Ενίσχυσε την ανοσία σου απέναντι στον Covid-19
Ενίσχυσε την ανοσία σου απέναντι στον Covid-19. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και όσους αγαπάτε από έναν ιό που μπορεί να σκοτώσει, ψάχνετε στο διαδίκτυο διαρκώς για τις καλύτερες βιταμίνες ή τρόφιμα. Ψάχνετε ακόμα και για φυσικές δραστηριότητες για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, έναντι του κορωναϊού COVID-19.
Το διαδίκτυο παρέχει πολλές απαντήσεις – μερικές είναι αξιόπιστες, άλλες όμως δεν είναι.
Τα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να σχετίζονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού για τον COVID-19 περιλαμβάνουν τις βιταμίνες A, C, D και E, τον ψευδάργυρο, το σελήνιο και το μαγνήσιο.
“Δεν υπάρχουν ειδικές δίαιτες ή συγκεκριμένες τροφές που θα ενισχύσουν άμεσα το ανοσοποιητικό σας σύστημα”, λέει ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αν ο οργανισμός σας δεν έχει αρκετά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, τότε το ανοσοποιητικό σας σύστημα πάσχει. Αυτό περιλαμβάνει μελέτες που δείχνουν ότι οι ανεπάρκειες των βιταμινών C και D εντοπίζονται συχνότερα σε άτομα με λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.
Ενίσχυσε την ανοσία σου απέναντι στον Covid-19 με την κατάλληλη διατροφή
Η διατροφή με φρέσκα και όχι επεξεργασμένα τρόφιμα σε λογικές ποσότητες είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε την ημερήσια δόση βιταμινών. Συμπεριλάβετε επίσης τα υγιή αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.
Το σημαντικό είναι η ποικιλία, σύμφωνα με τον χειρουργό Σταύρο Τσιριγωτάκη.
Και παρόλο που τα συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών μπορούν να βοηθήσουν, ο Σταύρος Τσιριγωτάκης συνιστά η λήψη αυτών των θρεπτικών συστατικών να βασίζεται σε τρόφιμα, μέσω της διατροφής σας .
Ειδικότερα, προτείνει τα αντιοξειδωτικά αλλιώς γνωστά ως βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και τη βιταμίνη «ηλιοφάνεια», τη βιταμίνη D και το σελήνιο.
“Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά έχει συνδεθεί με μια σειρά αποτελεσμάτων που προάγουν την υγεία και καταπολεμούν τις ασθένειες στο σώμα”.
Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι:
- Βιταμίνη A και β-καροτίνη: κολοκύθια, καρότα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, πεπόνια, σκούρα πράσινα φύλλα σαλάτας και μάνγκο
- Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, φράουλες, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, ντομάτες, γλυκοπατάτες και σπαράγγια
- Βιταμίνη Ε: φυτικό λάδι, αμύγδαλα, δημητριακά ολικής αλέσεως, σιτάρι, γλυκοπατάτες
- Σελήνιο: φυστίκια κάσιους, σολομός και μπακαλιάρος
Σε περιπτώσεις που το φαγητό δεν μπορεί να παρέχει αρκετές θρεπτικές ουσίες, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας. Αλλά ποιο θα πρέπει να επιλέξετε; Μερικές φορές βρίσκεστε σε σύγχυση. Πόσα να παίρνετε; Ποια ποιότητα συμπληρώματος είναι καλή; Δεν είναι όλα τα συμπληρώματα υψηλής ποιότητας ή ακόμη και δεν περιέχουν τα συστατικά που ισχυρίζονται.
Συμπληρώματα βιταμινών C, D, E ΚΑΙ ψευδάργυρου
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμινών C, D, E και ψευδαργύρου είναι ευεργετικά για αναπνευστικές λοιμώξεις με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της λοίμωξης από τον κορωναϊό COVID-19, αν και δεν έχουν δημοσιευτεί σημαντικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στο νέο κορωναϊό.
Ο ψευδάργυρος σε επαρκείς ποσότητες έχει δείξει κάποια στοιχεία για τη μείωση της διάρκειας ορισμένων ιογενών λοιμώξεων, όταν λαμβάνεται αμέσως. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι χρησιμοποιούνται παστίλιες, σιρόπια και δισκία ψευδαργύρου.
Ο οργανισμός χρειάζεται ψευδάργυρο για να παράγει τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Ωστόσο, οι υπερβολικές δόσεις μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, και για αυτό θα πρέπει να τα λαμβάνεται με τη συγκατάθεση του γιατρού σας.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη C τέθηκε σε κλινική δοκιμή φάσης 2 σε ένα κινέζικο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του αναπνευστικού (πνευμόνων) που προκαλεί ο COVID-19, η οποία αν εξελιχθεί μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μια γενικά υγιεινή διατροφή, λαμβάνουν πολλά θρεπτικά συστατικά, η επάρκεια της βιταμίνης D αποτελεί εξαίρεση.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που πλήττει περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Ορισμένοι άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο επιρρεπείς σε μόλυνση.
