Προστατεύουμε την φωνής σας

αλλά και τα επίπεδα ασβεστίου, στον οργανισμό σας

Χρήση του καλύτερου εξοπλισμού, υψηλής τεχνολογίας

Στο Πρότυπο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης, εκτός από την εξειδίκευση και την εμπειρία μας, χρησιμοποιούμε την υψηλότερη τεχνολογία καθημερινά στις επεμβάσεις μας, για την μεγαλύτερη ασφάλεια του ασθενή μας!

Είναι γνωστό ότι η εξειδίκευση και η εμπειρία του χειρουργού θυρεοειδούς είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την ασφάλεια αυτών των επεμβάσεων. Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας βοηθάει σημαντικά την προσπάθεια μας, για ακόμα πιο ασφαλείς επεμβάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που εντάξαμε αυτή την τεχνολογία στην καθημερινότητα μας. Χρησιμοποιώντας τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό αιχμής και τελευταίας γενιάς, σε ότι έχει να κάνει με την αναγνώριση και διαφύλαξη του νεύρου και των παραθυρεοειδών αδένων, διενεργούμε τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις θυρεοειδούς.

Όλοι θέλετε τον καλύτερο χειρουργό με την υψηλότερη τεχνολογία και αυτό είναι κατανοητό, αφού πρόκειται για το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ! Κανέναν δεν θα πρέπει να ενδιαφέρει το μέτριο αποτέλεσμα και μάλιστα όταν αυτό δεν έχει να κάνει με το κόστος μιας επέμβασης.

Δύο από τις σπάνιες αλλά πολύ δυσάρεστες επιπλοκές για τους ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς είναι η βλάβη των νεύρων που είναι υπεύθυνα για την ομιλία η οποία προκαλεί βραχνάδα στην ομιλία και η άλλη είναι η βλάβη ή η κατά λάθος αφαίρεση των παραθυρεοειδών αδένων η οποία προκαλεί υποασβεστιαιμία (πτώση ασβεστίου στο αίμα).

Πως παράγεται η ανθρώπινη φωνή

Η ανθρώπινη φωνή παράγεται από τις δονήσεις των φωνητικών χορδών κατά την φάση της εκπνοής και την στιγμή που περνά ο αέρας ανάμεσα τους.

Ο αέρας κατά τις αναπνευστικές κινήσεις (εισπνοή, εκπνοή) περνά από την κοιλότητα του λάρυγγα, που έχει σχήμα κλεψύδρας. Στο μέσο της κοιλότητας του λάρυγγα υπάρχουν εκατέρωθεν δύο ζευγάρια πτυχών που σχηματίζουν τις νόθες φωνητικές χορδές προς τα πάνω και προς τα κάτω τις γνήσιες φωνητικές χορδές.

Κατά τη δίοδο του αέρα από τους πνεύμονες προς τα έξω, οι γνήσιες φωνητικές χορδές δονούνται και παράγουν τη φωνή. Οι μύες που υπάρχουν στο λάρυγγα ελέγχουν την τάση των φωνητικών χορδών και το άνοιγμα της μεταξύ τους σχισμής (φωνητική σχισμή ή γλωττίδα) και έτσι προκαλείται η διαφορετική ένταση και η διαφορετική συχνότητα της φωνής. Η λειτουργία αυτών ελέγχεται από τα λαρυγγικά νεύρα. Αυτός είναι ο λόγος που στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής υπάρχει η πιθανότητα να προκληθεί πρόβλημα στη φωνή κάποιου.

Η φωνή αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον κάθε άνθρωπο, στα φωνητικά αντηχεία. Αυτά είναι η άνω περιοχή του λάρυγγα, ο φάρυγγας, η ρινική κοιλότητα και η στοματική κοιλότητα.

Στη στοματική κοιλότητα, με τις κινήσεις της γλώσσας, της μαλακής υπερώας και των χειλιών σε σχέση με τα δόντια παράγεται ο έναρθρος λόγος. Ο έναρθρος λόγος ελέγχεται από τα κέντρα του λόγου που είναι στο φλοιό του εγκεφάλου και ρυθμίζουν τις κινήσεις των αυτών οργάνων.

