Ακόμα και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ

Ακόμα και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ

Ίσως πρέπει να παραλείψετε αυτό το ποτήρι κρασί απόψε, γιατί ακόμα και η ελαφριά κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου  , προειδοποιεί νέα δήλωση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

«Οι άνθρωποι συνήθως δεν συσχετίζουν την κατανάλωση μπύρας, κρασιού ή γενικότερα του οινοπνεύματος με την εμφάνιση κακοήθειας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου  ανάπτυξης καρκίνου,  κατά τη διάρκεια της ζωής τους».

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου  έχει αποδειχθεί και μας παρέχει οδηγίες, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συμβουλεύσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Το αλκοόλ ευθύνεται για το 5 έως 6% των νέων καρκίνων  και των θανάτων από καρκίνο, παγκοσμίως. Η μέτρια ή η βαριά κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν αποδεδειγμένα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου  στο μαστό, στο παχύ έντερο, στον οισοφάγο, στο κεφάλι και στον τράχηλο.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα της ASCO διαπίστωσε ότι 7 στους 10 Αμερικανούς δεν γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι, προτείνονται αρκετές συστάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορα μέτρα για τη διάθεση του αλκοόλ, για τον περιορισμό της διαφήμισης του αλκοόλ στη νεολαία αλλά και για την παροχή προσυμπτωματικού ελέγχου και θεραπείας ανθρώπων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Η οργάνωση θέλει επίσης να σταματήσει τη «ροζ διαφήμιση» των αλκοολούχων ποτών.  Δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τον καρκίνο του μαστού με το ποτό, οι εταιρείες δεν πρέπει να «εκμεταλλεύονται το ροζ χρώμα» ή να χρησιμοποιούν ροζ κορδέλες για να δείξουν την υποστήριξή τους στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού.

«Η ASCO ενώνει έναν αυξανόμενο αριθμό οργανισμών για την αντιμετώπιση του καρκίνου και της δημόσιας υγείας αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο».

«Ως εκ τούτου, ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ είναι ένα μέσο για την πρόληψη του καρκίνου». «Τα καλά νέα είναι ότι, όπως οι άνθρωποι φοράνε αντηλιακό για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος , πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ μειώνουν τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».