Θυρεοειδής και Μάτια

Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια

Θυρεοειδής και Μάτια

Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια

Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια είναι μια αυτοάνοση νόσος και μία από τις εκδηλώσεις της νόσου του θυρεοειδούς αδένα. Αυτή η αυτοάνοση ασθένεια έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής του ασθενή. Σε αυτή την πάθηση, ο θυρεοειδής αδένας νοσεί και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντισώματα, τα οποία επιτίθονται στους ιστούς γύρω από τον οφθαλμό (δηλαδή στον οφθαλμικό κόγχο). Αυτή η  οφθαλμοπάθεια χαρακτηρίζεται από διόγκωση των μυών που κινούν το μάτι και αύξηση του λίπους που βρίσκεται μέσα στον οφθαλμικό κόγχο που έχουν σαν αποτέλεσμα την προβολή του οφθαλμού προς τα έξω.

Αίτια εμφάνισης της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας

Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια

Η πάθηση είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας αλλά είναι γνωστό ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν επίσης την αιτιοπαθογένεση της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας. Η πάθηση είναι πιο συχνή στις γυναίκες και στους καπνιστές. Στο 90% των ασθενών η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια προκαλείται από τον υπερθυρεοειδισμό (νόσος Graves). Φαίνεται ότι το 20-45% των ασθενών με υπερθυρεοειδισμό αλλά και το 2% των ασθενών με υποθυρεοειδισμό (Χασιμότο), θα εμφανίσει θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αλλά πολύ πιο σπάνια σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς αλλά και σε ασθενείς που δεν πάσχουν από κάποια θυρεοειδοπάθεια.

Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης τονίζει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν όσοι έχουν υπερθυρεοειδισμό (νόσο Graves), ότι ο εξόφθαλμος μπορεί να εμφανιστεί και μετά τη διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού. Αυτό το αναφέρουμε για να τονίσουμε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Συμπτώματα της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας

Η οφθαλμοπάθεια που οφείλεται στο θυρεοειδή εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Η βαρύτητά της δεν είναι πάντα η ίδια, μπορεί να είναι από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή ακόμα και απειλητική για την όραση.

Αυτό που παρατηρεί συχνά ένας ασθενής με θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια είναι η σύσπαση του άνω βλεφάρου. Όταν ο ασθενής κοιτάει έντονα ένα αντικείμενο, το άνω βλέφαρο ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν το μάτι αυτό να «γουρλώνει».

Σε άλλες περιπτώσεις και όταν ο ασθενής κοιτάει στο πλάι, μπορεί να βλέπει διπλά. Παρατηρεί δηλαδή ότι ενώ βλέπει φυσιολογικά όταν κοιτάζει ευθεία, όταν κοιτάξει στο πλάι η όραση αρχίζει να θολώνει ή να δημιουργούνται δύο είδωλα. Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει συνέχεια αλλά κατά διαστήματα. Συνήθως συμβαίνει πιο συχνά κατά την οδήγηση ή όταν κοιτάζει στον καθρέφτη του αυτοκινήτου, ή όταν βλέπει τηλεόραση ξαπλωμένος.

Ο «εξόφθαλμος» μπορεί να είναι ένα ακόμη σημείο της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας. Πολλές φορές αυτός είναι ο λόγος που ο γιατρός επισκέπτεται γιατρό και στη συνέχεια ανακαλύπτεται η πάθηση του θυρεοειδή (Graves). Σε αυτούς τους ασθενείς οι βολβοί των ματιών προεξέχουν και προβάλλουν αρκετά, φαίνεται δηλαδή σαν να έχουν βγει προς τα έξω.Tα μάτια είναι πρησμένα, αλλάζοντας σημαντικά την εικόνα  του προσώπου του ασθενή.

Αναμενόμενο είναι αυτοί οι ασθενείς να έχουν ξηροφθαλμία, συνήθως με έντονη δακρύρροια.

Πως πρέπει να ενεργήσετε;

Αν κάποιος υποψιάζεται ότι έχει θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια πρέπει αμέσως να απευθυνθεί σε οφθαλμίατρο και καλό είναι σε εξειδικευμένο με αυτές τις παθήσεις οφθαλμίατρο. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η πάθηση επειδή έχει 2 στάδια, στο πρώτο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά ενώ στο δεύτερο στάδιο η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική. Στο πρώτο στάδιο υπάρχει μία φλεγμονή που διαρκεί κάποιους μήνες. Η φαρμακευτική αγωγή έχει δράση μόνο σε αυτή τη πρώτη φάση. Αν περάσει αυτό το στάδιο τότε η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική.

Θεραπεία της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας

Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου αλλά φυσικά και από τη βαρύτητα της. Σε ήπιες περιπτώσεις χορηγούνται φάρμακα και απλά τεχνητά δάκρυα, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μέχρι επείγουσα φαρμακευτική και χειρουργική αντιμετώπιση.

Επειδή το κάπνισμα αυξάνει τη σοβαρότητα της οφθαλμοπάθειας και μειώνει την ανταπόκριση στη θεραπεία, οι ασθενείς θα πρέπει να παροτρυνθούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

 

Φαρμακευτική αγωγή:

Τα στεροειδή, είναι η καλύτερη ιατρική αγωγή Τα στεροειδή μπορούν να χορηγηθούν μέσω του στόματος, ενδοφλέβια, οπισθοβολβικά και κάτω από τον επιπεφυκότα.

Για να είναι αποτελεσματικά τα από του στόματος στεροειδή, απαιτούνται συνήθως υψηλές δόσεις.

Ακτινοθεραπεία. Το κύριο όφελος της ακτινοθεραπείας είναι η βελτίωση της οφθαλμικής κινητικότητας.

Ανοσοκατασταλτικές θεραπείες

Χορήγηση ανάλογων σωματοστατίνης

Ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρίνης

Πλασμαφαίρεση, στοχεύει στην απομάκρυνση των ανοσοσφαιρινών και των ανοσοσυμπλεγμάτων που εμπλέκονται στην παθογένεια της νόσου

Χορήγηση αντισωμάτων κυτταροκίνης και αντιλεμφοκυττάρων

Χειρουργική Θεραπεία

Περίπου το 5% των ασθενών απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Οι απαραίτητες επεμβάσεις θα πρέπει να διενεργούνται με την ακόλουθη σειρά: αποσυμπίεση, χειρουργική επέμβαση στραβισμού, επέμβαση επιμήκυνσης βλεφάρου και βλεφαροπλαστική.

 

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/