Ότι πρέπει να ξέρετε για να προφυλαχτείτε από τον κορωνοϊό

Ότι πρέπει να ξέρετε για να προφυλαχτείτε από τον κορωνοϊό

Τι κάνετε με ρούχα και παπούτσια; – Πού δεν αγγίζετε;

Όταν επιστρέφετε στο σπίτι τι πρέπει να κάνετε με τα παπούτσια και τα ρούχα;

Στην είσοδο όλων των επιχειρήσεων θα πρέπει να υπάρχει στην είσοδο συσκευασία απολυμαντικού.

Όποιος μετακινείται εκτός σπιτιού πρέπει να έχει μαζί του απολυμαντικό.

Οι κάδοι απορριμμάτων για τα απολυμαντικά μαντιλάκια, που χρησιμοποίησε κάποιος ασθενής θα πρέπει να έχουν εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.

Οι αίθουσες αναμονής θα πρέπει πριν την έναρξη ή μετά το τέλος της επόμενης χρήσης να απολυμαίνεται. Δεν πρέπει αυτήν την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά, και διαφημιστικά φυλλάδια.

Πρέπει να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε συσκευασία και όχι να είναι χύμα, εκεί που υπάρχει μηχάνημα για πόσιμο νερό.

Όταν η επίσκεψη γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού πρέπει να ενημερώνεται ο πελάτης ότι εάν έχει βήχα να μην προσέλθει ή εάν είναι επιτακτική ανάγκη να προσέλθει με μάσκα.

Χαιρετάμε με άγγιγμα των αγκώνων και κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συνομιλητή μας.

Πλένουμε τα χέρια μας μετά την χρήση της τουαλέτας και όταν πιάνουμε ακάθαρτα αντικείμενα.

Στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς μετά την αποβίβαση απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Εάν το λεωφορείο έχει πολλούς επιβάτες αποφεύγουμε το πρόσωπο του συνεπιβάτη στρέφοντας το πρόσωπο μας σε λοξή θέση αριστερά η δεξιά. Μόλις φθάσουμε στον προορισμό μας πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι ή τα απολυμαίνουμε.

Εάν χρησιμοποιείτε δικό σας αυτοκίνητο/μηχανάκι και αυτό χρησιμοποιείται και από άλλους, θα πρέπει με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι να απολυμάνουμε τις χειρολαβές στις πόρτες το τιμόνι και το χειριστήριο ταχύτητας και χειρόφρενου.

Χρησιμοποιούμε την κάρτα στις συναλλαγές, την απολυμαίνουμε μετά την χρησιμοποίηση της και αποφεύγουμε τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα.

Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα ρούχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αεριστούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αεριστούν για μια ώρα. Το ίδιο επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.

Δεν πηγαίνουμε γυμναστήριο και σε άλλες κλειστές εκδηλώσεις η συναντήσεις. Εφόσον έχουμε βήχα δεν πηγαίνουμε στο γιατρό χωρίς μάσκα. Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα σε ψυχρό περιβάλλον.

Ανοίγετε την πόρτα με την μύτη του παπουτσιού η τον αγκώνα, εάν η πόρτα έχει χειρολαβή με το χέρι σας και αφού μπείτε στην αίθουσα απολυμάνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό η ένα απολυμαντικό μαντιλάκι. Δεν αγγίζουμε καταλόγους ή διαφημιστικά έντυπα.

Εάν ο σύντροφός σας έχει συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να φοράτε και οι δύο μάσκα. Όσοι τον φροντίζουν πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια. Η μάσκα αντικαθίσταται κάθε τρεις ώρες τα γάντια αμέσως μετά το τέλος της φροντίδας. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο,  του δίνουμε υγρά αποφεύγοντας τα ξινά τα αλμυρά και τα γλυκά. Σε περίπτωση που δεν έχετε απολυμαντικό ούτε χαρτομάντιλα πλύνετε τα χέρια με σαπούνι.