Διατροφή μετά το Πάσχα – τι πρέπει να καταναλώνουμε και τι όχι για την αποτοξίνωση μας
Πασχαλινά φαγητά και αποτοξίνωση.
Το Πάσχα πέρασε, η κραιπάλη του εορταστικού φαγητού, μπορεί φέτος να ήταν και λίγο μεγαλύτερη λόγω της κατάστασης που επικρατεί από την μελαγχολία όλων μας λόγω του κορωναϊού COVID-19 . Γνωρίζουμε καλά ότι πολλές φορές η απόλαυση του φαγητού αποτελει διέξοδο σε προβλήματα. Μπορεί να νιώθετε ότι το παντελόνι δεν κλείνει με την ίδια ευκολία ή να αισθάνεστε κάποια φουσκώματα, αφού τώρα αποτυπώνεται στο σώμα η διατροτων προηγούμενων ημερών.
Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε και ποιες να αποφύγουμε;
Έφτασε η στιγμή να κάνουμε μια μικρή αποτοξίνωση για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποβάλει όλες τις τοξίνες που συσσωρεύτηκαν λόγω των πολλών λιπαρών τροφών,των γλυκών και του αυξημένου αλκοόλ.
Όταν λέμε αποτοξίνωση δε εννοούμε ότι πρέπει να φτάσουμε στα άκρα ή σε επίπονες δίαιτες. Εννοούμε ότι πρέπει να κάνουμε μια διατροφική αποτοξίνωση για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ξαναβρεί τις ισορροπίες του και να λειτουργήσει καλύτερα. Να του δώσουμε την ευκαιρία να έχε την καλύτερη δυνατή ενέργεια και υγεία με τα σωστά καύσιμα.
Η διατροφή αποτοξίνωσης τι δεν πρέπει αλλά και τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει;
Ποιες τροφές είναι καλό να αποφύγουμε στη διατροφή μας μετά την περίοδο των εορτών:
- Το κρέας και κυρίως το κόκκινο, είναι το πιο βασικό που πρέπει να αποφύγουμε. Αυτό δίνει χρόνο στο συκώτι μας να ξαναβρεί τους σωστούς ρυθμούς λειτουργίας μετά από μια περίοδο αυξημένης πρόσληψης λίπους.
- Όλοι σχεδόν χαρήκαμε όταν τσουγκρίζαμε αυγά, δυστυχώς όμως χάρηκε και η χοληστερίνη. Καλό είναι να τα βγάλουμε από διατροφή μας για κάποιες ημέρες.
- Σίγουρα το αλάτι νοστιμίζει τα φαγητά. Σίγουρα όλοι καταναλώσαμε μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού. Ξέρουμε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση του από αυτή που επιτρέπεται, δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Καλό είναι λοιπόν να το αντικαταστήσουμε για μερικές μέρες με άλλα μυρωδικά ή με λεμόνι.
- Η ζάχαρη είναι μεγάλος εχθρός. Υπάρχει Πάσχα χωρίς τσουρέκια και σοκολατένια αυγά? Δυστυχώς όμως μετά από την υπέρμετρη κατανάλωση γλυκών το δέρμα μας θαμπώνει, γίνεται ξηρό, μπορεί να εμφανίσει σπυράκια και ταυτόχρονα το ζάχαρο αρχίζει να ανεβαίνει.
- Γίνεται γιορτή χωρίς αλκοόλ? Οι γιορτές πάντα επιβάλουν λίγο παραπάνω κρασί ή ποτό. Ας απέχουμε ένα διάστημα από το αλκοόλ και ας φροντίσουμε το συκώτι και τους νεφρούς μας.
- Αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά είναι σημαντικό. Διακόψτε ή περιορίστε σημαντικά το κάπνισμα.
Ποιες τροφές να συμπεριλάβουμε στη διατροφή αποτοξίνωσης:
- Η Ελληνική γη είναι ευλογημένη και έχει άφθονα φρούτα και λαχανικά. Καταναλώστε τα φρέσκα. Δεν υπάρχει διατροφή αποτοξίνωσης χωρίς φρούτα και λαχανικά. Σαλάτες και λαχανικά Μαγειρέψτε σαλάτες και λαχανικά χωρίς πολύ αλάτι είναι ένα πολύ καλό γεύμα. Όσο έρχεται το καλοκαίρι θα έχουμε όλο και περισσότερα φρούτα, λίγοι λαοί έχουν αυτά που εμείς έχουμε τη δυνατότητα να καταναλώσουμε.
- Υπάρχει πιο νόστιμο ψάρι από το ελληνικό ψάρι? Έχουν πολλοί όσπρια σαν τα δικά μας? Εμπλουτίστε την καθημερινή σας διατροφή με περισσότερα μεσογειακά στοιχεία και αυξάνωντας την κατανάλωση όσπριων και φρέσκων ψαριών. Τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες δεν βρίσκονται απαραίτητα στα ακριβά ψάρια, αυτό είναι πλέον γνωστό.
- Λέγεται ότι το βραδινό φαγητό πρέπει να είναι του ‘’φτωχού’’. Αυτό είναι πολύ σωστό, δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το στομάχι μας το βράδυ. Φάτε κάτι ελαφρύ για μερικές μέρες όπως ένα φρούτο, μια σαλάτα, γιαούρτι κλπ.
- Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό. Για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας και για την αποβολή των τοξινών από το σώμα μας, απαιτείται η κατανάλωση αρκετού νερού. Φυσικά βοηθάνε και αφεψήματα όπως πράσινο τσάι, μέντα και φυσικοί μη επεξεργασμένοι χυμοί.
Οι ημέρες μετά από γιορτές, πάντα είναι μια καλή ευκαιρία για να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας σε μια ισορροπημένη διατροφή και να γίνει τρόπος ζωής προσθέτοντας βέβαια και τις υπόλοιπες τροφές στο διαιτολόγιο μας με μέτρο (κρέας, αυγά, γαλακτομικά κλπ). Δεν είναι κάτι δύσκολο ή ακατόρθωτο το να ακολουθήσουμε μια διατροφή αποτοξίνωσης.
Ένα τελευταίο αλλά βασικό μυστικό:
Άσκηση. Προσθέτοντας μια ήπια άσκηση (περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, αερόβια άσκηση κλπ) στην διατροφή αποτοξίνωσης, δίνουμε μια ακόμα ώθηση στον οργανισμό μας να διασπάσει το λίπος και να λειτουργήσει καλύτερα το έντερο. Ετσι βοηθάμε το σώμα μας να αποτοξινωθεί πιο γρήγορα και αποκτούμε περισσότερη ενέργεια και ευεξία.
Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS
Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/
https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/