Ποια διατροφικά λάθη βλάπτουν το θυρεοειδή

Ποια διατροφικά λάθη βλάπτουν το θυρεοειδή

Διατροφικά λάθη που δημιουργούν πρόβλημα στο θυρεοειδή

Διατροφικά λάθη για την υγεία του θυρεοειδούς
Διατροφικά λάθη που δημιουργούν πρόβλημα στο θυρεοειδή αδένα

Όταν ο θυρεοειδής σου είναι υγιής και λειτουργεί φυσιολογικά τότε έχεις έναν υγιή μεταβολισμό, έχεις την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεσαι, έχεις ορμονική ισορροπία αλλά και ψυχική ηρεμία. Υγιής θυρεοειδής σημαίνει ότι έχεις ότι ακριβώς χρειάζεσαι για να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου. Είναι γνωστό ότι ο θυρεοειδής σου είναι κατά πολύ υπεύθυνος για πολλά πράγματα, από το βάρος μέχρι τη γονιμότητα σου και από τη διάθεση μέχρι την πνευματική συγκέντρωση και τη μνήμη σου. Τα διατροφικά λάθη για την υγεία του θυρεοειδή, δεν είναι γνωστά σε όλους.

Η υγεία του θυρεοειδή αδένα, έχει άμεση σχέση με τις τροφές λοιπόν που καταναλώνουμε ή δεν καταναλώνουμε. Αν στόχος σου είναι η πρόληψη, είτε η καταπολέμηση ενός προβλήματος στον θυρεοειδή, ειδικά η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο, αυτά τα 8 συχνά λάθη, μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο:

 

  1. Παράλειψη γευμάτων και όλων των υδατανθράκων

Μια από τις λειτουργίες του θυρεοειδή σου, είναι η ρύθμιση της ενέργειας που σπαταλάς ή αποθηκεύεις. Αυτό το πετυχαίνει με μηνύματα που λαμβάνει από τον εγκέφαλο σου, κάνοντας τη σύγκριση του πόσο χρειάζεσαι με το πόσο ξοδεύεις. Όταν έχει πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας, επειδή κάνεις μια διατροφή με ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες, ή χάνεις γεύματα, επειδή είσαι απασχολημένος, ο εγκέφαλος σου δίνει σήμα στο θυρεοειδή να επιβραδύνει το μεταβολισμό ώστε να αποθηκεύεις ενέργεια και να μην ξοδεύεις. Το σώμα σου υπακούει και δεν είσαι μόνο κουρασμένος, αλλά αυξάνεται το βάρος σου και αποθηκεύεις κάθε διαθέσιμη ενέργεια με τη μορφή της ανθυγιεινής χοληστερόλης.

Λύση: Να τρως τακτικά και μάθε να μην εξαιρείς τους καλούς υδατάνθρακες από τη διατροφή σου.

 

  1. Κατανάλωση γλουτένης

Αν και δεν έχουν όλοι δυσανεξία στη γλουτένη, οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από κοιλιοκάκη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν Χασιμότο, επειδή τα ίδια αντισώματα που παράγονται στην κοιλιοκάκη μπορούν να επιτεθούν και στον θυρεοειδή. Η κοιλιοκάκη δεν διαγιγνώσκεται συχνά και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως αναιμία, δερματολογικά προβλήματα ακόμα και κατάθλιψη.

Λύση: Σε περίπτωση που υποφέρεις από αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, βγάλε εντελώς τη γλουτένη από τη διατροφή σου. Η εξέταση για κοιλιοκάκη δεν είναι τόσο έγκυρη και ακόμα και η ελαφριάς μορφής δυσανεξία στη γλουτένη, μπορεί έστω και λίγο να επηρεάσει τον θυρεοειδή σου. Πώς θα καταλάβεις αν το πρόβλημα ήταν η γλουτένη; Τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα διακοπής της γλουτένης.

 

  1. Υπερβολή στην κατανάλωση λαχανικών

Λαχανικά της οικογένειας των κραμβοειδών (ή σταυρανθών), όπως το μπρόκολο, το πράσινο και κόκκινο λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών και το ωμό κάλε δρουν αρνητικά στο θυρεοειδή. Επιβραδύνουν τη λειτουργία του και προκαλούν διόγκωση του αδένα (βρογχοκήλη) με πρήξιμο στο λαιμό.

Λύση: Όταν μαγειρεύονται, τα χημικά συστατικά στα συγκεκριμένα λαχανικά δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα, οπότε κατανάλωσε το ωμό κάλε και το πράσινο χυμό σας μία, το πολύ δύο φορές την εβδομάδα αν στόχος σου είναι η πρόληψη και λιγότερο ή και καθόλου αν προσπαθείς να καταπολεμήσεις τον υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα.

 

  1. Η μεγάλη σημασία του Ιωδίου

Το Ιώδιο αποτελεί ένα από τα βασικότερα θρεπτικά στοιχεία. Η υγεία του θυρεοειδή σου εξαρτάται από την πρόσληψη του Ιωδίου, αφού με αυτό ο θυρεοειδής σου αδένας παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Δυστυχώς η διατροφή μας είναι συνήθως φτωχή σε Ιώδιο.