Πιθανότητα τραυματισμού του λαρυγγικού νεύρου.

Ο τραυματισμός του λαρυγγικού νεύρου είναι μια από τις πιο επιπλοκές που όλοι οι ασθενείς φοβούνται μήπως συμβεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του θυρεοειδούς. Ακόμη και σε έμπειρα χέρια, η παροδική του πάρεση, εμφανίζεται στο 0,4-12% των περιπτώσεων, ενώ η μόνιμη παράλυση του αναφέρεται σε έως και 5–6%. Η συχνότητά της είναι χαμηλότερη (0,2-0,8%) σε χειρουργούς με μεγάλο αριθμό ασθενών. Το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία (παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο) βρίσκεται, συνήθως, ακριβώς πίσω από τον θυρεοειδή και είναι ένα μικρό και λεπτό όργανο που κινδυνεύει να κακοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. 

Προστασία του νεύρου μέσω του νευροδιεγέρτη ακόμα και με συνεχή καταγραφή – Θυρεοειδεκτομή κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής ‘’μιλάει’’.

Το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, το αναζητά συνήθως ο χειρουργός για να το αναγνωρίσει ώστε να μπορεί να το προστατέψει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του θυρεοειδή σας . Η αναγνώριση του νεύρου, με το γυμνό μάτι του έμπειρου χειρουργού θυρεοειδούς είναι αυτό που γινόταν εδώ και πολλές δεκαετίες, ωστόσο σήμερα υπάρχει υψηλή τεχνολογία που βοηθάει τον χειρουργό να επιβεβαιώσει ότι έχει αναγνωρίσει σωστά το νεύρο ΚΑΙ ότι το νεύρο εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά.

Ο εξοπλισμός της νευροδιέγερσης περιλαμβάνει μια συσκευή που στέλνει ένα σήμα χαμηλής τάσης, μέσω ενός ανιχνευτή, στο νεύρο. Αυτό δημιουργεί μια κίνηση, η οποία λαμβάνεται από μια ειδική οθόνη μέσω ενός ηλεκτροδίου που βρίσκεται στον αναπνευστικό σας σωλήνα. Όταν ο χειρουργός εντοπίσει το νεύρο, το αγγίζει με μια ειδική συσκευή και τότε παράγεται ένας ειδικός ήχος ο οποίος επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο όργανο είναι το νεύρο. Εκτός από αυτό τον τρόπο υπάρχει και ένας άλλος τρόπος συνεχούς καταγραφής του νεύρου. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια επιπλέον συσκευή η οποία παράγει ένα συνεχή ήχο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αυτός ο ήχος αλλάζει όταν γίνονται χειρισμοί κοντά στο νεύρο, κάτι το οποίο ενημερώνει τον χειρουργό ακόμα και όταν αυτός δεν έχει εντοπίσει το νεύρο, ότι βρίσκεται πολύ κοντά του και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Μπορούμε να παρομοιάσουμε την λειτουργία αυτής της συσκευής με μια εικονική επέμβαση κατά την οποία θα χειρουργείται ένας άρρωστος και κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα μιλάει, ώστε ο χειρουργός να αντιλαμβάνεται αμέσως την αλλαγή της χροιάς της φωνής του. Αυτή η τεχνολογία βοηθά στο να είναι ακόμα πιο ασφαλής η χειρουργική σας επέμβαση στο θυρεοειδή!

Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης, έχει εξοικείωση και εμπειρία στη χρήση αυτής της τεχνολογίας και τη χρησιμοποιεί καθημερινά σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς που διενεργεί.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Προστασία του ασβεστίου και των παραθυρεοειδών αδένων κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής, με κάμερα φθορισμού υψηλής τεχνολογίας

Μια πιθανή επιπλοκή που προσπαθεί να αποφύγει ο χειρουργός θυρεοειδούς, είναι ο υποπαραθυρεοειδισμός. Κατά τη διενέργεια της χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδή, ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην αναγνώριση και διαφύλαξη 4 συνήθως αδένων που βρίσκονται πίσω ή στο πλάι του θυρεοειδή, που ονομάζονται παραθυρεοειδείς αδένες. Αυτούς τους αδένες ο χειρουργός θυρεοειδούς πρέπει να τους αναγνωρίσει και να τους διατηρήσει ‘’ζωντανούς’’ (λειτουργικούς).

Διεγχειρητικός εντοπισμός παραθυρεοειδών αδένων σε πραγματικό χρόνο μέσω απεικόνισης φθορισμού

Όλοι οι χειρουργοί θυρεοειδούς αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναγνώριση των παραθυρεοειδών αδένων. Αυτές οι δυσκολίες αφορούν τόσο στον εντοπισμό των παραθυρεοειδών αδένων όσο και στη διατήρηση της φυσιολογικής τους λειτουργίας, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για αφαίρεση του θυρεοειδή (θυρεοειδεκτομή). 

Πτώση ασβεστίου μετά από θυρεοειδεκτομή

Οι παραθυρεοειδείς αδένες ρυθμίζουν τα επίπεδα του ασβεστίου στον οργανισμό. Η θέση τους πολλές φορές όμως δεν είναι τυπική και μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, ώστε να μπορέσει να τους διαφυλάξει ο χειρουργός. Αυτή η δυσκολία ισχύει ακόμα και για τους πιο έμπειρους χειρουργούς και δυστυχώς δεν συμβαίνει σπάνια. Μια από τις πιθανές επιπλοκές σε αυτές τις επεμβάσεις, είναι ο υποπαραθυρεοειδισμός και είναι μια σοβαρή επιπλοκή κυρίως της ολικής θυρεοειδεκτομής. Οφείλεται στην κατά λάθος αφαίρεση των παραθυρεοειδών ή στον τραυματισμό τους. Η εικόνα που έχει ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση δεν είναι καθόλου ευχάριστη και μερικές φορές μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Αυτός είναι και ο λόγος που στις επεμβάσεις θυρεοειδούς τα επίπεδα ασβεστίου του ασθενούς παρακολουθούνται για τουλάχιστον δύο 24ωρα μετά την επέμβαση. Ο υποπαραθυρεοειδισμός όταν εκδηλώνεται με τετανία, ανατάσσεται με την ενδοφλέβια χορήγηση γλυκονικού ασβεστίου και τα φυσιολογικά επίπεδα του ασβεστίου διατηρούνται με τη χορήγηση από του στόματος δισκίων ασβεστίου και βιταμίνης D. Η παρακολούθηση των επιπέδων του ασβεστίου είναι εβδομαδιαία. Ο παροδικός υποπαραθυρεοειδισμός αποκαθίσταται συνήθως σε 4 εβδομάδες, αλλά μπορεί να επιμένει για μήνες.

Όταν πέφτει το επίπεδο του ασβεστίου, μπορεί να προκαλέσει μουδιάσματα μέχρι και τετανία, δηλαδή έντονες  επώδυνες συσπάσεις μυών στο πρόσωπο και στα χέρια.

Τα συμπτώματα είναι:

  • μυϊκοί σπασμοί,
  • κράμπες με πόνο σε χέρια πόδια και πρόσωπο, ή και στομάχι,
  • μεγάλη αδυναμία
  • αστάθεια βαδίσματος,
  • απώλεια μαλλιών σε χρονιότητα,
  • ξηρότητα δέρματος και μαλλιών,
  • πονοκέφαλος,
  • προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης,
  • κατάθλιψη και φοβίες.

