Τι πρέπει να γνωρίζετε όσοι έχετε υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή ή έχετε υποθυρεοειδισμό
Συμβουλές σε όσους έχουν υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή ή έχουν υποθυρεοειδισμό (Χασιμότο).
Πως θα βοηθήσετε τον θυρεοειδή σας
Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης δίνει οδηγίες σε όσους έχετε αφαιρέσει τον θυρεοειδή σας ή πάσχετε από υποθυρεοειδισμό (Χασιμότο). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ενδοκρινολόγος θα σας συστήσει να λαμβάνεται χάπια με θυροξίνη. Αυτό το χάπι πρέπει να το παίρνετε κάθε μέρα την ίδια ώρα, το πρωί πριν φάτε. Αυτό μπορεί να σας αγχώνει λίγο αλλά θα πρέπει να το συνηθίσετε αφού θα το λαμβάνεται για όλη σας τη ζωή.
Αυτό το χάπι πρέπει να το προστατεύετε από τις υψηλές θερμοκρασίες επειδή μπορεί να αλλοιωθεί η δράση του. Επίσης, το χάπι αυτό θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά, στην περίπτωση που λόγω της πάθησης σας έχετε πάρει περισσότερα κιλά. Υπάρχει φυσική και συνθετική θυροξίνη κι αυτό έχει δημιουργήσει μια διαμάχη για το ποια είναι καλύτερη, για αυτό μιλήστε με τον ενδοκρινολόγο σας.
Ορισμένοι παίρνουν αυτό το χάπι για να αδυνατίσουν χωρίς να έχουν πρόβλημα στο θυρεοειδή, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία αλλά και για την ίδια τη ζωή.
Ο Διευθυντής του Κέντρου Χειρουργικής Θυρεοειδούς του Νοσοκομείου Ιασώ τονίζει ότι εσείς που έχετε αφαιρέσει το θυρεοειδή σας ή εσείς που έχετε υποθυρεοειδισμό, για να βοηθήσετε τον θυρεοειδή σας, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή με θυροξίνη, καλό είναι να κάνετε τα παρακάτω:
- Αποφύγετε τον κάπνισμα. Το κάπνισμα κάνει κακό για πολλούς λόγους αλλά έχει αρνητική επίδραση και στον θυρεοειδή.
- Μην καταναλώνετε πολύ αλκοόλ. Το αλκοόλ δεν μεταβολίζεται καλά στα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Επίσης, το αλκοόλ παχαίνει διότι αποδίδει 7 θερμίδες το γραμμάριο – ένα ποτήρι κόκκινο κρασί έχει περίπου 150 θερμίδες. Το αλκοόλ ασκεί τοξική δράση στον θυρεοειδή σας.
- Αποφύγετε τα νιτρικά άλατα. Νιτρικά άλατα υπάρχουν στα επεξεργασμένα κρέατα σαν συντηρητικό και μερικές φορές στο πόσιμο νερό. Αυτά εμποδίζουν το θυρεοειδή να χρησιμοποιήσει το ιώδιο για να παράγει Τ4 και Τ3.
- Αποφύγετε τη δισφαινόλη Α. Αυτή βρίσκεται στα πλαστικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για το πακετάρισμα της τροφής και των αναψυκτικών. Αυτή η ουσία μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Μη ζεσταίνετε τα τρόφιμα μαζί με τα πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων. Η υψηλή θερμοκρασία κάνει τη δισφαινόλη Α αλλά και άλλες ουσίες που υπάρχουν στα πλαστικά να διαρρέουν πιο εύκολα. Χρησιμοποιείτε γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι για τη διατήρηση των τροφών.
- Αντηλιακά. Μπορεί να ακούγεται παράξενο ότι ένα αντηλιακό που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να κάνει κακό στον θυρεοειδή. Αυτό μπορεί να συμβεί αν περιέχει οκτανικό οξύ, ένα συστατικό που υπάρχει και στα καλλυντικά. Το οκτανικό οξύ (octinoxate) υπάρχει στα αντηλιακά για το φιλτράρισμα της ακτινοβολίας UV-B αλλά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Αγοράστε αντηλιακά που δεν περιέχουν οκτανικό οξύ.
- Καθαριστικά. Πολλά αντιβακτηριακά προϊόντα περιέχουν τρικλοζάνη (σαπούνια, οδοντόκρεμες κλπ). Η ουσία διοχετεύεται στο νερό και μπορεί να φτάσει ακόμα και στα ψάρια. Η έρευνα στα ζώα δείχνει ότι τη τρικλοζάνη μειώνει την παραγωγή της θυροξίνης. Η τρικλοζάνη μοιάζει με τη δισφαινόλη Α και τις διοξίνες οι οποίες επίσης επηρεάζουν το θυρεοειδή.
- Αποφύγετε τα φυτοοιστρογόνα. Ορισμένες τροφές πρέπει να αποφεύγονται γιατί δυσχεραίνουν την παραγωγή της θυροξίνης. Τα σταυροειδή λαχανικά (μπρόκολο και το λάχανο) μπορεί να μειώνουν την απορρόφηση του ιωδίου και κατά συνέπεια την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Τα οιστρογόνα έχουν επίπτωση στην ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει τη θυροξίνη. Αρκετά φυτοοιστρογόνα έχει ο λιναρόσπορος και η σόγια. Μια δίαιτα με πολλές φυτικές ίνες είναι υγιεινή, αλλά αν συνυπάρχει υποθυρεοειδισμός δεν πρέπει κάποιος να το παρακάνει γιατί έτσι μειώνεται η δράση των φαρμάκων. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο καφές.
- Τρώτε θαλασσινά. Η επάρκεια σε ιώδιο βοηθάει την σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Λέγεται ότι πρέπει αν λαμβάνουμε περίπου 150mg ιωδίου την ημέρα. Τα θαλασσινά και τα φύκια είναι καλές πηγές ιωδίου. Από την άλλη πλευρά τα πολύ υψηλά επίπεδα ιωδίου είναι δυνατό να προκαλέσουν διαταραχές στη λειτουργία του αδένα.
- Πως βοηθάει το σελήνιο. Το σελήνιο έχει ευεργετική δράση στον θυρεοειδή σας. Το σελήνιο βοηθάει να διατηρείται η σωστή ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών. Υπάρχει σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά, κρέας, τα αβγά και ψάρια.
- Ψευδάργυρος και χαλκός. Αυτά τα δύο μέταλλα είναι ζωτικής σημασίας για το θυρεοειδή αδένα. Χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των T4, T3 και TSH. Ο χαλκός επίσης βοηθάει στην παραγωγή της TSH.
- Άσκηση. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η άσκηση για 5 ημέρες την εβδομάδα έχουν ευεργετική δράση τόσο στον θυρεοειδή αλλά και συνολικά στην υγεία μας.
Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς, MD, FACS
Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)