Μπορεί η υπερβολική δόση θυρεοειδικών φαρμάκων να προκαλέσει κάταγμα?

  • Home
  • Ιατρικά θέματα
  • Μπορεί η υπερβολική δόση θυρεοειδικών φαρμάκων να προκαλέσει κάταγμα?

Μπορεί η υπερβολική δόση θυρεοειδικών φαρμάκων να προκαλέσει κάταγμα?

Οδηγίες για την δοσολογία των θυρεοειδικών φαρμάκων

Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς συστήνει τη στενή παρακολούθηση όλων των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες. Ο λόγος αυτής της σύστασης είναι ότι πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε υπερβολική αγωγή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το πρόβλημα αυτό έχει διαπιστωθεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους ηλικιωμένους άνδρες, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα από την επιδείνωση της οστεοπόρωσης όταν υπερκαταναλώνουν θυρεοειδικές ορμόνες. Οι θυρεοειδικές ορμόνες έχουν άμεση δράση στα οστικά κύτταρα που οδηγούν σε απώλεια οστικής μάζας. Για το λόγο αυτό, η τακτική παρακολούθηση της θεραπείας κάθε 6-12 μήνες μετά τη σταθεροποίηση, με τη χρήση του TSH ορού σαν δείκτη μέτρησης, αποτελεί το σημερινό πρότυπο φροντίδας.

Μια μελέτη εξετάζει τα ιατρικά αρχεία 213.511 ασθενών ηλικίας άνω των 70 ετών που έλαβαν θυροξίνη σε διάστημα 3.8 ετών. Το 10,4% είχε κάταγμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και το 88% των καταγμάτων ήταν σε γυναίκες. Ο κίνδυνος κατάγματος ήταν σχεδόν διπλάσιος για εκείνους που λαμβάνουν σήμερα θυρεοειδή ορμόνη σε σύγκριση με αυτούς που το χρησιμοποίησαν πριν από χρόνια. Οι ασθενείς που λαμβάνουν υψηλότερες δόσεις θυροξίνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάταγμα σε σύγκριση με αυτούς που λαμβάνουν χαμηλότερες δόσεις.

 

Η σχέση ηλικίας και δοσολογίας των θυρεοειδικών φαρμάκων

Η ίδια η ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση και το κάταγμα. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι ασθενείς χρειάζονται λιγότερη θυροξίνη για να διατηρήσουν μια ευθυρεοειδική κατάσταση.

Katagmata apo yperdosologia thyreoeidikon farmakon
Χρειάζεται προσοχή στη δόση των θυρεοειδικών φαρμάκων.

Τα άτομα, τονίζει ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης, διαφέρουν στην απορρόφηση της θυροξίνης, μερικές φορές λόγω παράλληλης λήψης και άλλων φαρμάκων, αλλά μπορεί και να απαιτηθούν υψηλότερες δόσεις θυροξίνης σε ορισμένους ασθενείς ώστε να επιτευχθούν φυσιολογικά επίπεδα TSH. Αυτό δεν πρέπει να συμβάλλει στην απώλεια οστικής μάζας, αρκεί να αποφευχθεί η υπερβολική θεραπεία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ρυθμίσετε τη δόση θυροξίνης για να επιτύχετε επίπεδα TSH που είναι κατάλληλα για κάθε ασθενή.

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS

Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικο Μέλος Αμερικάνικου Κολλεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/