Μάθετε ποιοι είναι οι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας του θυρεοειδή σας

  • Home
  • Ιατρικά θέματα
  • Μάθετε ποιοι είναι οι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας του θυρεοειδή σας

Μάθετε ποιοι είναι οι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας του θυρεοειδή σας

Ενέργειες για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης θυρεοειδοπάθειας

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια για να αποφύγετε οριστικά την ασθένεια του θυρεοειδούς, υπάρχουν όμως ενέργειες που μπορείτε να κάνετε, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ή εάν έχετε διαγνωστεί με νόσο του θυρεοειδούς, να σας βοηθήσουν να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε την εξέλιξη της.

Επειδή οι μη διαγνωσμένες διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών άλλων παθήσεων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό και να δώσετε προσοχή σε τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα που έχετε.

Ζητήστε ένα κολάρο θυρεοειδούς όταν κάνετε μια ακτινογραφία

Πριν υποβληθείτε σε ακτινογραφία, ειδικά για οδοντιατρικούς λόγους (πανοραμική) ή ακτινογραφίες που περιλαμβάνουν τη σπονδυλική σας στήλη, το κεφάλι, το λαιμό ή το στήθος σας, ζητήστε από τον τεχνικό να τοποθετήσει ένα κολάρο θυρεοειδούς στο λαιμό σας, αν δεν σας το προσφέρει ο ίδιος. Αυτό το κολάρο μοιάζει λίγο με το μέρος του λαιμού ενός πουλόβερ, και είναι βαρύ και επενδεδυμένο με μόλυβδο.

Ο στόχος του περιλαίμιου είναι η προστασία του θυρεοειδούς σας αδένα από την έκθεση στην ακτινοβολία. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο θυρεοειδής σας είναι το πιο ευάλωτο μέρος της περιοχής της κεφαλής και του λαιμού λόγω της θέσης του και του μεγάλου μεγέθους του και η υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του θυρεοειδούς.

 

 

Σταματήστε το κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου έχει μια ποικιλία από τοξίνες που μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδή σας. Το θειοκυανικό, ειδικότερα, διαταράσσει την πρόσληψη ιωδίου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Γενικά, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα θυροξίνης (Τ4) και ελαφρά μείωση των επιπέδων της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH).

Οι καπνιστές τσιγάρων είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο Graves, μια κύρια αιτία υπερθυρεοειδισμού, καθώς και προβλήματα στα μάτια όπως την οφθαλμοπάθεια Graves.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, επομένως πείτε στο γιατρό σας να σας βοηθήσει. Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε.

 

Eξέτασε τακτικά το λαιμό σου

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση μιας πάθησης του θυρεοειδή είναι να πραγματοποιείτε περιοδικά εξέταση του λαιμού σας . Αυτή η εύκολη εξέταση μπορεί να εντοπίσει όζους, ή αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδή σας. Ωστόσο, πολλοί όζοι δεν είναι δυνατό να γίνουν αντιληπτοί ή αισθητοί, οπότε αν έχετε άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Το μόνο που χρειάζεστε για αυτή την απλή ενέργεια είναι ένα ποτήρι νερό και ένας καθρέφτης. Εάν αισθάνεστε ή βλέπετε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο φροντίστε να δείτε τον γιατρό σας.

 

Μειώστε την κατανάλωση σόγιας

Η σόγια είναι ένα αμφιλεγόμενο συστατικό, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του θυρεοειδούς σας.
Αν έχετε κάποια θυρεοειδοπάθεια, είναι καλή ενέργεια να παίρνετε το φάρμακο αντικατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών – οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν λεβοθυροξίνη – με άδειο στομάχι και να περιμένετε 30 με 60 λεπτά πριν φάτε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι έρευνες έχουν δείξει με ακρίβεια ότι η σόγια, καθώς και το ασβέστιο, οι ίνες, ο σίδηρος και άλλα τρόφιμα και φάρμακα, παρεμβαίνουν στην απορρόφηση λεβοθυροξίνης από τον οργανισμό σας.

 

Συζητήστε με το γιατρό σας τη συμπλήρωση της διατροφής σας με το σελήνιο

Το σελήνιο είναι μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες και ο θυρεοειδής έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σεληνίου στον οργανισμό του ενήλικα. Η διατήρηση ενός ισορροπημένου επιπέδου, είτε μέσω μιας υγιεινής διατροφής είτε μέσω της συμπλήρωσης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κάποιας ασθένειας του θυρεοειδούς. Ακόμη και αν παίρνετε αρκετό σελήνιο από τα τρόφιμα που τρώτε, η συμπλήρωση μπορεί ακόμα να σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σελήνιο μειώνει τα αντισώματα θυρεοξειδάσης (TPO) σε άτομα με νόσο του Hashimoto και έγκυες γυναίκες και μειώνει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού (υπολειτουργικός θυρεοειδής). Επιπλέον, σε έγκυες γυναίκες, η συμπλήρωση σεληνίου μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μόνιμης θυρεοειδίτιδας μετά τον τοκετό.
Δεδομένου ότι ο οργανισμός απορροφά την οργανική μορφή σεληνίου που ονομάζεται σεληνομεθειονίνη καλύτερα από ότι την ανόργανη μορφή που είναι γνωστή ως σεληνίτης νατρίου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη σεληνομεθειονίνη ως συμπλήρωμα επειδή είναι πιο αποτελεσματική.
Φυσικά, φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας για τη λήψη σεληνίου. Ο ρόλος του στην υγεία του θυρεοειδούς δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πλήρως. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σεληνίου στο σώμα μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

 

