Κόστος αφαίρεσης θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή)

Όζος θυρεοειδούς & καρκίνος

Κόστος αφαίρεσης θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή)

Κόστος επέμβασης (εγχείρησης) στο θυρεοειδή αδένα (θυρεοειδεκτομή).

 

Ξεκινώντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ενστερνιζόμαστε πλήρως όλα όσα αναφέρει ο Πλάτων, ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός αλλά και μετέπειτα η χριστιανική θρησκεία. Και όχι μόνο τα ενστερνιζόμαστε αλλά τα κάνουμε και πράξη κάτι που φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζουμε τον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο.

Ιστορία

Πλάτων: «Ο ἀκριβής ἰατρός σωμάτων εἶναι ἄρχων ἀλλ᾽ οὐ χρηματιστής». Ο Ιπποκράτης λέει στους ομότεχνους του ότι το πιο σημαντικό είναι η καλή τους φήμη. Γράφει ότι είναι προτιμότερο, να κατακρίνονται από την αχαριστία εκείνων που έσωσαν, παρά να εξαπατούν και να απομυζούν αυτούς που υποφέρουν, αποσπώντας τους χρήματα. Τους παροτρύνει να θεωρούν την αμοιβή μόνο μέσο πραγμάτωσης της επιθυμίας για συνέχιση της μάθησης. Να φροντίζουν το ίδιο τους φτωχούς και άπορους, όπως τους εύπορους. Να μην αξιώνουν υπέρογκα ποσά με απάνθρωπο τρόπο και, αν το καλεί η ανάγκη, να παρέχουν αμισθί τις υπηρεσίες τους, «ην γαρ παρή φιλανθρωπία πάρεστι και φιλοτεχνία». Ο Γαληνός καταμαρτυρά: «Τινές μεν γαρ ένεκα χρηματισμού την ιατρικήν τέχνην εργάζονται, τινές δε διά την εκ των νόμων αυτοίς διδομένην αλειτουργησίαν, ενίοτε δε διά φιλανθρωπίαν, ώσπερ άλλος διά την επί τούτοις δόξαν ή τιμήν».

Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ.

Στην ομάδα μας έχουμε ειδικό πρόγραμμα για τους οικονομικά αδύναμους ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν στο θυρεοειδή του αδένα, μέσω της φιλανθρωπικής εταιρείας Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ. που έχουμε συστήσει.

Επιστημονική Φιλανθρωπική Εταιρεία Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ.

Κόστος χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης θυρεοειδούς

Εδώ και πολλά χρόνια, με την ύπαρξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, η αμοιβή των ιδιωτών γιατρών έχει θεσμοθετηθεί. Εκτός από τους κανόνες που θεσπίζει η πολιτεία, οι ιατρικοί σύλλογοι και οι ιατρικές εταιρείες διατυπώνουν συχνά κανόνες και οδηγίες για τον προσδιορισμό της ιατρικής αμοιβής, με σκοπό να καταδεικνύεται η ανθρωπιστική φύση του γιατρού.

Στον ιδιωτικό τομέα για όλες τις ιατρικές πράξεις υπάρχει ένα οικονομικό κόστος. Σαν κόστος θυρεοειδεκτομής υπολογίζεται το οικονομικό ποσό που επιβαρύνεται ο ασθενής, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται πάντα σε σύγκριση με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει για όλες τις περιπτώσεις στη ζωή μας. Αλλά για να γίνει ακριβής σύγκριση ενός κόστους με κάποιο άλλο πρέπει να συγκρίνουμε δύο όμοια πράγματα.

κόστος θυρεοειδεκτομής

Μπορούμε για παράδειγμα να συγκρίνουμε το κόστος αντιμετώπισης ενός ασθενή που πρέπει να χειρουργηθεί επειδή έχει κακοήθεια στο θυρεοειδή και απευθύνεται σε κάποιον που μόλις βλέπει το αποτέλεσμα της παρακέντησης που είναι θετικό, το επόμενο βήμα που συστήνει είναι το χειρουργείο και όχι ο έλεγχος των λεμφαδένων? Σίγουρα δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε αφού σε περίπτωση που υπάρχουν λεμφαδένες με πρόβλημα θα πρέπει να αφαιρεθούν και αν αυτό δεν γίνει με την αρχική επέμβαση τότε ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί μετά από λίγο σε δεύτερη επέμβαση.

