Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για την υγεία του θυρεοειδή σας;

Trofes gia thn ygeia toy thyreoeidh soy

Αυτές οι τροφές βοηθούν τη λειτουργία του θυρεοειδή

Επηρεάζουν οι τροφές την υγεία του θυρεοειδή σας; Ποιες είναι οι καλύτερες;

 

 

Ο οργανισμός μας χρειάζεται το ιώδιο για να παράγει τις απαραίτητες για τον οργανισμό, θυρεοειδικές ορμόνες, αυτό βρίσκεται σε διάφορες τροφές. Αν δεν έχουμε αρκετό ιώδιο στον οργανισμό μας, τότε ο θυρεοειδής δεν μπορεί να δημιουργήσει ικανοποιητική ποσότητα  θυρεοειδικών ορμονών. Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις του θυρεοειδούςόπως υποθυρεοειδισμό, βρογχοκήλη, ακόμα  και σωματική και νοητική καθυστέρηση στα νεογνά.

Θυρεοειδής: Το Ιώδιο προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής

Το ιώδιο υπάρχει με φυσικό τρόπο στο έδαφος και στο θαλασσινό νερό. Η περιεκτικότητα του ιωδίου στις τροφές διαφέρει ανά περιοχή. Μία καλή διαιτητική πηγή πρόσληψης ιωδίου είναι μέσω του επιτραπέζιου αλατιού, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με Ιώδιο (εκτός και αν έχετε εντολή από τον γιατρό σας να περιορίσετε την ποσότητα του αλατιού στη διατροφή σας). Υπάρχουν ακόμα τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ιώδιο, όπως τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, μερικά ήδη ψωμιού και τα αυγά. Αν αυτά δεν σας καλύπτουν τότε και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορείτε να λαμβάνετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα με ποσότητα ιωδίου στα συστατικά του.

Θυρεοειδής: Οι κορυφαίες τροφές με ιώδιο

 • Όστρακα
 • Ψάρια αλμυρών νερών (θάλασσα)
 • Φύκια θαλάσσης
 • Αυγά
 • Γιαούρτι
 • Παγωτό
 • Πολυβιταμίνες με ποσότητα ιωδίου στα συστατικά τους
 • Ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι
 • Γάλα αγελαδινό, σόγιας
 • Σάλτσα σόγιας

Σημάδια δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, τα οποία, ενδεχομένως, δεν γνωρίζετε

 1. Είσαστε συνέχεια κουρασμένοι: Η διαρκής κούραση και η έλλειψη ενέργειας χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία, μπορεί να είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού..
 2. Δεν έχετε καλή ψυχολογική διάθεση: Αν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να σας συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, μπορεί να υπάρχει μειωμένη παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή σας. Αυτή προκαλεί πτώση στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την ψυχολογική σας διάθεση.
 3. Έχετε μειωμένη λίμπιντο: Η μειωμένη σεξουαλική διάθεση είναι πολλές φορές ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.
 4. Έχετε ξηρό δέρμα ή εύθρυπτα νύχια : Αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή και έχετε φαγούρα μπορεί να είναι έχετε υποθυρεοειδισμό. Αυτό συμβαίνει στον υποθυρεοειδισμό επειδή μειώνεται η εφίδρωση. Όταν το δέρμα λοιπόν δεν έχει αρκετή υγρασία, μπορεί γρήγορα να γίνει ξηρό και να ξεφλουδίζει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νύχια, αυτά μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να έχουν γραμμές.Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS

  Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων

  Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

  Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

  Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

  Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

  Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

  www.xeirourgos-thyroeidh.gr

  [email protected]

  https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

  https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/

Εδώ θα αναφέρουμε όλες τις ενέργειες που κάνουμε αλλά και τα μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των ασθενών μας, από τον κορωνοϊό COVID-19.Περισσότερα
+