Θεραπεία των ηλικιωμένων με υποθυρεοειδισμό
Όπως και με τον νεότερο ασθενή, η καθαρή συνθετική θυροξίνη (L-T4), που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα από το στόμα, αντικαθιστά πλήρως τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και αντιμετωπίζει επιτυχώς τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στους περισσότερους ηλικιωμένους ασθενείς.
Συγκεκριμένα, η θεραπεία του ηλικιωμένου υποθυρεοειδικού ασθενή πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι η πλήρης αντικατάσταση της θυρεοειδικής ορμόνης δεν χρειάζεται να γίνει γρήγορα αφού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η θεραπεία, συχνά, πρέπει να αρχίζει αργά με μικρή ημερήσια δόση, προκειμένου να επιτραπεί στην καρδιά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα να προσαρμοστούν στα αυξανόμενα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης. Ο ασθενής και τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πιθανόν να επιδεινωθεί μια προϋπάρχουσα στηθάγχη, ή δύσπνοια, ή σύγχυση καθώς και να εμφανιστούν αλλαγές των συνηθειών ύπνου και επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον γιατρό τους.
Συνεπώς, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με χαμηλή δόση T4 ημερησίως και η δόση να αυξάνεται σταδιακά κάθε 4-6 εβδομάδες έως ότου οι εργαστηριακές εξετάσεις δείξουν σταδιακή επιστροφή των ορμονών του θυρεοειδούς του αίματος και των ορμονών διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς που δεν έχουν καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια μπορούν να ξεκινήσουν με μεγαλύτερες δόσεις (για παράδειγμα, το ήμισυ της αναμενόμενης πλήρους δόσης αντικατάστασης) και να προχωρήσουν σε ταχύτερη πλήρη αντικατάσταση ορμονών. Σε ασθενείς που παρουσιάζουν επιδείνωση της στηθάγχης, ή των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας ή σύγχυση θα χρειαστεί να μειωθεί η δόση του L-T4 και στη συνέχεια να αυξηθεί σταδιακά σε διάστημα αρκετών μηνών.
#thyreoeidhs #thyroidis #thiroidis #ypothyreoeidismos #Hashimoto #θυρεοειδής #θυροειδής #Χασιμότο #θυρεοειδεκτομή #καρκίνος_θυρεοειδή #βρογχοκήλη