Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς 25 Μαΐου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς 2022

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς 25 Μαΐου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς 2022: Εάν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, εδώ είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε.

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς 2022

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς και προκειμένου να συμβάλουμε στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και την θεραπεία των παθήσεων θυρεοειδούς που χρειάζονται χειρουργική θεραπεία, ο Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής του Θυρεοειδούς Ιασώ, ο Σταύρος Τσιριγωτάκης αλλά και το Νοσοκομείο Ιασώ προσφέρουν την εντελώς ΔΩΡΕΑΝ διενέργεια χειρουργικής επέμβασης θυρεοειδούς σε 10 ασθενείς που είναι οικονομικά αδύναμοι και οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, καθώς και 20 δωρεάν ιατρικές επισκέψεις για όλο τον χρόνο.
Τμήμα Χειρουργικής του Θυρεοειδούς: 210 6184460, 6986989220.

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς 2022: Η διατροφή σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στους δύο τύπους παθήσεων του θυρεοειδούς.

Στην περιοχή του λαιμού μπροστά από την τραχεία, βρίσκεται ο κυριότερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, ο θυρεοειδής αδένας. Αποτελείται από δύο λοβούς, έναν δεξιά και έναν αριστερά, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Ο θυρεοειδής συνήθως παρομοιάζεται με μία πεταλούδα με ανοιχτά τα φτερά. Σε υγιείς ανθρώπους ο θυρεοειδής αδένας ζυγίζει συνήθως περίπου 20 – 25 γραμμάρια.

Ο ρόλος του θυρεοειδούς στον οργανισμό

Ο θυρεοειδής παράγει, αποθηκεύει και διοχετεύει στην κυκλοφορία του αίματος ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν ολόκληρο το μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού (παραγωγή, χρήση και αποθήκευση ενέργειας) ανάλογα με τις ανάγκες του. Οι παθήσει στο θυρεοειδή επηρεάζουν τις περισσότερες λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό και επειδή τα συμπτωματα δεν είναι ειδικά, συχνά μπερδεύονται με άλλες παθήσεις.

Οι δύο βασικές θυρεοειδικές ορμόνες είναι:

  • Η θυροξίνη – Τ4
  • Η Τριιωδοθυρονίνη – Τ3

Διατροφή για παθήσεις θυρεοειδούς

Η θυρεοειδική νόσος είναι ένας ευρύς όρος που υποδεικνύει μια πάθηση όπου ο θυρεοειδής δεν παράγει τη σωστή ποσότητα ορμονών. Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί ομαλά. Όταν ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολλές ορμόνες ο οργανισμός χρησιμοποιεί ενέργεια πολύ γρήγορα. Αυτό περιγράφεται ως υπερθυρεοειδισμός. Η πολύ γρήγορη χρήση ενέργειας μπορεί να κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα, να οδηγήσει σε απώλεια βάρους χωρίς καν να προσπαθήσετε ή ακόμα και να σας κάνει να αισθάνεστε νευρικοί. Από την άλλη πλευρά, ο θυρεοειδής σας μπορεί επίσης να παράγει πολύ λίγη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτή η πάθηση περιγράφεται ως υποθυρεοειδισμός. Όταν υπάρχει πολύ λίγη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, να παίρνετε βάρος, να μην μπορείτε να ανεχτείτε τις χαμηλές θερμοκρασίες κλπ.

Η διατροφή σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα συμπτώματα και των δύο τύπων παθήσεων του θυρεοειδούς. Εδώ είναι μερικές τροφές και είδη τροφών που πρέπει να αποφεύγει ένα άτομο με υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό.

 

Υποθυρεοειδισμός

υποθυρεοειδισμός

1) Σόγια

Τα φυτοοιστρογόνα είναι άφθονα στα προϊόντα σόγιας. Αυτό δυσχεραίνει την ικανότητα των θυρεοειδικών ορμονών να λειτουργούν και μπορεί να επιδεινώσει τον υποθυρεοειδισμό.

2) Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το bok choi και το μπρόκολο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αυτά τα λαχανικά μειώνουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να απορροφά το ιώδιο, μειώνοντας τη λειτουργικότητα του αδένα.

3) Λιπαρά τρόφιμα

Τα λίπη εμποδίζουν την απορρόφηση της θυρεοειδικής ορμόνης και των φαρμάκων υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό. Μειώνουν επίσης την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, επιδεινώνοντας τον υποθυρεοειδισμό.

4) Περίσσεια φυτικών ινών

Στη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

5) Ζάχαρη

Οι θερμίδες στη ζάχαρη δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν επιβράδυνση του μεταβολισμού του οργανισμού. Προκαλούν επίσης αύξηση σωματικού βάρους, η οποία επιδεινώνει τον υποθυρεοειδισμό.

 

Υπερθυρεοειδισμός

1) Τροφές πλούσιες σε ιώδιο

Η δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα αυξάνεται από το ιώδιο. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, όπως θαλασσινά, όστρακα, φύκια και ιωδιούχο αλάτι.

2) Καφεΐνη

Αποφύγετε διεγερτικά όπως ο καφές ή καφεϊνούχα ή διεγερτικά γεύματα και ποτά, καθώς επιδεινώνουν τον καρδιακό παλμό αλλά και άλλα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού.

3) Αλκοόλ

Το αλκοόλ εξαντλεί την ενέργεια και επιδεινώνει τα προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με τον υπερθυρεοειδισμό. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό.

4) Πλήρες γάλα

Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν πλήρες γάλα. Μια πολύ καλύτερη εναλλακτική είναι το άπαχο ή το βιολογικό γάλα.

5) Σάκχαρα

Αυτά περιλαμβάνουν ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και άλλα. Αυτά προσθέτουν θερμίδες και προκαλούν αύκηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτά τα σάκχαρα παρέχουν μικρή έως καθόλου θρεπτική αξία.

Αν εμφανίσετε κάποιο πρόβλημα στο θυρεοειδή σας που χρειάζεται χειρουργική θεραπεία μην διστάσετε να μας ρωτήσετε. Καλέστε μας στο 6986989220 και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

 

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

[email protected]

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/