Έχετε ιωδιούχο Κάλιο στο σπίτι

Να αγοράσετε ιωδιούχο κάλιο (ΙΚ) για να έχετε στο σπίτι σας ένα κιτ έκτακτης ανάγκης. Το KI είναι ένα συμπλήρωμα που το αγοράζετε χωρίς συνταγή, το οποίο, όταν λαμβάνεται μέσα στις πρώτες ώρες μετά από πυρηνικό ατύχημα ή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του θυρεοειδούς σας από τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.
Ο λόγος είναι ότι ο θυρεοειδής σας για να λειτουργήσει χρειάζεται το ιώδιο, το οποίο το παίρνει κανονικά από την κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ του κανονικού ιωδίου και του ραδιενεργού ιωδίου, του τύπου που απελευθερώνεται από πυρηνικά εργοστάσια ή από ραδιενεργό υλικό κατά τη διάρκεια πυρηνικών εκρήξεων.
Το ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα αγέννητα μωρά, βρέφη και τα μικρά παιδιά. Με το να παίρνετε ΙΚ, υπάρχει κορεσμός του οργανισμού σας με ιώδιο έτσι ώστε δεν θα προσλάβει ραδιενεργό ιώδιο.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολία, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς θεωρείται ότι δικαιολογεί τον κίνδυνο λήψης ΙΚ. Αλλά αν δεν συμβεί κάποιο τέτοιο ατύχημα, το ΙΚ δεν θα σας προστατεύσει από τίποτα. Μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τον υποθυρεοειδισμό ή τον υπερθυρεοειδισμό, να επιδεινώσει τις υπάρχουσες καταστάσεις θυρεοειδούς κ.ά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σιελαδενίτιδα (φλεγμονή του σιελογόνου αδένα), γαστρεντερικές διαταραχές, αλλεργικές αντιδράσεις και εξανθήματα.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παίρνετε μόνο ΙΚ όταν σας έχουν δοθεί οδηγίες από τις τοπικές υγειονομικές αρχές σας κατά τη διάρκεια πυρηνικής έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, όπως:
• Όχι όλες οι ραδιενεργές απελευθερώσεις Δεν περιέχουν, όλες οι ραδιενεργές απελευθερώσεις, το ραδιενεργό ιώδιο που προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς, επομένως μόνο οι υγειονομικές αρχές θα ξέρουν αν πρέπει να πάρετε ΙΚ.
• Οι αρχές μπορούν να σας πουν ποιος πρέπει να πάρει το ΙΚ, πότε να το πάρει, πόσο να πάρει και για πόσο καιρό.
• Εάν δεν βρίσκεστε σε περιοχή που βρίσκεται κάτω από τον κίνδυνο για πυρηνική απελευθέρωση ή ατύχημα, η πιθανότητα ότι θα χρειαστεί να πάρετε το ΙΚ είναι πολύ μικρό.

 

Υπάρχει σχέση μεταξύ της κοιλιοκάκης και της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ- διάγνωση και θεραπεία
Η κοιλιοκάκη, είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που κάνει τα έντερά σας να αντιδράσουν ασυνήθιστα στη γλουτένη, είναι τρεις φορές πιο συχνή σε άτομα με αυτοάνοση θυρεοειδική νόσο όπως η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto και η με νόσο του Graves.
Δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς υπάρχει αυτή η σχέση. Η κοιλιοκάκη προκαλεί κακή απορρόφηση βασικών στοιχείων όπως το ιώδιο και το σελήνιο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες και να προκαλέσει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.
Συμπτώματα της κοιλιακής νόσου
Αν και τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη χρήση δίαιτας χωρίς γλουτένη για τη θεραπεία ατόμων με αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη μπορεί να είναι ευεργετική για τα άτομα με νόσο του Hashimoto βοηθώντας στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών και ενδεχομένως ακόμη και την εξέλιξη της κατάστασης.
Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κοιλιοκάκη, μιλήστε στο γιατρό σας για να εξεταστείτε. Ακόμη και αν δεν έχετε κοιλιοκάκη, μπορείτε ακόμα να έχετε ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη και μπορεί να επωφεληθείτε από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Εξετάστε τον ρόλο του Φθορίου
Ενώ μερικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με φθοριούχο πόσιμο νερό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης υποθυρεοειδισμού σε σχέση με τους υπόλοιπους, υπάρχουν άλλες έρευνες που δεν το έχουν δείξει.
Αν ανησυχείτε, ωστόσο, για το ρόλο του φθορίου στην υγεία σας, φροντίστε να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

 

ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΣΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Το να βλέπετε τον γιατρό σας για τακτικό έλεγχο είναι σημαντικό, όχι μόνο για τη συνολική σας υγεία αλλά και για την υγεία του θυρεοειδούς σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν κινδυνεύετε να εμφανίσετε κάποια ασθένεια του θυρεοειδούς, για παράδειγμα, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδίτιδας του Hashimoto ή ασθένειας Graves. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα θελήσει πιθανώς να εξετάζετε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών σε ετήσια βάση.

 

ΝΑ ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ
Είναι καλό να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα όταν πρόκειται για τον θυρεοειδή σας για να μειώσετε τον κίνδυνο των προβλημάτων σας, αλλά να γνωρίζετε ότι τίποτα δεν είναι ένα σίγουρο, ειδικά εάν κάποια αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς υπάρχει μέσα στην οικογένειά σας. Τουλάχιστον, ακολουθώντας πολλές από αυτές τις συμβουλές θα γνωρίζετε το τι συμβαίνει με το θυρεοειδή σας και θα βοηθηθείτε ώστε να είστε ενεργείς και να λάβετε θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα, αν προκύψει ανάγκη.

 

Σταύρος Τσιριγωτάκης, χειρουργός θυρεοειδή MDFACS

Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων

Τακτικό μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών

Τακτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών

Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδή

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/