Λύση: Μια πολύ καλή πηγή ιωδίου είναι το θαλασσινό αλάτι. Το Ιώδιο επίσης περιέχεται στα γαλακτοκομικά, στα ψάρια του αλμυρού νερού, στα οστρακοειδή, στο γάλα σόγιας και στα αυγά. Μια καλή λύση είναι και η πρόσληψη κάποιου πολυβιταμινούχου σκευάσματος που να περιέχει Ιώδιο. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να το έχεις συζητήσει με τον γιατρό σου.

 

  1. Τι προκαλούν τα ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου

Όσο και αν σου αρέσει το σούσι και τα ψάρια, είναι καλύτερο να αποφεύγεις τα ψάρια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι βλαβερός για την υγεία μας. Ένα από τα όργανα που επηρεάζεται είναι ο θυρεοειδής, όπου μπορεί να προσδεθεί και να εμποδίσει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

Λύση: Απόφυγε ή περιόρισε τα ψάρια με μεγάλη ποσότητα υδραργύρου, όπως ο ξιφίας, η γλώσσα και ο φρέσκος τόνος. Οι σαρδέλες και ο σολομός αποτελούν τα πιο «ασφαλή» ψάρια ως προς την ποσότητα υδραργύρου.

 

  1. Φθορίωση του νερού, πίτσα, και πίτες

Το Φθόριο και το Βρωμιούχο αποτελούν στοιχεία της ίδιας οικογένειας, στην οποία ανήκει και το ιώδιο, εκείνο το στοιχείο που χρειάζεται ο θυρεοειδής για να παράγει τις ορμόνες του. Και τα δύο αυτά στοιχεία αλληλεπιδρούν με το θυρεοειδή, προσδενόμενα πάνω του. Και τα 2 αυτά στοιχεία βρίσκονται σε προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά. Το Φθόριο υπάρχει στην οδοντόκρεμα και στο νερό της βρύσης (και σε ότι μαγειρεύουμε με αυτό) και το Βρωμιούχο βρίσκεται σε διάφορα επεξεργασμένα προϊόντα με αλεύρι, όπως στη ζύμη της πίτσας, στις πίτες.

Λύση: Διάβασε τις ετικέτες, ρώτησε και όταν έχεις αμφιβολίες, απόφυγε προϊόντα που περιλαμβάνουν «βρωμιούχο» αλεύρι.  Πίνε όταν έχεις τη δυνατότητα φιλτραρισμένο ή έστω εμφιαλωμένο νερό και απόφυγε τις οδοντόκρεμες που περιέχουν Φθόριο.

 

  1. Χρήση τεχνητών γλυκαντικών

Τα τεχνητά γλυκαντικά, μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται συχνά στη διατροφή μας,·μπορεί να έχουν ακόμα και σοβαρότερες συνέπειες από τη ζάχαρη. Δυστυχώς όμως είναι επικίνδυνα και για το θυρεοειδή μας. Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι η συχνή χρήση τέτοιων γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη ή η σουκραλόζη σχετίζεται άμεσα με τη Χασιμότο.

Λύση: Αν θέλεις να φας οπωσδήποτε κάτι γλυκό,  χρησιμοποίησε ακατέργαστη ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι από σφένδαμο. Απόφυγε οτιδήποτε τεχνητό.

 

  1. Μην συνεχίζεις να τρως ‘’ενοχλητικές’’ τροφές

Οι περισσότεροι ξέρετε σε ποιες τροφές είσαστε ευαίσθητοι, ειδικά εκείνες που σας δημιουργούν και ενοχλητικά συμπτώματα (π.χ. φούσκωμα, κνίδωση, εξανθήματα, καούρες, δυσκοιλιότητα, λήθαργο κλπ.). Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σου προκαλέσουν φλεγμονές στο ανοσοποιητικό σου σύστημα όπως επίσης και αυτοάνοσες αντιδράσεις που να πυροδοτήσουν μεταβολές στο θυρεοειδή σου. Εκτός από τη γλουτένη, συχνές τροφές, που μπορούν να σας προκαλέσουν προβλήματα είναι τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα φασόλια (ειδικά τα κόκκινα) και οι ξηροί καρποί.

Λύση: Περιόρισε τις «ενοχλητικές» τροφές και διόρθωσε άμεσα τα συμπτώματα που σου προκαλούν. Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις ποιες είναι αυτές οι τροφές για εσένα είναι να κάνεις μια διακοπή 30 ημερών στη διατροφή σου. Οι περισσότεροι έχουμε ευαισθησίες σε τροφές από μικρά παιδιά. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ανισορροπίες στο γαστρεντερικό σύστημα που όμως μόλις θεραπευτούν, θα σου επιτρέψουν να τρως και πάλι, σε μικρές βέβαια ποσότητες, κάποιες από εκείνες τις τροφές.