Οι γυναίκες που εχουν νοσήσει απο καρκίνο μαστού, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο θυρεοειδή

Πολύ περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν, για μια γυναίκα που έχει ήδη εμφανίσει καρκίνο στο μαστό, να εμφανίσει και καρκίνο στο θυρεοειδή.

Μια πολύ μεγάλη μελέτη, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έχουν εμφανίσει καρκίνο στο μαστό, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν και καρκίνο στο θυρεοειδή. Η έρευνα έγινε στη Νέα Υόρκη, στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. Αυτή φανερώνει την αυξημένη ευαισθητοποίηση που πρέπει να υπάρχει για τον καρκίνο του θυρεοειδή στις γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο μαστού.

Μελετήθηκαν 707.678 γυναίκες με καρκίνο μαστού και 52.939 γυναίκες με καρκίνο θυρεοειδούς. Όσες γυναίκες εμφάνισαν πρώτα στο μαστό και μετά στο θυρεοειδή, αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Στη διάρκεια μιας 10ετίας, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο θυρεοειδή ήταν 16% (για τις γυναίκες που επέζησαν από τον καρκίνο μαστού και ο καρκίνος είχε διαγνωστεί σε ηλικία 40 χρόνων) σε σχέση με μόνο 0,33% που ήταν για τις υπόλοιπες γυναίκες.

Για εκείνες που ο καρκίνος μαστού διαγνώσθηκε σε ηλικία 50 χρόνων, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο θυρεοειδή ήταν 12%, σε σχέση με 0,35% που ήταν για τις υπόλοιπες γυναίκες. Ενώ για εκείνες που νόσησαν στο μαστό σε ηλικία 60 και 70 χρόνων, δεν βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος, σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι, επισημαίνει ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης, ότι οι γυναίκες που έχουν εμφανίσει καρκίνο στο μαστό, σε ηλικία από 40 έως 60 χρόνων και έχουν όζους στο θυρεοειδή,  έχουν αυξημένο κίνδυνο να υπάρχει καρκίνος σε αυτούς τους όζους ή να αναπτύξουν καρκίνο,  σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν νοσήσει στο μαστό.

Επομένως για τις γυναίκες που επέζησαν από τον καρκίνο μαστού, είναι επιβεβλημένος λεπτομερής έλεγχος του θυρεοειδή. Λεπτομερής έλεγχος σημαίνει ετήσιος έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει λεπτομερές ιστορικό, κλινική εξέταση και εξειδικευμένο υπερηχογράφημα τραχήλου. Ο έλεγχος εννοείται ότι πρέπει να είναι πολύ πιο λεπτομερής, σε όσες έχουν όζο/όζους στον θυρεοειδή.

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός

[email protected]

Εδώ θα αναφέρουμε όλες τις ενέργειες που κάνουμε αλλά και τα μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των ασθενών μας, από τον κορωνοϊό COVID-19.Περισσότερα
+