Υποθυρεοειδισμός & ακραίες καιρικές συνθήκες ενημερώνει ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης
Με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς, επισημαίνει ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επιδεινωθεί, σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι έτοιμος ο θυρεοειδής σας για αυτές τις χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες. Απευθυνόμενος σε όσους από εσάς είσαστε υποθυρεοειδικοί, σας γνωστοποιεί ότι οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες, μπορεί να επιδράσουν αρνητικά το αποτέλεσμα της θεραπεία σας, για τον υποθυρεοειδισμό. Συνεχίζει λέγοντας ότι μπορεί να εμφανίζετε συμπτώματα όπως κρύα χέρια και πόδια αλλά και χειμερινή κατάθλιψη. Θα σας ενημερώσει στη συνέχεια για το πώς να αντιμετωπίσετε καλύτερα τη χειμωνιάτικη χαμηλή θερμοκρασία σαν ασθενής με υποθυρεοειδισμό.
Ο θυρεοειδής σας είναι βασικός παράγοντας που συμβάλει στη θερμορύθμιση του σώματός σας (διαδικασία διατήρησης μιας κανονικής θερμοκρασίας σώματος).
Χαμηλές θερμοκρασίες
Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism υποδηλώνει ότι η έκθεση στο κρύο επηρεάζει το επίπεδο της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH), προκαλώντας την αύξηση της τιμής της.
Για κάποιον με έναν θυρεοειδή που λειτουργεί φυσιολογικά, καθώς οι θερμοκρασίες μειώνονται, αυξάνονται τα επίπεδα TSH. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών συνήθως να αυξάνεται ελαφρώς για να αντισταθμίσει την έκθεση στο κρύο. Εάν είστε υποθυρεοειδικός και λαμβάνετε φάρμακα αντικατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών όπως η λεβοθυροξίνη, η τιμή της TSH μπορεί να αυξηθεί σαν απάντηση στις κρύες θερμοκρασίες. Ακόμα και αν εξακολουθείτε να έχετε έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα, ωστόσο, μπορεί να μην είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή της ορμόνης από μόνος του, για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας.
Αυτή η αύξηση της TSH μπορεί να συνοδεύεται από κοινά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, όπως κόπωση, κατάθλιψη, θολούρα του εγκεφάλου και αύξηση βάρους. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε ιδιαίτερη δυσανεξία στο κρύο και να αισθάνεστε ότι τα κυρίως τα χέρια και τα πόδια σας, είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Για άτομα με υποθυρεοειδισμό, ο κίνδυνος υπολειτουργίας του θυρεοειδή που προκαλείται από το κρύο, αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία.
Συμβουλές
Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης, επισημαίνει ότι ο υποθυρεοειδισμός ευεργετείται από ορισμένα πράγματα. Επομένως για να αποφύγετε αυτήν την εποχιακή ύφεση της λειτουργίας του θυρεοειδή σας, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα βασικά βήματα:
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα βασικό επίπεδο τιμής TSH που δείχνει το βέλτιστο επίπεδο TSH όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός.
- Μετά την έναρξη της περιόδου των χαμηλών θερμοκρασιών, ελέγξτε ξανά την TSH και τις υπόλοιπες εξετάσεις του θυρεοειδούς για να προσδιορίσετε εάν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας έχουν μειωθεί.
- Συμβουλευτείτε τον ενδοκρινολόγο σας για να προσαρμόσετε αν χρειάζεται ξανά τη δόση του φαρμάκου σας, ώστε να φτάσετε στο βέλτιστο επίπεδο.
- Στο μέλλον, καλό θα είναι να έχετε ένα σχέδιο με τον ενδοκρινολόγο σας και να προγραμματίζετε αλλαγές στη δοσολογία του φαρμάκου σας για να ταιριάζει με την αρχή και το τέλος των χαμηλότερων θερμοκρασιών.
- Μην ξεχνάτε ότι όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν και ανεβαίνουν, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε την ημερήσια δόση σας, έτσι θα αποφύγετε την λήψη μεγάλων δόσεων φαρμάκων.
