Τι μπορείτε να τρώτε τις γιορτές χωρίς να πάρετε κιλά

Τι μπορείτε να τρώτε τις γιορτές χωρίς να πάρετε κιλά

Διατροφικές συμβουλές για τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!

Ανέκαθεν όλοι περιμένουμε τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με ανυπομονησία! Αυτές τις ημέρες των εορτών όλα είναι λαμπερά, φωτεινά κι ευωδιαστά. Ορισμένοι όμως και σίγουρα όχι λίγοι αναρωτιούνται αν αξίζει να χαλάσουν την δίαιτα τους και να ξαναπάρουν όλα τα κιλά που με τόσο κόπο έχασαν ή να συνεχίσουν την δίαιτα τους και να μην απολαύσουν τις γιορτινές λιχουδιές;
Παραμείνετε ψύχραιμοι και θυμηθείτε ότι…
Το πρωινό συνεχίζει να έχει πρωταρχική σημασία ακόμα και στις ημέρες των γιορτών!
Δεν αξίζει να διακόψετε τη λήψη του πρωϊνού σας μόνο και μόνο για να φάτε εορταστικές λιχουδιές. Μπορείτε να μειώσετε τα λίπη του πρωϊνού (κρουασάν, κέικ κλπ).
Αυτά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με:
– γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή φρέσκους φυσικούς χυμούς
– δημητριακά πρωινού ή φρυγανιές.
Το δεκατιανό και απογευματινό σας φρούτο είναι απαραίτητα στη καθημερινή διατροφή σας! Αυτά θα εξαφανίσουν το αίσθημα της πείνας ανάμεσα στα γεύματα και θα σας βοηθήσουν να είστε πολύ πιο ‘’επιλεκτικοί’’ στις προτιμήσεις σας στα δελεαστικά γιορτινά τραπέζια.

Να νιώθετε ελεύθεροι στα γιορτινά τραπέζια και να κάνετε όποιες επιλογές σας αρέσουν. Μην ξεχνάτε ότι οι υπερβολές και ο εξαναγκασμός καταστρέφουν την απόλαυση τόσο τη δική σας όσο και των υπολοίπων στην παρέας σας. Σίγουρα καλό είναι να καταναλώνετε με μέτρο τα πολύ λιπαρά κρέατα (πέτσα γαλοπούλας ή κατσικιού, χοιρινού κλπ) ή τα δελεαστικά αλλαντικά, τις πολύ λιπαρές σάλτσες, τα παχιά τυριά.

Ενυδάτωση

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πρωταρχικής σημασίας όχι μόνο την περίοδο των εορτών αλλά και καθημερινά. Παίζει σπουδαίο ρόλο στην ρύθμιση των ηλεκτρολυτών κα. Έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ.

Αποφύγετε τα γλυκά στο πρωϊνό 

Τι γίνεται με τα γλυκά?

Τα γλυκά των Χριστουγεννιάτικων γιορτών είναι πλούσια σε θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει οπωσδήποτε να τα στερηθούμε! Μπορούμε να φάμε κάτι λιγότερο στο κυρίως γεύμα ή στο πρωϊνό ώστε να προσθέσουμε κάποιο γλυκό αργότερα ώστε να μην μας επιβαρύνει τόσο…

Τι γίνεται με το αλκοόλ?

Ποιος μπορεί να φανταστεί ένα γιορτινό τραπέζι χωρίς αλκοόλ? Όλοι επιθυμούν ένα καλό κρασί ή ένα καλό ποτό. Μπορούμε να το απολαύσουμε αλλά ας το κάνουμε έξυπνα και σίγουρα με μέτρο. Αποφύγετε τις προσμίξεις στα ποτά (χυμοί, αναψυκτικά) που ανεβάζουν τις θερμίδες και παράλληλα βοηθούν να απορροφάται πιο εύκολα και πιο γρήγορα το αλκοόλ κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μέθη. Εξαιρετικές επιλογές είναι το κρασί (έως 20%) και η μπύρα.

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Τα γλυκά δεν μας δίνουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Επομένως κανένα κύριο γεύμα δεν είναι σωστό να αντικατασταθεί από ένα γλυκό.
    Η πείνα δεν είναι καλός σύμβουλος. Μην παραλείπετε γεύματα! Επειδή θα φάμε καλά στο γιορτινό τραπέζι δεν σημαίνει ότι πρέπει όλη μέρα θα πρέπει να πεινάμε! Επομένως δεν πρέπει να καταργείται κανένα κύριο γεύμα. Επομένως αν το ένα κύριο γεύμα θα είναι εορταστικό και βαρύ θα είναι έξυπνο να κάνουμε κάποιες επιλογές:
  • γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ψωμί ολικής αλέσεως ή δημητριακά ή φρυγανιές ή
  • κάποια σαλάτα ωμών ή βραστών λαχανικών με λίγο τυρί ή
  • μια ελαφριά σούπα με τυρί χωρίς λιπαρά.

Νους υγιής…εν σώματι υγιεί….

Να έχεις ένα υγιές πνεύμα μέσα σε ένα υγιές σώμα μιας και ο καθένας από εμάς είναι μια ενιαία μονάδα ένα σύμπλεγμα των δύο, του νου, του πνεύματος δηλαδή αλλά και του σώματος. Η σωματική άσκηση είναι γνωστό ότι μας βοηθά στη βελτίωση της υγείας μας. Όταν λέω σωματική άσκηση δεν εννοώ να χτυπιέται κάποιος με τις ώρες σε ένα γυμναστήριο αλλά απλά να υπάρχει η σωματική κίνηση όπως ένα απλό περπάτημα, γρήγορο βάδισμα ή τρέξιμο για τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα. Αν ο ρυθμός του προγράμματος μας στις γιορτές επιβάλλει την ελάττωσή της μπορούμε να αυξήσουμε το περπάτημα στην καθημερινότητά μας!

Όπως όμως γυμνάζουμε το σώμα μας έτσι πρέπει να γυμνάζουμε και το πνεύμα μας, τη «ψυχή μας» τον εσωτερικό μας κόσμο. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικός, χρειάζεται να αλληλεπιδρά με τους γύρω του, να συναναστρέφεται μαζί τους, να κοινωνικοποιείται. Η συζήτηση, ο διάλογος είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τη ψυχική μας υγεία. Πολύ σημαντικό συστατικό είναι επίσης η δημιουργικότητα ή μάλλον το αίσθημα της δημιουργικότητας το οποίο είναι μια ανάγκη βασικότατη για τον άνθρωπο. Ο καθένας μας χρειάζεται και θέλει να νιώθει ότι δημιουργεί, ότι προσφέρει, ότι οι κόποι του, οι πράξεις του έφεραν καρπούς. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τον εαυτό μας να νιώθει σημαντικός, να νιώθει ότι αξίζει.
Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για υγιές σώμα παραλείποντας τη σημασία του ύπνου. Ο ύπνος και ιδιαίτερα ο νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχολογική μας υγεία και ισορροπία. Με αυτό τον τρόπο ξεκουράζεται το σώμα αλλά και το μυαλό. Για τη σωστή λειτουργία λοιπόν του οργανισμού μας, για να είμαστε γεμάτοι ζωντάνια και ευεξία χρειαζόμαστε 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου που μας ξεκουράζει πραγματικά.

Χρόνια πολλά κι Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος 2024!

 

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς
Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Ιασώ
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)
www.xeirourgos-thyroeidh.gr
[email protected]
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/
https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/