Η χρήση νέας τεχνολογίας βοηθάει ώστε να αποφευχθεί ο υποπαραθυρεοειδισμός στις επεμβάσεις θυρεοειδούς

Μέχρι πρόσφατα ο εντοπισμός τους γινόταν με την αναγνώριση τους με γυμνό οφθαλμό. Για να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός που υπήρχε, έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με την απεικόνιση των παραθυρεοειδών αδένων μέσω υπέρυθρου φθορισμού. Έχει αποδειχθεί ότι η απεικόνιση των παραθυρεοειδών μέσω φθορισμού είναι χρήσιμη τόσο για τον εντοπισμό τους όσο και για την αξιολόγηση της λειτουργίας τους. Αυτή η τεχνική απεικόνισης έχει δύο σκέλη: (Ι) εντόπιση μέσω του αυτοφθορισμού, χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής τεχνολογίας και (II) γίνεται έγχυση μιας ουσίας (πράσινο ινδοκυανίνης) και μέσω της απεικόνισης που προκύπτει, ελέγχεται η λειτουργία τους. Αυτές οι καινοτόμες τεχνικές προσθέτουν σημαντικό πλεονέκτημα ασφάλειας, στην διενέργεια της χειρουργικής θυρεοειδούς ή παραθυρεοειδούς. 

Πρόληψη τραυματισμού ή αφαίρεσης παραθυρεοειδούς στην θυρεοειδεκτομή

Η θυρεοειδεκτομή είναι μία από τις πιο συχνά εκτελούμενες ενδοκρινικές επεμβάσεις. Η πρόγνωση ασθενών ακόμα και με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι εξαιρετική. Επομένως η πρόληψη ή η ελαχιστοποίηση πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών μετά από θυρεοειδεκτομή, όπως ο τραυματισμός του νεύρου που είναι υπεύθυνο για την ομιλία ή η κατά λάθος αφαίρεση ή η υπολειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων, παραμένει μεγάλη πρόκληση για τους χειρουργούς. Οι παραθυρεοειδείς είναι σημαντικά όργανα που πρέπει να διατηρηθούν ‘’ζωντανά και λειτουργικά’’, για τη μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών σε κάθε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ καλή γνώση της ανατομίας, έγκαιρος και ακριβής εντοπισμός και αναγνώριση αλλά και πολύ λεπτούς χειρισμούς και εγχειρητική δεινότητα, εκ μέρους του χειρουργού. Αν και εισήχθησαν ορισμένες τεχνικές, δεν ήταν συχνά ευρέως αποδεκτές. Μέχρι στιγμής, η άμεση αναγνώριση με ‘’γυμνό οφθαλμό’’ και ψηλάφηση, που μπορούν να αποκτηθούν μέσω της εμπειρίας, ήταν τα κύρια εργαλεία των χειρουργών. Πρόσφατα, μελετήθηκαν τεχνικές βιοϊατρικής μηχανικής για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί της υποκειμενικής ταυτοποίησης και να μειωθεί η συχνότητα της μετεγχειρητικής υποασβαιστιαιμίας (πτώση ασβεστίου).

Βασικά, το πρώτο βήμα για τη διατήρηση των παραθυρεοειδών και την πρόληψη της δυσλειτουργίας αυτών των οργάνων είναι η σωστή αναγνώριση τους. Ωστόσο, οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι πολύ μικρά όργανα, ενσωματώνονται στους παρατραχειακούς ιστούς και έχουν χρώμα παρόμοιο με τους περιβάλλοντες ιστούς. Επιπλέον η θέση τους δεν είναι πάντα σταθερή και μπορεί να ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Επομένως, μπορεί να μην είναι εύκολο ακόμη και για έμπειρους χειρουργούς να ανακαλύψουν όλους τους παραθυρεοειδείς αδένες (συνήθως 4) με γυμνό μάτι κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Έτσι, έχουν μελετηθεί διάφορες μέθοδοι για τον εντοπισμό τους κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Για τον υπερθυρεοειδισμό έχουν χρησιμοποιηθεί το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα με Sestamibi, με ευαισθησία 69-75% και 49-70%, αντίστοιχα. Ωστόσο, αυτές οι τεχνικές απεικόνισης δεν είναι χρήσιμες για την αναγνώριση ενός φυσιολογικού παραθυρεοειδή. Το να αφαιρεθεί ένα μέρος του παραθυρεοειδή και να σταλεί για ταχεία βιοψία την ώρα της επέμβασης είναι μία οριστική μέθοδος για την ιστολογική επιβεβαίωση ότι όντως πρόκειται για παραθυρεοειδή αδένα, αλλά αυτή η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει αγγειακή βλάβη και την καταστροφή του, αφού αφαιρείται ένα μέρος του παραθυρεοειδή. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, οι περισσότερες από αυτές τις μεθόδους δεν είναι προς το παρόν χρήσιμες και δεν εφαρμόζονται στην κλινική πρακτική.

