Πώς να βρείτε έναν χειρουργό θυρεοειδούς (χειρουργό του καρκίνου του θυρεοειδούς!)

 • Home
 • Ιατρικά θέματα
 • Πώς να βρείτε έναν χειρουργό θυρεοειδούς (χειρουργό του καρκίνου του θυρεοειδούς!)

Πώς να βρείτε έναν χειρουργό θυρεοειδούς (χειρουργό του καρκίνου του θυρεοειδούς!)

ogkologikh epemvash
χειρουργός θυρεοειδή

Τι πρέπει να ξέρεις για να βρεις έναν εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδή;

Το να βρείτε έναν εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδή είναι ίσως το δυσκολότερο έργο για κάποιον που  πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση στον θυρεοειδή είτε για καλοήθη νόσο είτε επειδή έχει καρκίνο θυρεοειδούς. Είναι πλέον γνωστό ότι οι χειρουργοί που έχουν διενεργήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων θυρεοειδούς, αυτοί έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών. Ορισμένες δημοσιεύσεις δηλώνουν, δυστυχώς, ότι ένας χειρουργός που διενεργεί 25 επεμβάσεις θυρεοειδούς ετησίως, θεωρείται εξειδικευμένος χειρουργός. Αυτό τον αριθμό εμείς τον υπερβαίνουμε πολύ σύντομα και τις 25 επεμβάσεις ετησίως θεωρούμε ότι τις διενεργεί ένας χειρουργός που ασχολείται περιστασιακά με τον θυρεοειδή. Μπορείτε να δείτε τι λένε για εμάς οι ασθενείς μας και  τι κριτικές έχουμε.

Στο δικό μας Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς διενεργούμε όλα τα είδη των χειρουργικών επεμβάσεων του θυρεοειδούς,  αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι σε εμάς διενεργούνται από πραγματικά εξειδικευμένους χειρουργούς θυρεοειδούς. Οι καταστροφικές επιπτώσεις των επιπλοκών της χειρουργικής του θυρεοειδούς και της χειρουργικής του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι μη αναστρέψιμες. Ένα κομμένο νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία δεν θα ανακάμψει ποτέ. Η φωνή μπορεί να βελτιωθεί με το χρόνο, αλλά η παράλυση των φωνητικών χορδών θα είναι μόνιμη. Αν κοπούν και τα δύο νεύρα, που είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, τότε συχνά απαιτείται τραχειοστομία. Η βλάβη ή η αφαίρεση όλων των παραθυρεοειδών αδένων είναι μια κατάσταση κατά την οποία απαιτείται λήψη φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα (συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης και του ασβεστίου). Επομένως, η χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς είναι απαραίτητο να γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό,  για την αποφυγή επιπλοκών αλλά και για την πλήρη αφαίρεση του αδένα σε περιπτώσεις καρκίνου. Περισσότεροι από έναν στους δέκα ασθενείς που πάσχουν από πρώιμο στάδιο καρκίνου του θυρεοειδούς θα έχουν μια ατελή αφαίρεση του καρκίνου τους. Η χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή και η χειρουργική του καρκίνου του θυρεοειδούς θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από τους πιο έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς θυρεοειδούς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ασθενείς με υποτροπιάζοντα καρκίνο του θυρεοειδούς, ή με εξάπλωση του καρκίνου στους λεμφαδένες ή οι ασθενείς που απαιτούν πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδούς τους αδένα θα πρέπει να χειρουργούνται μόνο από πολύ έμπειρους χειρουργούς θυρεοειδούς.

Ακόμα όμως και  οι απλές επεμβάσεις θυρεοειδούς πρέπει να διενεργούνται μόνο από έμπειρους χειρουργούς θυρεοειδούς γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν θα υπάρχει την ώρα της επέμβασης σου  κάποιος εξειδικευμένος  χειρουργός που να μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις λάθος χειρουργική επέμβαση ή κάποια επιπλοκή. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σχεδόν το ήμισυ των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς δεν γνωρίζουν τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς έως ότου υποβληθούν  στη χειρουργική επέμβαση και βγει το αποτέλεσμα της ιστολογικής. Σχεδόν το 11% των ασθενών με γνωστό καρκίνο του θυρεοειδούς θα παρουσιάσει υποτροπή της ασθένειας στο λαιμό τους μετά την αρχική τους επέμβαση.  Cancer 1998, 83:2638-48 A National Cancer Data Base Report of 53856 Cases of Thyroid Carcinoma Treated in the US.

Επομένως, απαιτείται εξειδίκευση, εμπειρία και χειρουργική δεινότητα για να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, με τις λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών.

Πώς να βρείτε το σωστό χειρουργό:

 1. Μιλήστε σε προηγούμενους ασθενείς του υποψήφιου χειρουργού σας
 2. Ρωτήστε έναν έμπιστο ενδοκρινολόγο
 3. Μάθετε αν ο χειρουργός σας είναι πιστοποιημένος χειρουργός θυρεοειδούς
 4. Συνήθως όλοι οι εξειδικευμένοι χειρουργοί είναι μέλη επιστημονικών εταιρειών σχετικών με το θυρεοειδή
  1. Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων
  2. Aμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών
  3. Αμερικανική Ένωση Ενδοκρινικών Χειρουργών
  4. Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς
  5. Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς κά.
 5. Ρωτήστε το χειρουργό σας αν η χειρουργική του θυρεοειδούς / χειρουργική του καρκίνου του θυρεοειδούς, είναι η βασική του χειρουργική ενασχόληση.
 6. Ρωτήστε το χειρουργό σας ποιο ποσοστό των ασθενών του έχει μόνιμο υποπαραθυρεοειδισμό μετά από ολική θυροειδεκτομή (η απάντηση πρέπει να είναι ότι το ποσοστό είναι μικρότερο από 1%), αλλά να διευκρινίσετε ότι ρωτάτε το προσωπικό του ποσοστό και όχι το ποσοστό που αναφέρεται στη βιβλιογραφία.
 7. Ρωτήστε τον υποψήφιο χειρουργό σας τι μήκος θα έχει η τομή σας και τι υπόλειμμα θα έχετε σε περίπτωση καρκίνου
 8. Ρωτήστε τον υποψήφιο χειρουργό σας πώς εντοπίζουν και προστατεύουν τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ομιλία.
 9. Ρωτήστε τον χειρουργό σας αν χρειαστεί να αφαιρεθούν οι λεμφαδένες, ποιος θα διενεργήσει την αφαίρεση
 10. Ρωτήστε τον χειρουργό σας πόσοι χειρουργοί θα συμμετέχουν στην επέμβαση σας και αν θα υπάρχουν ειδικευόμενοι χειρουργοί. Στο δικό μας Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς, όλες οι επεμβάσεις του θυρεοειδούς διενεργούνται τουλάχιστον από δύο από τους πιο έμπειρους χειρουργούς θυρεοειδούς και δεν συμμετέχει ποτέ εκπαιδευόμενος χειρουργός. Ποτέ. Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση να παρακολουθούν την επέμβαση ειδικευόμενοι χειρουργοί, για λόγους εκπαίδευσης αλλά ποτέ δεν συμμετέχουν.
 11. Ρωτήστε τον χειρουργό σας, ποιος θα σας παρακολουθεί μετά την χειρουργική επέμβαση, ποιος θα σας κάνει τις αλλαγές του τραύματος και που θα απευθύνεστε αν χρειαστείτε κάτι στην διάρκεια της αποθεραπεία σας.

 

 

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS

Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικο Μέλος Αμερικάνικου Κολλεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/