Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι φτωχοί και τα μέλη των μειονοτήτων, όταν διαγνωστούν με καρκίνο θυρεοειδούς

  • Home
  • Ιατρικά θέματα
  • Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι φτωχοί και τα μέλη των μειονοτήτων, όταν διαγνωστούν με καρκίνο θυρεοειδούς

Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι φτωχοί και τα μέλη των μειονοτήτων, όταν διαγνωστούν με καρκίνο θυρεοειδούς

Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι μειονότητες και οι φτωχοί όταν διαγνωσθούν με καρκίνο στο θυρεοειδή

 

ogkologikh epemvash
xeirourgos thyreoeidh-karkinou thyreoeidh

Οι ασθενείς από μειονότητες και οι ασθενείς με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι πολύ πιθανότερο να έχουν πιο προχωρημένο στάδιο καρκίνου του θυρεοειδούς όταν διαγνωστούν με αυτή την ασθένεια από εκείνους τους ασθενείς με υψηλότερη οικονομική κατάσταση.

Έγινε μία από τις πιο μεγάλες μελέτες, που εξέτασε περίπου 26.000 ασθενείς με καλά διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς. Αναλύθηκε η επίδραση των φυλετικών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στο στάδιο της παρουσίασης καθώς και τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.

Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Endocrinology and Metabolism .

“Η κοινωνική και η οικονομική κατάσταση και η ύπαρξη ή όχι ασφάλισης υγείας κάνουν τη διαφορά ως προς το στάδιο στο οποίο διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς για πρώτη φορά σε έναν ασθενή”, δηλώνει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, χειρουργός θυρεοειδούς και τακτικό μέλος του Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών. Συνεχίζοντας τονίζει την ανάγκη εφαρμογής στρατηγικών σχεδίων ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση αυτών των κοινωνικών ομάδων, στην υγειονομική περίθαλψη.

“Ελπίζω ότι αυτές οι μελέτες θα οδηγήσουν στην εξίσωση της περίθαλψης, σε καλύτερες προληπτικές πρακτικές και σε καλύτερες και αποτελεσματικότερες  θεραπείες”, δηλώνει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης.

prochorhmenos karkinos thyroeidous
Επέκταση στους λεμφαδένες του καρκίνου του θυρεοειδούς, στα προχωρημένα στάδια

Είναι γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης δεν οφείλεται μόνο στη βελτίωση του τρόπου διάγνωσης ή στην έγκαιρη αναγνώριση της νόσου των ασθενών, ανέφερε ο Σταύρος Τσιριγωτάκης. Ακόμα και οι πιο προχωρημένοι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι γενικά πολύ πιο θεραπεύσιμοι σήμερα. Αλλά κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας, ειδικά εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του θυρεοειδούς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε ακτινοβολία, το οικογενειακό ιστορικό και ο υποθυρεοειδισμός είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.  Η συγκεκριμένη μελέτη  ενδιαφέρθηκε να βρει άλλους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν τόσο στην αύξηση εμφάνισης του καρκίνου όσο και στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου σε προχωρημένα στάδια.

Για τη μελέτη, αναλύθηκαν τα δεδομένα για 25.945 ασθενείς με προχωρημένο στάδιο καρκίνου του θυρεοειδούς.

Συμπεράσματα

Οι ασθενείς με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση  σε όλες τις φυλετικές ομάδες είχαν πιο προχωρημένο στάδιο νόσου από αυτούς τους ασθενείς που είχαν υψηλότερα εισοδήματα. Οι μαύροι ασθενείς παρουσίαζαν σταθερά τα μεταγενέστερα στάδια της νόσου και είχαν χειρότερα ποσοστά επιβίωσης από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ομάδα.

Ασθενείς που ήταν φτωχοί και ανασφάλιστοι είχαν υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης μεταστατικής νόσου σε σχέση με τους ασθενείς εκείνους  που είχαν ιδιωτική ασφάλιση υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός, MD, FACS

Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/