Χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς στα παιδιά

Χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς στα παιδιά

Θυρεοειδεκτομή σε παιδιά: Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς στα παιδιά και ποιος πρέπει να τα χειρουργεί;

Η χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς στα παιδιά (θυρεοειδεκτομή), είναι απαραίτητη τόσο για καλοήθεις όσο και για κακοήθεις παθήσεις.

Οι καλοήθεις παθήσεις περιλαμβάνουν τη νόσο του Graves, το τοξικό αδένωμα, τον κληρονομικό υπερθυρεοειδισμό και τη βρογχοκήλη. Ο παιδικός θυρεοειδικός καρκίνος  είναι συνήθως ο διαφοροποιημένος καρκίνος του θυρεοειδούς. Όλες οι χειρουργικές ασθένειες του θυρεοειδούς μπορεί να είναι σπάνιες στα παιδιά, αλλά τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.

χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς στα παιδιά
Χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς σε παιδιά

 

Καλοήθεις καταστάσεις του θυρεοειδούς που ενδέχεται να απαιτούν χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς στα παιδιά

Νόσος Graves

Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό ή θυρεοτοξίκωση .

Τα παιδιά με νόσο του Graves θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεθιμαζόλη. Η δόση πρέπει να προσαρμόζεται έως ότου ο ασθενής να καταστεί βιοχημικά ευθυρεοειδικός και να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της νόσου του Graves.

Η χρήση προπυλοθειοουρακίλης (PTU) για τη διαχείριση της νόσου του Graves σε παιδιά απαγορεύεται λόγω της υψηλής συχνότητας εμφάνισης ηπατικής ανεπάρκειας. Αυτό οδήγησε την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να εκδώσει προειδοποίηση κατά της χρήσης PTU για τη θεραπεία της νόσου του Graves σε παιδιά.

Όταν η μεθιμαζόλη επιλέγεται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τη νόσο του Graves σε παιδιά, θα πρέπει να χορηγείται για 1 έως 2 χρόνια και στη συνέχεια να διακόπτεται ή να μειώνεται, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν ο ασθενής βρίσκεται σε ύφεση.

Ραδιενεργό Ιώδιο

Για ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεθιμαζόλη ή που τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει, θα πρέπει να εξεταστεί η οριστική θεραπεία με χειρουργική επέμβαση ή ραδιενεργό ιώδιο.

Υπάρχει ένας κίνδυνος όμως από την έκθεση σε ακτινοβολία του παιδιού, όταν υποβάλλεται σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Ο κίνδυνος έκθεσης από την ακτινοβολία εξαρτάται από την ηλικία αλλά και τη δόση. Έτσι, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για μικρά παιδιά με μεγάλες βρογχοκήλες. Κατά συνέπεια, το ραδιενεργό ιώδιο είναι μια καλύτερη επιλογή για μεγαλύτερα παιδιά με μικρότερους αδένες. Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο πρέπει να αποφεύγεται σε πολύ μικρά παιδιά (ηλικίας <5 ετών).

Θυρεοειδεκτομή

Η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς πρέπει να επιλέγεται όταν ενδείκνυται οριστική θεραπεία για τη νόσο του Graves και το παιδί είναι πολύ μικρό ή η απαιτούμενη δόση του ιωδίου είναι πολύ υψηλή. Η επέμβαση επιλογής είναι η ολική θυρεοειδεκτομή, από έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς. Αν δεν γίνει ολική θυρεοειδεκτομή, η πιθανότητα υποτροπής είναι πολύ μεγάλη. Πριν τη διενέργεια της θυρεοειδεκτομής απαιτείται μια προετοιμασία του ασθενή. Η προετοιμασία έχει σκοπό να γίνει ο ασθενής ευθυρεοειδικός, ώστε να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές. Χορηγείται συνήθως μεθιμαζόλη για 1 έως 2 μήνες ως προετοιμασία για την θυρεοειδεκτομή. Χορηγείται επίσης ιωδιούχο κάλιο  λίγες μέρες πριν την επέμβαση. Ασθενείς με έντονη ταχυκαρδία ίσως χρειαστεί να λάβουν αγωγή για μερικές μέρες πριν την επέμβαση.

