Κάπνισμα και Θυρεοειδής – Σταύρος Τσιριγωτάκης
Μπορείτε Να Καπνίζετε Ενώ Παίρνετε T4;
Μάθετε πώς και γιατί το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία του θυρεοειδούς σας

Κανένα σύστημα στον οργανισμό σας δεν επωφελείται από το κάπνισμα, αυτό συμβαίνει και με το θυρεοειδή. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η καρδιά και οι πνεύμονες είναι τα όργανα που επηρεάζονται περισσότερο από το τσιγάρο, αλλά ο θυρεοειδής προσβάλλεται δυσμενώς. Το κάπνισμα όχι μόνο επιδεινώνει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού αλλά μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση Graves. Ακόμη εμποδίζει συχνά την δράση των θυρεοειδικών φαρμάκων.
Κάπνισμα και λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.
Θειοκυανικό
Οι τοξίνες που εισπνέονται από τον καπνό του τσιγάρου επηρεάζουν τις λειτουργίες του θυρεοειδούς. Ο καπνός περιέχει κυάνιο, το οποίο μετατρέπεται σε θειοκυανικό όταν εισπνέεται στον οργανισμό. Το θειοκυανικό έχει τρεις κύριες επιδράσεις στον θυρεοειδή σας:
- Εμποδίζει την απορρόφηση ιωδίου στον θυρεοειδή. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή Τ4 και Τ3 στον θυρεοειδή. Όταν το ιώδιο δεν είναι επαρκές αναστέλεται η ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες.
- Παρεμβαίνει στη σύνθεση της θυρεοειδικής ορμόνης εντός του θυρεοειδούς αδένα.
- Αναγκάζει τα νεφρά να εκκρίνουν περισσότερο ιώδιο, οδηγώντας σε προβλήματα ειδικά για τον θυρεοειδή, όπως φλεγμονή, πυρετός και ναυτία.
Όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό θα κινδυνέψουν ακόμη περισσότερο από το κάπνισμα, καθώς τα ήδη μειωμένα επίπεδα Τ4 και Τ3 θα γίνουν ακόμη χαμηλότερα. Έτσι, το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως κόπωση, κατάθλιψη, βρ;δυψιχισμό και αύξηση βάρους.
Νικοτίνη
Η νικοτίνη είναι το κύριο συστατικό που προκαλεί εθισμό στα προϊόντα καπνού. Περιέργως, η νικοτίνη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στον θυρεοειδή αδένα. Η νικοτίνη έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί τη λειτουργία του θυρεοειδούς και μπορεί ακόμη και να αναστέλλει τη δράση του θειοκυανικού στον θυρεοειδή αδένα. Ωστόσο, η παρουσία νικοτίνης δεν αντισταθμίζει εξίσου τις βλαβερές συνέπειες του θειοκυανικού.
Τα τσιγάρα περιέχουν και άλλες επιβλαβείς ουσίες, όπως μονοξείδιο του άνθρακα και πίσσα. Καθένα από αυτά τα συστατικά παίζει ρόλο στην πρόκληση βλάβης σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του αγγειακού συστήματος, του πεπτικού συστήματος, του αναπαραγωγικού συστήματος, των οστών και των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και τσιγάρα
Δύο κύριες αυτοάνοσες διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν τον θυρεοειδή:
- η νόσος του Hashimoto και
- η νόσος του Graves
Νόσος του Χασιμότο
Το Hashimoto είναι η πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα, καθιστώντας τον ανίκανο να παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτή η ασθένεια είναι η κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού.
Βρογχοκήλη
Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης βρογχοκήλης ανεξάρτητα από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται. Η έρευνα υποδεικνύει ότι η συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της εμφάνισης βρογχοκήλης φαίνεται κυρίως σε νεότερες γυναίκες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο κίνδυνος εμφάνισης βρογχοκήλης που προκαλείται από το κάπνισμα πιστεύεται ότι είναι υψηλότερος σε πληθυσμούς με ανεπάρκεια ιωδίου.