Μερικοί άλλοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ζεστοί, λέει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, περιλαμβάνουν:
- Τακτική άσκηση, η οποία αυξάνει το μεταβολισμό σας
- Χρησιμοποιήστε θερμοφόρες χεριών και ποδιών, ηλεκτρικές κουβέρτες και θερμαντήρες χώρου
- Να καταναλώνετε θερμογόνα τρόφιμα – τρόφιμα που παράγουν θερμότητα καθώς πέπτονται. Αυτά περιλαμβάνουν πιπεριές, αβοκάντο, κορεσμένα λίπη από κρέατα, βούτυρο και λάδι καρύδας κα.
- Τρώτε περισσότερες ζεστές σούπες και μαγειρευτά φαγητά και πίνετε ζεστά ροφήματα
Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς επισημαίνει ότι όσοι έχετε υποθυρεοειδισμό, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής SAD
Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης τονίζει ότι ο υποθυρεοειδισμός, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Αυτή είναι ένας τύπος κατάθλιψης που έχει σχέση με τις εποχές. Σχετίζεται περισσότερο με τις μικρότερες μέρες και με τη λιγότερη έκθεση στο φως τον χειμώνα. Αποτελεί μία μορφή κατάθλιψης, η οποία εμφανίζεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα όπου η διάρκεια της ημέρας ελαττώνεται, ενώ εξαφανίζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι περισσότερες περιπτώσεις με εποχιακή διαταραχή διάθεσης εμφανίζονται το χειμώνα. Ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων επηρεάζεται ακόμα και το καλοκαίρι και σε ορισμένους «πέφτει» η διάθεσή τους.
Τα σημεία και τα συμπτώματα του SAD περιλαμβάνουν:
- Κούραση
- Θολούρα, σύγχυση και προβλήματα συγκέντρωσης
- Έλλειψη ενέργειας
- Υπνηλία έντονη
- Υπερκατανάλωση και λαχτάρα κατανάλωσης ζάχαρης και υδατανθράκων
- Αύξηση βάρους
- Αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων
Εκτός από τη βελτιστοποίηση της θεραπείας του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη είναι μια θεραπεία που περιλαμβάνει μια καθημερινή συνεδρία έκθεσης μπροστά από ένα ειδικό φως. Αυτό φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτίνες και παρέχει 10.000 lux ψυχρού λευκού φθορισμού, ένα επίπεδο που είναι 20 φορές μεγαλύτερο από τον φυσιολογικό εσωτερικό φωτισμό.
Μερικά άτομα με αυτού του είδους την κατάθλιψη θεωρούν ότι τους βοηθάει πολύ, η έκθεση στο φως του ήλιου σε εξωτερικούς χώρους. Επομένως μπορείτε να κάνετε μια βόλτα καθημερινά κατά τη διάρκεια του μεσημεριού ή / και να οδηγείτε με το παράθυρο ανοιχτό για να έχετε περισσότερο φως στο εσωτερικό. Θυμηθείτε να αποφύγετε τα γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς μπορούν να εμποδίσουν τα οφέλη που μπορείτε να έχετε από την ευεργετική επίδραση του εξωτερικού φωτός.
Εάν η κατάθλιψη σας δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία φωτός, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τα επίπεδα της βιταμίνης D και αν έχετε ανεπάρκεια να την διορθώσετε.
Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης Χειρουργός Θυρεοειδούς τονίζει ότι ο υποθυρεοειδισμός αυξάνει τον κίνδυνο για να εμφάνισης του φαινόμενου Raynaud
Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης, σημειώνει ότι αν ο υποθυρεοειδισμός σας οφείλεται σε αυτοάνοση ασθένεια Hashimoto ή Graves, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους υπόλοιπους να εμφανίσετε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτά μπορεί να είναι για παράδειγμα το φαινόμενο Raynaud (συχνά γράφεται και Reynaud’s).
Ο χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης εξηγεί ότι το φαινόμενο Raynaud είναι μια συχνή κατάσταση που την αντιμετωπίζουν συνήθως όλες οι ιατρικές ειδικότητες. Οφείλεται σε άμεση αντίδραση των περιφερικών αγγείων, κυρίως των δακτύλων, στο ψύχος και τη συναισθηματική ένταση. Το φαινόμενο Raynaud είναι είτε ιδιοπαθές είτε δευτεροπαθές. Το πρωτοπαθές δεν συνοδεύει άλλα νοσήματα, είναι μια καλοήθης κατάσταση και έχει εξαιρετική πρόγνωση. Το δευτεροπαθές συνοδεύει διάφορα αυτοάνοσα κυρίως νοσήματα σπανίως με δυσμενή πρόγνωση λόγω ανάπτυξης ιστικής ισχαιμικής νέκρωσης και γάγγραινας που οδηγεί σε απώλεια δακτύλων.