Μπορούμε να συγκρίνουμε το κόστος μιας επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί χωρίς τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που απαιτείται (νευροδιεγέρτης, φθορισμός, υπέρηχοι κλπ) και μιας επέμβασης που θα χρησιμοποιηθούν όλα αυτά τα υλικά για την ασφάλεια του αρρώστου? Μπορεί η εμπειρία μας να είναι τέτοια που αυτός ο εξοπλισμός να μην είναι αναγκαίος σε όλες μας τις επεμβάσεις θυρεοειδούς αλλά αν χρειαστεί θα πρέπει να τον διαθέτουμε για την ασφάλεια και την επιτυχία της επέμβασης θυρεοειδούς. Επομένως πρέπει πάντα να τον έχουμε διαθέσιμο.

Κόστος αφαίρεσης θυρεοειδούς
ΝΕΥΡΟΔΙΕΓΕΡΣΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΝΕΥΡΟΥ

Είναι το ίδιο ασφαλές να διενεργείται μια επέμβαση σε ένα υπερσύγχρονο και ολοκληρωμένο Κέντρο και είναι το ίδιο να γίνει σε μια περιφερειακή μικρή κλινική?  Συνήθως δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις αν χρειαστεί θα πρέπει να διακομιστεί αλλού ο ασθενής?

Κόστος χειρουργικής επέμβασης θυρεοειδούς
Κέντρο Θυρεοειδούς

Είναι συγκρίσιμη μια χειρουργική επέμβαση όταν γίνεται από ένα χειρουργό και μια νοσηλεύτρια ή με ένα γιατρό που δεν έχει καν ειδικότητα με το να διενεργηθεί από μια εξειδικευμένη ομάδα χειρουργών? Μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα ένας γιατρός που διενεργεί περιστασιακά μια επέμβαση από μια ομάδα εξειδικευμένων και έμπειρων χειρουργών που διενεργούν καθημερινά αυτές τις επεμβάσεις? Ένας χειρουργός που διενεργεί τέτοιες επεμβάσεις περιστασιακά έχει πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών που αγγίζει το 50-60% ενώ ένας έμπειρος και εξειδικευμένος έχει ελάχιστες πιθανότητες (κάτω από 2%). Το 10% των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς που θα χειρουργηθεί από μη έμπειρο χειρουργό έχει 10% πιθανότητες να χρειαστεί επανεπέμβαση με νέα νοσηλεία και νέα αποχή από την εργασία του.

Κόστος θυρεοειδεκτομής
Στη θέση του θυρεοειδούς φαίνεται η γραμμή που συμβολίζει την προηγούμενη επέμβαση. Οι λεμφαδένες αριστερά είναι προσβεβλημένοι από καρκίνο και αυτοί δεν προσβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες, απλά δεν είχε ελεγχθεί πριν από την αρχική της επέμβαση.

Αυτός ο ασθενής για την αρχική του επέμβαση που διενργήθηκε αλλού είχε πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα επιβαρύνθηκε σε εμάς για μια πολύ πιο δύσκολη επέμβαση. Και η αρχική του επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή κλινική και όχι σε ένα μεγάλο και ολοκληρωμένο Κέντρο?

Ασθενής που είχε υποβληθεί αλλού σε εγχείρηση θυρεοειδούς πριν 2 μήνες

Υψηλή ποιότητα υψηλότερη τιμή στην επέμβαση για αφαίρεση θυρεοειδούς;

Επομένως είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τα ίδια αποτελέσματα ανάμεσα σε ένα έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό σε σχέση με κάποιον άπειρο και επομένως είναι αδύνατον να συγκριθεί το κόστος αφού συγκρίνουμε δύο διαφορετικά πράγματα.

Σχεδόν σε όλα τα πράγματα ισχύει ότι η υψηλή ποιότητα συνοδεύεται από υψηλότερη τιμή. Αυτό ισχύει σχεδόν σε όλα εκτός από την υγειονομική περίθαλψη.

Αυτή η αντίστροφη σχέση μεταξύ της τιμής της υγειονομικής περίθαλψης και της ποιότητας φαίνεται πιο εύκολα στους χειρουργούς. Οι καλύτεροι χειρουργοί παρέχουν τόσο άμεση όσο και έμμεση εξοικονόμηση κόστους σε σχέση με τους άπειρους και μη εξειδικευμένους χειρουργούς. Με άλλα λόγια, οι καλύτεροι χειρουργοί κοστίζουν λιγότερο.

