, ο Sun SSU-Μο χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό από φύκια, σκόνη από αποξηραμένα όστρακα μαλακίων και ψιλοκομμένο θυρεοειδή αδένα για την αντιμετώπιση της βρογχοκήλης.
  • Το 1811 στο Παρίσι, ο Courtois ανακάλυψε ιώδιο στις στάχτες των καμένων φυκιών και παρουσίασε την πρότασή του ότι αυτό ήταν το ενεργό συστατικό στις θεραπείες που έχουν ακολουθηθεί και συνταγογραφηθεί για την αντιμετώπιση της βρογχοκήλης.
  • Δέκα χρόνια αργότερα, ο Prout ήταν ο πρώτος που συνέστησε το ιώδιο ως θεραπεία της βρογχοκήλης ενώ αργότερα ακολούθησε ο Lugol και άλλοι ιατροί της εποχής.

Ο θυρεοειδής αδένας έχει ανάγκη το Ιώδιο (το προσλαμβάνει κυρίως από τις τροφές) για την παραγωγή των δύο ορμονών του (Τ3 και Τ4). Αν αυτές οι ορμόνες αυξηθούν ή μειωθούν σε σχέση με το κανονικό, προκαλούν προβλήματα, όπως νευρικότητα ή λήθαργο, κατάθλιψη ή εκνευρισμό, αύξηση ή μείωση του βάρους, αϋπνίες, τριχόπτωση, αλλαγές στη λίμπιντο κ.ά., που πρέπει να καταπολεμούνται και μάλιστα έγκαιρα.

 

Τα επίπεδα Ιωδίου και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον θυρεοειδή αδένα

Τα επίπεδα Ιωδίου στον ανθρώπινο οργανισμό, τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί λόγω της υψηλής συγκέντρωσης βρωμίου. Λόγω μάλιστα της μόλυνσης του περιβάλλοντος το ιώδιο έχει αρχίσει να μειώνεται και στα τρόφιμα που αποτελούσαν μέχρι τώρα καλές πηγές ιωδίου, όπως τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά ακόμα και το θαλασσινό αλάτι. Μόνο στον πληθυσμό της Αμερικής έχει αποδειχθεί μείωση στην συγκέντρωση ιωδίου στα ανθρώπινα ούρα σχεδόν 50 % από το 1970 μέχρι το 1990!

Οι Ασιάτες έχει αποδειχθεί πώς προσλαμβάνουν τουλάχιστον 98 φορές περισσότερο ιώδιο από ότι οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι, εξαιτίας τις υψηλής κατανάλωσης σε ψάρια, θαλασσινά και όστρακα, κάτι που από ότι φαίνεται εξηγεί και τα αρκετά μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση με τη Δύση! Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι επιστημονικές έρευνες που απέδειξαν ότι τα τόσο χαμηλά ποσοστά καρκίνου στους Ασιάτες και πιο συγκεκριμένα στον καρκίνο του θυρεοειδούς, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην μεγάλη προτίμηση τους στα προϊόντα της θάλασσας που είναι πλούσια σε ιώδιο, το οποίο έχει αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί το Ιώδιο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

Εάν δε λαμβάνετε αρκετό Ιώδιο μέσω της διατροφής σας σε καθημερινή βάση, ο θυρεοειδής σας ενδέχεται να υπολειτουργήσει.

Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να πάρετε Ιώδιο σε συμπλήρωμα καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα, τον θεράποντα γιατρό σας.

Θυρεοειδής αδένας και θαλασσινά
Επιτρέπονται τα θαλασσινά στις θυρεοειδοπάθειες?

 

Όλοι ακόμα και όσοι έχετε υποθυρεοειδισμό μπορείτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ιώδιο  

Φυσικές πηγές ιωδίου είναι τα ψάρια, τα όστρακα και τα οστρακόδερμα, τα χόρτα θαλάσσης και τα φύκια, το αλάτι Ιμαλαΐων, τα αυγά, τα φασόλια και τα μανιτάρια.

 

 

Όσοι έχετε υπερθυρεοειδισμό ή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα θα πρέπει να προσέχετε τη λήψη Ιωδίου

Ακόμα και μικρή αύξηση στην πρόσληψη του μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων. Πρέπει να αποφεύγετε την καθημερινή λήψη θαλασσινών και ψαριών.

 

 

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS

Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/