Ποια θα είναι η θέση του ανθρώπου, στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης;

  • Home
  • Ιατρικά θέματα
  • Ποια θα είναι η θέση του ανθρώπου, στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Ποια θα είναι η θέση του ανθρώπου, στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Θα ζήσουμε σε μια Eλεύθερη Ουτοπία ή σε μια Συναινετική δικτατορία; (Tegmark)

Άνθρωπος και τεχνητή νοημοσύνη
Ποια θα είναι η θέση του ανθρώπου, στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης

 

Είναι μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη εδώ. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας. Από τους δορυφόρους που συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται τα πιο σύνθετα δεδομένα, τα έξυπνα σπίτια με τους πολλούς αυτοματισμούς, τα έξυπνα αυτοκίνητα που κυριολεκτικά “αυτοκινούνται” και βρίσκονται μια ανάσα πριν την μαζική παραγωγή, τα έξυπνα – μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV ή drones που μπορούν να αναζητήσουν, να εντοπίσουν και να χτυπήσουν ακόμη και ανθρώπινους στόχους, τα νέας γενιάς ψηφιακής τεχνολογίας ιατρικά εμφυτεύματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα υγείας και φυσικά το διαδίκτυο με τις έξυπνες εφαρμογές, που όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του. .

Είναι μακριά η εποχή που μια Τεχνητή Υπερνοημοσύνη θα ρυθμίζει και θα επηρεάζει ή θα παίρνει τις αποφάσεις για το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων; Και πως θα επηρεάσει κάτι τέτοιο την ανθρώπινη κοινωνία στο σύνολό της, αναφέρει η κα Ελπίδα Πασαμιχάλη και ρωτάει εύλογα:

Πιστεύετε ότι η υπερανθρώπινη Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) (AI : Artificial Intelligence) μπορεί να δημιουργηθεί αυτόν τον αιώνα ή το θεωρείτε απίθανο;

Η ραγδαία εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι όντως μια πρόκληση αλλά έχει κινδύνους για τις ανθρώπινες κοινωνίες;  H εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα παίζει κάποιο ρόλο στους πολέμους, στο έγκλημα, στις θέσεις εργασίας, στην ανεργία, στη δικαιοσύνη, στην πολιτική, στην ιατρική, στη βιομηχανία, στις συγκοινωνίες, αλλά και στην ενημέρωση μας;

Παγκόσμιος Έλεγχος

Η Τεχνητή Υπερνοημοσύνη  θα μπορεί να αυτοβελτιωθεί και πάνω από όλα τα …αναπαραχθεί Aυτό δεν είναι τόσο εξωπραγματικό όσο ακούγεται… Μπορεί ένα πανίσχυρο λογισμικό, να δημιουργήσει άλλα λογισμικά, για διάφορα πεδία δραστηριοτήτων και όλα αυτά έχουν την ικανότητα να αυτοβελτιώνονται. Να “διδάσκονται” δηλαδή από τα λάθη τους και να βελτιώνουν τις ατέλειές τους, όπως εν ολίγοις και τα ανθρώπινα όντα. Γίνεται; Μη βιαστείτε να πείτε “όχι” διότι θα μπορούσε και να γίνει., για την ακρίβεια γίνεται ήδη σε πιο απλές μορφές.  Μιλάμε για δυνατότητα επανα – προγραμματισμού ή επανασχεδιασμού της εσωτερικής του δομής. Σε μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αυτό το υπερ-λογισμικό , αν του δοθεί η πρόσβαση θα μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το λογισμικό της Ανθρώπινης Νοημοσύνης

Οι έρευνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον 21ο αιώνα σχετίζονται άμεσα με την εξελικτική βιολογία, της ανθρώπινη νευρολογία και τη νευροχειρουργική. Επιστήμες που έχουν σημειώσει τεράστια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ακριβώς λόγω της εξέλιξης της Τεχνολογίας. Αυτός είναι και ο λόγος που στις έρευνες αυτές για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα παρατηρήσετε ότι δεν συμμετέχουν πλέον μόνο επιστήμονες για πληροφορική και υπολογιστές αλλά και νευροεπιστήμονες και νευροχειρουργοί.

Υπάρχει απειλή;

Σχέση ανθρώπου και ρομπότ
Τεχνητή νοημοσύνη και άνθρωπος

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα όταν μιλούσαμε για τεχνητή νοημοσύνη εννοούσαμε τα …ρομπότ. Δηλαδή ανθρωπόμορφες μηχανές που θα κινούνται ανάμεσα μας, κάνουν δουλειές που τους αναθέτουμε και κάποια στιγμή υπήρχε η πιθανότητα, συχνότατο σενάριο στην επιστημονική φαντασία, να μας απειλήσουν ως είδος. Σήμερα όμως η εξωτερική εμφάνιση, δηλαδή το περίβλημα, είναι το λιγότερο και το ευκολότερο. Το μείζον ζήτημα είναι η δημιουργία του λογισμικού. Αν δημιουργηθεί το λογισμικό, το οποίο στην εποχή του διαδικτύου μπορεί και να διαδοθεί σε χρόνο αναπνοής, το περίβλημα θα είναι το τελευταίο που θα μας απασχολήσει. Και τι θα συμβεί αν αυτό το λογισμικό, αυτή η Τεχνητή Νοημοσύνη πέσει σε κακόβουλα χέρια; Πως μπορεί να προστατευθεί η κοινωνία από μια τέτοια απειλή;

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται απίθανα, κάτι παραπάνω από επιστημονική φαντασία, όμως το γεγονός ότι ισχυροί επιχειρηματίες επενδύουν στις έρευνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη, δίνουν σε αυτές μεγάλη δόση ρεαλισμού. Η πιθανότητα να δημιουργηθεί η Τεχνητή Υπερνοημοσύνη φαίνεται ακόμη πολύ μακρινή, όμως ήδη οι εξελίξεις στους επιμέρους τομείς είναι πραγματικά καταιγιστικές. Και τι θα συμβεί αν πέσουν σε λάθος χέρια; Δηλαδή σε πρόσωπα που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος, σε κυβερνήσεις που θα τις χρησιμοποιούσαν ως υπερ – όπλα για επιθετικούς σκοπούς, σε παράνομα κυκλώματα, σε “νοσηρούς εγκεφάλους”; Εδώ φτάνουμε στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, αλλά επειδή η “φαντασία” αυτή μας πλησιάζει πλέον ….επικίνδυνα, ίσως είναι ο καιρός, τουλάχιστον να ασχοληθούμε.