Συνδέεται η εμμηνόπαυση με τον θυρεοειδή που υπολειτουργεί;

Συνδέεται η εμμηνόπαυση με τον θυρεοειδή που υπολειτουργεί;

ΣΧΕΣΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ ΜΕ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ

Τον θυρεοειδή αδένα, τον ονομάζουμε πλοηγό του οργανισμού, είναι ένας μικρός αδένας αλλά οι ορμόνες που παράγει επηρεάζουν σχεδόν κάθε ιστό και όργανο στον οργανισμό.

Η εμμηνόπαυση είναι η εποχή της ζωής μιας γυναίκας που σταματάει η περίοδος της. Όταν οι άνθρωποι μιλάνε για συμπτώματα εμμηνόπαυσης, αναφέρονται συχνά σε συμπτώματα που εμφανίζονται κατά το χρόνο μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα ή πολύ μικρή ποσότητα ορμονών, μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι παρόμοια με τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση.

ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ ΚΑΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ.

Τα προβλήματα του θυρεοειδή είναι πολύ πιο συχνά στις γυναίκες, ειδικά όταν είναι σε αναπαραγωγική ηλικία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στη σχέση μεταξύ της λειτουργίας του θυρεοειδή και των οιστρογόνων.

Στον χρόνο που προηγείται της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά, γεγονός που θα επηρεάσει αναμφισβήτητα τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδή.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός) και της εμμηνόπαυσης, επειδή μοιάζουν.

Ο πίνακας που ακολουθεί συγκρίνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και του θυρεοειδή που υπολειτουργεί.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

·         Εξάψεις·         νυχτερινές εφιδρώσεις

·         συχνοουρία

·         αλλαγές στην εμμηνόρροια ή στη λίμπιντο

·         κολπική ξηρότητα

·         δυσκολία στον ύπνο

·         κατήφεια

·         διαταραχές μνήμης

·         αλλαγές βάρους

          Δυσανεξία στο κρύο·         ξηρό δέρμα

·         δυσκοιλιότητα

·         αλλαγές στην εμμηνόρροια ή την

λίμπιντο

·

·         κατήφεια

·         η κατάθλιψη

·         αλλαγές βάρους

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση συχνά ξεκινά όταν μια γυναίκα φτάσει σε ηλικία 45-55 χρόνων. Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία.

ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

Οι γυναίκες της εμμηνοπαυσιακής ηλικίας είναι πιθανόν να αναπτύξουν ένα υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμό). Ωστόσο, αυτό είναι λιγότερο συχνό από το να εμφανίσουν υποθυρεοειδισμό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

  • εξάψεις
  • δυσανεξία στη θερμότητα
  • αίσθημα παλμών
  • ταχυκαρδία
  • αϋπνία

Άλλα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, την δίογκωση του θυρεοειδή ή την εμφάνιση εξόφθαλμου. Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν αντιθυρεοειδικά φάρμακα, θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και χειρουργική επέμβαση.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση – μια κατάσταση στην οποία μειώνεται η οστική πυκνότητα.

Παρομοίως, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται, οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο. Με τον τρόπο αυτό, τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να αλληλεπιδράσουν για να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών κατά την εμμηνόπαυση.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

Μια γυναίκα που βιώνει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να εξεταστεί από το γιατρό της και όχι να υποθέσει ότι οφείλεται στην εμμηνόπαυση.

Ο γιατρός θα κάνει εξετάσεις για να διαγνώσει με ακρίβεια αν μια γυναίκα εμφανίζει εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα ή αν έχει δυσλειτουργία του θυρεοειδή.

Τόσο η εμμηνόπαυση όσο και ο υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορούν να διαγνωσθούν με μια απλή εξέταση αίματος που ελέγχει τα επίπεδα των ακόλουθων ορμονών:

Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH)

Η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH)

Θυρεοειδική ορμόνη διέγερσης (TSH):

Ο έλεγχος των επιπέδων TSH είναι συχνά ο πρώτος έλεγχος που θα κάνουν οι γιατροί για να δουν πώς λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας.

Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, ο οργανισμός παράγει TSH για να διεγείρει τον θυρεοειδή να παράγει ορμόνες θυρεοειδούς. Ένα υψηλό επίπεδο TSH μπορεί να υποδεικνύει έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή.

Τ3 και Τ4:

Αυτές είναι οι δύο κύριες ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής αδένας.

Τα επίπεδα δεν αλλάζουν σημαντικά με ένα υπολειτουργικό αδένα, αλλά οι γιατροί πραγματοποιούν τη δοκιμασία για να αποκλείσουν άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς.

Εξέταση αντισωμάτων θυρεοειδή

Σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και των παθήσεων του θυρεοειδή

Ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για να βοηθηθούν με τη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κανένα πρόβλημα θυρεοειδούς μετά την έναρξη της HRT. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες που λαμβάνουν ήδη φάρμακα για υποθυρεοειδισμό μπορεί να διαπιστώσουν ότι πρέπει να προσαρμόσουν τη δόση του φαρμάκου.

ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΥΓΙΗΣ

Ορισμένες ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και τον υπολειτουργικό θυρεοειδή περιλαμβάνουν:

-ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση όπου τα οστά ενός ατόμου είναι πιο αδύναμα και πιο επιρρεπή σε βλάβες.

Τόσο το οιστρογόνο όσο και οι θυρεοειδικές ορμόνες μπορούν να βοηθήσουν τα οστά να παραμείνουν ισχυρά και υγιή. Τόσο η εμμηνόπαυση όσο και η υπολειτουργία του θυρεοειδή οδηγούν σε απώλεια οιστρογόνων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για κατάγματα .

-ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

Οι γυναίκες που βιώνουν εμμηνόπαυση και έχουν υπολειτουργικό θυρεοειδή μπορεί να διαπιστώσουν ότι κερδίζουν βάρος. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι επίσης πολύ συχνή με την αύξηση της ηλικίας.

Είναι σημαντικό να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα και να μειώσετε την πρόσληψη τροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο της αύξησης βάρους.

ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης , των καρδιακών παθήσεων και της κατάθλιψης.

Όποια βιώνει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να δει έναν γιατρό για αξιολόγηση.

Αποψη

Με τη θεραπεία και τη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς, η πρόγνωση για κάποια με δυσλειτουργία θυρεοειδή είναι εξαιρετική. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ συχνή και ελέγχεται εύκολα με φαρμακευτική αγωγή.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν κάποια ταλαιπωρία για αρκετά χρόνια, αλλά είναι μια φυσική μετάβαση και οι περισσότερες γυναίκες δεν θα έχουν προβλήματα όταν ολοκληρωθεί.

Η σχέση μεταξύ ενός υπολειτουργικού θυρεοειδή και της εμμηνόπαυσης είναι πολύ περίπλοκη λόγω εμπλοκής πολλών παραγόντων. Τα συμπτώματα καθεμιάς από αυτές τις καταστάσεις μπορούν να είναι παρόμοια και μερικές φορές αλληλεπιδρούν κατά τρόπο που μπορεί να αυξηθεί η σοβαρότητά τους.

Είναι σημαντικό να βρείτε έναν γιατρό που να ακούει και μπορεί να σας παρέχει την καθοδήγηση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη ακριβούς διάγνωσης και αποτελεσματικού θεραπευτικού σχεδίου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤAΚΗΣ

Γενικός χειρουργός, χειρουργός θυρεοειδή

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων

Τακτικό Μέλος Βρετανικής Εταιρείας Χειρουργών Θυρεοειδή

www.tsirigotakis.gr      [email protected]