Το Raynaud παρεμποδίζει τη ροή του αίματος στα δάχτυλα των χεριών, στα δάχτυλα των ποδιών, τη μύτη και τα αυτιά σας, κάτι που μπορεί να σας κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητους στο κρύο.
Τα σημεία και τα συμπτώματα του Raynaud’s περιλαμβάνουν:
Οι ασθενείς με πρωτοπαθές Raynaud (Νόσο Raynaud) ή δευτεροπαθές Raynaud (φαινόμενο Raynaud) μπορεί να παρουσιάσουν επιθέσεις Raynaud εξ’ αιτίας χαμηλών θερμοκρασιών ή έντονου στρες.
Οι επιθέσεις Raynaud επηρεάζουν συνήθως τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών και σπανιότερα τη μύτη, τα αυτιά, τις θηλές ή τα χείλη.
Κατά τη διάρκεια μίας επίθεσης Raynaud, οι αρτηρίες στενεύουν πολύ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Σαν αποτέλεσμα, λίγο ή καθόλου αίμα ρέει στις πληγείσες περιοχές του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει:
- Ωχρό ή λευκό και στη συνέχεια μπλε χρώμα στις πληγείσες περιοχές
- Αίσθημα μουδιάσματος, κρύου ή πόνου
- Ερυθρότητα, κνησμό και καύσος όταν η ροή του αίματος επιστρέφει στις πληγείσες περιοχές
Οι επιθέσεις Raynaud μπορεί να διαρκέσουν λιγότερο από ένα λεπτό ή αρκετές ώρες. Μπορεί να συμβαίνουν κάθε μία ή περισσότερες μέρες. Συνήθως ξεκινούν από ένα δάκτυλο και επεκτείνονται στα υπόλοιπα δάκτυλα του χεριού ή του ποδιού που προσβάλλεται.
Το σοβαρό δευτεροπαθές Raynaud μπορεί να προκαλέσει δερματικά έλκη ή γάγγραινα. Ευτυχώς το σοβαρό Raynaud είναι εξαιρετικά σπάνιο.
Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν το Raynaud και αν χρειαστεί να ακολουθήσετε κατάλληλη θεραπεία. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:
- Διατήρηση του σώματος και των άκρων σας ζεστά, φορώντας ρούχα όταν υπάρχουν κρύα καιρικά φαινόμενα και να θερμαίνετε πόδια και χέρια
- Αποφυγή έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες και ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας
- Να φοράτε γάντια όταν πιάνετε κατεψυγμένα τρόφιμα
- Διακοπή του καπνίσματος, καθώς το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του Raynaud
- Διαχείριση του άγχους, το οποίο αποτελεί έναυσμα για τις επιθέσεις του Raynaud
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις Raynaud, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα ή / και αντικαταθλιπτικά.
O Χειρουργός Θυρεοειδούς, Σταύρος Τσιριγωτάκης κάνει μια σημαντική επισήμανση: ‘’Εάν έχετε Raynaud αλλά δεν έχετε ακόμη διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό, ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνει μια πλήρη αξιολόγηση του θυρεοειδούς σας. Γνωρίζουμε ότι η σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων είναι αρκετά σημαντική ώστε να δικαιολογεί τον έλεγχο του θυρεοειδούς σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με το φαινόμενο του Raynaud.’’
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προηγμένες χειρουργικές επεμβάσεις του θυρεοειδούς, συμβουλευτείτε τον Σταύρο Τσιριγωτάκη, Διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς του Νοσοκομείου Ιασώ.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.xeirourgos–thyroeidh.gr
Αριθμός τηλεφώνου: (+30) 6986989220
Director of Thyroid Surgery Department Iaso Hospital
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)
Ακολουθήστε μας:
https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group
https://www.instagram.com/tsirigotakis_thyroeidhs/