Η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή με σχεδόν μηδενικό υπόλειμμα, αγγίζει την ίαση του καρκίνου του θυρεοειδούς

  • Home
  • Ιατρικά θέματα
  • Η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή με σχεδόν μηδενικό υπόλειμμα, αγγίζει την ίαση του καρκίνου του θυρεοειδούς

Η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή με σχεδόν μηδενικό υπόλειμμα, αγγίζει την ίαση του καρκίνου του θυρεοειδούς

Ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή, με πολύ μικρή τομή

Απαραίτητη η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού για το άρτιο αποτέλεσμα

Stavros Tsirigotakis-xeirourgos thyreoeidh

 

Υπάρχει αντικειμενική εκτίμηση της επιτυχίας ή όχι μιας θυρεοειδεκτομής, η οποία είναι μετρήσιμη και έχει σημαντική βαρύτητα στη μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του ασθενή, αφού από αυτή εξαρτάται η ποιότητα της ζωής αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης του.

Ο καρκίνος του θυρεοειδή εμφανίζει ραγδαία αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του, τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό ότι η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα (θυρεοειδεκτομή) είναι η κύρια θεραπεία του καρκίνου θυρεοειδούς και από την επιτυχία της επέμβασης, εξαρτάται αναμφίβολα, η ζωή του ασθενή. Ο γενικός χειρουργός και εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης, είναι ένας από τους λίγους εξειδικευμένους χειρουργούς θυρεοειδή στην Ελλάδα, ο οποίος χειρουργεί στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο και συνεργάζεται επίσης με το καλύτερο Κέντρο χειρουργικής ενδοκρινών αδένων, παγκοσμίως, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τσιζανέλο, που βρίσκεται στην Πίζα της Ιταλίας.

«Η μέριμνά μας να αφαιρεθεί μέχρι και το τελευταίο κύτταρο θυρεοειδούς είναι πολύ αυξημένη σε κάθε χειρουργείο,  εφόσον το επιτρέπει η εμπειρία μας και ο εξοπλισμός αιχμής που έχουμε στη διάθεση μας» τονίζει ο Δρ.Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς και Ενδοκρινών Αδένων μιλώντας στην δημοσιογράφο, επισημαίνοντας συγχρόνως την λεπτότητα της συγκεκριμένης επέμβασης. Αυτή η επέμβαση πέραν του αμιγώς ανθρώπινου, επιστημονικού και ιατρικού ενδιαφέροντος επιτυχίας, πρέπει να «μεριμνήσει» και για την αισθητική του ασθενούς, με την όσο το δυνατόν μικρότερη αλλά και ‘’αόρατη’’ ουλή, μετά από λίγο χρονικό διάστημα.

 

Ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή

Η ελάχιστα επεμβατική ολική θυρεοειδεκτομή είναι η αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδή αδένα χωρίς να είναι απαραίτητο να κόβονται οι μύες στο λαιμό. Διενεργείται δια μέσου μιας πολύ μικρής τομής και αποτελεί την επιθυμητή και αδιαπραγμάτευτη ποιότητα της εξελιγμένης χειρουργικής επέμβασης θυρεοειδούς. Όπως είναι γνωστό, όσο λιγότερες κακώσεις και τραυματισμοί γίνονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τόσο αρτιότερο είναι το αποτέλεσμα, αφού ο ασθενής έχει άμεση και χωρίς καθόλου πόνο ανάρρωση, αλλά και άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες του.

«Αν και το υπόλειμμα  του θυρεοειδούς σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι αποδεκτό μέχρι το 2,5% περίπου, εντούτοις, γίνεται εύκολα αντιληπτό το όφελος του ασθενούς με μετρήσιμο υπόλειμμα κάτω του 1%, ή ακόμα και σε πολλές περιπτώσεις, αυτό που αφήνουμε να πλησιάζει το 0,5%. Είναι φανερό πόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η συμπληρωματική θεραπεία  μετά τη χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με εκείνη όπου θα έχει  αφεθεί υπόλειμμα 8% ή 15% ή ακόμα και πολύ μεγαλύτερο. Είναι αλήθεια ότι οι εξειδικευμένοι χειρουργοί θυρεοειδούς είμαστε λίγοι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, υπάρχουν πολύ καλοί χειρουργοί. Αλλά μεγάλο μέρος των ασθενών με προβλήματα θυρεοειδούς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση από μη εξειδικευμένους χειρουργούς θυρεοειδούς και τότε τα αποτελέσματα, δεν είναι τα βέλτιστα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ακόμα και για καλοήθεια (Graves – τοξικός υπερθυρεοειδισμός), όταν υπάρχει μεγάλο υπόλειμμα, η πιθανότητα υποτροπής της νόσου είναι μεγάλη και  ενδεχόμενα να χρειασθεί και νέα επέμβαση»,  εξηγεί ο κος Τσιριγωτάκης.

 

Σύμφωνα με τον Σταύρο Τσιριγωτάκη, χειρουργό θυρεοειδούς MD FACS, τακτικό μέλος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Χειρουργών «Όταν γίνεται διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς, είναι επιβεβλημένη  η αφαίρεση ολόκληρου του αδένα, με το υπόλειμμα υποχρεωτικά να πρέπει να είναι  σχεδόν μηδενικό. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστούν μεγάλες δόσεις ραδιενεργού ιωδίου και επανειλημμένες συνεδρίες, για να καταστρέψουν το υπόλειμμα αυτό. Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται σε εμάς ασθενείς για επανεπέμβαση, κάτι το οποίο είναι λυπηρό. Αυτοί  οι ασθενείς στην αρχική επέμβαση δεν χειρουργήθηκαν από εξειδικευμένους χειρουργούς και το υπόλειμμα που έχουν είναι τεράστιο. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μετά την επέμβαση είναι συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς και όχι συμπληρωματικη θεραπεία για μια επέμβαση κακής ποιότητας».

 

Η επανεπέμβαση δεν είναι ποτέ μια εύκολη επέμβαση. Και όπως λέει «έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών, πέραν της πρόσθετης ψυχικής, σωματικής αλλά και οικονομικής ταλαιπωρίας που συνεπάγεται για τον ασθενή».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, όλες οι επιστημονικές εταιρίες για τον θυρεοειδή, θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση την εμπειρία και εξειδίκευση τόσο του χειρουργού και των συνεργατών του, όσο και του Κέντρου που πραγματοποιείται η επέμβαση. Έτσι μόνο εξασφαλίζεται η ασφαλής και επιτυχής θεραπευτική αντιμετώπιση.

 

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS

Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικο Μέλος Αμερικάνικου Κολλεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/