Είναι δεδομένο ότι λαμβάνετε μόνο περίπου το 20% της απαιτούμενης βιταμίνης D μέσω της κατανάλωσης των τροφίμων. Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης λέει ότι πρέπει να πάρετε το υπόλοιπο ποσοστό από τον ήλιο (που παρέχει βιταμίνη D φυσικά) και από τα συμπληρώματα.
Για να διορθώσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D, πρέπει να έχετε καλή επικοινωνία με το γιατρό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του. Πρέπει επίσης και να ελέγχετε τα επίπεδά της βιταμίνης μέσω αιματολογικών εξετάσεων.
Συνιστούμε τα ακόλουθα τρόφιμα ως καλές πηγές βιταμίνης D:
- Ο σολομός 100 γραμμάρια φρέσκος (άγριος) έχει 600 έως 1.000 IU / βιταμίνη D
- Ο σολομός 100 γραμμάρια φρέσκος (εκτρεφόμενος) έχει 100 έως 250 IU / βιταμίνη D
- 100 γραμμάρια σαρδέλες κονσέρβας έχουν περίπου 300 IU / βιταμίνη D
- 100 γραμμάρια τόνου κονσέρβας έχει 236 IU / βιταμίνη D
- 100 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια έχουν περίπου 100 IU / βιταμίνη D
- 1 κρόκος αυγού έχει περίπου 20 IU / βιταμίνη D
- 226 γραμμάρια εμπλουτισμένο γάλα ή γιαούρτι έχει 100 IU / βιταμίνη D
- 226 γραμμάρια χυμός πορτοκαλιού έχει περίπου 100 IU / βιταμίνη D
- 85 γραμμάρια εμπλουτισμένο τυρί έχει περίπου 100 IU / βιταμίνη D
Εάν αποφασίσετε να πάρετε τη βιταμίνη D ως συμπλήρωμα, πρέπει να ξέρετε πώς να το κάνετε. “Αυτό που παίρνεις είναι εξίσου σημαντικό με το πώς το παίρνεις”, τονίζει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης.” Τα συμπληρώματα βιταμίνης D πρέπει να λαμβάνονται με ένα γεύμα που περιέχει λίπος. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι σε σχέση με ένα γεύμα που περιέχει λίπος, υπάρχει κατά μέσο όρο 32% περισσότερη απορρόφηση βιταμίνης D στο γεύμα που περιέχει λίπος.”
Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αρκετά σαφή – ο οργανισμός σας χρειάζεται επαρκείς βιταμίνες και ανόργανα άλατα για να διατηρήσει ενισχυμένη την άμυνα του ανοσοποιητικού σας ενάντια σε μια μεγάλη ποικιλία λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Αλλά τι θεωρείται επαρκές για εσάς; Αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.
Μαζί με μια υγιεινή διατροφή και επαρκή διατροφή, υπάρχουν υγιείς δραστηριότητες που μπορούν να ενισχύσουν και την υγεία του ανοσοποιητικού σας.
Άσκηση
Ενίσχυσε την ανοσία σου με την άσκηση. Η μέτρια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι στους ηλικιωμένους βελτιώνει τη δύναμη καταπολέμησης της γρίπης. Όμως, κατά τη διάρκεια της επιδημίας, όσοι είσαστε ηλικιωμένοι μείνετε μακριά από τους αθλητές!
Οι ατομικές ασκήσεις περιλαμβάνουν τζόκινγκ, σχοινάκι και μια ποικιλία από ασκήσεις στο σπίτι. Μερικοί προτιμούν την κηπουρική, η οποία μπορεί επίσης να είναι μια υπέροχη άσκηση.
Μείωσε το στρες κι ενίσχυσε την ανοσία σου απέναντι στον Covid-19
Σε ορισμένες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το χρόνιο άγχος μας κάνει πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις. «Το άγχος οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα καταστολέων Τ κυττάρων, τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν αυτός ο κλάδος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξασθενημένος, είστε πιο ευαίσθητοι σε ιογενείς ασθένειες. Όπως για παράδειγμα είναι οι αναπνευστικές λοιμώξεις, κρυολογήματα, γρίπη και στη νέα λοίμωξη κορωναϊού. ”
Μπορείτε να μειώσετε το άγχος μέσω αναπνευστικών ασκήσεων, διαλογισμού, προπόνησης, συνομιλίας με έναν θεραπευτή και εξόδου στη φύση, όπως και με πολλούς άλλους τρόπους.
Ύπνος
Η σωστή ποσότητα ποιοτικού ύπνου μπορεί να βοηθήσει και τη φυσική σας αντίσταση στις λοιμώξεις. Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ ύπνου και ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Για τους περισσότερους ενήλικες, αυτό σημαίνει 7 έως 9 ώρες αδιάλειπτου ύπνου.
Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS
Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/
https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/