Υπερθυρεοειδισμός (Graves) και μόλυνση με COVID-19
Ερώτηση
Έχω νόσο Graves και παίρνω αντιθυρεοειδικά φάρμακα. Έχω λάβει μια ειδοποίηση από το νοσοκομείο που με παρακολουθούν. Η επιστολή γράφει ότι ανήκω σε ευάλωτη ομάδα και ως εκ τούτου πρέπει να μένω στο σπίτι. Τι πρέπει να κάνω?
Απάντηση
Οι ασθενείς με καλοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς δεν συμπεριλαμβάνονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στις ευπαθείς ομάδες. Οι περισσότερες επιστημονικές εταιρείες του θυρεοειδούς, αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το πώς ο Covid-19 επηρεάζει τα άτομα με θυρεοειδοπάθεια. Ωστόσο, οι ασθένειες του θυρεοειδούς είναι γνωστό ότι δεν σχετίζονται γενικά με αυξημένο κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων. Δεν υπάρχει επίσης συσχέτιση μεταξύ των ασθενειών του θυρεοειδούς και της σοβαρότητας της ιογενούς λοίμωξης. Τα στοιχεία που έχουμε προέρχονται από:
(α) Εμπειρογνώμονες
Τη συλλογική εμπειρία και τις παρατηρήσεις πολλών εμπειρογνωμόνων του θυρεοειδούς για πολλές δεκαετίες. Αυτές δείχνουν ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες ασθένειες του θυρεοειδούς δεν είναι περισσότερο ευπαθείς σε βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις σε σχέση με τους υπόλοιπους.
(β) Μελέτες
Διάφορες μελέτες οι οποίες εξέτασαν τις αιτίες θανάτου ασθενών με υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και όλες τις άλλες αιτίες, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικά περισσότεροι θάνατοι από άλλες αιτίες όπως λοιμώξεις .
(γ) Πρόσφατη μελέτη
Μια πρόσφατη μελέτη που αφορούσε 656 ασθενείς που κατέληξαν με επιβεβαιωμένο Covid-19 (κυρίως από την Κίνα αλλά και από την Αυστραλία), έδειξε ότι σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις, δεν έγινε αναφορά σε αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς, σαν συννοσηρότητα. Οι πιο συχνές συννοσηρότητες ήταν η υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι κακοήθειες και η χρόνια ηπατική νόσος. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ασθενείς που έχουν αρρύθμιστο υποθυρεοειδισμό (πολύ υψηλή TSH στον ορό) έχουν εξασθενημένη ανοσολογική λειτουργία. Αυτή η μειωμένη άμυνα του οργανισμού, όταν ο υποθυρεοειδισμός διορθωθεί με φάρμακα, επανέρχεται στο φυσιολογικό . Εάν έχετε ένα αυτοάνοσο νόσημα (π.χ. θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή νόσο του Graves) υπάρχει μια πιθανότητα βάση στατιστικών, ότι μπορεί να έχετε ή να εμφανίσετε και άλλη αυτοάνοση ασθένεια. Κάποια αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) βάζουν τους ασθενείς σε μια κατηγορία αυξημένου κινδύνου. Αλλά αυτό οφείλεται στην άλλη αυτοάνοση ασθένεια και όχι στην πάθηση του θυρεοειδούς.
Δεν είναι εύκολο για κανέναν να κάνει γενικευμένες δημόσιες συστάσεις, σχετικά με την υγεία όταν οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την αναλογικότητα και να λαμβάνουμε υπόψη τις συνέπειες της υπερβολικής προσοχής. Από την άποψη αυτή, ακόμη και αν υπάρχει σχέση μεταξύ καλόηθων παθήσεων του θυρεοειδούς και μόλυνσης με τον Covid-19, το μέγεθος είναι πιθανό να είναι πολύ μικρό. Εν τω μεταξύ, ο καλύτερος τρόπος για να είσαστε ασφαλείς, είναι να ενημερωθείτε καλά.
Συμβουλή
Ωστόσο, στην περίπτωσή σας μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους σας έχει σταλεί η επιστολή και επομένως είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να συζητήσετε μαζί του. Ο γιατρός σας αφού σας γνωρίζει και ξέρει πλήρως το ιατρικό ιστορικό σας, είναι ο κατάλληλος για να σας συμβουλεύσει.
Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS
Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/
https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/