Καρκίνος Θυρεοειδούς – Μόνο αν γνωρίζεις μπορείς να προστατευτείς

Καρκίνος Θυρεοειδούς – Μόνο αν γνωρίζεις μπορείς να προστατευτείς

Οι κακοήθειες στο θυρεοειδή αυξήθηκαν δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες 3 δεκαετίες.
Είναι η πιο συχνή κακοήθεια (90%) του ενδοκρινικού συστήματος. Στους ενήλικες αντιστοιχεί περίπου στο 1% του συνόλου των κακοηθειών, ενώ στα παιδιά φτάνει στο 3% των καρκίνων. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό επηρεάζοντας όλες τις λειτουργίες μας. Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε κάποιον που έχει προσβληθεί από νόσο του θυρεοειδούς ή καρκίνο του θυρεοειδούς και εμείς στο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς στο Ιασώ είμαστε περήφανοι που προωθούμε την ευαισθητοποίηση στην Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς, έτσι ώστε τα συμπτώματα, η διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπεία του να είναι διαθέσιμα σε όλους.

Η διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία των παθήσεων του ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ κατά την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς είναι το κλειδί για την αποστολή μας ως κορυφαίο Κέντρο Θυρεοειδούς αφιερωμένο στις παθήσεις του θυρεοειδούς, στην πρόληψη, ακριβή διάγνωση και θεραπεία της νόσου του θυρεοειδούς μέσω της αριστείας στην κλινική φροντίδα και την πλήρη θεραπεία.

Όταν τα θυρεοειδικά κύτταρα αναπτύσσονται ανώμαλα, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο θυρεοειδούς. Επειδή όμως τα συμπτώματα είναι ασαφή και μιμούνται άλλες λιγότερο σοβαρές ασθένειες, είναι πιθανό να έχετε καρκίνο του θυρεοειδούς για μήνες ή και χρόνια χωρίς να το γνωρίζετε.

Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς μπορούν να θεραπευτούν εάν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Ο Διευθυντής του Κέντρου Χειρουργικής Θυρεοειδούς Ιασώ Σταύρος Τσιριγωτάκης και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις και ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες, για να εξασφαλίσουν ότι λαμβάνετε το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας. Η θεραπευτική σας ομάδα πρέπει να περιλαμβάνει ενδοκρινολόγους, χειρουργούς θυρεοειδούς εξειδικευμένους και με μεγάλη εμπειρία και πυρηνικούς. Πρέπει να είναι όλοι ειδικοί στο διαχωρισμό των όζων του θυρεοειδούς αλλά και των τύπων καρκίνων του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων του θηλώδους, θυλακιώδους, κυττάρων Hurthle, μυελοειδούς και αναπλαστικού τύπου.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς του Ιασώ Σταύρος Τσιριγωτάκης εξηγεί πώς ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να περάσει απαρατήρητος – και τι μπορείτε να κάνετε για να τον διαγνώσετε νωρίς, όταν είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά και ποια θεραπεία είναι η κατάλληλη για εσάς.

Παράγοντες κινδύνου

 • Φύλο: γυναίκα
 • Ηλικία: μεταξύ 40-50
 • Ακτινοβολία & ραδιενέργεια: έκθεση σε θεραπευτική ακτινοβολία σε νεαρή ηλικία ή πυρηνικό ατύχημα
 • Κληρονομικότητα: γονιδιακές μεταλλάξεις
 • Έλλειψη ιωδίου
 • Παχυσαρκία

Τα συμπτώματα του καρκίνου θυρεοειδούς μπορεί να περάσουν απαρατήρητα 

Δυστυχώς, ο καρκίνος θυρεοειδούς δεν έχει πολλά εμφανή συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι:

 • ένα εξόγκωμα, πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού
 • πόνος στο μπροστινό μέρος του λαιμού που μπορεί να επεκτείνεται στο αυτί
 • βραχνή φωνή
 • πρόβλημα στην αναπνοή
 • επίμονος βήχας
 • δυσκαταποσία

Το κλειδί είναι η ακριβής διάγνωση 

Επειδή τα συμπτώματα του καρκίνου θυρεοειδούς είναι γενικά και μπορεί να σχετίζονται με άλλες παθήσεις, είναι σημαντική η ακριβής διάγνωση.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η κλινική εξέταση.