Exeidikefsh xeirourgou
Η εξειδίκευση του χειρουργού εγγυάται ασφαλείς επεμβάσεις

Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι θυρεοειδεκτομής περιλαμβάνουν κάκωση στο λαρυγγικό νεύρο και υποπαραθυρεοειδισμό. Κάθε ένας από τους οποίους μπορεί να είναι προσωρινός ή μόνιμος. Άλλοι λιγότερο συνηθισμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν αιμορραγία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί έως και 72 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση και λοίμωξη τραύματος. Ο χειρουργός θυρεοειδούς όσο πιο εξειδικευμένος και έμπειρος είναι, τόσο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές του ραδιενεργού ιωδίου είναι ασαφείς. Ενδείκνυται η ολική θυρεοειδεκτομή για νέους ασθενείς (<5 ετών) και για εκείνους με μεγάλες βρογχοκήλες (> 80 g). Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ενδείκνυται για εφήβους ασθενείς με φυσιολογικούς σε διαστάσεις αδένες. Για άλλους ασθενείς, η απόφαση για χειρουργική επέμβαση ή ραδιενεργό ιώδιο πρέπει να λαμβάνεται από τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αφού έχουν ενημερωθεί από τον χειρουργό θυρεοειδούς, τον ενδοκρινολόγο και τον παιδίατρο.

Τοξικό αδένωμα

Μια άλλη καλοήθης παιδιατρική νόσος του θυρεοειδούς που μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση είναι το τοξικό αδένωμα ή «θερμός όζος». Το τοξικό αδένωμα λειτουργεί αυτόνομα, είναι ένας καλοήθεις όζος που προκαλεί όμως συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού. Η συνιστώμενη επέμβαση είναι η ολική θυρεοειδεκτομή ή λοβεκτομή όταν ο άλλος λοβός είναι απόλυτα φυσιολογικός. Η προετοιμασία του ασθενή για την επέμβαση είναι η ίδια, όπως αυτή για την νόσο του Graves. Και οι πιθανές επιπλοκές είναι πάλι οι ίδιες.

Κληρονομικότητα

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να οφείλεται σε κληρονομικές αιτίες. Έχει περιγραφεί ένα σύνδρομο ως «οικογενειακός μη αυτοάνοσος υπερθυρεοειδισμός». Έχουν αναγνωριστεί επίσης πολυάριθμες δραστικές μεταλλάξεις του γονιδίου υποδοχέα TSH. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να εμφανίζονται ως τοξικές. Επομένως, η σχεδόν συνολική ή η ολική θυρεοειδεκτομή είναι η θεραπεία επιλογής.

Βρογχοκήλη

Μια άλλη καλοήθης νόσος του θυρεοειδούς που μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση είναι η συγγενής βρογχοκήλη(διόγκωση του θυρεοειδή). Οι μεγάλες βρογχοκήλες μπορεί να είναι συμπτωματικοί. Εάν ένας ασθενής εμφανίσει συμπτώματα πίεσης (ο μεγάλος σε μέγεθος θυρεοειδής αδένας, πιέζει τον οισοφάγο ή/και την τραχεία), όπως δυσφαγία, δυσφωνία ή δυσκολία στην αναπνοή, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε οριζόντια θέση, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χειρουργικής αφαίρεσης (θυρεοειδεκτομή).

Οι κακοήθειες του θυρεοειδούς απαιτούν πάντα χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς στα παιδιά

Οι όζοι του θυρεοειδούς εμφανίζονται σπάνια στα παιδιά, αλλά απαιτούν διερεύνηση επειδή η συχνότητα κακοήθειας είναι υψηλότερη στα παιδιά από ότι είναι στους ενήλικες. Αυτή γίνεται συνήθως με υπερήχους. Ύποπτοι όζοι θα πρέπει να υποβληθούν σε παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA). Εάν η εξέταση διαγνώσει κακοήθεια ή ύπαρξη Hürthle κυττάρων, απαιτείται χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή).

Η συχνότητα εμφάνισης παιδιατρικού καρκίνου θυρεοειδούς αυξάνεται διαρκώς, σε όλο τον κόσμο. Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά παρουσιάζουν πιο εκτεταμένη νόσο. Η προσβολή των λεμφαδένων κατά τη στιγμή της διάγνωσης παρατηρείται στο 40-80% στα παιδιά σε σχέση με το 20-50% των ενηλίκων. Τα παιδιά παρουσιάζουν μακρινές μεταστάσεις στο 20-30% των περιπτώσεων. Ωστόσο, η πρόγνωση είναι ευνοϊκή, με σχετική 5ετή επιβίωση 95-99% και 20ετή επιβίωση 90%.

Υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη παρότρυνση ότι ο παιδιατρικός καρκίνος θυρεοειδούς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αμφοτερόπλευρη ολική θυρεοειδεκτομή. Υπάρχει επίσης η οδηγία, η θυρεοειδεκτομή να συμπληρώνεται με  αφαίρεση των λεμφαδένων του κεντρικού διαμερίσματος.

Οι εξελίξεις στην γενετική και στην κατανόηση της σχέσης γονότυπου-φαινοτύπου μερικές φορές συνιστούν την προφυλακτική ολική θυρεοειδεκτομή, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις ογκογονιδίων (RET).

 

Ποιος πρέπει να χειρουργεί τα παιδιά;

Διεπιστημονική προσέγγιση

Τα παιδιά χρειάζονται μια διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει παιδο-ενδοκρινολόγους, παιδίατρους, χειρουργό θυρεοειδούς, ιατρό πυρηνικής ιατρικής, αναισθησιολόγους για παιδιά και παθολογο-ανατόμους. Αυτές οι ειδικότητες γιατρών αποτελούν ουσιαστικό μέρος της προεγχειρητικής, μετεγχειρητικής και μακροχρόνιας διαχείρισης παιδιών με νόσο του θυρεοειδούς και αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για αυτούς τους παιδιατρικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή.

Εξειδίκευση και μεγάλος αριθμός επεμβάσεων του χειρουργού

Exeidikefsh kai empeiria xeirourgou thyreoeidous
Ο όγκος των ασθενών που χειρουργεί ετησίως ένας χειρουργός, είναι κριτήριο για την εμπειρία του

Όπως και στους ενήλικες, ο αριθμός των ασθενών που έχει χειρουργήσει ένας χειρουργός, φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με τα αποτελέσματα των επεμβάσεων στα παιδιά που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή. Τα ποσοστά επιπλοκών είναι υψηλότερα από τα ποσοστά εκείνα για ενήλικες που υποβάλλονται σε παρόμοιες επεμβάσεις. Οι χειρουργοί μεγάλου όγκου ασθενών, είχαν σημαντικά μικρότερη διάρκεια παραμονής των ασθενών τους στο νοσοκομείο από τους χειρουργούς χαμηλού όγκου. Η πρόκληση στην παιδιατρική χειρουργική θυρεοειδούς, είναι ότι η συνολική εμπειρία είναι περιορισμένη επειδή οι παιδιατρικές ενδοκρινικές ασθένειες που απαιτούν χειρουργική επέμβαση είναι σχετικά σπάνιες.

Σε μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που εξέτασε περισσότερες από 20 αναφορές σειρών περιπτώσεων σε συνολικά 1800 παιδιατρικούς ασθενείς, τα ποσοστά τραυματισμού του λαρυγγικού νεύρου και του μόνιμου υποπαραθυρεοειδισμού ήταν χαμηλότερα στις επεμβάσεις από χειρουργούς θυρεοειδούς μεγάλου όγκου. Το αναφερόμενο εύρος επιπέδων επιπλοκών ήταν σημαντικό: τα ποσοστά τραυματισμών νεύρων κυμαίνονταν από 0% έως 40% και τα ποσοστά υποπαραθυρεοειδισμού κυμαίνονταν από 0% έως 32%.

Ο αριθμός των ασθενών που έχει χειρουργήσει ένας χειρουργός φαίνεται να είναι ο πιο σημαντικός και ισχυρός προγνωστικός παράγοντας των παιδιατρικών αποτελεσμάτων μετά από θυρεοειδεκτομή. Τα αποτελέσματα των μετεγχειρητικών επιπλοκών στα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρά. Μπορούν να έχουν βαθιές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη καθώς και στην ποιότητα ζωής για δεκαετίες μετά. Η συνεργασία μεταξύ παιδιατρικών χειρουργών μεγάλου όγκου και (ενήλικες) θυρεοειδούς χειρουργών, γονέων και παιδίατρων είναι πιθανό να βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα των ασθενών.

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/