Υγιεινή διαβίωση: κινδυνεύει η υγεία σας όταν δεν πλένετε τακτικά τα σεντόνια σας

  • Home
  • Ιατρικά θέματα
  • Υγιεινή διαβίωση: κινδυνεύει η υγεία σας όταν δεν πλένετε τακτικά τα σεντόνια σας

Υγιεινή διαβίωση: κινδυνεύει η υγεία σας όταν δεν πλένετε τακτικά τα σεντόνια σας

Υγιεινή διαβίωση: Κίνδυνοι για την υγεία σας όταν δεν πλένετε τα σεντόνια

 

Προβλήματα

υγιεινή διαβίωση
πλένετε τακτικά τα σεντόνια σας

Το ένα τρίτο της ζωής σας, το περνάτε στο κρεβάτι. Έτσι τα καθαρά κλινοσκεπάσματα πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητες που πρέπει να έχετε. Σκεφτείτε το σάλιο, τον ιδρώτα, την πιτυρίδα και άλλα “πράγματα” που αφήνετε στα σεντόνια σας. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να τα πλένετε εβδομαδιαίως ή τουλάχιστον κάθε δεύτερη εβδομάδα.

 

Ακάρεα στα σεντόνια σας

Τα ακάρεα δημιουργούν προβλήματα
Απομακρύνετε τα ακάρεα από τα σεντόνια σας

Από το σώμα σας πέφτουν 500 εκατομμύρια νεκρά κύτταρα δέρματος, την ημέρα. Πολλά από αυτά πέφτουν ενώ περιστρέφεστε στο κρεβάτι. Όλα αυτά τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στα σεντόνια σας. Τα μικροσκοπικά ακάρεα της σκόνης αγαπούν να τρέφονται με αυτά. Τα περιττώματά τους μπορούν να σας προκαλέσουν αλλεργίες, άσθμα, φλεγμονή και φαγούρα. Εάν είστε αλλεργικός στα ακάρεα σκόνης, πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα με ζεστό νερό.

 

Κατοικίδια στο κρεβάτι

Υγιεινή διαβίωση
Κατοικίδια στο σπίτι

Μήπως κοιμάστε με το κατοικίδιο σας; Οι τρίχες και τα χνούδια του κατοικίδιου σας στο κρεβάτι, γίνονται ένας επιπλέον μπουφές για τα ακάρεα.  Μπορεί να μην πιάσετε την ανθρώπινη ψώρα, αλλά το δέρμα σας μπορεί να έχει φαγούρα και να είναι ερεθισμένο.  Πρέπει να αλλάζετε τα σεντόνια σας μία φορά την εβδομάδα.

 

Πεδίο ανάπτυξης μικροβίων

Πεδίο ανάπτυξης μικροβίων
Τα βρώμικα σεντόνια είναι πεδίο ανάπτυξης μικροβίων

Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ο ιδρώτας, το σάλιο και άλλα μπορούν να μετατρέψουν το άνετο κρεβάτι σας σε ένα δελεαστικό πιάτο για να αναπτυχθούν τα μικρόβια. Για παράδειγμα, οι εργαστηριακές εξετάσεις διαπίστωσαν ότι επιχρίσματα από μαξιλαροθήκες που δεν είχαν πλυθεί για μια εβδομάδα περιλάμβαναν 17.000 φορές περισσότερες αποικίες βακτηρίων από ό, τι δείγματα που ελήφθησαν από κάθισμα τουαλέτας.

 

Δερματίτιδα

Ακμή
Οι βρώμικες μαξιλαροθήκες προκαλούν ακμή

Η ακμή σας γίνεται χειρότερη και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί; Μπορεί να φταίει η βρώμικη μαξιλαροθήκη σου… Η ενσωματωμένη βρωμιά, τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια μπορεί να φράξουν τους πόρους σας. Αλλάξτε τις μαξιλαροθήκες κάθε 2-3 ημέρες και το υπόλοιπο κρεβάτι σας μία φορά την εβδομάδα.

