Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης

Παγκόσμια Ημέρα Παθήσεων Θυρεοειδούς

Παγκόσμια ημέρα θυρεοειδούς
Thyroji www.xeirourgos-thyroeidh.gr

Σε λίγες μέρες γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. H 25η Μάη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. Είναι μια ημέρα που έχει αφιερωθεί στους ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς, μια ημέρα που αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για την τόσο συχνή πάθηση του θυρεοειδή αδένα. Είναι μια ημέρα για να εκφράσουμε όλοι τον σεβασμό μας για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ασθενών στον πλανήτη που υποφέρουν από τις νόσους του θυρεοειδούς. Αυτές είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμό, τα αυτοάνοσα νοσήματα και ο καρκίνος του θυρεοειδούς.

Σημείωμα από τον Σταύρο Τσιριγωτάκη, Χειρουργό Θυρεοειδούς, MD, FACS:

«Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που ζουν με κάποια ασθένεια του θυρεοειδούς και ακόμα δεν το ξέρουν ή είναι χωρίς διάγνωση. Η Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης του Θυρεοειδούς είναι τώρα στο 12ο έτος από την καθιέρωση της. Εμείς στο Πρότυπο Χειρουργικό Κέντρο Θυρεοειδούς, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα εφησυχάσουμε έως ότου βελτιωθούν τα ποσοστά των διαγνωσμένων ανθρώπων με θυρεοειδοπάθεια. Φέτος και πάλι βοηθάμε τους ανθρώπους να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τις πολλές μορφές των συμπτωμάτων που έχουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς. Αυτό βοηθάει ώστε να μπορούν να επισκεφθούν έναν εξειδικευμένο γιατρό και να εξεταστούν το συντομότερο δυνατό.»

Πολλοί  από εσάς έχετε υποβληθεί σε επέμβαση στο θυρεοειδή σας και ακόμα περισσότεροι από εσάς, λαμβάνετε κάποια θεραπεία για πρόβλημα στο θυρεοειδή σας. Σχεδόν όλοι γνωρίζετε κάποιον που έχει προσβληθεί από κάποια θυρεοειδοπάθεια ή καρκίνο του θυρεοειδούς.

Η ποικιλία των μορφών των θυρεοειδικών παθήσεων

Την φετινή παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τον θυρεοειδή αδένα, το θέμα στο οποίο θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η ποικιλομορφία της εικόνας με την οποία εμφανίζονται οι θυρεοειδικές παθήσεις. Στόχος της προσπάθειας μας παραμένει η ευαισθητοποίηση για τις θυρεοειδικές παθήσεις και η μείωση της επίπτωσης τους στην καθημερινή μας ζωή.

Με τη σειρά των emoji για τον θυρεοειδή, ή αλλιώς «thyroji» (τα έχουμε δανειστεί από την διεθνή ομοσπονδία θυρεοειδούς), θέλουμε να αναδείξουμε τα συμπτώματα των θυρεοειδικών διαταραχών, ορισμένα από τα οποία μπορεί είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Μπορείτε να αναγνωρίστε τα πολλαπλά πρόσωπα των παθήσεων του θυρεοειδούς;

Παγκόσμια ημέρα θυρεοειδούς
Θυρεοειδής αδένας

Ενδοκρινής αδένας με σχήμα πεταλούδας, ο οποίος βρίσκεται στο μπροστινό κάτω μέρος του λαιμού σας. Είναι υπεύθυνος για την έκκριση ορμονών που επηρεάζουν όλα τα όργανα του οργανισμού

Παγκόσμια ημέρα θυρεοειδούς
Υπερλειτουργία θυρεοειδούς

Νευρικότητα ή ευερεθιστότητα, άγχος, έντονη εφίδρωση, τρόμος χεριών, ταχυκαρδία, απώλεια βάρους

Αυτοάνοση θυροειδίτιδα
Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Graves

Διογκωμένα μάτια ή εξόφθαλμος

Θυρεοειδής αδένας διογκωμένος
Διογκωμένος θυρεοειδής – βρογχοκήλη

Ορατή διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, στη βάση του λαιμού

Παγκόσμια ημέρα θυρεοειδούς
Υπολειτουργικός θυρεοειδής, δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες

Υποθυρεοειδισμός. Παρουσιάζει κόπωση,υπνηλία, δυσανεξία στο κρύο, αύξηση βάρους, κατάθλιψη

παγκόσμια ημέρα θυρεοειδούς
Εκ γενετής υπολειτουργικός θυρεοειδής

Μειωμένη δραστηριότητα, μειωμένη σίτιση, μειωμένη πρόσληψη βάρους, βραχνή φωνή

παγκόσμια ημέρα θυρεοειδούς
Ασθενής ευθυρεοειδικός, λαμβάνει κατάλληλη θεραπεία 

Οι ασθενείς που λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία για διαταραχή του θυρεοειδή μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική και ευτυχισμένη ζωή

Θυρεοειδοπάθειες

Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με τον όρο «θυρεοειδικές παθήσεις ή θυρεοειδοπάθειες». Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν τους διάφορους τύπους τους. Με τον όρος αυτό περιγράφεται μια ομάδα διαφορετικών παθήσεων. Πώς μπορεί όμως κάποιος να γνωρίζει τι συμβαίνει όταν εμφανίζονται ορισμένα συμπτώματα;

Ο θυρεοειδής σας αδένας είναι ένα σημαντικό αλλά και περίπλοκο όργανο. Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να ρυθμίσει τους παλμούς της καρδιάς σας, το βάρος σας, τη θερμοκρασία σας, ακόμα και την ψυχική σας υγεία. Αφού λοιπόν ένα τόσο μικρό όργανο του οργανισμού παίζει έναν τόσο σημαντικό ρόλο στην υγεία σας, είναι προφανές ότι σε περίπτωση που αρρωστήσει τα προβλήματα θα είναι μεγάλα. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι με την ανάλογη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση, οι ασθενείς με θυρεοειδοπάθεια μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Αυτός και μόνο είναι ένας σοβαρός λόγος για να ελέγχετε τακτικά τον θυρεοειδή σας αδένα.

Παγκόσμια ημέρα θυρεοειδούς thyroji

Έχουν σχεδιαστεί 7 emoji (thyroji). Μοναδικός τους σκοπό είναι να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τα πολλαπλά πρόσωπα των παθήσεων του θυρεοειδούς και να αναγνωρίζετε τα χαρακτηριστικά τους. Η κατανόηση τους σας βοηθάει ώστε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια από εξειδικευμένους γιατρούς, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Για να ελέγξετε εάν ο θυρεοειδής σας αδένας λειτουργεί φυσιολογικά, τις περισσότερες φορές, μια εξέταση αίματος, ένα υπερηχογράφημα και η εξέταση από ένα ειδικό είναι αρκετά.