Θυρεοειδής VS κάπνισμα: Τι είναι η νόσος Χασιμότο και Graves

Θυρεοειδής VS κάπνισμα: Τι είναι η νόσος Χασιμότο και Graves

Άρθρο του χειρουργού Σταύρου Τσιριγωτάκη, στα Parapolitika.gr

https://www.parapolitika.gr/article/thireoidis-vs-kapnisma-ti-ine-nosos-chasimoto-ke-graves

Θυρεοειδής VS κάπνισμα: Τι είναι η νόσος Χασιμότο και Graves;
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

kapnisma kai thyreoeidhs
Θυρεοειδής VS κάπνισμα: Τι είναι η νόσος Χασιμότο και Graves
Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/thireoidis-vs-kapnisma-ti-ine-nosos-chasimoto-ke-graves

Δεν υπάρχει όργανο του ανθρώπινου οργανισμού για το οποίο το κάπνισμα να είναι κάτι λιγότερο από επιβλαβές. Ενώ οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, επικεντρώνονται συνήθως στις επιπτώσεις που έχει στους πνεύμονες, την καρδιά και τα αγγεία, ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να προσβληθεί εξίσου σημαντικά.

Σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό MD, FACS και Χειρουργό Θυρεοειδή και Παραθυρεοειδών Αδένων Σταύρο Τσιριγωτάκη, το κάπνισμα, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό και τη νόσο του Χασιμότο. Μπορεί επίσης και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων διαταραχών, όπως η νόσος του Graves. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το κάπνισμα θα επιδεινώσει τα συμπτώματα της θυρεοειδοπάθειας. Το κάπνισμα θα επιταχύνει την πρόοδο της νόσου σας και θα κάνει τη θεραπεία της πάθησης του θυρεοειδούς σας λιγότερο αποτελεσματική.

Αυτό ισχύει για όλες τις μορφές ασθένειας του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του θυρεοειδούς» σημειώνει ο κ Τσιριγωτάκης. Ενώ υπογραμμίζει «Η επίμονη φλεγμονή που προκαλείται από το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί επίσης να οδηγήσει στη διόγκωση του ίδιου του αδένα.  Αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο του Graves ή του Hashimoto».

 

Τι είναι η νόσος του Graves και του Hashimoto;
«Η ασθένεια Graves, είναι μια μορφή αυτοάνοσου υπερθυρεοειδισμού. Αυτή χαρακτηρίζεται από διόγκωση του θυρεοειδούς. Συμβαίνει δύο φορές πιο συχνά στους καπνιστές από τους μη καπνιστές» επισημαίνει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης. Τονίζει ότι «επιπλέον, σε άτομα που ζουν με τη νόσο, το κάπνισμα συνδέεται με την ταχύτερη εξέλιξη της νόσου, την επιδείνωση των συμπτωμάτων και μια χειρότερη αντίδραση στη θεραπεία της ασθένειας του θυρεοειδούς».

«Η συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της νόσου του Hashimoto, μιας αυτοάνοσης διαταραχής που συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό, δεν είναι τόσο σαφής. Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι το κάπνισμα φαίνεται να μειώνει περαιτέρω την λειτουργία του θυρεοειδούς. Ενώ παράλληλα βοηθάει την ανάπτυξη όζων, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με έλλειψη ιωδίου.

Σε περιοχές με υψηλή πρόσληψη ιωδίου, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού Χασιμότο» σημειώνει ο γενικός χειρουργός MD, FACS και Χειρουργός Θυρεοειδή και Παραθυρεοειδών Αδένων.

 

Βρογχοκήλη
Σύμφωνα με τον κ Τσιριγωτάκη «Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης βρογχοκήλης (διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα). Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος.

Η βρογχοκήλη εμφανίστηκε κυρίως σε νεότερες γυναίκες και ηλικιωμένους. Οι μικρότερες γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν διάχυτη διόγκωση του θυρεοειδούς, ενώ οι ηλικιωμένοι συνήθως εμφανίζουν βρογχοκήλη με πολλούς όζους.

Για άγνωστους λόγους, το κάπνισμα δεν φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση μονήρους όζου στο θυρεοειδή αδένα.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο θυρεοειδή που προκαλείται από το κάπνισμα πιστεύεται ότι είναι υψηλότερος σε πληθυσμούς με ανεπάρκεια ιωδίου. Αυτό παρατηρείται σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, στις οποίες κυριαρχεί η βρογχοκήλη, η ήπια ανεπάρκεια ιωδίου είναι ενδημική και το 28% του πληθυσμού καπνίζει».

Λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
Η καύση του τσιγάρου παράγει θειοκυανικά άλατα, τα οποία μεταφέρονται με το αίμα στο θυρεοειδή. Το θειοκυανικό εμποδίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς με τουλάχιστον τρεις διακριτές οδούς :

• Αναστέλλει την πρόσληψη (απορρόφηση) ιωδίου στον θυρεοειδή αδένα, μειώνοντας την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών θυροξίνης (Τ4) και τριιωδοθυρονίνης (Τ3).

• Αναστέλλει άμεσα την παραγωγή ορμονών παρεμβαίνοντας στη διαδικασία σύνθεσης στον θυρεοειδή αδένα.

• Αυξάνει την απέκκριση του ιωδίου από τα νεφρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής του θυρεοειδούς αδένα και συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, η ναυτία και ο πόνος στο στομάχι.

”Σε άτομα με υποθυρεοειδισμό (χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς), μια πτώση των επιπέδων Τ3 / Τ4 μπορεί να περιπλέξει τα συμπτώματα κόπωσης, αύξησης βάρους και μεταβολές της διάθεσης. Ενδεχομένως μπορεί να πάρει πίσω πολλά από τα οφέλη που προσφέρει η θεραπεία”  επισημαίνει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης.

Πληροφορίες

ogkologikh epemvash
xeirourgos thyreoeidh-karkinou thyreoeidh

Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης είναι γενικός χειρουργός MD, FACS και Χειρουργός Θυρεοειδή και Παραθυρεοειδών Αδένων. Είναι Τακτικό μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Ενδοκρινών Αδένων και του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών. www.xeirourgos-thyroeidh.gr

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/thireoidis-vs-kapnisma-ti-ine-nosos-chasimoto-ke-graves