Ηλικιωμένοι ασθενείς με θυρεοειδοπάθεια

Ηλικιωμένοι ασθενείς με θυρεοειδοπάθεια

Τι κοινό έχουν οι παρακάτω ασθενείς, οι οποίοι είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 60 χρόνων;

thyreoeidopatheia se hlikiomenous astheneis
Οι παθήσεις του θυρεοειδή σε ηλικιωμένους ασθενείς, μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες
  1. Μια γυναίκα ηλικίας 72 ετών με «φτερούγισμα της καρδιάς» και  δυσφορία στο στήθος όταν ανεβαίνει σκαλοπάτια
  2. Ένας 80χρονος άνδρας με σοβαρή δυσκοιλιότητα που θέλει να κοιμάται συνέχεια
  3. Μια γυναίκα ηλικίας 65 ετών που έχει χάσει τη δύναμή της στα πόδια της, ανεβαίνει με δυσκολία τα σκαλοπάτια και πρόσφατα έχασε 15 κιλά ενώ δεν έχει χάσει την όρεξη της και τρώει όπως και πριν  
  4. Μια γυναίκα ηλικίας 75 ετών που έχει εμφανίσει δυσκαταποσία και ξηρό βήχα, τα οποία συνοδεύονται από βραχνάδα, αύξηση βάρους ξηρό δέρμα και παρουσιάζει φαγούρα 
  5. Ένας άνδρας 78 ετών με απώλεια ακοής
  6. Μια 84χρονη γυναίκα στην οποία εμφανίστηκε τρόμος στα χέρια, που την έχει αναγκάσει να εγκαταλείψει τις αγαπημένες της δραστηριότητες. Είναι τόσο καταθλιπτική που δεν έχει όρεξη για φαγητό και έχει χάσει 12 κιλά τους τελευταίους 4 μήνες.

 

Κοινά σημεία

Όλοι αυτοί οι ασθενείς έχουν μια παθολογική  λειτουργία του θυρεοειδή τους, ο οποίος παράγει ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών που δεν είναι φυσιολογική. Οι ασθενείς 1, 3 και 6 έχουν υπερθυρεοειδισμό, δηλαδή υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή τους αδένα. Οι ασθενείς 2, 4 και 5 έχουν υποθυρεοειδισμό ή μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. 

 

Μεταμφίεση

Στους ηλικιωμένους ασθενείς, μερικά από τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού και του υποθυρεοειδισμού είναι παρόμοια με εκείνα των νεότερων ασθενών. Αρκετές φορές όμως δεν είναι ασυνήθιστο τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός να εκδηλώνονται με τέτοιο τρόπο σε ηλικιωμένους ασθενείς, σαν να μεταμφιέζονται σε ασθένειες του εντέρου ή της καρδιάς ή του νευρικού συστήματος. 

 

Σημασία ιστορικού

Μια σημαντική ένδειξη για την εμφάνιση ασθένειας του θυρεοειδούς αδένα σε έναν ηλικιωμένο ασθενή είναι το ιστορικό ασθένειας του θυρεοειδούς σε ένα άλλο στενό μέλος της οικογένειας όπως ενός  αδελφού, μιας αδελφής ή ενός παιδιού του ασθενούς.

 

Συμπέρασμα

Μια λάθος διάγνωση ή μια υποτίμηση των συμπτωμάτων που σας εμφανίζονται, μπορεί να βάλει σε περιπέτειες το πολυτιμότερο αγαθό που έχετε και είναι η υγεία σας. Επιλέγετε με προσοχή το που θα εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, όταν πρόκειται για ασθένεια. Οι παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, συχνά μιμούνται άλλες παθήσεις αφού τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε δεν είναι ειδικά. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να απευθύνεστε σε ειδικούς.

 

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός, MD, FACS

Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/