Μετά η ομάδα των θεραπόντων πιθανότατα θα εκτελέσει:

 • Υπερηχογράφημα: Μέγεθος, σχήμα και θέση των όζων. Ο ακτινοδιαγνώστης θα κατηγοριοποιήσει τους όζους ανάλογα με την επικινδυνότητα τους. Αν υπάρχει καρκίνος θα διαγνώσει εάν αυτός έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες (χαρτογράφηση).
 • Παρακέντηση (FNA) : Εάν η απεικόνιση δείχνει έναν ύποπτο όζο.

Εάν το υπερηχογράφημα και η κυτταρολογική δηλώνουν ότι έχετε καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία από ένα Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς που έχει ειδικούς γιατρούς στον καρκίνο του θυρεοειδούς για να λάβετε ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε αρκετούς όζους, αλλά εάν ο λάθος υποβληθεί σε παρακέντηση και κριθεί καλοήθης, ένας καρκινικός όζος μπορεί να αγνοηθεί και να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον. Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης επισημαίνει ότι στον καρκίνο θυρεοειδούς η κύρια θεραπεία είναι η ΣΩΣΤΗ χειρουργική επέμβαση. Αν διαγνωστείτε με καρκίνο και δεν εξεταστούν οι λεμφαδένες στο λαιμό τότε μπορεί να υποβληθείτε σε ατελή επέμβαση και μετά από λίγο θα χρειαστείτε νέα επέμβαση. Οι επανεπεμβάσεις όμως ταλαιπωρούν τον ασθενή και σωματικά και ψυχολογικά και σίγουρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών.

Στο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς του Ιασώ, τόσο ο Διευθυντής του ο Σταύρος Τσιριγωτάκης όσο και η ομάδα των χειρουργών συνεργατών του διενεργούν αποκλειστικά και καθημερινά επεμβάσεις θυρεοειδούς. Αυτοί δεν πρόκειται να σας χειρουργήσουν αν δεν σας ελέγξουν πλήρως και δεν σας εξηγήσουν όλες τις χειρουργικές επιλογές που υπάρχουν και είναι οι καλύτερες για εσάς.

 

Ορισμένοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς απαιτούν πιο εκτεταμένη επέμβαση 

Ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι οι πιο συχνοί και λιγότερο επιθετικοί τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς. Σε αυτούς απαιτείται συνήθως η ολική θυρεοειδεκτομή

και σε ορισμένες περιπτώσεις η λοβεκτομή (αφαιρείται ο μισός αδένας). Στην χαρτογράφηση όμως υπάρχει περίπτωση να φανεί ότι έχουν προσβληθεί και οι λεμφαδένες οπότε θα χρειαστεί να γίνει λεμφαδενικός καθαρισμός. Σε διαφορετική περίπτωση αν δεν τους ελέγξετε προεγχειρητικά όπως δυστυχώς συμβαίνει αρκετές φορές αλλού, θα χρειαστεί δεύτερη επέμβαση. Σε αυτή την κατηγορία καρκίνων υπάρχουν κάποιοι υπότυποι που απαιτούν μεγαλύτερη επέμβαση επειδή αυτοί οι τύποι είναι πιο επιθετικοί.

Σε ασθενείς με μυελοειδή καρκίνο απαιτείται συνήθως αφαίρεση μέρους των λεμφαδένων ακόμα και αν αυτοί δεν είναι εξ αρχής προσβεβλημένοι. Αυτό γίνεται επειδή αυτός ο τύπος κάνει συχνά μετάσταση στους συγκεκριμένους λεμφαδένες.

