Θυρεοειδής στο παιδί – Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε μητέρα

Θυρεοειδής παιδί μητέρα

Θυρεοειδής στο παιδί – Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε μητέρα

 

Νόσος του θυρεοειδούς στο παιδί

Θυρεοειδής-παιδί-μητέρα. Το ήξερες?

  • Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού σας εάν αυτό αφεθεί χωρίς θεραπεία ή δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
  • Υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες. Η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος θα βοηθήσει στην αποφυγή μακροπρόθεσμων προβλημάτων.
  • Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίζονται σε αρκετά μέλη της ίδιας οικογένειας. Επομένως πρέπει να προσέχετε την ανάπτυξη του παιδιού σας εάν εσείς οι ίδιοι πάσχετε από κάποια πάθηση θυρεοειδούς (αλλά και αν δεν πάσχετε).

Τι είναι ο θυρεοειδής και τι κάνει;

θυρεοειδής παιδί μητέρα

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού μπροστά από την τραχεία. Ο θυρεοειδής είναι ‘’ο πλοηγός’’ του οργανισμού, είναι ‘’ο ρυθμιστής’’ του μεταβολισμού’’. Αυτός ελέγχει το μεταβολισμό και παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην πνευματική όσο και στην σωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Όταν προκύπτουν προβλήματα…

Όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά συνήθως μπορεί να πάσχουν από υποθυρεοειδισμό (ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής). Σε αυτή την πάθηση ο οργανισμός παράγει πολύ λίγη ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης, κάτι που επιβραδύνει το μεταβολισμό. Μπορεί επίσης να πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό (ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής). Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός παράγει πάρα πολύ θυρεοειδική ορμόνη προκαλώντας την επιτάχυνση του μεταβολισμού. Σπανιότερα ακόμα και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο στο θυρεοειδή. Αυτό τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πολύ πιο συχνά από παλαιότερα. Αν εμφανιστεί καρκίνος θυρεοειδούς στο παιδί πρέπει να βρείτε έναν πολύ έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς. Αυτές οι επεμβάσεις είναι πολύ λεπτές επεμβάσεις και δεν μπορεί να τις διενεργήσει οποιοσδήποτε χειρουργός.

Τι προκαλεί την εμφάνιση μιας πάθησης θυρεοειδούς στα παιδιά;

Τα παιδιά μπορεί να γεννηθούν χωρίς θυρεοειδή (αγεννεσία) ή με έναν θυρεοειδή αδένα που δεν λειτουργεί σωστά ή μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς τους. Αυτό είναι αποτέλεσμα οποιουδήποτε από τα ακόλουθα: πολύ λίγο ιώδιο στη διατροφή τους, μια αυτοάνοση ασθένεια (όπως η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto ή η νόσος του Graves).

Τι πρέπει να ψάξω?

Είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να κατανοήσουν τα σημεία και τα συμπτώματα των βασικών παθήσεων του θυρεοειδούς για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα λάβουν την υποστήριξη και τη θεραπεία που χρειάζονται.

Τα συμπτώματα ενός ανενεργού θυρεοειδούς στα παιδιά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία τους, ωστόσο συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Παρατεταμένος ίκτερος σε μωρά
  • Προβλήματα των οστών / δοντιών
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Καθυστερημένη εφηβεία

Τα συνηθισμένα συμπτώματα ενός υπερδραστήριου θυρεοειδούς στα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στη συμπεριφορά / στην απόδοση στο σχολείου
  • Αϋπνία
  • Ανησυχία
  • Ευερεθιστικότητα

Τα μη διαγνωσμένα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να έχουν σοβαρή επίδραση στη σωματική και ψυχική ανάπτυξη ενός παιδιού. Αλλά η έγκαιρη διάγνωση είναι μάλλον απλή και θα επιτρέψει στο παιδί να επωφεληθεί από την έγκαιρη έναρξη θεραπείας. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν το παιδί σας παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και ανησυχείτε για την υγεία του.

Η βοήθεια είναι έτοιμη

θυρεοειδής παιδί μητέρα

Οι γονείς μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλά, επιτρέποντας στα παιδιά να ζήσουν ευτυχισμένη, φυσιολογική και υγιή ζωή.

  • Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός) αντιμετωπίζεται προσθέτοντας τη θυρεοειδή ορμόνη που λείπει σε ένα παιδί μέσω ενός φαρμάκου. Η λεβοθυροξίνη, η κύρια βάση της θεραπείας σε ενήλικες, συνιστάται επίσης για χρήση σε παιδιά. Ωστόσο, η δόση είναι προσαρμοσμένη ώστε να ταιριάζει με το συγκεκριμένο βάρος και τις ανάγκες του παιδιού
  • Σε παιδιά με υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός) μπορούν να χορηγηθούν αντι-θυρεοειδή φάρμακα. Σε περίπτωση αλλεργίας στα φάρμακα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή.

Κρατείστε στο μυαλό σας κάποιες σημαντικές συμβουλές του Χειρουργού Θυρεοειδούς Σταύρου Τσιριγωτάκη

Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης δίνει συμβουλές για τις παθήσεις θυρεοειδούς στους γονείς. Είναι σημαντικό καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας οι γονείς να παρακολουθείτε τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού τους, ζητώντας ιατρική συμβουλή εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστούν σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Εάν εσείς ή τα στενά μέλη της οικογένειάς σας έχετε αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, προσέξτε να προσέξετε τα σημάδια στα παιδιά σας.

Εάν το παιδί σας διαγνωστεί με κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνει υγιές παρακολουθώντας τη θεραπεία και τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορούν να ελέγχονται από το γιατρό σας μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος κάθε 3-6 μήνες, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Συνιστάται επίσης να ενημερώσετε το σχολείο / παιδικό σταθμό του παιδιού σας για την κατάστασή του, έτσι ώστε ο δάσκαλος να γνωρίζει τυχόν ειδικές ανάγκες ή απαιτήσεις φαρμακευτικής αγωγής.