Αυτοί οι υψηλής ποιότητας χειρουργοί έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, εν μέρει, λόγω του μεγάλου όγκου των επεμβάσεων τους, που εκτελούν αυτή τη χειρουργική επέμβαση τακτικά και συχνά. Ας πάρουμε για παράδειγμα την ολική θυρεοειδεκτομή. Αυτή η χειρουργική επέμβαση διαρκεί από μία έως πέντε ώρες, αλλά ένας εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός, ο οποίος μπορεί να εκτελεί τρεις ή τέσσερις επεμβάσεις την εβδομάδα, θα πάρει πολύ λιγότερο χρόνο ανά χειρουργική επέμβαση από έναν χειρουργό που κάνει μόνο πέντε επεμβάσεις το χρόνο. Εμείς για παράδειγμα χρειαζόμαστε περίπου 1 ώρα. Όχι μόνο ο έμπειρος χειρουργός είναι πιο αποτελεσματικός, αλλά και η χειρουργική του ομάδα είναι επίσης εξαιρετικά εξασκημένη και αποτελεσματική, συμβάλλοντας στα καλύτερα αποτελέσματα και στο μικρότερο χρόνο χειρουργικής επέμβασης.

κΌΣΤΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗΣΟλική θυρεοειδεκτομή
Ολική θυρεοειδεκτομή στο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης

Ο χειρουργός που εκτελεί μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων που ολοκληρώνονται σε λιγότερο χρόνο μπορεί να χρεώσει χαμηλότερη αμοιβή ανά χειρουργική επέμβαση από τον χειρουργό που εκτελεί μόνο έναν μικρό αριθμό της ίδιας επέμβασης ετησίως.

Οι κορυφαίοι χειρουργοί παράγουν επίσης μεγαλύτερες, έμμεσες οικονομίες για ένα σχέδιο υγείας λόγω λιγότερων χειρουργικών επιπλοκών και επανεισαγωγών. Η ανεπιθύμητη αντίδραση στην αναισθησία είναι μια επιπλοκή, η οποία γίνεται πιο πιθανή όσο περισσότερο χρόνο ο ασθενής είναι υπό αναισθησία. Αυτοί οι έμπειροι χειρουργοί ολοκληρώνοντας τη χειρουργική επέμβαση σε λιγότερο χρόνο μειώνουν τον χρόνο της αναισθησίας των ασθενών τους και συνεπώς τον κίνδυνο επιπλοκών. Οι άπειροι χειρουργοί θα κρατήσουν έναν ασθενή υπό αναισθησία πολύ περισσότερο χρόνο, διακινδυνεύοντας επιπλοκές, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Οι χειρουργοί υψηλής ποιότητας σπάνια προκαλούν άλλες χειρουργικές επιπλοκές, όπως αιμορραγία, λοιμώξεις και τραυματισμούς στα γύρω όργανα. Με ελάχιστες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών, οι ασθενείς τους σπάνια χρειάζονται δαπανηρή θεραπεία και παρατεταμένη νοσηλεία ή επανεισαγωγή για την αντιμετώπιση των επιπλοκών. Αυτοί οι χειρουργοί παρέχουν ουσιαστική έμμεση εξοικονόμηση πόρων στο πρόγραμμα υγείας σε αντίθεση με τους άπειρους κάτι που επιβαρύνει το κόστος νοσηλείας.

Επίσης ένας χειρουργός με μεγάλο όγκο ασθενών πετυχαίνει καλύτερες τιμές σε ένα νοσοκομείο από κάποιον που χειρουργεί 1-2 ασθενείς τον μήνα. Αυτό είναι ένα κέρδος το οποίο επωφελείται μόνο ο ασθενής.

Παίζει ρόλο το Κέντρο που διενεργούνται οι χειρουργικές επεμβάσεις για αφαίρεση θυρεοειδούς;

Κόστος χειρουργικής επέμβασης θυρεοειδούς

Είναι γνωστό ότι όσο πιο σύγχρονο και εξοπλισμένο είναι ένα νοσοκομείο τόσο πιο ασφαλείς είναι οι επεμβάσεις. Όταν τα νοσοκομεία εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κινδύνου χωρίς αρκετή εμπειρία, οι ασθενείς «είναι πιο πιθανό να υποστούν επιπλοκές, βλάβη ή ακόμα και θάνατο».

Καλή αναζήτηση!

Αν χρειαστεί να χειρουργηθείτε στο θυρεοειδή σας αδένα ψάξτε με σύνεση τον χειρουργό και το Κέντρο στο οποίο θα χειρουργηθείτε. Σχεδόν ποτέ μια επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς δεν είναι επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Μείνετε ήρεμοι και κάντε με περίσκεψη την αναζήτηση του καλύτερου χειρουργού. Αν έχετε απορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

www.xeirourgos-thyroeidh.gr για να μάθετε περισσότερα και ρωτήστε μας για τις απορίες σας.

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

 

 

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς
Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Ιασώ
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)
www.xeirourgos-thyroeidh.gr
[email protected]
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/
https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/