 

Σεντόνια

Καθαρά σεντόνια
Υγιεινή διαβίωση σημαίνει και καθαρά σεντόνια

Αν εσείς ή ο σύντροφός σας είστε άρρωστη, πλύνετε τα σεντόνια σας αμέσως για να σκοτώσετε τυχόν παραμένοντα μικρόβια. Τα περισσότερα βακτήρια ή ιοί μπορούν να επιβιώσουν σε μαλακές επιφάνειες για λεπτά έως ώρες. Η διάρκεια ποικίλλει ανάλογα με το συγκεκριμένο μικρόβιο. Για παράδειγμα, οι ιοί της γρίπης ζουν σε ιστούς για μόλις 15 λεπτά, αλλά μερικά μικρόβια στομάχου μπορούν να επιβιώσουν σε υφάσματα για 4 ώρες.

 

Μαξιλάρι

Καθαρά μαξιλάρια
Πλένετε τα μαξιλάρια

Το μαξιλάρι όπου αναπαύεται το κεφάλι σας τη νύχτα, μπορεί να είναι γεμάτο από μύκητες – μερικοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι για όσους έχουν άσθμα. Εάν το μαξιλάρι σας μπορεί να πλυθεί, να το κάνετε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Δείτε τις οδηγίες από την ετικέτα που έχει, για το πώς να το κάνετε. Βεβαιωθείτε ότι το ξεπλύνατε και στεγνώστε το καλά για να αποφύγετε το περονόσπορο.

 

Αλλαγή σεντονιών

Στρώσιμο κρεβατιού
Αερίζετε τα κλινοσκεπάσματα

Ορισμένα πράγματα μπορούν να προσθέσουν τον παράγοντα των ανθυγιεινών συνθηκών μεταξύ των σεντονιών σας. Καθαρίστε το κρεβάτι σας και αλλάξτε τα σεντόνια σας εβδομαδιαίως (ή ακόμα πιο συχνά) αν:

  • Κοιμάστε γυμνοί
  • Τρώτε στο κρεβάτι
  • Ξαπλώνετε με τα παιδιά σας
  • Ιδρώνετε πολύ τη νύχτα

 

Αφήστε τα σεντόνια σας να αναπνεύσουν

Αερίζετε το υπνοδωμάτιο
Αερισμός για αποφυγή υγρασίας

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας είναι να στρώσετε το κρεβάτι σας. Αλλά ίσως είναι συνετό να μην βιαστείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει υγρασία στα σεντόνια σας μετά από κάθε νύχτα ύπνου. Όταν ξυπνάτε, απλώστε τα καλύμματα και δώστε στο κρεβάτι σας την ευκαιρία να στεγνώσει. Αυτό το καθιστά ένα λιγότερο ελκυστικό σημείο για να φωλιάσουν βακτήρια και ακάρεα.

 

Συμβουλές πλυσίματος

Καθαρίστε το κρεβάτι σας με το πιο καυτό νερό που αναγράφεται στην ετικέτα που έχει. Στη συνέχεια, ρίξτε τα σεντόνια στο στεγνωτήριο. Μελέτες δείχνουν ότι η θερμότητα του στεγνωτηρίου μπορεί να σκοτώσει κάποια μικρόβια που επιβιώνουν από το πλύσιμο.

 

Βρώμικα παπλώματα

Καθαρά παπλώματα
Πλύνετε το πάπλωμα

Ορισμένα παπλώματα ή καλύμματα παπλώματος δεν πλένονται στο πλυντήριο. Επομένως, ελέγξτε τις ετικέτες προτού τα πλύνετε. Προσέξτε αυτό το πρόγραμμα καθαρισμού για ένα νέο υπνοδωμάτιο:

  • Παπλώματα, κουβέρτες και κάλυμμα παπλώματος: Μια φορά κάθε 1-2 μήνες.
  • Κάλυμμα στρώματος: Τέσσερις φορές το χρόνο

 

Κοριοί

Κοριός
Κοριός στα σεντόνια

Οι κοριοί δεν δελεάζονται από βρώμικα ή καθαρά σεντόνια. Ζουν σε ζεστά μέρη κοντά στους ανθρώπους, οπότε το κρεβάτι σας είναι ένα τέλειο μέρος για αυτούς. Οι θηλυκοί βγαίνουν έξω τη νύχτα και τρέφονται με το αίμα σας. Μπορεί να ξυπνήσετε με σημάδια από το τσίμπημα ή σημάδια λόγω του κνησμού. Οι κοριοί έρχονται στο σπίτι σας από μέρη που είναι μολυσμένα, όπως ένα ξενοδοχείο ή ένας κοιτώνα. Καθαρίστε τα κρεβάτια σας σε υψηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά για να σκοτώσετε τους κοριούς και τα αυγά τους.