Αποφάσισε με το γιατρό τη θεραπεία που θα ακολουθήσεις
Η θεραπεία σου εξαρτάται και από εσένα. Αποφάσισε με το γιατρό τη θεραπεία

Πρέπει να εμπλακείς
Ιατρική φροντίδα: μπορείς να έχεις την φροντίδα που αξίζεις. Αποφάσισε με το γιατρό τη θεραπεία που θα ακολουθήσεις. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός.
Είναι δικαίωμά σας να συμμετέχετε στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία σας. Οι ασθενείς συχνά νιώθουν ότι είναι πιο ευχαριστημένοι με τη θεραπεία τους και είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν οποιαδήποτε θεραπεία, όταν λαμβάνουν αποφάσεις από κοινού με τον γιατρό τους.
Για να λάβετε όμως μια απόφαση, πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι επιλογές σας και τι μπορεί να συμβεί εάν δεν θέλετε να κάνετε μια θεραπεία. Εμείς οι γιατροί θα πρέπει να σας εξηγήσουμε ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για εσάς – ορισμένες θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματικές για κάποιους ενώ για άλλους να είναι λιγότερο καλές.
Πρέπει να γνωρίζετε πληροφορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επιλογών που έχετε. Αυτό πρέπει να σας εξηγηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο να το καταλάβετε.
Πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που έχει σημασία για εσάς ή τις προτεραιότητες σας – κανένα άτομο δεν είναι το ίδιο με κάποιο άλλο και πρέπει να ακούσουμε με προσοχή τις απόψεις και τις ανησυχίες σας.
Στη συνάντηση μαζί μας χρειάζεται χρόνος για να μιλήσουμε, να πείτε τις τυχόν ανησυχίες ή ερωτήσεις που έχετε, να ακούσετε και να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε. Πρέπει να αποφασίσεις μαζί μας για τη θεραπεία σου.
Σας δίνουμε μερικές συμβουλές ώστε να είσαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι, στην συνάντηση σας μαζί μας ή με οποιονδήποτε γιατρό.
Τι πρέπει να κάνετε πριν δείτε τον γιατρό
- Γράψτε τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε.
- Σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε με τη θεραπεία σας. Θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η βελτίωση των συμπτωμάτων, η λήψη λιγότερων φαρμάκων ή η απαλλαγή σας από τη φαρμακευτική αγωγή.
- Ζητήστε έναν διερμηνέα ή άλλη βοήθεια για να επικοινωνήσετε καλύτερα, εάν χρειαστεί.
- Ζητήστε από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να σας συνοδεύσει, αν νιώθετε ότι θα είσαστε σε άβολη θέση όταν θα είσαστε μόνοι σας με το γιατρό.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σας
- Αν δεν καταλαβαίνετε κάτι ή εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, ρωτήστε και ξαναρωτήστε…
- Ενημερώστε μας εάν χρειάζεστε πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο, όπως για παράδειγμα οι γραπτές οδηγίες να σας δίνονται σε μεγάλη εκτύπωση ή εύκολη ανάγνωση ή εάν χρειάζεστε κάποιον τρίτον για να σας βοηθήσει, να κατανοήσετε τι λέγεται κατά τη διάρκεια της συνάντησης σας με το γιατρό.
- Εάν δεν καταλαβαίνετε κάποιες λέξεις, ζητήστε να σας εξηγηθούν καλύτερα.
- Γράψτε τις οδηγίες που σας δίνονται ή ζητήστε από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να τις σημειώσει.
- Να είσαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια και πότε. Καλό είναι να το σημειώσετε.
- Μάθετε με ποιον μπορείτε να επικοινωνήσετε εάν έχετε προβλήματα ή ερωτήσεις ή αν συμβεί κάτι επείγον.
- Ζητήστε αντίγραφα των εξετάσεων σας και της γνωμάτευσης μας – έχετε το δικαίωμα να τα δείτε.
Εμπλοκή άλλων ανθρώπων
Μέλη της οικογένειας και/ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, εάν φυσικά το επιθυμείτε εσείς, θα μπορούν να συμμετέχουν στις αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία σας. Θα πρέπει να έχουν και αυτοί τις δικές τους πληροφορίες και την υποστήριξη μας.
Εάν είστε κάτω των 16 ετών, ένας γονέας ή κάποιος που έχει νομική ευθύνη για εσάς πρέπει να συμφωνήσει με οποιαδήποτε θεραπεία ή φροντίδα (δώστε τη συγκατάθεσή σας). Μερικές φορές οι νέοι κάτω των 16 ετών μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους εάν είναι σαφές ότι κατανοούν πλήρως τι εμπλέκεται. Ακόμα και όταν οι γονείς σας δίνουν τη συγκατάθεσή τους, θα πρέπει και εσείς να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις.
Όταν δεν μπορείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας
Υπάρχουν κάποιες στιγμές που δεν είναι δυνατόν, ή δεν είναι προς το συμφέρον σας, να αποφασίσετε εσείς οι ίδιοι για θεραπείες που πρέπει να σας υποβληθούν. Αυτές είναι:
- Σε περίπτωση επείγοντος προβλήματος, όταν για παράδειγμα, ένας γιατρός πρέπει να ενεργήσει αμέσως (τροχαίο, αιμορραγία κλπ).
- Όταν κάποιος δεν είναι σε θέση να καταλάβει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας ή δεν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις για τον εαυτό του (αυτό λέγεται έλλειψη «ικανότητας»).
- Όταν πρόκειται για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία όπως για παράδειγμα για προβλήματα ψυχικής υγείας και πάντα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι γιατροί ακολουθούμε αυστηρούς κανόνες σε αυτές τις καταστάσεις.
Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS
Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/
https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/