Άλλοι, λιγότερο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς, όπως ο αναπλαστικός καρκίνος είναι πιο επιθετικοί. Τείνουν να εμφανίζονται ως ένα μεγάλο εξόγκωμα που εμφανίζεται ξαφνικά μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

Η θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι ίδια για όλους

Ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου θυρεοειδούς όπως αυτοί που έχουν χειρουργηθεί σε νεαρή ηλικία για καρκίνο παχέος ή μαστού.  Αυτοί θα παρακολουθούνται πιο στενά. Ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς μπορεί να είχαν συχνά συμπτώματα που τα αμελούσαν για χρόνια, μέχρι να λάβουν τη διάγνωση.

Ασθενείς με γενετικές μεταλλάξεις – ειδικά τα παιδιά υψηλού κινδύνου για καρκίνο του θυρεοειδούς – μπορεί να ζήσουν χρόνια πριν χρειαστούν θεραπεία. Παρακολουθούμε στενά αυτούς τους ασθενείς.

Αν γνωρίζουμε ότι κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του θυρεοειδούς (σπάνιες περιπτώσεις), πρέπει να αφαιρέσουμε τον θυρεοειδή γρήγορα, προτού η ασθένεια έχει την ευκαιρία να εξαπλωθεί.

Τέλεια επέμβαση – Άριστο αποτέλεσμα!

Για άριστα αποτελέσματα πρέπει να τεθεί ακριβής διάγνωση, να επιλεγεί η εξατομικευμένη θεραπεία από εξειδικευμένη και πολύ έμπειρη ομάδα χειρουργών σε εξειδικευμένο Κέντρο ώστε να γίνει άριστη επέμβαση. Άριστη σημαίνει να γίνει θυρεοειδεκτομή και όταν χρειάζεται να γίνει και λεμφαδενικός καθαρισμός με σχεδόν μηδενικό υπόλειμμα και απουσία επιπλοκών.

Μόλις πριν από δύο δεκαετίες, δεν υπήρχαν τμήματα χειρουργικής θυρεοειδούς. Με την ωρίμανση του πεδίου και την αυξανόμενη αναγνώριση ότι ο όγκος ασθενών ενός γιατρού, η εξειδίκευση και η εμπειρία συνδέονται με τις λιγότερες επιπλοκές και τα καλύτερα αποτελέσματα , η ενδοκρινική χειρουργική έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ εξειδικευμένο τομέα. Αναγνωρίζοντας την αξία της τεχνογνωσίας στη χειρουργική του θυρεοειδούς έχουμε δημιουργήσει το Τμήμα αυτό και χειριζόμαστε μεγάλο όγκο ασθενών συμπεριλαμβανομένων σύνθετων και χειρουργημένων ασθενών σε άλλα μέρη που δεν έκαναν ολοκληρωμένη επέμβαση.

Ζητήστε θεραπεία από ειδικούς για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Μην φοβάστε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη. Θέλετε τη σωστή θεραπεία τη σωστή στιγμή από το σωστό μέρος. Ο θυρεοειδής είναι ένας τόσο ευαίσθητος αδένας και βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περιοχή. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε θεραπεία από ειδικούς που έχουν εμπειρία στη θεραπεία – και στην αφαίρεση – του όγκου, ώστε να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Για οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με τη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα μπορείτε να μας ρωτήσετε. Θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε και να σας βοηθήσουμε!

αφαίρεση θυρεοειδούς και λεμφαδένων

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube για να ενημερώνεστε για νέο περιεχόμενο:
https://studio.youtube.com/channel/UCXjb_rQ1OazD6-Crh_5n2kQ/videos/upload?filter=%5B%5D&sort=%7B%22columnType%22%3A%22date%22%2C%22sortOrder%22%3A%22DESCENDING%22%7D
​Ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα μας αναλυτικά για τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδούς:
​https://xeirourgos-thyroeidh.gr/

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/