Νόσος του Graves
Η νόσος του Graves είναι επίσης το αποτέλεσμα ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος, όπου τα αντισώματα μιμούνται τις ορμόνες που συνήθως απελευθερώνονται από την υπόφυση για να δώσουν σήμα στον θυρεοειδή να παράγει περισσότερες ορμόνες. Έτσι, τα άτομα με νόσο του Graves έχουν υπερλειτουργικό θυρεοειδή αδένα.
Για άγνωστους λόγους, η νόσος του Graves είναι δύο φορές πιο συχνή σε άτομα που καπνίζουν σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Ένα από τα κύρια σημάδια της νόσου του Graves είναι η βρογχοκήλη, η οποία είναι μια διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Ασθενείς με Graves που καπνίζουν, γενικά ανταποκρίνονται ελάχιστα στη θεραπεία και αντιμετωπίζουν χειρότερα συμπτώματα από τους μη καπνιστές.
Στη βάση αυτών των αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς βρίσκεται η χρόνια φλεγμονή. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε τοξίνες, επανειλημμένα, επιταχύνεται η εξέλιξη της νόσου και τα συμπτώματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα.
Πώς το κάπνισμα παρεμβαίνει στη λεβοθυροξίνη
Γνωρίζουμε την επίδραση του καπνίσματος στη λειτουργία του θυρεοειδούς και στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, κάτι που είναι προβληματικό για άτομα με υποθυρεοειδισμό. Η πρώτη γραμμή θεραπείας του θυρεοειδούς για τον υποθυρεοειδισμό είναι η φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή. Η λεβοθυροξίνη, μια συνθετική μορφή θυρεοειδικής ορμόνης, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών. Οι ασθενείς που αρχίζουν να καπνίζουν ενώ λαμβάνουν λεβοθυροξίνη μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δόση τους για να αντισταθμίσουν την παρέμβαση που προκαλείται από το κάπνισμα.
Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η λήψη λεβοθυροξίνης μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στέρησης όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας με εξετάσεις αίματος θυρεοειδούς, καθώς μπορεί να μην χρειάζεστε τόση λεβοθυροξίνη μόλις σταματήσετε το κάπνισμα.
Βήματα για να κόψετε το κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία σας και μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ζωής σας, ενώ το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους γύρω σας. Η επιλογή της διακοπής του καπνίσματος θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε οποιαδήποτε περαιτέρω βλάβη στον οργανισμό σας. Ωστόσο, η πορεία προς τη διακοπή δεν είναι εύκολη και απαιτεί σχέδιο και προγραμματισμό που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που έχετε μπροστά σας.
Μιλήστε με τον γιατρό σας
Όταν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, το να μιλήσετε με το γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει. Αυτός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που θα περιορίσουν την επιθυμία σας για κάπνισμα. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να σας προετοιμάσει για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στην υγεία για τις οποίες θα χρειαστεί να προετοιμαστείτε, όπως η ρύθμιση περιοδικών εξετάσεων αίματος για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς σας.
Συγκεντρώστε το δίκτυο υποστήριξής σας
Αφήστε τους φίλους και την οικογένειά σας να συμμετέχουν στα σχέδιά σας, ώστε να σας βοηθήσουν και να σας ενθουσιάσουν. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος στον στενό σας κύκλο καπνίζει αυτήν τη στιγμή. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να είναι δύσκολο να συναναστρέφεστε μαζί τους ενώ εσείς προσπαθείτε να το διακόψετε, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να τους ενημερώσετε σχετικά με τις προθέσεις σας.
Μπορείτε να βρείτε υποστήριξη και εκτός της οικογένειας και των φίλων σας. Πράγματι, συνήθως είναι χρήσιμο να ευθυγραμμιστείτε με άλλους ανθρώπους που περνούν από την ίδια διαδικασία.
Αναζητήστε ομάδες κοινωνικής υποστήριξης που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σταθεροί στο δρόμο σας προς τη διακοπή του καπνίσματος.
Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς
Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Ιασώ
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)