Απεικόνιση των παραθυρεοειδών αδένων μέσω φθορισμού συνδυασμένη με έγχυση Ινδοκυανίνης

Η αναγνώριση των παραθυρεοειδών με φθορισμό είναι ένα νέο πεδίο που συνδυάζει την ιατρική και την τεχνολογία της οπτικής. Η έγχυση ινδοκυανίνης που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί αλλού, εφαρμόζεται τώρα και στους παραθυρεοειδείς. Τώρα πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια της επέμβασης , αν ο παραθυρεοειδής που αναγνωρίζουμε είναι και ‘’ζωντανός’’ (λειτουργικός).

Αναγνώριση παραθυρεοειδών αδένων μέσω φθορισμού, με κάμερα υψηλής τεχνολογίας

Η αναγνώριση των παραθυρεοειδών και η διάκριση τους από τους γύρω ιστούς, όπως ο θυρεοειδής αδένας, το λίπος και ο συνδετικός ιστός ήταν μια πρόκληση για τους χειρουργούς. Για λιγότερο έμπειρους χειρουργούς, είναι πάντα δύσκολο να εντοπίσουν και να διατηρήσουν υγιή τον παραθυρεοειδή αδένα. Ακόμη και για πολύ έμπειρους χειρουργούς, η κατά λάθος αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων παραθυρεοειδών έχει αναφερθεί ότι φτάνει μέχρι και στο 15% των χειρουργικών επεμβάσεων θυρεοειδεκτομής. Επιπλέον, η συχνότητα εμφάνισης του προσωρινού υποπαραθυρεοειδισμού φτάνει έως και στο 46% και αυτή του μόνιμου υποπαραθυρεοειδισμού έως και στο 6,6% μετά την ολική θυρεοειδεκτομή.

Η αγγειογραφία με τη φθορίζουσα ινδοκυανίνη έχει πραγματοποιηθεί σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς για να απεικονίσει την αγγείωση των αναγνωρισμένων παραθυρεοειδών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι από τους οπτικά αναγνωρισμένους παραθυρεοειδείς, είχαν πρόσληψη φθορίζουσας ινδοκυανίνης. Οι ασθενείς που είχαν τουλάχιστον έναν παραθυρεοειδή με καλή αιμάτωση διατηρούσαν επαρκή λειτουργία μετά από την χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς. Η πρόβλεψη της λειτουργίας των παραθυρεοειδών μετά τη χειρουργική επέμβαση ήταν ευκολότερη με την πρόσληψη ινδοκυανίνης παρά με την οπτική αξιολόγηση. Η αγγειογραφία με την ινδοκυανίνη, επιτρέπει την άμεση εκτίμηση των αγγείων που τροφοδοτούν τον παραθυρεοειδή που κινδυνεύουν να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στη λήψη απόφασης εάν  κάποιος παραθυρεοειδής χρειάζεται αυτόματη μεταμόσχευση.

Αυτή την υψηλή τεχνολογία εντάξαμε στην καθημερινότητα μας, για να εξασφαλίσουμε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στον ασθενή μας!

Αν θέλετε να μας ρωτήσετε κάτι σχετικό, επικοινωνήστε μαζί μας!